Geavanceerde camera-apps iPhone

Vergelijking geavanceerde camera-apps: Camera+, ProCamera 8, Manual en Manual Cam

Een uitgebreide vergelijking van geavanceerde camera-apps voor de iPhone en iPad. Met deze apps maak je nog betere foto's dankzij instelopties als lichtbalans, ISO, geavanceerde focus en meer.

Geavanceerde camera-apps iPhoneDe functie is door Apple niet van de daken geschreeuwd, maar sinds iOS 8 hebben camera-apps op de iPhone en iPad volledige toegang tot alle mogelijkheden van de camera. Het was een van de vele verbeteringen voor de camera in iOS 8. Dat betekent dat geavanceerde camera-opties als EV-lichtwaarden, sluitertijd, ISO-waarde en witbalans voortaan door apps aan te roepen zijn. We vergelijken vier applicaties die daarmee pronken: Camera+, ProCamera 8, Manual en Manual Cam.

In deze vergelijking testen we apps die de nadruk leggen op de geavanceerde fotofuncties die mogelijk zijn sinds iOS 8, waaronder EV-lichtwaarden, sluitertijd, ISO-waarde en witbalans. Er zijn meer apps met een deel van deze functies en er zullen ook steeds meer bij komen, maar deze apps leggen er de nadruk op. Daarom lichten we die hier uit. De apps zijn getest op de iPhone 5s en iPhone 6.

iCulture adviseert: Camera+

Camera+ positioneert zich al heel lang als applicatie voor de serieuze fotograaf en fotobewerker op de iPhone. Niet zo gek dus, dat het een van de eerste apps was met ondersteuning voor geavanceerde camera-instellingen.

Wat kan je met Camera+ voor iPhone?

Camera Plus ISO en sluitertijd iPhone 6Camera+ werd groot met de mogelijkheid om zowel scherpstelling als belichting helemaal zelf te regelen. De app had ook al de mogelijkheid om een fotogrid aan te zetten en de horizon weer te geven met een handige lijn centraal in beeld. De nieuwe functies komen in twee smaken. Standaard heb je een scrollwheel naast de sluiterknop waarover je beweegt om de EV-lichtwaarden (voor belichtingscompensatie) in te stellen. In de instellingen kan je ook voor een geavanceerdere bediening kiezen. Dan kan je daarnaast ook nog de sluitertijd (opnamesnelheid) en de ISO-waarde (goed voor lichtopbrengst in het donker, maar ook voor ruisvermindering bij goede omstandigheden) instellen. Je beschikt in de geavanceerde stand ook over een aantal witbalans-presets, zoals bewolking, schaduw, schemering en flitslicht. Met de aparte macrostand fotografeer je van heel dichtbij. Je kan de scherpstelling en belichting op het scherm gewoon blijven bedienen.

Hoe bevalt Camera+?

Met de macrostand kan je close-ups maken die dichterbij gaan dan waartoe de standaardapp op de iPhone in staat is. En omdat je daarbij ook de ISO-waarde handmatig instelt, kan je op zoek gaan naar een goede balans tussen lichtopbrengst en de hoeveelheid ruis op foto’s. Bij een lage ISO-waarde constateren we daadwerkelijk minder ruis dan bij de standaard foto-app. Camera+ heeft veel mogelijkheden, is goed te bedienen en heeft een handige aparte macrostand en een horizonmeter. In de bijgevoegde ‘doka’ kan je foto’s bovendien bewerken. Een dijk van een app als je meer uit iPhone-fotografie wilt halen.

Manual – Custom exposure camera

De camera-app Manual kwam al even na de release van iOS 8 uit, waarna de app veel publiciteit vergaarde door haar geavanceerde cameramogelijkheden. Aan de applicatie valt nog wel een en ander te verbeteren.

Wat kan je met Manual voor iPhone?

Pronken met de iPhone 6 ManualManual geeft je net naast de rode sluiterknop toegang tot handmatige instellingen voor de ISO-waarde, de sluitertijd en de witbalans. Aan de bovenkant van het scherm vind je presets voor verschillende lichtomstandigheden, zoals binnenshuis, bewolking en zon. Ook een grid op de foto is geen probleem. De macrostand werkt anders dan bij Camera+ en in de standaard camera-app. Hier tik je niet in beeld voor scherpstelling op een voorwerp dichtbij, maar heb je een slider die je naar links en rechts schuift waarmee je de afstand bepaalt. Dat zorgt voor een diepte-effect op de foto.

Hoe bevalt Manual?

De slider waarmee je wisselt tussen macro en landschap, kan voor mooie plaatjes zorgen als je bijvoorbeeld iets op middellange afstand scherp wilt hebben en op de voor- en achtergrond juist niet. Dat alleen kan de aanschaf van de app waard zijn. De ISO-waarde en sluitertijd zijn specifiek in waardes uitgedrukt. Dat is fijn, maar omdat je er eerst op moet tikken en dan in dezelfde beweging moet vegen om de waarde te veranderen, heb je weinig controle. Zeker op schermen kleiner dan de iPhone 6 is het een gepriegel en laat je de functies soms per ongeluk los. Daardoor moet je ze opnieuw instellen, en dat is jammer, want de app doet er erg lang over om het beeld aan te passen aan de instellingen. Het levert soms zelfs vastlopers op. Het kan beter.

Manual Cam

Manual Cam was de allereerste camera-app met geavanceerde functies na de release van iOS 8. De applicatie is in sommige landen uitgelicht in de App Store door Apple, maar heeft één groot minpunt.

Wat kan je met Manual Cam voor iPhone?

Geavanceerde camera-apps iPhone Manual Cam iPhoneManual Cam heeft een vertrouwde interface voor bezitters van DSLR-camera’s. De app gebruikt namelijk ook draaischijven voor de verschillende beeldmogelijkheden. Je drukt eerst op een knop en bepaalt door te draaien dan de ISO-waarde, sluitertijd, handmatige witbalans en de focus. Met een extra tik kan je kiezen voor witbalans-presets voor bijvoorbeeld zonlicht, flitslicht en ander kunstmatig licht. Een extra tik op Focus roept de macrostand in beeld, waarna je close-ups met veel diepte kan maken. De app laat je optioneel fotograferen met een grid in beeld en heeft eveneens een aantal warme, contrastrijke kleurenfilters.

Hoe bevalt Manual Cam?

De draaischijf waarmee je de waarden instelt in Manual Cam werkt traag. Daardoor zijn aanpassingen van de ISO-waarde, de witbalans en de sluitertijd bewerkelijk, maar wel goed te controleren. De scherpstelling verdient extra aandacht. Terwijl je aan het wiel draait, zie je namelijk een ingezoomde preview van het voorwerp waar je met je camera op richt. Zo zie je ter plekke hoe scherp die in beeld staat ten opzichte van zijn omgeving. Een indrukwekkende vondst, maar met een grote keerzijde. Manual Cam vergeet even dat touchscreens het scherpstellen op DSLR’s veel veelzijdiger en sneller hebben gemaakt en heeft geen mogelijkheid om scherp te stellen door gewoon op een onderwerp in beeld te tikken. Dat maakt dat een snelle foto tussendoor schieten met Manual Cam niet aan de orde is. Daarnaast voelt de interface ook net wat lekkerder aan in de staande houding van de iPhone, dan in de liggende.

ProCamera 8

ProCamera is nooit een echt bijzondere camera-app geweest, maar gooide wel hoge ogen door goed te timen. Het was een van de eerste applicaties met een uiterlijk dat was afgestemd op iOS 7. Nu staat hij in de spotlight omdat hij ook snel was met iOS 8-implementatie.

Wat kan je met ProCamera 8 voor iPhone?

Geavanceerde camera apps ProCamera 8 iPhoneProCamera 8 had net als Camera+ al de mogelijkheid om de focus en de exposure te regelen door twee vingers op het scherm te bewegen. Ook was er al een horizonmeter. Dat is allemaal niet veranderd. Wel kwamen er handmatige opties bij. Met knoppen bovenin of links in beeld stel je de sluitertijd in, schaaf je de EV-lichtwaarden nauwkeurig bij en verander je de ISO-waarde van 32 tot en met 2000, waardes die dichtbij DSLR’s liggen. Als je daarnaast ook de witbalans wilt instellen, kijk je tegen een knop midden in beeld aan.

Hoe bevalt ProCamera 8?

ProCamera 8 bedient het onduidelijkst van dit vergelijk. De functies zijn logisch aan een kant van het scherm gestopt, maar bedienen aan de overkant van het scherm. Tussen de druk en de bedieningsmogelijkheid flikkert het scherm flink, wat vrij storend werkt. Dat is waarschijnlijk opgelost met een bugfix. Dan nog is ProCamera 8 geen ster in bediening. Hoewel je de ISO-waarde, EV-lichtwaarden en sluitertijd goed handmatig kan instellen, houdt de app tegelijk vast aan de belichting aan de hand van de exposureknop in beeld. Met die dubbele werking vergt ProCamera 8 gewenning. Ondanks het ontbreken van een macrostand, lukt ook close-ups maken met de app goed. Door de flikkeringen en exposure-dubbeling voelt ProCamera 8 echter een beetje klungelig aan.

Wanneer heb je deze apps nodig?

Wie alleen snel een foto wil schieten met de iPhone, hoeft zich niet per se te wagen aan de geavanceerde instellingen die deze apps hebben. In verhouding tot de foto’s die de geweldige camera in de iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus al maken, zie je voor een snelle foto of een kiekje dat je even snel op Instagram wil zetten, amper verschil. Het wordt interessant zodra je de iPhone-foto’s serieuzer wil bewerken of geïnteresseerd bent in macro-fotografie. Dan maken de ruisonderdrukking van een lage ISO-waarde en de extreme close-ups van de macrostanden een verschil. Met de geavanceerde functies heb je vooral meer controle over de diepte op foto’s.

Lees ook: Beste fotofilter-apps op iPhone en iPad

Met dank aan Koen van Helst, Jos van der Blij en Aad Lips.

Openingsfoto: Nanagyei/ Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen camera, fotografie
Device iPhone
Software iOS