shutterstock_227515831

Fotografeer je kerstdiner op zijn best met deze vijf tips

Wil je het kerstdiner vastleggen op foto's en weet je niet goed waarop je moet letten? Met deze tips leg je die gourmetschotel perfect vast en heeft dat kippetje er nog nooit zo smakelijk uitgezien.

Jaja, we weten het: je moet tijdens het kerstdiner volledige aandacht hebben voor je familie en vrienden. Maar als iemand zich vreselijk heeft staan uitsloven voor het kerstdiner, wil je dat toch even snel fotograferen, voordat de borden leeg zijn en het buffet is leeggeruimd. Daarom geven we vijf handige tips waarmee je ervoor zorgt dat het eten op je bord er smakelijk uit ziet, zodat je het met een gerust hart kunt delen op Instagram, Snapchat of Facebook om je vrienden jaloers te maken. Kijk ook naar onze lijst met de beste foodfoto-apps voor de iPhone, omdat die apps vaak nét de juiste filters hebben om je eten er nog lekkerder uit te laten zien.

#1 Let op de belichting (en pas het zelf aan)
Tijdens het kerstdiner staan er waarschijnlijk kaarsjes op tafel en moet je het verder doen met het licht van de kerstboom. Dat is heel sfeervol, maar voor een foto van je eten kan het net iets te donker zijn. Zet dus even een extra lampje aan en zorg er in ieder geval voor dat je de flitser van je iPhone niet hoeft te gebruiken. Een geflitst stukje vlees ziet er namelijk direct minder smakelijk uit. Pas zelf de belichting aan door een foto te focussen en vervolgens met je vinger omhoog of omlaag te bewegen om de fotobelichting lichter of donkerder te maken.

#2 Je mag best al een hap genomen hebben
Een zorgvuldig samengesteld bord met eten ziet er leuk uit in de reclames, maar staat wat nep op een persoonlijke account. Snij dus gerust die biefstuk alvast open of doop een frietje in die mayonaise. Overdrijf niet, want een half aangevreten bord fotograferen waarin alles door elkaar is gehusseld, verliest toch wat van zijn charme. Bonustip: spuit met een spuitflesje wat olie over je eten om het er extra smakelijk uit te laten zien.

Voedsel-iPhone-foto

#3 Gebruik het juiste filter
De meeste fotografie-apps staan er vol mee: filters waarmee je de kleuren van je foto op subtiele en minder subtiele manieren kunt aanpassen. Bij het fotograferen van eten moet je wel opletten dat je hierdoor het eten een onnatuurlijke kleur geeft. Pas bijvoorbeeld op met ‘koude’ filters met veel blauw, maar draaf ook niet te ver door met warme filters die alles in een rode gloed hullen.

#4 Kies de juiste hoek en zoom in
Als je met een bord voor je neus zit is het heel makkelijk om je iPhone boven je bord te hangen en af te drukken. Verplaats de lens van je camera echter wat verder naar beneden en je kiekje ziet er in een klap een stuk dynamischer uit. Zoom ook eens in zodat je de nadruk op een specifiek gerecht legt, terwijl je het andere etenswaar op je bord op de achtergrond zet.

#5 Probeer ook eens een andere fotografie-app
Het is gemakkelijk om de standaard camera-app op je iPhone te gebruiken. Maar als je er serieus voor wilt gaan om een legendarische voedselfoto te maken, kun je ook eens een van de vele andere fotografie-apps proberen in de App Store. Sommige apps hebben meer geavanceerde opties, die juist goed van pas komen bij een specifiek onderwerp als het vastleggen van eten. Neem daarom eens een kijkje in onze gids waarin we fotografie-apps met elkaar vergelijken en bij iedere app de voors- en tegens tegenover elkaar zetten. Denk bijvoorbeeld aan Hipstamatic en Oggl met het Foodie SnapPak, SnapDish Food Camera en FancyCam met Food-filter. Je vindt ze allemaal terug in onze lijst met de beste foodfoto-apps voor iPhone en iPad. Maar ook de apps die je dagelijks al veel gebruikt kan van pas komen, bijvoorbeeld Camera+ en Instagram. We hebben een apart artikel om betere foto’s voor Instagram te maken.

Test de vele instellingen van apps wel even uit voordat je aan tafel gaat, want voor je het weet heb je een legendarische foto gemaakt, maar moet je daarna een half koud kerstdiner naar binnen werken.

Openingsfoto: Shutterstock, Lisa A

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Categorie Devices
Onderwerpen eten, fotografie
Device iPhone
Software iOS