Skateboard slow motion

Slow motion-video’s maken op iPhone en iPad

Met de iPhone kun je slow motion-video's maken zonder dat je speciale software nodig hebt. Lees hier hoe je de slow motion-video's maakt en zelf kiest op welk fragment je een vertraagd effect wilt zien.

Slow motion-video’s

Bij een slow motion-video’s is een bepaald gedeelte vertraagd. Dit kan een leuk effect geven als je bijvoorbeeld een sportactiviteit aan het filmen bent. Op het moment dat iemand een bal kopt of tegen de bal schopt vertraag je de video, zodat je de actie heel nauwkeurig kunt zien. Je hebt er geen dure camera of software voor nodig, want het werkt gewoon met je iPhone. Sinds de iPhone 5s biedt Apple de mogelijkheid om slow motion-video’s te maken en in deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Wat is slow motion?

Bij een slow motion-video neemt de camera een hoog aantal beelden per seconde op. Daarna wordt de video op een normaal aantal beelden per seconde afgespeeld, waardoor het betreffende fragment vertraagd lijkt. Alles beweegt langzamer.

Na het maken van een slow motion-video op de iPhone en iPad kun je aangeven welk gedeelte je vertraagd wilt hebben. De rest van de video ziet er normaal uit. Onderstaande demovideo van Apple laat het effect goed zien:

Slow motion-video maken

Je hebt een iPad Pro, iPad Air 2, iPad mini 4, iPhone 5s of nieuwer nodig. Zo ga je aan de slag:

 1. Open de Camera-app op je iPhone of iPad.
 2. Blader door de verschillende opnameformaten totdat je Slowmotion ziet. In iOS 10 en eerder heet de optie Slo-mo.
 3. Tik op de rode opnameknop om de opname te starten. Tik opnieuw op de rode knop als je klaar bent.
 4. De video wordt nu bewaard in een apart album in je camerarol.

Slow motion video maken

Slow motion-video bekijken

Wil je een slow motion-video bekijken, dan kun je dat meteen doen na het maken van de video. Tik daarvoor linksonder op het miniatuur in de Camera-app.

Je kunt ook in de app Foto’s kijken bij Albums > Slowmotion. Hier vind je alle video’s die met het slow motion-effect zijn geschoten.

Slow motion video bekijken bewerken

Slow motion-video bewerken

Wil je de opname aanpassen, dan kan dat:

 1. Ga naar de Foto’s-app en open de video die je wilt bewerken.
 2. Tik op Wijzig.
 3. Versleep de balken om het gedeelte te selecteren dat vertraagd moet worden afgespeeld.
 4. Met de afspeelknop kun je het resultaat bekijken. Pas het eventueel nog iets aan.
 5. Tik op Gereed als je klaar bent.

Ben je achteraf toch niet helemaal tevreden, dan kun je de bewerkingen terugdraaien.

Uiteraard kun je de video ook bewerken op een Windows-computer of Mac, mits je een videobewerker hebt die beelden met 120 frames per seconde of meer kan vertragen naar een kwart van de originele snelheid.

Slow motion op 120 of 240 frames per seconde

De iPhone 5s was het eerste toestel dat slow motion-video’s ondersteunde. Dit is alleen mogelijk bij een framerate van 120 frames per seconde. Sinds de iPhone 6 kun je ook filmen met een hogere framerate van 240 frames per seconde, waardoor het beeld nog meer vertraagd wordt.

Zo stel je het in:

 1. Zorg dat je iOS 9 of nieuwer hebt.
 2. Ga naar Instellingen > Camera.
 3. Tik op Neem slowmotion op en kies 240 fps. De resolutie (720p of 1080p) is afhankelijk van je toestel.

Slow motion-video’s delen

Je kunt de vertraagde video meteen vanuit de Foto’s-app versturen via iMessage of e-mail. Bovendien is het mogelijk om de video op te nemen in een gedeelde fotostream of ze te uploaden naar YouTube, Facebook, Vimeo en WhatsApp.

Wordt een app niet ondersteund, dan kun je via een omweg toch je vrienden laten meegenieten van een slo-mo. Je moet dan de video eerst met jezelf delen, zodat de vertraagde beelden als ‘gewone’ video worden opgeslagen. Dit kan je doen door jezelf de video te e-mailen. Daarbij kan wel wat kwaliteitsverlies optreden.

Slow motion-apps voor iPhone

Zoek je een speciale app om je slow motion-video’s te maken of te bewerken, kijk dan eens naar Slow Fast Slow. Hiermee kun je ook de snelheid van de beelden aanpassen.

De gratis app wordt gemaakt door Studio Neat, een bedrijf dat foto-accessoires verkoopt. De app is vooral bedoeld om naamsbekendheid te krijgen, zodat je misschien ook ooit iets in de shop koopt.

Met Slow Fast Slow heb je een golfvorm, die je kunt aanpassen om gedeeltes van de video te versnellen of te vertragen. Je kunt dit ook gebruiken voor video’s die achteraf erg saai blijken te zijn en waarvan je een gedeelte extra snel wilt laten afspelen. Boven de lijn betekent dat de video sneller gaat, onder de lijn vertraagt de video.

Andere geschikte apps zijn:

 • SloPro (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Kan tot maar liefst 1000fps vertragen!
 • iMotion (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 9.3+) - Geschikt voor timelapse en slow motion.
 • Videoshop - video-editor (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.1+) - Videobewerker met wat meer functies, kan versnellen of vertragen.
 • VivaVideo - Best Video Maker (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Een andere videobewerker met veel functies, waaronder slo-mo.
 • KineMaster - Video Editor (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Voor professionals, werkt met meerdere videostreams en audiosporen tegelijk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Video
Onderwerpen camera, slow-motion, vertraging, video
Devices iPad, iPhone
Software iOS