flickr-bordspellen

De leukste bordspellen voor iPad en iPhone

iCulture zet de beste bordspellen voor iPad en iPhone op rij. Met speciale aandacht voor spellen voor jonge gezinnen en ervaren spelers.

flickr-bordspellen

De bordspelletjes waar je vroeger dol op was zijn ook te spelen op de iPhad. Ze bieden vaak bijna dezelfde spelervaring voor een fractie van de prijs en je kunt overal en op elk moment spelen. Thuis tijdens een lange winteravond met vrienden of op vakantie als je na een lange dag op het strand even gezellig bezig wilt zijn. In dit artikel zetten we de beste bordspellen voor iPad en iPhone op een rijtje. We helpen je ook op weg met bordspellen voor gevorderde spelers en bordspellen voor jonge gezinnen.


Bordspellen voor jonge gezinnen

Zijn de gangbare bordspellen te lastig voor de kleintjes? Dit is onze selectie bordspellen voor gezinnen met jonge kinderen!


Mens Erger Je Niet

In het klassieke Mens Erger Je Niet dobbel je om een aantal stappen vooruit te mogen gaan. Ook kun je andere pionnen van het bord gooien. Er zijn tientallen varianten van ‘Ludo’ (de Engelse naam) in de App Store te vinden, maar LUDO+ Family Board Game voor de iPad is de leukst aangeklede van het stel.

Mens erger je niet

Het spel is speelbaar in verschillende thema’s. Behalve het normale witte thema, kan je het ook spelen op een soort ijsbaan, in een zwart techy thema en op een racebaantje. De eenzame speler kan ook tegen de computer dobbelen.
1-4 spelers, Engelstalig


Squla Zomervakantiespel

Dit bordspel ligt niet in de winkels, maar is wel digitaal te spelen. Squla Zomervakantiespel is een soort Triviant waarin de spelers zoveel mogelijk punten moeten halen in 10 beurten, maar met een geweldige troef: het spel is aangepast op verschillende denkniveau’s. Er zijn aparte niveau’s voor kinderen uit groep 4, 5, 6, 7, 8 en de brugklas – en er is een niveau voor iedereen ouder dan dat. Helemaal opvoedingsverantwoord dus. Zo wordt het ook voor volwassenen nog een aardige opgave om van de kinderen te winnen. Bovendien ligt de iPad centraal op tafel: je hoeft hem niet door te geven. Als klap op de vuurpijl is het spel volledig gratis.
2-6 spelers, Nederlandstalig


Bordspellen voor 2 of meer spelers

Bij de bordspellen in dit overzicht hebben we erop gelet of je ze met 2 of meer personen op één apparaat kunt spelen. Ze zijn toegankelijk voor een breed publiek en ze zijn lekker herspeelbaar. Zoek je nog meer spelletjes om het samen gezellig te maken tijdens een feestje? Kijk dan ook eens naar onze lijst met partygames voor iPhone en iPad-spelletjes. Die spelletjes zijn vooral leuk bij een drinkgelag. Zit je met hele familie op een vakantiepark of wil je het om andere redenen rustiger aan doen, dan zijn onderstaande spelletjes geschikter. De keuze is enorm, zoals je zult zien.

Agricola

Bordspellen iOS Agricola iPadHet leven van een boer gaat niet over rozen. Investeren in het land, tijd vrijmaken voor kinderen om op te voeden of de dierenterreinen uitbouwen? In Agricola staat elke speler elke beurt voor dat soort keuzes. Relevante keuzes, want er zijn altijd meer opties dan uit te voeren acties. Eigenlijk is het voor elke speler een micromanagementspel waarin je niet heel veel met tegenstanders te maken hebt, behalve dan dat aan het eind de scores worden vergeleken. Dit geroemde bordspel staat tweede op de lijst van BoardGameGeek, de IMDb voor bordspellen, en is onvoorstelbaar herspeelbaar. Zeker omdat de app liefst vier spelvarianten heeft! Elke speler geeft de iPhone of iPad door aan de volgende zodat die zijn keuzes kan maken, maar Agricola vereist denkwerk en een beurt kan dus lang duren. Vind ondertussen dus wel wat anders om te doen.
1-5 spelers, Engelstalig


Catan

Bordspellen iOS Catan HD iPadKolonisten van Catan: bijna iedereen heeft het in huis. Natuurlijk vind je het spel ook in iPhone- en iPad-uitdossing. Catan is, ondanks de Engelse naam, Nederlandstalig. Iedereen kan dus instappen in het spel waarin je grondstoffen verzamelt en daar straten, dorpen en steden mee bouwt totdat de eerste speler twaalf punten heeft. Tegen meerprijs van 4,99 euro per stuk biedt Catan ook de uitbreidingssets Zeevaarders (bouw ook boten en verken de wateren op zoek naar nieuw land) en het pittige Steden & Ridders, waarin meer ruimte is voor ontwikkeling naast het bouwen en je te maken hebt met aanvallen van buitenaf. Als je ze niet kent, kan je de sets alvast voorproeven. Je kan spelen met de beelden van de Nederlandse of de Amerikaanse versie en geeft de iPad en iPhone door om de volgende zijn beurt te geven.
3-5 spelers, Nederlandstalig


Carcassonne

Bordspellen iOS Carcassonne iPadNet als andere bordspellen geef je Carcassonne door van speler tot speler om het spel tegen elkaar te spelen, maar hier is één groot voordeel. Je kan tijdens de beurten van anderen gewoon mee blijven kijken, want er is geen informatie die verborgen moet blijven. Elke speler draait in zijn beurt een tegel om die aan de kaart kan worden gelegd en dat gaat alle spelers aan. Met kaarten verleng je wegen, kastelen of wateren en daarmee help of blokkeer je eigenlijk automatisch andere spelers die eerder tegels hebben gelegd en er met hun poppetje op gaan staan voor punten. Carcassonne is een spel van samenwerkingen die net zo makkelijk worden afgebroken als gesloten. Houd spel en realiteit gescheiden; de gemoederen kunnen wel eens hoog oplopen.
2-5 spelers, Engelstalig


Caylus

Bordspellen iPad Caylus iOSWe schrijven het jaar 1289 en de koning van Frankrijk besluit dat er een nieuw kasteel moet worden gebouwd om de vestiging die Frankrijk heet te versterken. Spelers kruipen in de huid van regelneven die zoveel mogelijk voorwerk proberen te doen om uiteindelijk de klus binnen te halen. Om een goede balans te vinden in het bouwen en uitbreiden moet je steeds goed nadenken wat je op dat moment nodig hebt en hoe je dat uit kan spelen. ‘Hoe zet ik mijn vlees om in steen om een nieuw kanteel te bouwen?’ En reken maar dat tegenstanders je daarbij danig dwars kunnen zitten. Enig nadenken is wel vereist. Leuk! Het spel ziet er op de iPad bovendien niet uit als een bordspel. Dat maakt het wat toegankelijker.
2-5 spelers, Engelstalig


Forbidden Desert

Forbidden DesertEen klassiek bordspel, maar dan met een kleine twist: in dit spel werkt het bord tegen je. Na iedere beurt komen er een aantal willekeurige kaarten in het spel. Zo is er een kaart die wind en zand op de tegeels plaatst, is er een kaart die je water laat gebruiken en een kaart om de storm erger te maken. En dat is vervelend, want het doel is om de woestijn en de storm te verlaten. Hiervoor werken alle spelers samen en iedere speler heeft dan ook een eigen rol om het doel te bereiken en de woestijn te overleven. Kom je tegelijkertijd uit de woestijn, dan win je.
1-5 spelers, Engelstalig


Forbidden Island

De ludieke blikken verpakking ontbreekt natuurlijk bij de digitale versie van Het Verboden Eiland, maar het spelconcept blijft fier overeind in deze iPad-versie van het bordspel waarin spelers samenwerken. Als spelers hop je van tegel naar tegel op een eiland dat elke beurt zinkt en een tegel verliest. Je hebt gezamenlijk twee doelstellingen. Enerzijds probeer je zoveel mogelijk schatten te pakken, anderzijds moet je met zijn allen levend van het eiland komen. Zo blijf je gebogen over het scherm van de iPad hangen als de volgende speler de beurt krijgt en je samen moet overleggen om de missie tot een goed einde te brengen.
2-4 spelers, Engelstalig


Scotland Yard

Mister X zet de boel op stelten in hartje Londen en het is aan maximaal zes detectives de taak hem te lokaliseren – als niet één van de spelers Mister X zelf is, tenminste! Scotland Yard is dertig jaar oud, een van de populairste spellen die ooit gemaakt zijn en ook een van de meest toegankelijke spellen in dit overzicht. Instructies voor nieuwe spelers en personen die het geheugen alleen even hoeven op te frissen maken het spel zo aan te leren. Spelers zetten ondertussen koers uit op de kaart. En als je de iPad van de vorige speler in handen krijgt, is er altijd weer een moment spanning of je Mister X grijpt of niet.
2-6 spelers, Engelstalig


SmallWorld 2

Smallworld lijkt heel veel op RISK, alleen verover je hier geen land met legers maar met verschillende rassen die ieder spel net iets anders werken. Het doel van het spel is zo snel mogelijk zo veel mogelijk land veroveren, maar de truc is hierbij om aan te voelen wanneer je ras over zijn hoogtepunt heen is. Ruil bijvoorbeeld de Orks tijdig in voor de amazones, zodat je oude ras in verval kan gaan en je nóg meer land kunt veroveren met je nieuwe. Wie daardoor het meeste goud verdient, wint het spel. Je kunt solo, online of lokaal tegen je vrienden spelen. Smallworld is een leuk origineel spel, met een simpel principe en voor je het weet ben je bezig met een tweede potje…
1-5 spelers, Nederlandstalig


The aMAZEing Labyrinth

De betoverde doolhof is apart verkrijgbaar voor iPhone en iPad, maar laat dat de pret niet drukken. Het in de jaren negentig populaire bordspel is leuk op beide apparaten. Maximaal vier spelers krijgen schatten aangewezen op de kaart die ze moeten hebben, en de spelers die aan beurt is kan steeds aan de zijkant van het bord een tegel inschuiven zodat allerlei routes in het bord veranderen en tegenstanders benadeeld kunnen worden. Laat zelf dus vooral niet te goed zien naar welke schat je op jacht bent: de speler na je kan je zomaar de weg naar die schat ontzeggen! Je geeft het apparaat door aan de volgende speler, maar er is ook reden hem niet door te geven: Ravensburger heeft liefst 100 puzzellevels toegevoegd voor de speler die even geen tegenstanders vindt.
2-4 spelers, Engelstalig


Take It Easy

Take It Easy is een combinatie tussen een puzzelspel, een hersenkraker én een bordspel. Eén voor één plaats je je stukken op het bord, en om punten te scoren maak je rijen van dezelfde kleur. Komt er echter een stuk van een andere kleur tussen, dan is je gehele rij direct waardeloos. Zodra je een stuk hebt neergelegd, kun je deze niet meer verplaatsen. Hoe minder vrije plekken er op het bord zijn, hoe moeilijker het spel dus wordt. Het spel heeft drie verschillende manieren om te spelen: een classic mode, een puzzel-modus waarin je 140 puzzels kunt oplossen, en een progressive mode waarin je dertig levels hebt met steeds een andere uitdaging. Het spel is zowel online als offline te spelen.
1-4 spelers, Engelstalig


Ticket to Ride

Ticket to Ride is toegankelijk, spannend tot het laatste moment en leuk. Spelers kiezen aan het begin van het spel meerdere opdrachtkaarten van treinroutes die ze moeten aanleggen. Daarna bestaat een beurt steeds uit drie keuzes. Je pakt kleurenkaarten, óf levert kleurenkaarten in om een traject van stad naar stad op de kaart aan te leggen, óf pakt nog meer opdrachtkaarten. Het spel beloont je met punten voor aangelegde routes en behaalde opdrachten, maar niet-behaalde opdrachten gaan van je score af en daar begint het venijn: er zijn meer kapers op de kust voor hetzelfde stukje treintraject. Op de iPhone bevelen we de Europe-versie aan: die heeft een net iets leukere kaart. Op de iPad koop je die er voor 4,49 euro bij. Je geeft de apparaten steeds door aan de volgende speler, maar kan ook online spelen.
2-5 spelers, Engelstalig


The Witcher Adventure Game

The Witcher is een serie fantasy-boeken van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski, die vooral bekend is geworden door de games voor de pc, PlayStation en Xbox 360. In het bordspel stap je in de rollen van de belangrijkste karakters om op 30 verschillende monsters te jagen, mysteries op te lossen en een weg te vinden door politieke intriges.

Witcher adventure game

Hier moet je keuzes maken die behoorlijk heftige consequenties kunnen hebben. Je kunt het spel zowel online als offline spelen en het aardige is dat je samen het verhaal vorm geeft.
2-4 spelers, Engelstalig


Meer bordspellen voor de liefhebber

Er zijn nog meer geweldige bordspellen voor de iPhone en iPad. De onderstaande spellen vereisen stuk voor stuk dat je goed de regels leest, maar bieden een hoop strategie en tactiek.

  • Eclipse: New Dawn for the Galaxy (€7,99, iPad, iOS 7.0+) - Ontwikkelings- en veroveringsspel waarin elke speler leiding neemt over een eigen ruimtevloot. 3-6 spelers.
  • Puerto Rico HD (€4,99, iPad, iOS 8.0+) - Strategisch micromanagementspel waarin je goederen verbouwt, verscheept en verhandelt. Acht jaar lang aanvoerder van de BoardGameGeek.com top 100! 3-5 spelers. Helaas niet meer recent bijgewerkt.
  • San Juan (€4,99, iPhone/iPad, iOS 7.0+) - De kaartspelvariant van Puerto Rico heeft de zwaarte en het uiterlijk van een bordspel, is ook voor iPhone en is net wat vlotter. 2-4 spelers.
  • Neuroshima Hex (€5,49, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - Een strategisch bordspel waarin vier legers strijden om de invloed van en het overleven in een wereld die na dertig jaar oorlog verwoest is. Leid jij jouw leger naar de overwinning? 1 tot 4 spelers.
  • D&D Lords of Waterdeep (€10,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 7.0+) - Om de kaart van Waterdeep te veroveren, ga je slim om met je pionnen en je spaarzame acties. Won talloze prijzen en nominaties. 2-5 spelers, na uitbreiding tot 6 spelers.
  • Stone Age: The Board Game (€7,99, iPhone/iPad, iOS 7.0+) - Dobbel je holbewoners naar een civilisatie. Toegankelijk spel vereist tactiek en wat geluk. 2-4 spelers.
  • Talisman Prologue (€3,49, iPhone/iPad, iOS 7.0+) - Dit bordspel waarin je elkaar verslaat en elkaars gebied verovert aan de hand van kaarten, is voor sommigen misschien te competitief. 1-4 spelers.
  • Le Havre (The Harbor) (€5,49, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Word een havengigant in dit doordachte, hooggewaardeerde micromanagementspel. 2-5 spelers.
  • Reiner Knizia Tigris&Euphrates (€5,49, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - Bouw en breid uit op vierkante vlakken op het speelbord, ommuur je tegenstanders en val ze aan. 2-4 spelers.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Het klassieke spel waarin je geld verdient met en uitgeeft aan de bouw van huizen, hotels en voorzieningen. 1-4 spelers.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 19 juli 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Openingsfoto: David Goehring

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2016
Categorie Apps
Onderwerpen bordspel, kaartspel, vakantie, vakantiespecial