Zo maak je foto’s met bokeh-effect met je iPhone-camera

In deze tip leggen we je uit hoe je bokeh kunt creëren met je iPhone-camera. In slechts drie stappen leggen we je uit hoe je zelf foto's met bokeh-effect kunt maken, met je iPhone-camera of met speciale bokeh-apps!

Op recente iPhones met dubbele camera kun je het bokeh-effect creëren. Maar ook op eerdere iPhones is het mogelijk om dit effect voor elkaar te krijgen, als is het wel iets minder spectaculair. In dit artikel leggen we kort uit wat bokeh is en hoe je het effect creëert met je huidige iPhone – ook als je niet beschikt over het nieuwste model.

Bokeh-effect iPhone camera

Wat is bokeh?

Bokeh is het wazige gedeelte van de foto dat ontstaat door scherptediepte. Wanneer je het onderwerp in focus hebt en gebruik maakt van een groot diafragma (f/1.8 tot f/4.0) wordt de achtergrond erg onscherp en dat zorgt voor een prachtig effect. Het bekendste voorbeeld van bokeh zijn de lichtbolletjes die vaak ontstaan door lampen, zoals we zagen op de uitnodiging voor Apple’s iPhone-event in september 2016 (zie foto). Tijdens dit evenement werd de iPhone 7 Plus aangekondigd, die voor het eerst een portretfunctie bevatte. Daarmee krijg je het bokeh-effect bijna vanzelf.

Wallpapers 7 september Axinen

Bokeh-effect op drie manieren

Er zijn drie manieren om dit bokeh-effect de creëren:

  1. Met de AE/AF-vergrendeling op oudere iPhones en op iPhones die geen dubbele camera hebben (zie uitleg hieronder).
  2. Met de portretmodus op de iPhone 7 Plus en nieuwer, zoals uitgelegd in onze uitleg over de portretmodus.
  3. Met fotografie-apps waarmee je een wazige achtergrond kunt creëren, zoals uitgelegd in ons artikel over diepte-effect-apps.

Kan je bokeh creëren met elke iPhone?

De iPhone 6 en iPhone 6s hebben een diafragma van f/2.2 en op eerdere iPhones vind je vaak een diafragma van f/2.8. In pincipe voldoet dit aan de eisen om bokeh te creëren. Maar dat is niet alles. Om een mooi bokeh-effect te krijgen heb je ook een grote sensor nodig en dat mis je met de iPhone-camera. Gelukkig is het niet helemaal onmogelijk en wanneer je onderstaande stappen volgt creëer je toch nog enigszins het bokeh-effect met je iPhone-camera.

Zo creëer je bokeh:

  1. Breng je iPhone zo dicht mogelijk op het onderwerp en laat er niet meer dan 30cm tussen.
  2. Breng het onderwerp in focus en laat het scherm niet los voordat AE/AF-vergrendeling in beeld komt.
  3. Kijk of het bokeh-effect naar wens is en maak de foto.

Bokeh scherptediepte op iPhone-foto's

Hier zijn nog een aantal tips om een nóg beter bokeh-effect te krijgen:

  • Zorg dat het contrast niet te groot is.
  • Probeer het eens overdag in de buitenlucht om te zorgen dat de achtergrond extreem wazig wordt voor een waanzinnig bokeh-effect.
  • Gebruik een statief  en maak de foto met de volumeknop van je oordopjes. Door de stabiliteit wordt de bokeh beter en ziet het effect er een stuk netter uit.
  • Haal je kerstverlichting alvast van zolder en zet de lampjes aan op de achtergrond. Volg de stappen en het onderwerp zal omgeven worden door gekleurde bollen, zoals we die zagen op de uitnodiging van het iPhone-event.

Bokeh-effect met apps

Met de standaard Camera-app heb je maar beperkte mogelijkheden om het bokeh-effect te creëren. Makers van alternatieve camera-apps gaan vaak een stuk verder en gebruiken bijvoorbeeld beeldanalyse om te weten welke delen van de camera onscherp moeten worden gemaakt. Daardoor kun je ook met toestellen zonder dubbele camera het zo gewenste diepte-effect krijgen.

Bokeh-effect in Camera+ app

Een van de beste opties is Camera+, waarin je meerdere opties hebt om de focus te wijzigen. Met de bewerkingsfuncties kun je diepte krijgen en het bokeh-effect imiteren. Het mooie is dat je ook met de belichting kunt spelen, zodat je niet de nieuwste iPhones met portretbelichting nodig hebt. Als je een iPhone met dubbele camera hebt, zijn de mogelijkheden nog uitgebreider. Sinds iOS 11 hebben externe apps zoals Camera+ ook toegang tot de diepte-informatie van een foto. Je kunt de scherpte, tint en andere bewerkingen uitvoeren op een bepaald diepte-niveau van een foto.

Een andere optie is Microsoft Pix, dat softwarematig de beeldherkenning doet. De app herkent gezichten en maakt dit gedeelte scherper, terwijl de achtergrond wat wordt vervaagd. Het effect is wel wat subtieler dan bij de apps die speciaal voor het bokeh-effect zijn gemaakt. Microsoft Pix komt ook van pas bij het maken van Live Photos, want de app herkent wanneer er echt beweging in beeld is.

Apps waarmee je een spectaculairder bokeh-effect kunt maken zijn bijvoorbeeld Fotocam Bokeh en Bokeh Photo. Hierin vind je een aantal filters die op het bokeh-effect zijn geïnspireerd en bijvoorbeeld lichtvlekken op het scherm laten zien. Je moet een beetje zoeken om het juiste effect te vinden, maar er zitten effecten tussen die met één klik toch best leuke resultaten geven, zonder dat je minutenlang hoefde te tweaken. Het ziet er vaak wel wat onrealistisch uit.

In een apart artikel bespreken we hoe je het diepte-effect creëert met Tadaa, een voorbeeld van een app die softwarematig de achtergrond onscherp kan maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Foto
Onderwerp fotografie
Device iPhone