iPhone 13 modellen

Zo stel je een andere camera-app in als standaard camera op de iPhone

Vind je de standaard Camera-app op je iPhone te simpel? Dan kun je met een slimme truc de standaard-app 'vervangen' door een andere camera-app. In deze tip leggen we uit hoe dat moet.

Camera-app vervangen op de iPhone

De standaard Camera-app biedt veel mogelijkheden, maar er zijn genoeg alternatieven die misschien meer je smaak zijn, bijvoorbeeld Camera+ of Halide. Gelukkig is er een manier om de standaard Camera-app te vervangen door een alternatief, ook als je deze vanaf het toegangsscherm opent. Het maakt niet uit welke camera-app jij wil gebruiken. Het is al enige tijd mogelijk om de standaard e-mailapp te vervangen of de standaard browser te kiezen, maar bij de Camera-app is dat officieel nog niet mogelijk. Maar gelukkig lukt het met een trucje toch.

Met de stappen in deze tip zorg je ervoor dat je altijd je eigen favoriet opent. Dat geldt zelfs als je het toegangsscherm naar links veegt of op de cameraknop op het toegangsscherm drukt. Ook als je op je beginscherm op het icoon van de Camera-app tikt, word je naar de andere app gebracht. We vertellen je hoe je de standaard Camera-app kunt veranderen.

Let op: Je kunt de gewone Camera-app niet gebruiken zolang je onderstaande truc hebt toegepast. Wil je dat wel, dan moet je de instelling weer ongedaan maken.

Standaard camera-app vervangen

Voor deze truc heb je minimaal iOS 13.2 nodig. In eerdere versies van iOS zal de truc niet werken. Wil je zorgen dat het nog soepeler werkt, dan kun je het beste iOS 15.4 of nieuwer gebruiken. Het werkt namelijk via de persoonlijke automatiseringen in de Opdrachten-app. Sinds iOS 15.4 kun je aangeven dat deze persoonlijke automatiseringen geen melding meer sturen zodra ze uitgevoerd worden. Dat versoepelt het hele proces. Gebruik je een versie die ouder is dan iOS 15.4, dan krijg je wel elke keer een melding zodra je deze truc gebruikt.

Bekijk ook

Persoonlijke automatiseringen: krijg taken gedaan met Opdrachten-app

Met de de iPhone en iPad kun je veel dingen automatiseren. Dit doe je met de Opdrachten-app die standaard is geïnstalleerd. In deze gids helpen we je op weg met persoonlijke automatiseren met een paar voorbeelden. Wat zijn de mogelijkheden?

Allereerst moet je een andere camera-app geïnstalleerd hebben, zoals Halide of Camera+ 2.

Volg deze stappen om de standaard Camera-app te wijzigen in een door jou gekozen app:

 1. Open de Opdrachten-app en tik onderaan op Automatisering.
 2. Tik op het plusje rechtsboven. Kies voor Persoonlijke automatisering.
 3. Scroll naar beneden en selecteer app.
 4. Kies in het zojuist verschenen scherm bij de optie App eerst de standaard Camera-app en tik op Gereed. Zorg ervoor dat wordt geopend aangevinkt is. Daarna tik je op Volgende.
 5. Tik op Voeg taak toe en kies voor Scripten.
 6. Onder het kopje Apps vind je Open app. Tik hierop.

Standaard camera-app vervangen op de iPhone met automatisering in Opdrachten-app.

 1. Je kunt nu een app kiezen. Tik op het blauwe woordje [app] en stel hier je nieuwe standaard camera-app in.
 2. Tik op Volgende en zet de schakelaar bij Vraag vóór uitvoeren in het nieuwe venster uit (grijs). Je kunt ook Meld indien uitgevoerd uitschakelen om geen meldingen te ontvangen.
 3. Tik op Gereed en voilà.

Je hebt nu de standaard Camera-app vervangen door een andere app. Zodra je de Camera-app op wat voor manier dan ook opent, wisselt je iPhone naar de andere gekozen camera. Wil je toch weer de standaard-app gebruiken, dan moet je de zojuist gemaakte automatisering weer verwijderen of uitschakelen. Verwijderen doe je eenvoudig door naar links te vegen over de automatisering in het automatiseringen-overzicht.

Nieuwe standaard camera-app gebruiken

Na het veranderen van de standaard camera-app zijn er verschillende manieren waarop je deze kunt gebruiken. Kort gezegd wordt hij geopend op alle momenten dat ook de gewone camera zou openen. Zo kun je het onder andere voor elkaar krijgen:

 • Veeg naar links op je lockscreen.
 • Houd het camera-icoon op je lockscreen ingedrukt (iPhone X en nieuwer).
 • Tik op de standaard Camera-app vanaf je beginscherm.
 • Vraag aan Siri om de camera te openen.

Tijdens onze tests kwam het voor dat de truc de eerste paar keren niet werkte. Na een paar keer proberen werkte het echter vlekkeloos. Loop je zelf tegen dit probleem aan, probeer het dan ook een paar keer opnieuw.

Hou er wel rekening mee dat het vereist is om jezelf te identificeren via Face ID, Touch ID of een toegangscode om de nieuwe standaard camera-app te gebruiken. Bij de gewone Camera-app hoeft dat niet.

De standaard camera-app veranderen is niet het enige wat de Opdrachten-app kan doen. Met de persoonlijke automatiseringen in iOS kun je een hoop dingen makkelijker en sneller voor elkaar krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat je automatisch je muziek-app kunt laten openen zodra je je oortjes verbindt? Lees onze aparte tip om te zien hoe je dat instelt.

Bekijk ook

Zo open je automatisch je favoriete muziek-app bij verbinden van koptelefoon of oortjes

Met automatiseringen op je iPhone en iPad kun je een veel taken versnellen. In deze tip leggen we uit hoe je ervoor zorgt dat je favoriete muziek-app automatisch opstart zodra je een draadloze koptelefoon of oortjes verbindt.

Wil je zelf aan de slag met persoonlijke automatiseringen in de Opdrachten-app? Er is nog veel meer mogelijk!

Bekijk ook

Persoonlijke automatiseringen: krijg taken gedaan met Opdrachten-app

Met de de iPhone en iPad kun je veel dingen automatiseren. Dit doe je met de Opdrachten-app die standaard is geïnstalleerd. In deze gids helpen we je op weg met persoonlijke automatiseren met een paar voorbeelden. Wat zijn de mogelijkheden?