foto's app uitgelicht

Zo werkt de app Foto’s op iPhone en iPad

De standaard-app Foto's in iOS is de plek waar alle foto's verschijnen die je gemaakt hebt met je iPhone of iPad of gedeeld hebt met iCloud-fotobibliotheek. In deze gids vertelt iCulture wat de mogelijkheden van deze app zijn.

iOS 8 foto's app

Foto’s is een app die standaard op je iPhone of iPad staat. Het is een app die alle foto’s verzamelt die op je iPhone staan. Het biedt mogelijkheden om de boel te organiseren, heeft een aantal functies waarmee je foto’s met anderen kunt delen en heeft gereedschap voor het aanpassen van kiekjes die er iets minder uit zien. Naast normale foto’s bevat de app ook alle video’s en de panoramafoto’s die je hebt geschoten met de Camera-app. In deze gids ontdek je hoe de app werkt en welke functies er allemaal zijn.

De indeling van Foto’s in iOS 8

Als je de app Foto’s opent, zie je onderaan drie tabbladen. ‘Foto’s’, ‘Gedeeld’ en ‘Albums’. ‘Foto’s’ toont simpelweg alle foto’s die op je iPhone staan in een lange lijst. ‘Gedeeld’ laat zien welke foto’s je hebt gedeeld in een album dat je met de app kan maken. ‘Albums’ sorteert al het beeldmateriaal op je iPhone in verschillende categorieën.

Het tabblad Foto’s

tabblad foto's appIn het tabblad foto’s zie je alle foto’s in een lijst. Hier kun je in- en uitzoomen op je fotocollectie. Tik op het scherm om van de jaarweergave in te zoomen op de verzamelingen-weergave, de momentenweergave of de fotoweergave. Via de knop linksboven in het scherm zoom je uit. Hier zie je bij de foto’s ook staan waar en wanneer ze genomen zijn. In ons artikel ‘Zo zie je waar iPhone-foto’s gemaakt zijn‘ lees je wat je verder kunt doen met locatie-informatie in de Foto’s-app. Wil je een foto verwijderen? Open dan hier een foto en druk op het prullenbakje. Druk in de momenten-weergave op ‘Deel’ om een groep foto’s te delen met iCloud-fotodelen (werkt via de app Foto’s) of een andere app op je iPhone.

Het tabblad Gedeeld

tabblad gedeeld foto's appIn dit tabblad zie je je welke foto’s je gedeeld hebt in een album en kun je meteen een nieuw album delen met andere mensen. Als je een nieuwe album maakt, vraagt de app je om het gedeelde album eerst een logische naam te geven. Daarna mag je al meteen geadresseerden toevoegen, al kun je dat ook nog later bepalen. Let er op dat je mensen zonder iPhone een uitnodiging voor het gedeelde album stuurt via e-mail. Anders komt de uitnodiging namelijk niet aan.

Het tabblad Albums

tabblad albums foto's appHier vind je nogmaals alle foto’s op je iPhone of iPad, maar nu gerangschikt in albums. Dat is voor een aantal dingen handig: panorama-foto’s krijgen hier automatisch een eigen album zodra je een panorama-foto maakt en daardoor kun je ze allemaal gemakkelijk terugvinden. Hetzelfde geldt voor video’s. Sommige apps, zoals Instagram, maken ook hun eigen album in de standaard-app Foto’s aan zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden. Via de plus-knop linksboven kun je zelf nieuwe albums maken.

De zoekfunctie van Foto’s

zoekfunctie foto's appIn de tabbladen ‘Foto’s’ en ‘Albums’ zie je vergrootglas-icoontje. Als je daarop drukt, verschijnt de zoekfunctie van de Foto’s-app. Hier kun je zoeken op datum en locatie van een foto. Deze is razendhandig als je heel veel foto’s in je iCloud-fotobibliotheek hebt staan, want dan hoef je niet meer door jaren en jaren aan fotomateriaal te swipen.

Foto’s bewerken in Foto’s

Als je een foto in de app opent en op ‘Wijzig’ drukt, verschijnen de bewerkingsopties van de Foto’s-app. Hier zie je onderaan de opties ‘Annuleer’, drie verschillende knoppen en ‘Herstel’ staan. Met de drie knoppen open je het gereeschap om kiekjes bij te snijden, een filter toe te voegen of de belichting aan te passen. Bovenaan in het scherm verschijnen een paar opties waarmee je snel dingen kunt aanpassen. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je aanpassingen een foto permanent kunnen slopen: Foto’s onthoudt al je aanpassingen en kan een aangepaste foto altijd herstellen, mits de aanpassingen maar in de app zijn gedaan.

Snel foto’s verbeteren en rode ogen corrigeren

verbeteren rode ogen foto's appMet de toverstaf die verschijnt zodra je een foto wilt gaan wijzigen, kun je foto’s automatisch laten verbeteren door de Foto’s-app. Dat is erg handig als je er weinig tijd aan wilt besteden. Met het oog-icoontje selecteer je de functie waarmee je rode ogen snel weg kunt halen.

Foto’s bijsnijden

bijsnijden foto's appAls je op het bijsnijden-icoonje drukt als je een foto aan het wijzigen bent, verschijnen de opties waarmee je de foto kunt roteren en bijsnijden. Met de knop aan de rechtkant kantel je foto’s negentig graden. In praktijk zet de iPhone foto’s altijd automatisch rechtop, maar als dat mislukt is kun je dat hier handmatig regelen. Met het rad dat onder de foto staat, kun je een foto handmatig roteren en automatisch zo bijnsijden dat je geen lelijke randen krijgt te zien. Via de rechterknop kun je het snijgereedschap voor de foto op een bepaald standaard-formaat instellen. Tik en sleep op de foto om de selectie van je foto te maken. Zodra je op ‘Gereed’ drukt, snijdt de app de foto bij.

Filters op foto’s plakken

filters foto's appDe Camera-app heeft in iOS 8 negen verschillende fotofilters gekregen die je op je materiaal kan plakken. In de Foto’s-app kun je die achteraf alsnog toepassen op een foto of een filter aanpassen indien dit toch niet helemaal het gewenste resultaat bleek te zijn.

Belichting aanpassen

belichting aanpassen foto's appIs een foto te donker? Wil je heftigere of juist subtielere kleuren? Of zoek je misschien een mooi zwartwit-effect? Dat kun je in de Foto’s app aanpassen; druk op de knop naast ‘Herstel’ en nu verschijnen de optie ‘Licht’, ‘Kleur’ en ‘Zwart-wit’. Hier kun je verschillende effecten combineren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerp foto's