Foto's app op de iPhone met kaart.

Zo werkt de Foto’s app op iPhone en iPad

De standaard-app Foto's in iOS is de plek waar alle foto's verschijnen die je gemaakt hebt met je iPhone of iPad of gedeeld hebt met iCloud Fotobibliotheek. In deze gids vertelt iCulture wat de mogelijkheden van deze app zijn.

De Foto’s-app is standaard aanwezig op elke iPhone en iPad. Het is een app die alle foto’s en video’s verzamelt die hebt gemaakt en bevat functies om je foto’s te organiseren, snel terug te vinden en te bewerken. Naast normale foto’s bevat de app ook allerlei andere afbeeldingen zoals screenshots, panorama’s, timelapses, portretten en meer. In deze gids ontdek je hoe de app werkt en welke functies er zoal zijn.

Tabbladen in de Foto’s app

Een belangrijk onderdeel van de Foto’s app vind je onderin: de tabbladen. Je kunt hiermee navigeren door de verschillende secties van de app. Hieronder lees je wat er op de verschillende tabbladen te vinden is en wat je ermee kunt doen.

Foto’s-tabblad

Het allereerst tabblad heet ‘Bibliotheek’. Je vindt hier al jouw foto’s in een groot overzicht. Ze zijn niet gesorteerd op type, maar alleen op datum. In dit tabblad verschijnt de keuze tussen Jaren, Maanden, Dagen en Alle foto’s. Tik je op één van deze opties, dan worden de foto’s gegroepeerd, zodat je sneller naar een bepaald moment kunt gaan. Met slimme trucs weet Apple waar de meeste foto’s per groep zijn gemaakt, dus dat zie je erbij staan.

Tip: je kunt met twee vingers in- en uitzoomen om de getoonde foto’s te vergroten en te verkleinen.

Foto's-app: tabblad Bibliotheek

Voor jou-tabblad

In het Voor jou-tabblad vind je allerlei leuke momenten terug. Je ziet de activiteiten in gedeelde albums en je krijgt terugblikken te zien die door de iPhone zelf zijn samengesteld. Ook krijg je suggesties om foto’s te delen met bepaalde personen. Met behulp van gezichtsherkenning weet de iPhone welke persoon er op de foto staat. Eens in de zoveel tijd maakt de iPhone een leuke terugblik van foto’s. Ben je bijvoorbeeld op vakantie geweest, dan krijg je een kort filmpje met enkele foto’s die je daar gemaakt hebt. Deze kun je ook exporteren en delen met je vrienden door erop te tikken. Baasjes die hun huisdier fotograferen kunnen terugblikken verwachten in de trant van “Trouwe viervoeters”.

Bekijk ook

Terugblikken in de Foto's-app op iPhone, iPad en Mac: alles wat je wilt weten

Met Terugblikken haal je herinneringen op. Lees hier hoe je Terugblikken gebruikt in de Foto-app op iPhone, iPad en Mac. Ook leggen we uit hoe je deze terugblikken als diashow afspeelt, ook via je Apple TV.

Albums-tabblad

Hou je van een goed georganiseerde fotocollectie, dan zul je veel tijd doorbrengen op het tabblad Albums. Hier vind je je foto’s op allerlei manieren gesorteerd. Bovenin vind je de recente foto’s en de meest recente albums. Blader je verder naar beneden, dan vind je standaard mappen zoals Selfies, Live Photos en Portret. Dit helpt je om een bepaald type foto snel terug te vinden. In het tabblad vind je verder alle gedeelde albums van jou en je vrienden, plus een kaartje met locaties waar je foto’s hebt genomen. Wil je nog iets verder gaan met het ordenen van je foto’s, dan kun je in de Foto’s-app op de Mac albums samenvoegen in mappen.

Bekijk ook

Fotoalbums en mappen maken in de Foto's-app op iPhone, iPad en Mac

Breng orde in de foto's op je iPhone, iPad en Mac! Sorteer ze in albums en mappen, zodat alles overzichtelijker wordt. Alles over het maken van fotoalbums en mappen in de Foto's-app lees je hier!

Zoek-tabblad

Het is niet strikt noodzakelijk om al je foto’s in albums te stoppen. Dankzij de slimme zoekfuncties van de Foto’s-app kun je namelijk foto’s razendsnel terugvinden. De iPhone indexeert al je foto’s op basis van datum, locatie en inhoud. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar hond, boom of de naam van een bepaalde. Weet je niet meer waar een foto is gemaakt, maar wel wanneer? Dan kun je op datum zoeken. Door meerdere filters toe te passen vind je snel die ene foto uit 2021 in Parijs terug, waar een fiets op staat.


Personen herkennen in de Foto’s app

De Foto’s-app weet hoe jij eruit ziet en dat geldt ook voor je directe familieleden en vrienden, als je dat wilt. Dit werkt op basis van gezichtsherkenning en het werkt verbazend goed. Zodra jij de betreffende persoon op een aantal foto’s hebt aangewezen, kan de iPhone deze persoon voortaan zelf herkennen. Eens in de zoveel tijd kun je nieuwe foto’s bevestigen als je iPhone niet zeker weet wie het is.

Personen gezichtsherkenning Foto's app iOS 13

Zo bekijk je personen en voeg je namen toe:

 1. Open het Albums-tabblad.
 2. Tik op het Personen-album.
 3. Tik op een foto waaraan je een naam wil toewijzen.
 4. Bovenin tik je op Voeg naam toe.
 5. Typ de naam in of selecteer deze uit de lijst.

Zie je een foutje van de iPhone, dan kun je deze eenvoudig corrigeren. Tijdens het beoordelen van foto’s kun je dit aangeven. Heeft je iPhone een foto toch zonder te vragen een foto toegewezen aan de verkeerde persoon? Houd je vinger ingedrukt op deze foto en tik op Niet deze persoon, wat in rode tekst wordt weergeven.

Heb je eenmaal wat gezichten een naam gegeven, dan kun je in het overzicht op het hartje tikken rechtsonder iedere foto. Deze maakt een persoon favoriet, zodat ze groter worden weergegeven bovenin het album. Vind je de miniatuurfoto in het overzicht niet mooi? Gelukkig pas je deze ook snel aan. Zoek een foto die je wel mooi vindt, houd je vinger erop ingedrukt en kies Maak hoofdfoto.

Personen herkennen op foto's

Overigens is het goed om te weten dat je iPhone of iPad alleen foto’s indexeert als het toestel wordt opgeladen en vergrendeld is. Het kost namelijk veel rekenkracht om te indexeren, en op deze manier merk jij er niks van.

Bekijk ook

Personen in de Foto’s-app toevoegen, verwijderen of aanpassen

In de Foto's-app kun je namen toekennen aan personen, zodat alle foto's van dezelfde persoon bij elkaar gezet worden in een speciaal Personen-album. Hoe werkt deze functie? Lees hier hoe je personen toevoegt, wijzigt en weer verwijdert.

Foto’s en video’s bewerken

Voor het bewerken van foto’s kun je ook terecht in de Foto’s-app. De meest gangbare bewerkingen vind je hierin terug. Zo kun je de belichting en kleuren toepassen, een filter gebruiken of bijsnijden en inkorten.

Zo bewerk je een foto of video:

 1. Open de foto of video die je wil bewerken.
 2. Tik rechtsboven op Wijzig.
 3. Blader door de bewerkingsopties en pas de instellingen indien nodig aan.
 4. Geen idee wat je moet aanpassen? Tik op het toverstokje voor een automatische bewerking.
 5. Tik op Gereed.

Je kunt de foto ook voorzien van een filter. Volg hiervoor stap 1 en 2 hierboven en tik vervolgens op de drie overlappende cirkels onderin het scherm. Kies een filter en bekijk het effect!

Je kunt bovendien meerdere foto’s tegelijk bewerken in de Foto’s-app. Meer tips over het bewerken van foto’s lees je hier:

Overige functies van de Foto’s app

De Foto’s app zit boordevol kleinere functies die we je niet willen onthouden. Hieronder hebben we een aantal leuke en handige functies op een rijtje gezet:

 • Veeg omhoog op een foto om de locatie en personen te zien.
 • Veeg omlaag op een foto om de foto snel te sluiten.
 • Houd je iPhone horizontaal in het Foto’s-tabblad voor een mooiere weergave.
 • Houd je vinger ingedrukt op het Foto’s app icoontje en bekijk foto’s van een jaar geleden.
 • Bekijk het Recent verwijderd-album als je een foto of video per ongeluk hebt verwijderd.
 • Vraag aan Siri om foto’s te tonen, bijvoorbeeld: “Siri, laat foto’s uit San Francisco zien.
 • Houd je vinger ingedrukt op een foto om de Live Photo te zien.

De Foto’s app is ook beschikbaar op de Mac. Lees in onze aparte gids alles over de Foto’s app voor Mac.

Bekijk ook

Foto's voor macOS: alles over de standaard foto-app voor de Mac

Foto's voor macOS is de standaard foto-app voor de Mac. In deze gids lees je alles wat je moet weten over Foto's.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2023
Onderwerp
Categorie
Apps
Software
iOS, iPadOS