Foto's app op de iPhone met kaart.

Zo werkt de Foto’s app op iPhone en iPad

De standaard-app Foto's in iOS is de plek waar alle foto's verschijnen die je gemaakt hebt met je iPhone of iPad of gedeeld hebt met iCloud Fotobibliotheek. In deze gids vertelt iCulture wat de mogelijkheden van deze app zijn.

De Foto’s app is standaard op je iPhone of iPad staat. Het is een app die alle foto’s en video’s verzamelt die op je iPhone staan. Het biedt mogelijkheden om de boel te organiseren, heeft een aantal functies waarmee je foto’s met anderen kunt delen en heeft gereedschap voor het aanpassen van kiekjes die er iets minder uit zien. Naast normale foto’s bevat de app ook alle video’s en de panoramafoto’s die je hebt geschoten met de Camera-app. In deze gids ontdek je hoe de app werkt en welke functies er allemaal zijn.

Tabbladen in de Foto’s app

Een belangrijk onderdeel van de Foto’s app zit onderin de app; tabbladen. Je kunt hiermee navigeren door de verschillende secties van de app. Hieronder lees je wat de verschillende tabbladen inhouden, en wat je ermee kunt.

Foto’s-tabblad

Het allereerst tabblad heet simpelweg ‘Foto’s’. Je vindt hier al jouw foto’s in een groot overzicht. Ze zijn niet gesorteerd op type, maar alleen op datum. In dit tabblad verschijnt de keuze tussen Jaren, Maanden, Dagen en Alle foto’s. Tik je op één van deze opties, dan worden de foto’s gegroepeerd, zodat je sneller naar een bepaald moment kunt gaan. Met slimme trucs weet Apple waar de meeste foto’s per groep zijn gemaakt, dus dat zie je erbij staan.

Foto's app iOS 13

Leuke tip: in het Alle foto’s-tabblad kun je met twee vingers in- en uitzoomen om de miniatuurfoto’s te vergroten en verkleinen.

Voor jou-tabblad

In het Voor jou-tabblad vind je allerlei leuke momenten terug. Bovenin zie je alle activiteiten van gedeelde albums. Ook als je op een avond met iemand bent geweest waar je foto’s van hebt gemaakt krijg je de suggestie om de foto’s te delen met die persoon. Hiervoor moet jouw iPhone of iPad wel weten wie die persoon is. Daarover lees je later meer.

Eens in de zoveel tijd maakt je iPhone een leuke terugblik van foto’s. Ben je bijvoorbeeld op vakantie geweest, dan krijg je een kort filmpje met enkele foto’s die je daar gemaakt hebt. Deze kun je ook exporteren en delen met je vrienden door erop te tikken. Baasjes die hun huisdier fotograferen kunnen ook terugblikken verwachten als “Trouwe viervoeters”.

Wat je onderin het Voor jou-tabblad vindt zijn effectsuggesties. Heb je een aantal foto’s met de portretstand of portretbelichting gemaakt, dan krijg je suggesties over hoe je deze foto’s verder kunt verbeteren.

Albums-tabblad

Waar je veruit de meeste tijd zult spenderen in de Foto’s app is het Albums-tabblad. Hierin vind je je foto’s op allerlei manieren gesorteerd. Linksboven vind je je recente foto’s. Dat is niet meer dan al je foto’s op chronologische volgorde. In het tabblad vind je verder alle gedeelde albums van jou of je vrienden. Ook een kaartje met alle locaties van foto’s staat erbij. Dat laatste is erg leuk als je een paar keer op vakantie bent geweest, want je ziet de kaart langzamerhand steeds voller raken – als je niet steeds naar dezelfde vakantiebestemming gaat natuurlijk.

Foto's app kaart en locaties

Zoek-tabblad

Met woorden zoeken naar foto’s; dat kan in het Zoek-tabblad. Omdat de iPhone al jouw foto’s heeft geïndexeerd weet hij vaak wat en wie er te zien is op de foto. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar hond, boom of de naam van een vriend(in). Weet je niet meer waar een foto precies is gemaakt, maar wel wanneer? Dan kun je op datum zoeken. Het omgekeerde werkt natuurlijk ook.

Gezichtsherkenning in de Foto’s app

Dit is een van de leukste functies van de Foto’s app als je graag foto’s maakt van vrienden en familie. Omdat de app jouw foto’s indexeert, worden alle gezichten herkend en gegroepeerd op persoon. Vervolgens kun je deze personen koppelen aan je contacten, en zie je alle foto’s van die persoon in een overzicht. Eens in de zoveel tijd kun je nieuwe foto’s bevestigen als je iPhone niet zeker weet wie het is. Zo bekijk je personen en voeg je namen toe:

 1. Open het Albums-tabblad.
 2. Tik op het Personen-album.
 3. Tik op een foto waaraan je een naam wil toewijzen.
 4. Bovenin tik je op Voeg naam toe.
 5. Typ de naam in of selecteer deze uit de lijst.

Personen gezichtsherkenning Foto's app iOS 13

Zie je een foutje van de iPhone, dan kun je deze eenvoudig corrigeren. Tijdens het beoordelen van foto’s kun je dit aangeven. Heeft je iPhone een foto toch zonder te vragen een foto toegewezen aan de verkeerde persoon? Houd je vinger ingedrukt op deze foto en tik op Niet deze persoon, wat in rode tekst wordt weergeven.

Heb je eenmaal wat gezichten een naam gegeven, dan kun je in het overzicht op het hartje tikken rechtsonder iedere foto. Deze maakt een persoon favoriet, zodat ze groter worden weergegeven bovenin het album. Vind je de miniatuurfoto in het overzicht niet mooi? Gelukkig pas je deze ook snel aan. Zoek een foto die je wel mooi vindt, houd je vinger erop ingedrukt en kies Maak hoofdfoto.

Overigens is het goed om te weten dat je iPhone of iPad alleen foto’s indexeert als het toestel wordt opgeladen en vergrendeld is. Het kost namelijk veel rekenkracht om te indexeren, en op deze manier merk jij er niks van.

Foto’s en video’s bewerken

Hoewel de app deze functie lang niet altijd heeft gehad, kun je ook foto’s en video’s bewerken in de Foto’s app. Zo kun je de belichting en kleuren aanpassen, maar ook bijsnijden en video’s inkorten. Er zijn heel veel opties die je kunt aanpassen. Zo veel eigenlijk dat je ze eigenlijk zelf moet uitproberen. Zo bewerk je een foto of video:

 1. Open de foto of video die je wil bewerken.
 2. Tik rechtsboven op Wijzig.
 3. Scroll tussen de bewerk-opties en pas de instellingen waar nodig aan.
 4. Geen idee wat je moet aanpassen? Tik op het toverstokje voor een automatische bewerking.
 5. Tik op Gereed.

Je kunt je foto ook voorzien van een filter. Volg hiervoor stap 1 en 2 hierboven. Vervolgens tik je op de drie overlappende cirkeltjes onderin je scherm.

Hoe je een foto of video kunt bijsnijden leggen we uit in aparte tips. Lees ook hoe je het perspectief van foto’s kunt corrigeren.

Bekijk ook

Video's bewerken, roteren en rechtzetten op iPhone en iPad doe je zo

Wil je video's bewerken, dan kan dat sinds iOS 13 in de standaard Foto's-app op je iPhone en iPad. In deze tip gaan we in op drie mogelijkheden, namelijk het uitsnijden, roteren en rechtzetten van video's.

Overige functies van de Foto’s app

De Foto’s app zit boordevol kleinere functies die we je niet willen onthouden. Hieronder hebben we een aantal leuke en handige functies op een rijtje gezet:

 • Veeg omhoog op een foto om de locatie en personen te zien.
 • Veeg omlaag op een foto om de foto snel te sluiten.
 • Houd je iPhone horizontaal in het Foto’s-tabblad voor een mooiere weergave.
 • Houd je vinger ingedrukt op het Foto’s app icoontje en bekijk foto’s van een jaar geleden.
 • Bekijk het Recent verwijderd-album als je een foto of video per ongeluk hebt verwijderd.
 • Vraag aan Siri om foto’s te tonen, bijvoorbeeld: “Siri, laat foto’s uit San Francisco zien.
 • Houd je vinger ingedrukt op een foto om de Live Photo te zien.

De Foto’s app is ook beschikbaar op de Mac. Lees in onze aparte gids alles over de Foto’s app voor Mac.

Bekijk ook

Foto's voor macOS: alles over de standaard foto-app voor de Mac

Foto's voor macOS is de standaard foto-app voor de Mac. In deze gids lees je alles wat je moet weten over Foto's.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2019
Onderwerp
Categorie
Apps
Software
iOS, iPadOS