Tado Slimme Aircobediening V3+ met HomeKit.

Review: tado Slimme Aircobediening V3+ automatiseert je bestaande airconditioning

Bedien je airco met HomeKit
tado heeft een aircobediening met HomeKit. Je maakt met de tado Slimme Aircobediening V3+ je bestaande airconditioner geschikt voor Apple's domoticasysteem. Wij hebben de tado Slimme Aircobediening V3+ getest.

Tijdens de hete dagen is een airco geen overbodige luxe. Airco’s zijn vaak kostbaar en lastig te installeren. Je vervangt daarom niet zo snel je huidige (domme) airco door een nieuwe slimme variant. Als je al een airconditioner hebt hangen (of staan) en deze slim wil maken, dan komt de nieuwste telg van Tado goed van pas. In deze review van de tado Slimme Aircobediening V3+ (€69,99) bespreken we de voordelen en nadelen van tado’s aircobediening.

Dit lees je in onze tado° Slimme Aircobediening v3+ met HomeKit review

Review en screenshots: Benjamin Kuijten (@benjaminrk), foto’s: tado°. Het product voor deze review is ter beschikking gesteld door tado’s PR-bureau.

tado Slimme Aircobediening V3+ in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Slimme Aircobediening V3+ van tado:

 • Maakt bestaande airco’s slim
 • Klein wit kastje voor aan de muur met alleen een stroomkabel
 • Geschikt voor HomeKit
 • Inclusief slimme functies zoals Open Raam detectie en schema’s
 • Werkt met groot aantal airco’s van verschillende merken
 • Beschikbaar voor €69,99 bij onder andere de Apple Store

tado Slimme Aircobediening V3+ instellen

In de verpakking van de tado vinden we het apparaatje zelf, een kabeltje en een stekker en de benodigde plakstrips. Bij het ophangen van de tado komt dus geen hamer, spijker of schroevendraaier aan te pas. Voordat je de tado aan de muur bevestigt, is het verstandig om eerst goed te kijken waar je hem ophangt. De tado moet namelijk wel in het zicht hangen van de airco, omdat deze de infraroodafstandsbediening van je airco vervangt.

Tado Slimme Aircobediening V3+ met HomeKit

De tado werkt namelijk enkel met airco’s waar een infraroodafstandsbediening bij zit. Bovendien is het vereist dat de bij de airco meegeleverde infraroodafstandsbediening een display heeft waar ook de huidige instellingen van je airco op staan. Airco’s met afstandsbediening zonder display, zijn dus niet geschikt. Er is geen volledige lijst van geschikte modellen, maar airco’s van onder andere Mitsubishi, Panasonic, Toshiba en LG moeten werken. Voor onze test hebben we een LG G07AN airco (bouwjaar 2006) gebruikt die wij in ons iCulture HQ hebben hangen.

Om de tado aircobediening te installeren, heb je de tado-app nodig (link). Heb je nog geen account, dan maak je die in een paar stappen aan. Het toevoegen en instellen van de aircobediening is kinderspel. Je kiest het type apparaat dat je toe wil voegen, steekt de kabel in het stopcontact en scant de code achterop. Vervolgens word je stapsgewijs door de koppeling met je airco geleid. In de laatste stappen richt je de afstandbediening van je airco op de tado en kies je de modi die beschikbaar zijn op je airco, zoals verwarmen.

tado Slimme Aircobediening V3+ instellen.

Vervolgens kies je een juiste plek om de tado te bevestigen. Doordat er alleen een stroomkabel in zit, hoef je weinig rekening te houden met bedrading en dergelijke. Omdat de tado en je airco elkaar moeten kunnen zien, kun je hem dus niet wegstoppen in een meterkast. Dat vinden wij ook helemaal niet erg, want de tado is erg klein en onopvallend door het witte design.

Opties van tado Slimme Aircobediening V3+

In de laatste stappen voeg je de tado ook toe aan de Woning-app, zodat je je airco kan bedienen met Siri en kan automatiseren met je andere accessoires. Dat toevoegen kan via de QR-code, maar ook rechtstreeks vanuit de tado-app.

tado slimme aircobediening in gebruik

Het bedienen van de slim gemaakte airconditioning met de tado gaat erg eenvoudig. Je hebt daarvoor nu drie opties: via een Smart Home-systeem zoals HomeKit, via de tado-app of via handmatige bediening op de tado zelf. De eerste optie vinden wij het meest eenvoudig, terwijl de tado-app meer mogelijkheden biedt. Hoewel de slimme aircobediening ook werkt met Google Assistent, Amazon Alexa en IFTTT, hebben wij hem vooral getest met HomeKit.

tado Slimme Aircobediening V3+ bedienen met HomeKit

In de Woning-app vind je een eenvoudige interface, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een slimme thermostaat. Met de regelaar stel je een temperatuur in tot waar de airco moet verkoelen. Bovenaan staat ook altijd de huidige temperatuur, dus je kan goed inschatten hoe koud je het wil hebben. Met de optie Modus kies je of de airco moet koelen of verwarmen en je kan hem er ook mee uitzetten. In iOS 13 ziet de interface voor airco’s en thermostaten er een stuk mooier en praktischer uit. In een ronde weergave stel je de temperatuur in en de modus pas je aan door verticaal over de opties te vegen.

HomeKit bediening tado Slimme Aircobediening
caption: iOS 12 vs. iOS 13

Nog makkelijker is de bediening met Siri. Vraag aan Siri om de airco op 18 graden te zetten en in een paar seconden is je airconditioner ingesteld. Omdat de tado ook de temperatuur in huis meet, kan je dat ook meteen via Siri opvragen. Via HomeKit heb je ook de mogelijkheden om de airco te automatiseren. Zo stel je hem in dat hij automatisch aan gaat als je thuiskomt of juist weer uit als je vertrekt. Schema’s op basis van tijd is ook gewoon mogelijk. Hou er wel rekening mee dat je voor bediening op afstand en automatiseringen voor HomeKit een HomeKit-hub nodig hebt.

We vinden de toevoeging van HomeKit echt een pluspunt ten opzichte van de eerdere versie, die wij ook gebruikt hebben. Het zorgt ervoor dat alles mooi samenwerkt met al je andere HomeKit-accessoires. Ook de Siri-bediening vinden we fijn, al moet je wel goed oppassen met welk commando je geeft. “Koel het huis naar 18 graden” begrijpt Siri niet, dus je kan beter zeggen dat je de airco op 18 graden wil hebben.

tado Slimme Aircobediening V3+ bedienen via HomeKit.

Wel vinden we het nog steeds jammer dat de Woning-app wat automatiseringsopties mist. Het is nog niet mogelijk om de airconditioning in te schakelen als een bepaalde temperatuur is bereikt. Gelukkig zijn er wel andere apps waarmee je dit kan instellen, bijvoorbeeld die van Eve of andere third-party apps.

Bediening via tado-app

De eigen tado-app biedt een aantal extra voordelen. De app heeft zogenaamde skills. Zo stuurt hij een melding als er ergens een raam open is dankzij de Open Raam Detectie en kun je per dag een compleet slim schema instellen. Ook geeft de app inzicht in statistieken met grafieken en past hij zich aan aan weersvoorspellingen.

Met de betaalde Auto-Assist-functie kun je de tado verder automatiseren. De gratis versie van de Open Raam Detectie en de Geolocatie stuurt je alleen een pushbericht, maar met Auto-Assist schakelt de airco ook automatisch aan of uit. Je betaalt hier €3,99 per maand voor en is wat ons betreft een handige extra, maar zeker geen must. Als je al een tado-thermostaat hebt en geabonneerd bent op Auto-Assist, dan werkt het ook direct voor de slimme airco.

tado Slimme Aircobediening V3+ bedienen via tado-app.

De bediening met de tado-app is erg uitgebreid, maar in de praktijk merkten we dat we voor snelle bediening liever de Woning-app gebruiken. Je kan bijvoorbeeld makkelijk via het Bedieningspaneel de temperatuur regelen of je maakt gewoon gebruik van Siri.

Bediening via tado zelf

De tado heeft aanraakgevoelige knoppen. Zodra je deze aanraakt, springen de LED-lampjes aan en bekijk je de huidige temperatuur, stel je de gewenste temperatuur in of pas je de modus aan. Ook dit is een handige optie om je airco even snel te bedienen, al heeft bediening via de iPhone of Apple Watch nog steeds de voorkeur. Voor de momenten dat je even geen iPhone of ander apparaat in de buurt hebt, is het alsnog fijn dat je de airco ook op deze manier kan bedienen. Overigens is de standaard afstandsbediening van je airco ook nog gewoon te gebruiken.

Score

8.5

tado Slimme Aircobediening V3+

tado Slimme Aircobediening V3+

€69,99

Voordelen +

 • Eenvoudig in te stellen
 • Ondersteuning voor HomeKit en andere systemen
 • Veel opties in de tado-app
 • Compact en onopvallend

Nadelen -

 • Werkt niet met alle airco's

Conclusie tado Slimme Aircobediening V3+ review

Heb je al een airco in huis hangen en wil je die slim maken met HomeKit, dan is de tado Slimme Aircobediening V3+ wat ons betreft een must. In een handomdraai heb je een “domme” airco slim gemaakt. Voor het instellen is geen kennis van airco-installatie nodig, want de app leidt je in duidelijke stappen door het proces. Voor de bediening gebruiken wijzelf het liefst de Woning-app of Siri, maar de tado-app biedt uitgebreider opties voor het bedienen van je airco. De V3+-versie heeft ten opzichte van de oudere V2=versie alleen maar voordelen, terwijl de prijs zo’n €80 lager ligt.

Het enige nadeel is dat je wel een geschikte airco moet hebben, omdat alleen airco met een infraroodafstandsbediening met display geschikt zijn. Check dus wel eerst of jouw airco een afstandsbediening heeft waar je ook de instellingen van kan aflezen, voordat je de tado in huis haalt. Wij vinden de slimme aircobediening in ieder geval een heel mooie aanvulling op de hete zomers.

Ben je nog op zoek naar andere slimme airco’s of ventilators met iPhone-bediening? Check dan onze gids, waarin we nog veel meer opties bespreken.

Bekijk ook

Airco's en ventilators met iPhone-bediening: dit zijn je opties

Met een ventilator of airconditioner in huis zorg je ervoor dat het bij warm weer binnen lekker koel is. Er zijn ook airco's en ventilators die je met je iPhone kan bedienen. We hebben de mogelijkheden in deze gids voor je op een rij gezet.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit