Microsoft Office Excel met Touch Bar.

Microsoft Office op je Mac gebruiken: dit zijn je opties

Microsoft Office voor Mac bestaat uit Word, Excel, PowerPoint, Outlook en OneNote. Je kunt dit pakket kopen of een abonnement nemen op Office 365. In deze gids leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn.

Microsoft Office op de Mac

Microsoft Office is al sinds jaar en dag het populairste kantoorpakket, zowel bij bedrijven als thuis. De basis van het pakket bestaat uit Word, Excel en PowerPoint en biedt de mogelijkheid om documenten, spreadsheets en presentaties te bewerken. Office is vooral bekend als Windows-software, maar al in de jaren 90 bracht Microsoft ook een speciale versie van Office voor Mac uit. Daardoor kun je alle populaire Office-programma’s gewoon op je Mac gebruiken. En dankzij de integratie met clouddiensten, kun je bestanden die je op je Mac maakt makkelijk openen of bewerken in Microsoft Office op iPhone en iPad of andersom.


Naamswijziging: Microsoft Office wordt Microsoft 365
Microsoft heeft na 30 jaar een naamswijziging doorgevoerd: Microsoft Office heet voortaan Microsoft 365. Apps zoals Word, Excel, PowerPoint en Outlook blijven gewoon bestaan, maar de overkoepelende bundel heet nu Microsoft 365. De apps zullen niet langer Office heten, maar krijgen de naam Microsoft 365 en een nieuw logo. Dit geldt vanaf januari 2023 ook voor de Office-apps voor Windows, iOS en Android. Naast de reeds genoemde apps komen Loop, Clipchamp, Stream en Microsoft’s nieuwe Designer-app erbij. In de centrale Microsoft 365-app voor mobiel en desktop zie je een nieuwsfeed met berichten van collega’s, een centrale plek voor je documenten en de mogelijkheid om je content te ordenen. De losse Office-pakketten blijven echter bestaan onder de huidige naam.

Microsoft 365

Microsoft Office 2021 voor Mac kopen: eenmalig bedrag

Er zijn twee manieren om aan Microsoft Office voor Mac te komen. Als eerste is er de ‘ouderwetse’ manier door voor een eenmalig bedrag het softwarepakket aan te schaffen. De tweede manier is met een abonnement, waar je jaarlijks voor betaalt. Dit bespreken we verderop.

Je kunt het softwarepakket voor een eenmalig bedrag aanschaffen. Dat kan online via Microsoft, maar ook gewoon in de winkel (zelfs de Apple Store verkoopt het pakket). Je krijgt dan een licentiecode die je moet invoeren als je de software installeert. Je kunt het pakket vervolgens onbeperkt gebruiken op één systeem, maar hebt geen recht op gratis updates naar een nieuwe versie van Office.

Het volledige Office 2021 voor Mac-pakket bestaat uit de bekende apps Word, Excel, PowerPoint. Het werkt in principe op iedere Mac, van Macbook tot iMac. Office voor Mac wordt ondersteund door de drie meest recente versies van macOS, dus de huidige versie en de twee voorgaande.

Microsoft 365 op Windows

Er zijn voor consumenten twee varianten te koop: Microsoft Office voor Thuisgebruik en Studenten 2021 (€150) en Microsoft Office voor Thuisgebruik en Zelfstandigen 2021 voor Mac (€300). In de laatste versie zit Outlook voor het beheren van je e-mail en agenda; dit vind je niet in de Thuisgebruik- en Studenten-versie.

Het is helaas niet mogelijk om de Mac-apps van bijvoorbeeld Word of Excel los te kopen. Je kunt wel de Word-, Excel- en PowerPoint-apps uit de Mac App Store downloaden, maar om die te gebruiken moet je Office 365-abonnee zijn.

Office 365 voor Mac gebruiken: jaarabonnement

De tweede manier om Word, Excel, PowerPoint en Outlook op je Mac te gebruiken is via Office 365. Met deze abonnementsdienst van Microsoft kun je altijd de nieuwste versie van Microsoft Office gebruiken zolang je abonnement loopt. Daarbij krijg je ook volledige toegang tot de Microsoft Office-apps op de iPhone en iPad en heel veel cloudopslag bij OneDrive van Microsoft. Bij Office 365 is er geen verschil tussen Mac en Windows-gebruikers: je hebt één abonnement, ongeacht de computer die je gebruikt, en downloadt gewoon de juiste apps. De licentie is gekoppeld aan je Office 365-account.

Office-icons

Er zijn uiteraard verschillende Office 365-abonnementen, voor zowel thuisgebruik als voor bedrijven. Het goedkoopste abonnement heet Office 365 Personal en kost 69 euro per jaar of 7 euro per maand. Daarvoor krijg je toegang tot Word, Excel, PowerPoint, Outlook en OneNote op één pc of Mac. Daarnaast kun je de bijbehorende apps gebruiken op één smartphone en één tablet (je iPhone en je iPad). Voor het opslaan van documenten in de cloud krijg je 1TB OneDrive-opslag en je kunt daarnaast 60 minuten per maand bellen naar telefoonnummers via Skype, ook in het buitenland.

Wil je met meerdere mensen binnen een gezin gebruik maken van Office of de applicaties installeren op meer apparaten? Dan kun je beter voor Office 365 Home kiezen. Voor 99 euro per jaar of 10 euro per maand, kun je 6 accounts aanmaken, inclusief 1TB OneDrive-opslag en 60 minuten bellen via Skype per account. Je kunt een maand lang Office 365 Home gratis proberen, voordat je moet gaan betalen.

Office 2019 Mac PowerPoint

Als abonnee kun je ook gebruik maken van Publisher en Access. Hiermee kun je pagina’s opmaken en databases maken op de computer. Beide zijn onderdeel van Office 365, maar er zijn geen versies voor de Mac. Wil je deze toepassingen gebruiken, dan zul je dat op Windows moeten doen.

Microsoft Outlook

Samenwerken zonder Office 365

Als je Microsoft OneDrive wil gebruiken, dan ben je overigens niet verplicht om een Office 365-abonnement te nemen. Je kunt een gratis account aanmaken bij OneDrive, waarbij je 5GB opslag krijgt. Deze opslag kun je bijvoorbeeld gebruiken om bestanden te delen tussen de gekochte versie van Microsoft Office voor Mac en de mobiele Office-apps. Je kunt hier natuurlijk ook iCloud, Dropbox of een andere clouddienst voor gebruiken.

OneDrive is de onderliggende dienst die ook gebruikt wordt om samen met anderen aan documenten te werken. Omdat OneDrive gratis beschikbaar is, kun je dus ook alle mogelijkheden om samen te werken aan documenten gebruiken als je Office hebt gekocht zonder Office 365-abonnement.

Online Office-apps op MacBook.

Microsoft Office gebruiken in je browser

Microsoft Office heeft ook speciale web-apps. Door op Office.com in te loggen met je Office 365 of (gratis) Microsoft-account, krijg je toegang tot webversies van Word, Excel, PowerPoint en andere Office-apps. Je kunt document uit je OneDrive hier openen, bewerken en delen met anderen. De functies voor het bewerken van documenten zijn echter wel beperkt, ten opzichte van de desktop-applicaties.

Net als de Office-apps op de iPhone, kun je Office.com kosteloos gebruiken als je een (gratis) Microsoft-account hebt. De documenten die je bewerkt worden opgeslagen in OneDrive.

Verder lezen:

Bekijk ook

Microsoft Office op iPhone en iPad gebruiken

Microsoft Office op iPhone en iPad gebruiken? Bestanden van Word, Excel en PowerPoint kun je op iPhone en iPad op allerlei manieren bewerken.