Back To School

Mac to School! Met deze schoolspullen kom je het nieuwe studiejaar door

Het is tijd voor 'Mac to School'! Het nieuwe schooljaar is in zicht en met deze schoolspullen kom je makkelijker het studiejaar door. Van Mac tot bieropener en van online opslag tot oordopjes.

Het nieuwe schooljaar begint en en hoewel de meeste studenten nog bezig zijn met de introductieweken, hebben wij alvast een lijst gemaakt van de studie- en schoolspullen die je niet kunt missen tijdens het komende schooljaar.

Mac to School! Met de beste schoolspullen

Apple heeft zelf ook een Back to School-actie, die nog tot september duurt. Het betekent dat je studentenkorting én een gratis Beats-headset krijgt als je een Mac of iPad koopt voor gebruik op school. Pas op dat het niet voor alle modellen geldt!

Maar welke Mac is het meest geschikt voor je studie? En welke andere techspullen gaan je leven tijdens colleges makkelijker maken? We helpen je op weg met dit overzicht van schoolspullen.

#1 MacBook

Een laptop voor school is één van de grootste uitgaven van je nieuwe schooljaar. Met een MacBook ben je er zeker van dat hij tijdens de gehele studie blijft werken en dat je makkelijker terug kunt naar de Apple Store als er toch problemen zijn. Vind je een nieuwe echt te duur, dan kun je ook terecht voor refurbished exemplaren.

MacBook line-up rosegoud

Apple verkoopt op dit moment drie verschillende Macbook modellen: MacBook Air, MacBook Pro en de superlichte 12-inch MacBook. Welk model het best bij jou past, is afhankelijk van je studie en de dingen die je ermee wilt doen. Voor studenten aan de filmacademie en TU zal het eerder de nieuwste MacBook Pro zijn, terwijl je met een geschiedenis of bedrijfskunde prima af bent met een wat oudere MacBook Air. We hebben een apart artikel over de MacBook kopen.

Heb je een klein budget, dan is de MacBook Air misschien de beste optie, maar hou er wel rekening mee dat de meeste modellen al lange tijd geen update hebben gehad. Het goedkoopste 11-inch model van de MacBook Air is nog uitsluitend bij andere winkels verkrijgbaar, niet meer in de Apple Store. Wil je bij Apple shoppen dan is de €1099 kostende 13-inch MacBook Air met 128GB opslag het goedkoopste model.

Wil je een zo licht mogelijke MacBook, dan is het 12-inch model een aanrader, maar ook meteen een van de duurste opties (vanaf €1499). Gelukkig zijn tweedehands MacBooks meestal uitstekende kwaliteit en een goede keuze als je wat meer geld wilt besparen.

#2 iPad als vervanger van je laptop

Als je nog goedkoper wilt dan kun je ook kiezen voor een combinatie van iPad en een desktopcomputer die je wellicht nog thuis hebt staan. Het uitwerken van verslagen doe je thuis op een pc, terwijl je in de collegezaal je iPad meeneemt. Zelfs als je voor de grootste iPad Pro 12,9-inch kiest is het gewicht heel acceptabel: deze weegt slechts 713 gram. De meeste programma’s die je nodig hebt om schoolwerk te maken zijn verkrijgbaar voor de iPad (denk aan Microsoft Office). Meer over de iPad kopen lees je in ons aparte artikel.

De iPad Pro 12,9″ is verkrijgbaar vanaf €849. Wil je het iPad Smart Keyboard erbij bestellen dan ben je in totaal wel iets duurder uit. Het toetsenbord kost namelijk €189 en maakt de iPad ook iets zwaarder.

Het vrij forse 12,9-inch model is vooral handig voor studenten van een grafische opleiding of industrieel design, die grote 3D-modellen moeten maken. Is je studie meer gericht op teksten en handboeken, dan is de 10,5-inch iPad Pro eigenlijk een betere keuze. Met een klein budget en je ook nog prima af met een 9,7-inch iPad; in plaats van de Apple Pencil moet je dan een stylus van een ander merk gebruiken (bijvoorbeeld deze stylus van Adonit).

#3 Online opslag

Misschien wel één van de belangrijkste zaken om goed op orde te hebben is de opslag van al je schoolwerk. Het zou een ramp zijn als net voor het inleveren van je scriptie je MacBook wordt gestolen en je alles kwijt bent. Gelukkig zijn er genoeg methoden om te zorgen dat je bestanden veilig zijn, denk bijvoorbeeld aan cloudopslag.

In een eerder artikel schreven we over de beste clouddiensten voor iPhone en iPad. In die lijst staan diensten als iCloud Drive, Dropbox, Google Drive en One Drive die je ook kunt gebruiken op je Mac. Sla alle belangrijke bestanden op in de cloud (tip: als je slim bent bij meerdere diensten) en je hebt alleen een werkende internetverbinding nodig om de bestanden in te zien en te bewerken. Een groot voordeel is dat zelfs als je een andere computer gebruikt, je gewoon bij je bestanden kunt.

#4 Externe harde schijf

Seagate externe harde schijfWerk je liever met een externe harde schijf, of wil je je bestanden niet in één van de clouddiensten opgeslagen hebben, kies dan voor een externe harde schijf. Harde schijven zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden en voor nog geen €100 heb je al een model met 2TB aan opslag. Vaak leveren fabrikanten een bijbehorende app mee om op afstand je bestanden te beheren en een backup van je iOS-device maken.

#5 Office-pakket

Om verslagen te schrijven, presentaties te maken en statistieken bij te houden, is het zeker een aanrader om een Microsoft Office-pakket te nemen. Microsoft Office is beschikbaar op je iPhone, iPad en Mac. Wil je er geen verdere kopzorgen over, dan kun je het beste abonnee worden van Office 365, zodat alles automatisch voor je wordt geregeld. Voor studenten is Office extra goedkoop en veel onderwijsinstellingen bieden het zelfs gratis aan.

Ook gratis is Apple’s iWork-pakket, dat je sinds 2013 gratis krijgt bij aanschaf van een iPhone, iPad of Mac. iWork bevat Pages, Numbers en Keynote, programma’s die vergelijkbaar zijn met Word, Excel en PowerPoint. Als je het gebruikt zul je bij het uitwisselen van documenten met studenten en docenten ze wel regelmatig moeten omzetten naar een formaat dat voor Office-gebruikers leesbaar is – tenzij jouw onderwijsinstelling helemaal Apple-minded is.

#6 Goede muziek

Veel mensen kunnen zich het best concentreren als ze muziek op hebben. De keuze is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Er zijn genoeg goede muziekdiensten die op de iPhone, iPad en de Mac werken. We hebben een gids waarmee je kan uitzoeken welke het meest geschikt voor jou is. Je denkt misschien meteen aan Spotify en Apple Music, maar misschien past Qobuz wel beter bij je. We hebben bij iCulture geen vooroordelen, dus als jij voor Google Play Music wil kiezen, doe je dat gewoon.

De muziekdiensten die een goedkopere studentenbundel of een gezinsbundel aanbieden zijn het meest ideaal, want daarmee krijg je extra korting of kun je samen met je huisgenoten, studievrienden of je ouders het abonnement delen.

Zodra je een muziekdienst hebt uitgekozen, heb je alleen nog een goede hoofdtelefoon nodig. Ook daarvoor hebben we een aparte gids gemaakt. De headset kan een belangrijk hulpmiddel zijn als je veel met de trein reist en je geen last wilt ondervinden van je medereizigers. Wil je je helemaal van de buitenwereld afsluiten, dan is het aan te raden om te kiezen voor een koptelefoon met noise-cancelling, alleen zijn die nog wel prijzig.

#7 Accessoires

Goede accessoires zijn erg belangrijk om de studie draaglijker te maken. Zo kan een goede rugzak voorkomen dat je rugpijn krijgt na een lange dag. Ook zie je steeds vaker trendy laptophoezen die goede bescherming bieden voor je MacBook.

Mac-hoes van Incase

Er zijn natuurlijk genoeg accessoires die je kunnen helpen om de dag wat gemakkelijker door te komen. Denk bijvoorbeeld aan een powerbank, om te voorkomen dat je iPhone uitvalt op momenten dat je dat niet zou willen.

Om deze lijst niet oneindig te maken hebben we hier nog een aantal producten voor je verzameld met een korte uitleg:

BOx flesopener waarschuwt je vrienden als je een biertje opentrekt.

Slimme bieropener: ‘s werelds eerste smart bieropener koppel je met de iPhone-app en stuurt automatisch een proost-berichtje naar je vrienden zodra je een biertje opent. Kun je het model op de foto niet meer vinden, dan zijn er ondertussen nieuwere exemplaren (bijv. deze).

Apple Watch: houdt je conditie op peil en zorgt er ook voor dat je tijdens colleges niet telkens op je telefoon hoeft te kijken wanneer er een melding binnenkomt. De Apple Watch is er vanaf €339.

Printer met AirPrint: een printer met AirPrint-ondersteuning kan altijd handig zijn. Te duur voor studenten? Welnee, ze zijn er vanaf €50 en ze kunnen meestal ook nog dubbelzijdig printen, zodat je papier bespaart. Scheelt je weer een ritje naar de copyshop.

BookArc naast een Apple-scherm

MacBook-houder: voor een opgeruimd bureau gebruik je de BookArc van Twelve South. Hiermee zet je je MacBook rechtop, zodat je meer ruimte hebt voor een extern scherm en toetsenbord – ideaal als je lange verslagen moet typen. Hij kost €60 en dat is vrij prijzig, dus vraag ‘m als cadeautje.

Bluetooth-speaker: om een feestje op gang te krijgen heb je natuurlijk een goede speaker nodig maar die moet ook gemakkelijk weer mee te nemen zijn. In een apart artikel bespreken we 5 draagbare speakers, die niet alleen handig zijn op het strand, maar ook in je studentenkamer.

Tip! We hebben ook een lijst met de beste schoolapps voor middelbare scholieren en een lijst met apps voor eerstejaars studenten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Categorieën Accessoires, Devices
Onderwerpen back to school, school, studenten