Studenten-apps voor iPhone en iPad

De beste iPhone-apps voor eerstejaars studenten

iCulture selecteert handige iOS apps voor aankomende studenten, die je helpen met het studentenleven, samenwerken, voor het eerst zelf koken en meer. Allemaal geschikt voor iPhone en iPad.

Apps voor het studentenleven

Het nieuwe collegejaar staat weer voor de deur. Als eerstejaars student kan er heel wat op je afkomen, bijvoorbeeld in de introweek. Met deze gids helpen we eerstejaars studenten een eind op weg. Als je een iPhone of iPad hebt zijn er allerlei apps die het studentenleven makkelijker maken. iCulture zet een aantal handige studie-apps voor eerstejaars studenten op een rij, die je helpen met het plannen van tentamens én het studentenleven.


Sommige apps bespreken we wat uitgebreider, andere komen beknopt aan bod. We hebben de apps verdeeld in twee categorieën: Studentenleven en Studieplanning. Daarnaast hebben we nog meer interessante artikelen voor studenten en scholieren:

Student met iPhone

Studentenleven

Bivakkeer je op de zolderkamer van een ver familielid? Zit je met een hospita opgescheept die toch niet zo bevalt? Omdat er veel eerstejaars studenten in de eerste maanden afhaken geeft dat kansen om een betere studentenkamer te scoren. Ook reizen met het openbaar vervoer en boodschappen doen zijn bezigheden waar je als eerstejaars student snel aan zult moeten wennen. En wat dacht je van het delen van uitgaven als je in een studentenhuis woont? Ook daar hebben we apps voor.

Kamer zoeken: Kamernet

Een eigen kamer in het centrum van de stad is dé droom van elke student. Wie geen handige connecties heeft, zal gebruik moeten maken van Kamernet. Je zoekt op plaatsnaam en maximumafstand, schuift met de minimum- en maximumprijs (die oploopt tot wel 2500 euro!) en geeft aan wat je minimaal gewenste oppervlakte is. De lijst of kaartweergave wordt pas waardevol als je je registreert of inlogt in de app. Dan pas kan je foto’s, details en een omschrijving van de kamer zien en reageren om ervoor in aanmerking te komen. Om je kansen te vergroten kun je dan ook een koppeling met Facebook maken om te zien wie van je vrienden een kamer aanbiedt. Reageren op een kamer is allesbehalve goedkoop. Kamernet hanteert hiervoor een apart tarief. Je betaalt er €10,99 voor via een in-app aankoop. Voor €2,99 kan je de Premium-functies 1 dag uitproberen in de apps. Daarna betaal je alsnog het volledige bedrag. Na het afsluiten van een betaald account krijgt de app meer functies, zoals pushberichten voor kamers die aan jouw wensen voldoen. Kijk ook eens naar onze lijst met studentenkamer-apps.


Zoek je toekomstige huisgenoot: RoomEasy

Een alternatief voor Kamernet is RoomEasy, al gooit die het over een iets andere boeg. Je zoekt met deze app niet alleen naar een kamer, maar ook naar je toekomstige huisgenoot. In feite een alternatief op hospiteren. De app kiest daarbij voor de vertrouwde insteek zoals we die van Tinder kennen. Je logt in met je Facebook-account en vervolgens zoek je naar beschikbare kamers in jouw stad. Net zoals in Tinder geef je met één like (alleen de veegbeweging ontbreekt) aan dat je geïnteresseerd bent. Als je potentiële huisgenoot het met jou ziet zitten heb je een match en kan je meteen met elkaar chatten. Ook kan je met de app zelf een kamer of appartement aanbieden en op zoek gaan naar jouw toekomstige huisgenoot. De app zelf is gratis, maar laat je met maximaal 10 matches chatten. Als je met meer mensen wilt chatten, kun je credits bijkopen vanaf €5,49, afhankelijk van het aantal credits dat je wilt.


Voor het OV: 9292

In Nederland reist niemand zo goedkoop als een student. Logisch dus, dat studenten gretig gebruik maken van hun hun OV-chipkaart. Of je nu op weg bent naar een leuk feestje in een andere studentenstad, vrienden van de middelbare school wilt opzoeken of een weekend bij je ouders wilt bijkomen, de app van 9292 komt altijd goed van pas. Met de app plan je routes met trein, bus, tram, metro en veerboot, ideaal als je reisinstructies van deur tot deur nodig hebt. Er wordt zelfs rekening gehouden met de tijd die nodig is om naar de bushalte of het station te lopen. Ga je studeren in de Randstad? Dan raden we navigatie- en reisplanner-app Citymapper aan. De NS Reisplanner had je natuurlijk al op je iPhone staan.


Goed en snel eten: Studentenkookboek

Bijna iedere student heeft last van tijd- en geldgebrek. Vaak schiet het eten er als eerste bij in. Gelukkig is er daarom dit studentenkookboek, vol met makkelijk te bereiden maaltijden die niet duur zijn. Erg geschikt voor mensen die voor het eerst op kamers gaan wonen en geen idee hebben hoe je aardappels of een eitje moet koken.

Kookinspiratie: Appie

Boodschappen doen, daar heb je vast geen hulp bij nodig. De kans is groot dat je geen groentje bent op het gebied van boodschappen doen, maar toch kun je er als student nog wel wat hulp bij gebruiken. Studenten die hun magnetron-maaltijden willen afwisselen met een zelfgemaakte maaltijd, kunnen goed terecht in de app van Albert Heijn. In de app zit een Receptenvinder, waarmee je op type maaltijd (voor, na, hoofd, bij) en keuken (Thais, Italiaans) kunt filteren. Kies voor minder dan 20 minuten als je een snelle hap op tafel wilt zetten, of kies Vega als je geen zin hebt in vlees of vis. Voor studenten is er een handige truc: zet ‘budget’ in de zoekbalk en je ziet honderden recepten die ook goed voor de portemonnee zijn. Je kunt nog nauwkeuriger zoeken door bijvoorbeeld ‘budget pasta’ in te vullen. Je krijgt een lijst die je kan selecteren op waardering en bereidingstijd.


Gezamenlijke uitgaven: Spent!

Het blijft een lastig gedoe om de uitgaven in een studentenleven bij te houden. De gedeelde rekening in een studentenhuis vereist hogere wiskunde en je hebt een app nodig om bij te houden van wie je nog geld tegoed hebt. Goede apps zijn er gelukkig in overvloed. Spent! is één daarvan. De beheerder voegt de hele groep toe en houdt de uitgaven per persoon in de gaten. De app is makkelijk in gebruik en geeft snel inzicht welke personen nog geld tegoed hebben van anderen. Alle gegevens kun je delen via e-mail. Rekeningnummers ontbreken helaas, dus die zul je via WhatsApp of een andere app moeten uitwisselen. Spent! is gratis tot en met vier personen in een groep.


Gedeelde interesses: SPOTTED

Dit initiatief is begonnen op de ‘Gespot’ Facebook-pagina’s voor universiteitsbibliotheken, waar studenten een bericht achterlaten voor een persoon die ze zagen maar niet durven aan te spreken. Inmiddels heeft de app zich verbreed en richt het zich ook op het opdoen van nieuwe sociale contacten met wie je misschien gedeelde interesses hebt. Leuke manier om mensen te vinden die dezelfde sport beoefenen, leuke restaurantjes bezoeken of net zo graag tv-series kijken.


Makkelijk eten: Deliveroo

Handig voor een luie avond: met de iPhone-app van Deliveroo kun je een gezonde maaltijd bestellen bij honderden restaurants in Nederland, vooral in de studentensteden. Deliveroo kiest daarbij voor de lokale, kleinschalige restaurants en cateringadresjes, niet voor de grote pizzaketens. Je kunt kiezen uit zo snel mogelijk bestellen of op een bepaald tijdstip, zodat je vooraf al je bestelling kunt doorgeven. Deliveroo bezorgt meestal binnen een halfuur, dus je moet zelf even uitrekenen wat voor jou het beste uitkomt: zelf naar het afhaaladres fietsen of thuis laten bezorgen en een vergoeding aan de fietser betalen. Tijdens een drukken tentamenweek kies je waarschijnlijk voor het laatste.

Ook gezond: Foodora

Studenten zijn tegenwoordig veel kritischer wat ze in hun mond steken, dus de doorsnee pizza van Thuisbezorgd maakt geen kans. En trouwens, die dienst kende je vast al, dus die gaan we hier niet apart bespreken. Heeft Deliveroo niet de gluten- en lactosevrije vegetarische maaltijd die je zoekt, dan heeft Foodora misschien iets. Ook deze app is erg geschikt voor foodies, want ze werken samen met een selectie van de betere afhaaladresjes. Geen New York Pizza dus, maar lokale cateraars en eettentjes die kleinschalige maaltijden bereiden. Foodora bezorgt het op de fiets.


Voor verenigingen: Socie

Socie laat zich het best omschrijven als een besloten groep op Facebook, maar dan voor studenten- of studieverenigingen. Als gebruikers zich eenmaal bij de vereniging hebben aangemeld in de app, komen ze elke keer daarna terecht in een hoofdpagina van de vereniging. Daarop prijken evenement van vandaag, morgen of anders de eerstvolgende bovenaan in beeld, is ruimte voor oproepen en zie je het laatste nieuws onder elkaar staan. Je kan vanuit de app zelfs zien wat leden op Facebook en Twitter hebben gedeeld.


Apps voor studieplanning

Natuurlijk draait het studentenleven niet alleen om feestvieren. Er moet ook gestudeerd worden! Met onderstaande apps zorg je dat je je agenda en studierooster bijhoudt, studieopdrachten en tentamens goed inplant en in contact blijft met je medestudenten.

BlackBoard op je iPhone

Bij studeren hoort natuurlijk ook nog studéren. Als in: werkgroepen, readers en tentamens. Hogescholen en universiteiten die met het ietwat ingewikkeld vormgegeven Blackboard werken (en dat zijn er helaas een heleboel) en daarbij mobiel gebruik hebben ingeschakeld, geven leerlingen via een iPhone- en iPad-app toegang tot het systeem. In de app kun je lang niet alle schoolinformatie aflezen, maar het biedt wel inzicht in de vakken, cijfers, documenten, blogs met reacties, cursussen filteren en contactgegevens. De app wordt helaas zelden bijgewerkt, maar oogt inmiddels wel minder gedateerd. Je hebt helaas geen andere keuze.
Studenten die op een hogeschool of universiteit zitten waar de BlackBoard Mobile-app niet beschikbaar is en toch overzicht willen houden over hun vakken en cijfers, kunnen de verderop genoemde app iStudiez Pro beter gebruiken.


Uitgebreide agenda: Week Calendar

De Nederlandse app Week Calendar biedt alle overzichten die je kan bedenken. Afspraken in een lijst, per dag, per week als blokkenschema, per week als papieren agenda of per jaar? Daarnaast zijn er twee maandoverzichten in de app. De app bevat nog veel meer opties: zo kan je kleurenfilters of iconen instellen als bepaalde woorden in je afspraak voorkomen en kan je de app afspraken voor je laten afmaken. Handig als je veel afspraken met een vergelijkbare omschrijving plant. Desondanks gaat het inplannen van een afspraak lekker snel. Uitgebreider dan Week Calendar wordt de agenda op de iPhone niet. Bekend geworden door zijn weekoverzicht, blinkt de app ook uit in allerhande functies als afspraken kleuren en pictogrammen. Ook zijn er allerlei opties voor het terugkomen of uitstellen van afspraken. Als die laatste optie voor studenten niet handig is, weten we het ook niet meer.


Alles-in-één: iStudiez Pro

Deze app legt je studierooster bovenop je bestaande iOS-agenda. Je geeft zelf aan hoe lang je vakken volgt en bij welke afspraken ze horen. Maar iStudiez Pro is nog veel meer dan dat: het bevat een todo-lijst om je huiswerkopdrachten bij te houden, je kunt werkgroepen aanmaken, projecten plannen en behaalde cijfers en vakken raadplegen. iStudiez Pro heeft ook een Mac-applicatie, die €9,99 kost, en de iOS-app is geschikt voor de Apple Watch. Dankzij de ingebouwde synchronisatiedienst zijn al je gegevens altijd op al je apparaten up-to-date. Tip: in onze lijst met apps voor middelbare scholieren vind je meer apps om je studie te plannen. Een deel daarvan is ook geschikt voor hogescholen en universiteiten.


Taken bijhouden: Wunderlist

Een gratis app om takenlijsten bij te houden en samen te werken. Hoofdfunctie is het maken en delen van todolijsten. Je kan elke takenlijst verbinden aan groepsgenoten en zo de takenlijst gezamenlijk afwerken. Handig is dat Wunderlist op bijna elk platform beschikbaar is en dat heel wat mensen de app al geïnstalleerd hebben, zodat je tijdens projecten makkelijk met z’n allen kunt afspreken om deze app te gebruiken voor het afvinken van alle taken. Je kan taken laten terugkeren, herinneringen instellen en toewijzen.


Nog meer colleges: iTunes U

Apple’s online shop voor studieboeken staat bol van Engelstalige content die zomaar ineens van pas kunnen komen. Het is een appeltje om tekst te markeren en een eitje om aantekeningen bij de lesstof te maken. iTunes U heeft een database van meer dan 500.000 colleges! Doet jouw opleidingsinstituut mee met iTunes U, dan kun je via de app opdrachten inleveren, kijken of er huiswerk is en in contact blijven met de docent of met medestudenten.


Gratis cloudopslag: Dropbox

Onmisbaar voor elke student en scholier. Met Dropbox open je een 2GB grote online schijfruimte die je kan delen met andere gebruikers, waardoor je gezamenlijk toegang hebt tot dezelfde groep bestanden. Ideaal voor werken in projectgroepen of het uitwisselen van aantekeningen. Een groot gedeelte van de apps uit deze lijst kan bovendien rechtstreeks bestanden in Dropbox opslaan, zodat je ze altijd en op elke machine bij de hand hebt. En: volledig gratis als je genoegen neemt met de standaardopslag. Wie behoefte heeft aan meer opslagruimte kan dat naar believen aanschaffen. Nog veel meer opslagapps lees je in onderstaand artikel.


Bestanden uitwisselen: WeTransfer

Grote bestanden uitwisselen doe je met de Nederlandse app WeTransfer. Soms moet je een werkstuk of grafisch design inleveren, dat aardig in de MB’s gaat lopen. Lukt het versturen via e-mail niet, dan kun je kiezen voor versturen via speciale diensten zoals WeTransfer. Overigens heeft iOS 8 standaard al de mogelijkheid om bestanden te versturen die veel groter zijn dan de limiet van je mailbox, maar dat loopt wel via iCloud. En daar is de opslagruimte uiteindelijk ook beperkt.


Krachtige zoekmachine: WolframAlpha

Wolfram kan je helpen. Voor een peulenschil zet je een krachtige zoekmachine op je iPhone die antwoord biedt op het gebied van wiskunde, statistieken, krachten, scheikunde, materialen, engineering, astronomie, natuurkunde, biologie, computerwetenschappen, eenheden, tijdszones, het weer, geografie, geschiedenis, cultuur, muziek, taalconstructies, gezondheid, economie en nog veel meer. Ontzettend handig.

Meer handige studie-apps voor studenten

Er zijn nog veel meer handige studie-apps die je als student kunt gebruiken. Hieronder vind je nog wat tips:

  • Studies (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Makkelijke flashcard-app voor iOS. Er bestaat ook een versie voor de Mac.

Openingsfoto: Syda Productions via Shutterstock.com. Voor dit artikel zijn we oneindige dank verschuldigd voor de vele lezerssuggesties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, game, studenten
Devices iPad, iPhone
Software iOS