iPad Pro USB-accessoires

Zo koppel je USB-sticks, harddisks en andere opslagmedia aan je iPhone en iPad

Handig voor offline-gebruik

Sinds iOS 13 en iPadOS 13 is het mogelijk om externe (harde) schijven, SD-kaarten en USB-sticks te koppelen aan je iPhone en iPad. In deze tip leggen we uit hoe je externe opslag kunt aansluiten op je iPhone en iPad en wat je ermee kan doen.

Externe opslag aansluiten op je iPhone en iPad

Een externe schijf koppelen kan handig zijn als je bestanden wil overzetten en je hebt geen internet tot je beschikking. Het kan ook handig zijn bij grote bestanden, als de overdracht erg lang zou gaan duren. Een van de nieuwste functies van de Bestanden-app is de ondersteuning voor externe opslag. Je kunt dit zowel op je iPhone als iPad doen.

Externe schijven koppelen aan je iPhone en iPad

Om een harde schijf, SD-kaart of USB-stick te verbinden met je iPhone of iPad zul je misschien een adapter nodig hebben. De nieuwste iPad Pro’s maken gebruik van USB-C, dus dat scheelt als je al USB-C accessoires hebt. Voor apparaten met een Lightning-poort heb je vrijwel altijd een adapter nodig, want er zijn maar een paar opslagmedia die zo’n aansluiting hebben, zoals de SanDisk iXpand (o.a. verkrijgbaar bij bol.com).

Een externe schijf koppelen doe je zo:

  1. Plug een accessoire in met USB-C op nieuwe iPad Pro’s of Lightning op iPhones en andere iPads.
  2. Open de Bestanden-app.
  3. Zoek naar je accessoire in het menu (te herkennen aan het USB-icoon).

Vervolgens kun je door alle bestaande mappen bladeren. Je kunt ook zelf mappen aanmaken. Houd daarvoor een wit deel van het scherm ingedrukt. Daarna verschijnt de knop Nieuwe map. Tik erop en geef je nieuwe map een naam. Tik vervolgens op Gereed.

Let op: bij Lightning heb je vaak een speciale hub of adapter met stroomvoorziening nodig, want een simpele adapter zoals Apple voor het aansluiten van camera’s verkoopt, werkt niet.

Lees ook onze tip over meerdere USB-accessoires aansluiten op je iPad.

iPad Pro Bestanden app met SD-kaart

Bestanden verplaatsen van en naar een externe schijf

Je kunt niet alleen bestanden bekijken, maar ze ook verplaatsen van en naar je lokale opslag of iCloud Drive.

Een bestand of map verplaatsen werkt zo:

  1. Zoek het bestand of de map om te verplaatsen.
  2. Houd je vinger ingedrukt op het bestand of de map.
  3. Tik op Verplaats in het menu.
  4. Navigeer naar de plek waarnaar het bestand of de map verplaatst moet worden.
  5. Tik rechtsboven op Verplaats of Kopieer.

Je kunt eventueel ook je bestand of map in een nieuwe map zetten. Navigeer daarvoor eerst naar de plek waar je de nieuwe map wil hebben en tik op het icoontje met het mapje en het plusteken rechtsboven. Geef je map een naam en voilà.

Bestanden verplaatsen op de iPad Pro

Film kijken vanaf externe schijf
Het is ook mogelijk om een film of ander beeldmateriaal af te spelen vanaf een externe schijf, rechtstreeks op je iPad. Het enige wat daarvoor nodig is, is dat de externe schijf ook zijn eigen stroomtoevoer heeft. Bovendien geldt het alleen voor bestanden met de using .m4v, .mp4 en .mov extensies.

Een andere optie die je kan overwegen is de iXpand van SanDisk. Als het goed is, is het mogelijk om de video’s rechtstreeks vanaf de stick via de Bestanden-app af te spelen, mits er iOS 13 of iPadOS 13 op het toestel staat. De versie met 64GB kost zo’n €60. We hebben dit echter niet getest, dus het is geheel op eigen risico.

Met deze nieuwe functies komt de iPad steeds dichter in de buurt van een laptop. Samen met de andere vernieuwingen in de Bestanden-app in iOS 13 en iPadOS 13 is de iPad een stuk volwassener geworden.

Lees ook onze andere tips over accessoires aansluiten op de iPad:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen harde schijf, usb-stick
Software iOS 13, iPadOS, iPadOS 13