iPhone vergelijking en line-up voor het najaar van 2017.

Welke iPhone-kleur kies jij: spacegrijs, zilver, rood of een andere kleur?

De iPhone is in spacegrijs, zilver, goud, rood en allerlei andere kleuren verkrijgbaar. Welke kleur kies jij en waarmee moet je rekening houden? iCulture helpt je met kiezen van de meest geschikte iPhone-kleur.

iPhone-kleur kiezen

Kleur is iets persoonlijks. Sommige mensen hoeven er niet lang over na te denken en kiezen steevast voor de meest donkere kleuren spacegrijs of zwart. Voor anderen is een iPhone juist een apparaat dat mag opvallen en kiezen voor goud, rood of een felgekleurd hoesje. Heb jij nog geen keuze gemaakt of twijfel je erg? Dan helpen we je met dit artikel op weg.


Wil je liever de iPhones vergelijken op technische specs? Bekijk dan onze iPhone vergelijking! Ben je er al uit? Dan kun je hier de iPhone 8 kopen in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en rood, terwijl je de iPhone X kunt kopen in de kleuren spacegrijs en zilver.

Standaard iPhone-kleuren: spacegrijs, zilver en goud voor de nieuwste modellen

Bij de iPhone 8 heb je keuze uit vier kleuren: rood, zilver, spacegrijs en goud. Deze nieuwe kleur goud is een combinatie van de al langer bestaande kleuren goud en roségoud.

Bij de iPhone X is er alleen keuze uit zilver en spacegrijs. Dat is een heel verschil met eerdere modellen waarbij je keuze had uit veel meer kleuren.

iPhone vergelijking en line-up voor het najaar van 2017.

Speciale iPhone-kleuren: zwart, roségoud en rood

Bij de iPhone 7 heb je keuze uit maar liefst vijf kleuren: gitzwart, matzwart, zilver, goud en roségoud. Later verscheen er ook nog een speciale rode (PRODUCT)RED-uitvoering, die inmiddels is opgevolgd door de rode (PRODUCT)RED iPhone 8 en 8 Plus.

Bij de iPhone 6s en de iPhone SE heb je keuze uit vier kleuren: zilver, goud, roségoud en spacegrijs.

iPhone 7 kleuren

Apple lijkt van plan om het aantal kleuren gaandeweg wat meer te beperken, dus wil je een van deze speciale kleuren zoals gitzwart of rood, dan zul je moeten kijken welke modellen er in die kleur beschikbaar zijn.

#1 Verkoopbaarheid

Wil je je iPhone later weer tweedehands verkopen, dan is zwart of spacegrijs de beste keuze. Deze kleur is voor iedereen acceptabel, dus je trekt daarmee een zo groot mogelijke groep potentiële kopers. Bij de iPhone 7 kun je het beste kiezen voor matzwart, een onopvallende en neutrale kleur die iedereen wel aantrekkelijk vindt. Gitzwart ligt iets moeilijker, vanwege de glimmende afwerking en omdat mensen bang zijn voor krassen. Spacegrijs is de andere publieksfavoriet, maar hou er rekening mee dat deze tint bij Apple niet constant hetzelfde is. Soms is het wat lichter grijs, meestal wat donkerder grijs. Desondanks zit je met spacegrijs altijd goed.

iPhone 8 en X lineup najaar 2017

De kleuren goud, roségoud en rood zijn wat uitgesprokener en daarom wat lastiger tweedehands te verkopen. Je moet maar net iemand treffen die zo’n opvallende iPhone wil hebben. Er zijn mensen die er absoluut niet mee gezien willen worden.

De kleur zilver zit er een beetje tussenin: het is een rustige en neutrale kleur waar je je niet zo snel aan zult storen.

#2 Contrast

Let bij het kiezen van de kleur van je iPhone ook op het frontje. Als je graag films kijkt of games speelt is een zwart frontje het meest rustig voor je ogen. Dit is ook de reden waarom tv-toestellen vrijwel altijd een zwarte rand rondom het scherm hebben. Hier is voor gekozen omdat het nauwelijks opvalt. Een wit frontje is geschikter als je veel apps met lichte kleurtonen gebruikt zoals e-mail en berichtenapps.

iPhone kleur kiezen zwart of spacegrijs

Bij de iPhone X zijn alle uitvoeringen voorzien van een zwart frontje, dus daar heb je geen keuze. Bij de andere modellen is het frontje afhankelijk van de kleur van de behuizing: zwart bij zwart en spacegrijs, wit bij alle andere kleuren.

Een andere afweging zou kunnen zijn dat de lichtgekleurde modellen het zonlicht beter reflecteren en daardoor minder warm worden als het toestel in de zon ligt. Maar het effect daarvan zal niet erg groot zijn.

Zwart frontje

#3 Slijtage

Bij de meeste kleuren hoef je niet bang te zijn voor duidelijk zichtbare slijtage aan het toestel, tenzij je heel ruig met je spullen omgaat. Alleen bij de glimmende, gitzwarte iPhone 7 moet je wat meer oppassen. De behuizing wordt gaandeweg doffer en krasjes vallen wat meer op. Apple waarschuwt hier ook voor en adviseert daarom een hoesje voor de gitzwarte modellen. Bij alle andere kleuren is de afwerking gemaakt van mat aluminium of glimmend glas. Ook na langdurig en intensief gebruik is er bij normaal gebruik geen slijtage te zien.

Bij de aluminium modellen is het oppervlak geanodiseerd. Dit is een oppervlaktebehandeling die zorgt voor een oxidelaag. Bij diepe krassen en zeer zware slijtage kan het onderliggende aluminiumkleurige materiaal zichtbaar worden, maar dan moet je wel behoorlijk tekeer gaan.

We hebben ook een artikel over het kiezen van de optimale hoeveelheid opslagruimte op de iPhone. Heb je genoeg aan 32GB of heb je 128GB of zelfs 256GB nodig? Je leest het in onderstaande tip.

#4 Hipheid

Wit is de kleur van Apple, al sinds de witte MacBooks en de witte iPod-oordopjes. Bij de iPhone 7 maakte Apple een uitstapje naar zwart en bij de Apple TV is zwart zelfs de enige kleur waar je uit kunt kiezen.

Bij de iPhone 8 keerde Apple terug van zwart naar ‘gewoon’ spacegrijs. Met zwart, zilver of spacegrijs zit je altijd goed. Maar wil je je onderscheiden (of je iPhone makkelijker terugvinden), dan kun je beter kiezen voor een opvallende kleur zoals rood of roségoud. Voor de rode iPhone 7 zul je wel iets meer moeite moeten doen, want die is sinds september 2017 officieel uit het assortiment.

iPhone 7 kleuren

#5 Veilige kleur

Zwart en spacegrijs zijn de favoriete kleuren van iCulture-lezers, zo blijkt regelmatig uit onze polls. Weet je écht niet wat je moet kiezen, neem dan gewoon de zwarte of spacegrijze. Het is een allemansvriend waar je geen spijt van krijgt. Voor veel mensen is donkergrijs/zwart gewoon de standaardkeuze omdat het altijd goed is.

Apple-hoesjes van leer

#6 Het reddende hoesje

Stel dat je een gouden iPhone hebt gekozen en na verloop van tijd toch spijt krijgt van de kleur. Geen punt: je kunt altijd een beschermhoes kiezen, zoals de siliconen en lederen iPhone-hoesjes van Apple zelf (vanaf €39). Met een hoesje kun je een donker toestel ook tijdelijk een spetterend uiterlijk geven. Kies bijvoorbeeld de donkere iPhone in combinatie met een felrood of knalgeel hoesje. Sommige hoesjes bedekken bijna de hele iPhone. Alleen de thuisknop verklapt nog welke kleur iPhone je hebt, omdat je de vingerafdrukscanner Touch ID nog moet kunnen gebruiken. Maar die is bij de iPhone X ook verdwenen.

Met de rode iPhone 8 steun je via (PRODUCT)RED de strijd tegen aids, maar dat doe je ook door een roodlederen hoesje bij Apple te kopen. Je hebt de keuze uit twee modellen:

Kleur bekennen met je iPhone

Zoals hierboven aangegeven is de kleurkeuze afhankelijk van het model.

Kies spacegrijs of zwart als je…

  • … je iPhone later gemakkelijker wilt verkopen.
  • … graag films kijkt of games speelt en een rustige schermomlijsting wilt.

Kies zilver als je…

  • … een iPhone zoekt die bij elk hoesje en elke outfit past.
  • … liever een iPhone met wit frontje hebt (geldt niet voor iPhone X).
  • … in een tropisch land woont en een toestel zoekt dat het zonlicht beter reflecteert.

Kies goud of roségoud als je…

  • … en opvallende kleur wilt en niet van plan bent een hoesje te gebruiken.

Kies rood als je…

  • … de iPhone 8 of 8 Plus wilt.
  • … een opvallende kleur wilt die bijna niemand heeft.
  • … aids-onderzoek wilt steunen.

Weet je inmiddels wat je wilt? Kijk dan in ons artikel iPhone kopen hoe je een toestel in jouw favoriete kleur te pakken krijgt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie Devices
Onderwerpen iPhone, kleur
Devices iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone SE, iPhone SE 2, iPhone X