iPhone 13 Pro vs iPhone 13.

Welke iPhone kleur kun je het beste kiezen? Blauw, grafiet of iets anders, wij helpen je bij de keuze!

De iPhone is in een breed scala aan kleuren verkrijgbaar. Welke kleur kies jij en waarmee moet je rekening houden? Wij helpen je met kiezen van de meest geschikte iPhone-kleur.

iPhone kleur kiezen

Kleur is iets persoonlijks. Sommige mensen hoeven er niet lang over na te denken en kiezen steevast voor de meest donkere kleuren spacegrijs, zwart of grafiet. Voor anderen is een iPhone juist een apparaat dat mag opvallen en kiezen voor goud, rood of een felgekleurd hoesje. Heb jij nog geen keuze gemaakt of twijfel je erg? Dan helpen we je met dit artikel op weg.


Wil je liever de iPhones vergelijken op technische specs? Bekijk dan onze iPhone vergelijking! Ben je er al uit? Dan kun je de iPhone 13 kopen in diverse kleuren, maar je kunt ook de iPhone 13 Pro kopen in wat rustiger tinten Sierra Blue, grafiet, zilver en Alpengroen. Mensen met een beperkt budget kunnen kiezen voor de iPhone SE 2020 in zwart, wit en rood.

Actuele kleuren 2022 iPhones

iPhone SE 2022

Kies je de iPhone SE 2022, dan heb je keuze uit drie kleuren: middernacht (zwart), sterrenlicht (wit) en rood. Bij de rode versie doneer je een deel van de opbrengst aan goede doelen. Wil je een neutrale kleur, dan zijn middernacht en sterrenlicht altijd goed. Wie liever een opvallende knalkleur heeft, kiest natuurlijk rood. Krijg je later spijt van deze iets te opvallende kleur, dan kun je altijd nog een hoesje er omheen doen.

Let op dat de frontjes van alle modellen zwart zijn, ook als je de iPhone SE in sterrenlicht kiest.

iPhone SE 2022 line-up

iPhone 13 (mini)

Ben je van plan om een iPhone 13 te kopen (of de kleinere mini), dan kun je kiezen uit middernacht, sterrenlicht, blauw, rood, roze en sinds maart ook groen. Middernacht en sterrenlicht zijn de vervangende kleuren van zwart en wit. Middernacht neigt meer naar heel donkerblauw, terwijl sterrenlicht een beetje gebroken wit of champagne wit is. Het zijn wat nieuwe varianten op de bekende klassiekers. Als je iets nieuws wil, is middernacht een veilige keuze.

iPhone 13 kleuren 2022
Rechts op deze afbeelding zie je de groene iPhone 13. Deze is in maart 2022 aangekondigd.

De rode versie van de iPhone 13-serie is een stuk donkerder dan van de iPhone 12-reeks. De blauwe variant daarentegen is wat lichter en neigt wat meer naar groenblauw. Nieuw is de roze variant. Het is heel licht roze, dat weer andere iPhone-gebruikers aan zal spreken. Was je fan van de vroegere roségouden iPhone, dan komt deze kleur daar het dichtst bij in de buurt.

iPhone 13 Pro (Max)

Bij de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max heeft Apple bijna dezelfde kleuren als bij de iPhone 12 Pro-serie: grafiet, goud en zilver zijn onveranderd gebleven. Maar de oceaanblauwe is vervangen door het nieuwe Sierra Blue. Dit is een lichte blauwe kleur die nu al bij veel gebruikers in de smaak valt. Het lijkt de populairste kleur van dit seizoen te worden, dus als je van plan bent om de iPhone 13 Pro over een aantal jaren weer door te verkopen, lijkt dit een goede keuze. In maart voegde Apple een nieuwe kleur toe aan de iPhone 13 Pro-reeks. De toevoeging wordt Alpengroen genoemd.

iPhone 13 Pro kleuren 2022
Rechts op deze afbeelding zie je de Alpengroene iPhone 13 Pro. Deze is in maart 2022 aangekondigd.

De iPhone 13-serie is verkrijgbaar bij deze winkels en providers:
T-Mobile | Tele2 | Mobiel.nl | KPN | Vodafone | Belsimpel.nl

Verder kun je terecht bij deze aanbieders:
Amac | Coolblue | YourMacStore | BCC | Bol.com | Belsimpel.nl | Mobiel.nl | MediaMarkt

Bekijk ook onze iPhone aanbiedingen. Werken bovenstaande linkjes niet goed? Dan kun je het beste even je adblocker uitschakelen.

Lees ook deze artikelen:

iPhone 12 (mini)

Wil je de iPhone 12 kopen of de iPhone 12 mini bestellen, dan kan je kiezen uit vijf kleuren: zwart, wit, blauw, rood en groen. In april 2021 kwam er nieuwe kleur paars bij. Blauw is de meest opvallende en mogelijk ook meest geliefde kleur. Het is voor het eerst dat Apple een donkerblauwe iPhone uitbrengt, een wens van veel gebruikers. De kleur is niet zo fel als bijvoorbeeld de blauwe iPhone XR en is daarom ook makkelijk door te verkopen. Wil je voor een neutrale kleur gaan, dan zijn zwart en wit altijd goed. Groen is iets meer gewaagd, want niet iedereen vindt dat mooi. Je valt dan wel meer op, net als met de paarse kleur die wat meer naar lila neigt en ook al bij de iPhone 11 beschikbaar was. De rode versie wint de laatste jaren aan populariteit.

iPhone 12 kleuren

iPhone 12 Pro (Max)

De iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max zijn er in vier kleuren: grafiet, zilver, goud en oceaanblauw. Grafiet is de vervanger van spacegrijs en is net iets lichter. Het is nog altijd de meest neutrale kleur, dus als je voor veilig wil is dit een verstandige keuze. Oceaanblauw is de meest kenmerkende kleur van dit jaar. Wat middernachtgroen vorig jaar bij de iPhone 11 Pro was, is oceaanblauw bij de iPhone 12 Pro. De kleur wisselt ook op basis van lichtinval en lijkt soms zelfs meer op spacegrijs.

De goudkleurige iPhone 12 Pro is iets lichter en daardoor ook wat geler dan je de laatste jaren van Apple gewend was. Eén reden om voor een gouden iPhone 12 Pro te kiezen is dat deze als enige voorzien is van een speciale coating tegen vlekken. Deze coating is bovendien duurzamer en veroorzaakt minder snel krassen.

iPhone 12 Pro stapel.

Je kunt de iPhone 12 bestellen bij de volgende aanbieders:
T-Mobile | Tele2 | Mobiel.nl | KPN | Vodafone | Belsimpel.nl

Verder kun je terecht bij deze winkels en aanbieders:
Amac | Coolblue | YourMacStore | BCC | Bol.com | Belsimpel.nl | Mobiel.nl | Mediamarkt


Bekijk ook onze iPhone aanbiedingen. Werken bovenstaande linkjes niet goed? Dan kun je het beste even je adblocker uitschakelen.

Lees ook deze artikelen:

Koop je via één van bovenstaande linkjes, dan steun je daarmee iCulture zonder dat het jou iets extra kost. Alvast bedankt!

iPhone 11

Ga je de iPhone 11 kopen, dan is de kleur die je kiest erg belangrijk. Bij de iPhone 11 kan je flink uitpakken, net als bij zijn voorganger. Je hebt de keuze uit maar liefst zes kleuren: zwart, wit, geel, groen, paars en de speciale rode (PRODUCT)RED-uitvoering, waarbij een deel van de opbrengst naar aids-onderzoek en -voorlichting gaat.

iPhone 11 kleuren galerij.

Hou er rekening mee dat de voorkant van het toestel bij alle kleuren zwart is. Heb je nog geen idee voor welk kleurtje je moet gaan? We helpen je hier op weg.

Zwart of Wit

Als je graag de iPhone 11 wil vanwege de lagere prijs en de kleur voor jou niet zo van belang is, dan kun je het beste voor zwart of wit kiezen. Je kan daarmee nooit de mist in gaan, want de kleuren zijn behoorlijk neutraal en je valt er niet teveel mee op. Ging je eerder al voor spacegrijs of zilver, dan is dit de kleur die je moet hebben. Deze kleuren zijn er ook nog voor de iPhone XR.

Groen

Is groen de kleur voor jou? Dat hangt er vanaf van welke kleur groen je houdt. De nieuwe groene variant van de iPhone 11 is een echte pastelkleur. Het is dus geen donkergroen zoals de iPhone 11 Pro, maar een hele lichte kleur. Als je bijvoorbeeld al een mintgroen Apple Watch-bandje hebt, komt deze kleur goed van pas. Met deze kleur zien anderen dat je de allernieuwste hebt, want het is voor het eerst dat Apple deze kleur naar een iPhone brengt.

Paars

Een andere geheel nieuwe kleur is paars. Apple noemt het officieel paars, maar het is eigenlijk meer lavendel. Het is net als groen een echte pastelkleur. De kleur is dus niet te heftig, maar juist erg subtiel. Het is wel een kleur waar je echt van moet houden, dus het past niet bij iedereen.

iPhone 11 kleuren vanaf de zijkant.

Geel

Geel is altijd een lastige kleur. Je valt er in ieder geval wel extra goed mee op, maar combineren met accessoires is wel wat moeilijker. Gebruik je de iPhone 11 zakelijk, dan is geel misschien niet de meest professionele kleur. Wil je een fashionstatement maken, dan ben je bij geel aan het juiste adres. De kleur is fel en ziet er flitsend uit. Het is misschien wel een kleur die je snel zat bent, maar een hoesje is dan altijd de oplossing. Deze kleur is er ook voor de iPhone XR.

Rood

Apple’s PRODUCT(RED)-producten kennen we inmiddels wel. Je steunt er onderzoek naar aids mee en de kleur straalt van alle kanten. Vooral in combinatie met de zwarte voorkant is de rode variant mooi om naar te kijken. De rode kleur is hetzelfde als bij de rode iPhone XR. Twijfel je dus nog of deze wat voor jou is, dan kun je mogelijk nog ergens een rode iPhone XR in de winkel aanschouwen.

iPhone 11 bij provider nu bestellen

 • Koop iPhone bij T-Mobile
 • Koop iPhone bij Tele2
 • Koop iPhone bij Vodafone (incl. 6 maanden gratis Apple Music)
 • Koop iPhone bij KPN
Bekijk ook onze iPhone aanbiedingen

iPhone 11 los bestellen

Koop je via één van bovenstaande linkjes, dan steun je daarmee iCulture zonder dat het jou iets extra kost. Alvast bedankt!

Hierop moet je letten bij het kiezen van je iPhone-kleur

Welke kleur je kiest is een kwestie van smaak, maar er zijn een paar factoren waar je zeker rekening mee moet houden. We bespreken hieronder de verkoopbaarheid, het contrast, slijtage en welke kleuren op een bepaald moment hip zijn. Ook vertellen we je welke kleuren altijd in de smaak vallen en hoe je een verkeerde kleurkeuze kunt maskeren met een hoesje.

#1 Verkoopbaarheid

Wil je je iPhone later weer tweedehands verkopen, dan is zwart, grafiet, spacegrijs of blauw de beste keuze. Deze kleuren zijn voor iedereen acceptabel, dus je trekt daarmee een zo groot mogelijke groep potentiële kopers. Bij de iPhone 13 Pro kun je het beste kiezen voor grafiet of blauw, een onopvallende en neutrale kleur die iedereen wel aantrekkelijk vindt.

iPhone 13 Pro Max.

De kleuren goud, roségoud, rood, paars, groen, geel en roze zijn wat uitgesprokener en daarom wat lastiger tweedehands te verkopen. Je moet maar net iemand treffen die zo’n opvallende iPhone wil hebben. Er zijn mensen die er absoluut niet mee gezien willen worden.

De kleuren zilver, wit en sterrenlicht zitten er een beetje tussenin: het zijn rustige en neutrale kleuren waar je je niet zo snel aan zult storen.

#2 Contrast

Let bij het kiezen van de kleur van je iPhone bij modellen met een thuisknop ook op het frontje. Als je graag films kijkt of games speelt is een zwart frontje het meest rustig voor je ogen. Dit is ook de reden waarom tv-toestellen vrijwel altijd een zwarte rand rondom het scherm hebben. Hier is voor gekozen omdat het nauwelijks opvalt. Een wit frontje is geschikter als je veel apps met lichte kleurtonen gebruikt zoals e-mail en berichtenapps.

iPhone kleur kiezen zwart of spacegrijs

Alle iPhones met ‘notch’ zijn voorzien van een zwart frontje, dus daar heb je geen keuze. Ook de iPhone SE 2020 heeft bij alle kleuren een zwarte voorkant. Bij de andere oudere modellen is het frontje afhankelijk van de kleur van de behuizing: zwart bij zwart, spacegrijs en rood, wit bij alle andere kleuren.

Een andere afweging zou kunnen zijn dat de lichtgekleurde modellen het zonlicht beter reflecteren en daardoor minder warm worden als het toestel in de zon ligt. Maar het effect daarvan zal niet erg groot zijn.

#3 Slijtage

Bij de meeste kleuren hoef je niet bang te zijn voor duidelijk zichtbare slijtage aan het toestel, tenzij je heel ruig met je spullen omgaat. Ook na langdurig en intensief gebruik is er bij normaal gebruik geen slijtage te zien. Een kras op een iPhone met wit frontje valt wel iets meer op dan bij een zwarte voorkant. Ben je bang voor slijtage aan de achterkant, dan kun je het beste kiezen voor een passend iPhone-hoesje.

Bij de aluminium modellen is het oppervlak geanodiseerd. Dit is een oppervlaktebehandeling die zorgt voor een oxidelaag. Bij diepe krassen en zeer zware slijtage kan het onderliggende aluminiumkleurige materiaal zichtbaar worden, maar dan moet je wel behoorlijk tekeer gaan.

#4 Hipheid

Ieder jaar kiest Apple een soort ‘signature color’ voor de nieuwste modellen. Jarenlang was dat bij Apple wit. Bij de iPhone 7 maakte Apple een uitstapje naar zwart en sindsdien is spacegrijs (of iets soortgelijks) een terugkerende kleur. Deze kleuren zijn tijdloos. Met zwart, zilver of spacegrijs zit je altijd goed. Maar wil je je onderscheiden (of je iPhone makkelijker terugvinden), dan kun je beter kiezen voor een opvallende kleur zoals rood of goud.

iPhone 13 kleuren

Bij de iPhone 11 Pro was donkergroen de meest opvallende en hippe kleur en bij de iPhone 12 Pro was dat oceaanblauw. Dit jaar zijn Sierra Blue (iPhone 13 Pro) en roze (iPhone 13) de meest opmerkelijke kleuren. Wil je laten zien dat jij het nieuwste model hebt, dan zit je met deze kleuren goed. Meestal gebruikt Apple deze kleuren alleen voor deze generatie.

Als je echt voor hip gaat, kun je het beste kiezen voor de felle kleuren van de iPhone 12, iPhone 11 of iPhone XR. Geel, groen, blauw, koraal, lichtgroen en paars zijn kleuren die je bij geen enkel ander model vindt en is meer uitgesproken dan het wat saaiere spacegrijs en zilver.

iPhone 12 kleuren

#5 Veilige kleur

Zwart, spacegrijs en blauw zijn de favoriete kleuren van iCulture-lezers, zo blijkt regelmatig uit onze polls. Weet je écht niet wat je moet kiezen, neem dan gewoon de zwarte of spacegrijze. Het is een allemansvriend waar je geen spijt van krijgt. Voor veel mensen is donkergrijs/zwart gewoon de standaardkeuze omdat het altijd goed is.

iPhone 12 zwart

#6 Het reddende hoesje

Stel dat je een gouden iPhone hebt gekozen en na verloop van tijd toch spijt krijgt van de kleur. Geen punt: je kunt altijd een beschermhoes kiezen, zoals de siliconen en lederen iPhone-hoesjes van Apple zelf (vanaf €39). Met een hoesje kun je een donker toestel ook tijdelijk een spetterend uiterlijk geven. Kies bijvoorbeeld de donkere iPhone in combinatie met een felrood of knalgeel hoesje. Sommige hoesjes bedekken bijna de hele iPhone. Alleen de eventuele thuisknop verklapt nog welke kleur iPhone je hebt, omdat je de vingerafdrukscanner Touch ID nog moet kunnen gebruiken.

Met de rode iPhones steun je via (PRODUCT)RED de strijd tegen aids, maar dat doe je ook door een roodlederen hoesje bij Apple te kopen. Je hebt de keuze uit allerlei kleuren, modellen en maten van hoesjes bij Apple. De prijzen variëren van €45 tot €109.

Kleur bekennen met je iPhone

Zoals hierboven aangegeven is de kleurkeuze afhankelijk van het model.

Kies oceaanblauw of Sierra Blue als je…

 • …eens iets anders wil dan spacegrijs.
 • …anderen wil laten zien dat je de nieuwste iPhone hebt.

Kies grafiet, spacegrijs, zwart of middernacht als je…

 • … je iPhone later gemakkelijker wilt verkopen.
 • … niet wilt hoeven wennen aan de kleur en je bang bent dat je op een nieuwere kleur snel uitgekeken bent.

Kies zilver, wit of sterrenlicht als je…

 • … een iPhone zoekt die bij elk hoesje en elke outfit past.
 • … liever een iPhone met wit frontje hebt (geldt niet voor iPhone X en nieuwer).
 • … in een tropisch land woont en een toestel zoekt dat het zonlicht beter reflecteert.
 • … liever een zilverkleurige roestvrij stalen rand wil.

Kies goud of rose als je…

 • … en opvallende kleur wilt en niet van plan bent een hoesje te gebruiken.

Kies rood, geel, blauw, koraal, paars of groen als je…

 • … de iPhone 13, iPhone 12 of iPhone 11 kiest en herkenbaar wil zijn.
 • … een opvallende kleur wilt die bijna niemand heeft.
 • … je iPhone snel kwijtraakt. Een felle kleur vind je makkelijker terug dan een zwarte.
 • … aids-onderzoek wilt steunen (geldt alleen voor de rode versie).

Weet je inmiddels wat je wilt? Kijk dan in ons artikel iPhone kopen hoe je een toestel in jouw favoriete kleur te pakken krijgt.

We hebben ook een artikel over het kiezen van de optimale hoeveelheid opslagruimte op de iPhone. Heb je genoeg aan 64GB of heb je 128GB. 256GB of zelfs 1TB nodig? Je leest het in onderstaande gids.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!