iPhone XR kleuren

Welke iPhone-kleur kies jij: rood, blauw, geel, spacegrijs of een andere kleur?

De iPhone XR verschijnt in een breed scala aan kleuren. Welke kleur kies jij en waarmee moet je rekening houden? Wij helpen je met kiezen van de meest geschikte iPhone-kleur.

iPhone-kleur kiezen

Kleur is iets persoonlijks. Sommige mensen hoeven er niet lang over na te denken en kiezen steevast voor de meest donkere kleuren spacegrijs of zwart. Voor anderen is een iPhone juist een apparaat dat mag opvallen en kiezen voor goud, rood of een felgekleurd hoesje. Heb jij nog geen keuze gemaakt of twijfel je erg? Dan helpen we je met dit artikel op weg.


Wil je liever de iPhones vergelijken op technische specs? Bekijk dan onze iPhone vergelijking! Ben je er al uit? Dan kun je de iPhone XS kopen in spacegrijs, zilver of goud. Hou je van kleurrijk? Dan kun je de iPhone XR kopen in zwart, wit, rood, geel, blauw of koraal!

Zes kleuren voor iPhone XR

Ga je de iPhone XR kopen, dan is de kleur die je kiest erg belangrijk. Bij de iPhone XS en andere toestellen kiezen de meeste mensen voor de meest vertrouwde kleur, maar bij de iPhone XR kan je flink uitpakken. Bij de iPhone XR heb je keuze uit maar liefst zes kleuren: zwart, wit, geel, blauw, koraal en de speciale rode (PRODUCT)RED-uitvoering, waarbij een deel van de opbrengst naar aids-onderzoek en -voorlichting gaat.

iPhone Xr kleuren

Hou er rekening mee dat de voorkant van het toestel bij alle kleuren geen verschil maakt. In alle gevallen zijn de randjes langs het scherm en de notch zwart. Heb je nog geen idee voor welk kleurtje je moet gaan? We helpen je hier op weg.

Zwart of Wit

Als je graag de iPhone XR wil vanwege de lagere prijs en de kleur voor jou niet zo van belang is, dan kun je het beste voor zwart of wit kiezen. Je kan daarmee nooit de mist in gaan, want de kleuren zijn behoorlijk neutraal en je valt er niet teveel mee op. Ging je eerder al voor spacegrijs of zilver, dan is dit de kleur die je moet hebben.

iPhone XR camera

Blauw

Is blauw de kleur voor jou? Dat hangt er vanaf van welke kleur blauw je houdt. De blauwe variant van de iPhone XR is meer lichtblauw en heeft dan ook veel weg van de iPhone 5c. Heb je ooit een blauwe iPhone 5c gehad of ben je jaloers geweest op mensen die er eentje hadden, dan kun je het beste voor deze kleur gaan. Het is geen babyblauw, maar de kleur is desalniettemin een stuk lichter dan je misschien gehoopt had van een blauwe iPhone.

iPhone XR abonnementen

Koraal

Een geheel nieuwe kleur is koraal. Alhoewel, de kleur lijkt verdacht veel op de rode iPhone 5c. Toen de iPhone 5c verscheen had Apple alleen nog vuurrode PRODUCT(RED) iPods en accessoires. De rode iPhone 5c was daarom veel zachter van kleur. Bij de iPhone XR is dat niet anders: het zit een beetje tussen rood en zalmroze in. Deze kleur komt nog het dichtst in de buurt bij roségoud, dus als je voorheen een roségouden iPhone had en iets wil wat daar op lijkt (maar toch net even anders is), dan is koraal jouw kleur.

iPhone XR abonnement

Geel

Geel is altijd een lastige kleur. Je valt er in ieder geval wel extra goed mee op, maar combineren met accessoires is wel wat moeilijker. Gebruik je de iPhone XR zakelijk, dan is geel misschien niet de meest professionele kleur. Wil je een fashionstatement maken, dan ben je bij geel aan het juiste adres. De kleur is fel en ziet er flitsend uit. Het is misschien wel een kleur die je snel zat bent, maar een hoesje is dan altijd de oplossing.

iPhone XR prijs

Rood

Apple’s PRODUCT(RED)-producten kennen we inmiddels wel. Je steunt er onderzoek naar aids mee en de kleur straalt van alle kanten. Vooral in combinatie met de zwarte voorkant is de rode variant mooi om naar te kijken. De rode kleur is hetzelfde als bij de rode iPhone 8. Twijfel je dus nog of deze wat voor jou is, dan kun je mogelijk nog ergens een rode iPhone 8 in de winkel aanschouwen.

Verder lezen

Spacegrijs, zilver en goud voor de iPhone XS

Bij de iPhone XS heb je keuze uit drie kleuren: zilver, spacegrijs en goud. De goudkleur is nieuw bij dit model en is speciaal bedoeld voor mensen die nét iets anders zoeken.

iPhone XS kleuren

Hier kun je de iPhone XS kopen:

iPhone XS bij provider aanschaffen

iPhone XS bij webwinkel bestellen

#1 Verkoopbaarheid

Wil je je iPhone later weer tweedehands verkopen, dan is zwart of spacegrijs de beste keuze. Deze kleur is voor iedereen acceptabel, dus je trekt daarmee een zo groot mogelijke groep potentiële kopers. Bij de iPhone XS kun je het beste kiezen voor spacegrijs, een onopvallende en neutrale kleur die iedereen wel aantrekkelijk vindt. Hou er rekening mee dat deze tint bij Apple niet constant hetzelfde is. Soms is het wat lichter grijs, meestal wat donkerder grijs. Desondanks zit je met spacegrijs altijd goed.

De kleuren goud, roségoud en rood zijn wat uitgesprokener en daarom wat lastiger tweedehands te verkopen. Je moet maar net iemand treffen die zo’n opvallende iPhone wil hebben. Er zijn mensen die er absoluut niet mee gezien willen worden.

De kleur zilver zit er een beetje tussenin: het is een rustige en neutrale kleur waar je je niet zo snel aan zult storen.

#2 Contrast

Let bij het kiezen van de kleur van je iPhone ook op het frontje. Als je graag films kijkt of games speelt is een zwart frontje het meest rustig voor je ogen. Dit is ook de reden waarom tv-toestellen vrijwel altijd een zwarte rand rondom het scherm hebben. Hier is voor gekozen omdat het nauwelijks opvalt. Een wit frontje is geschikter als je veel apps met lichte kleurtonen gebruikt zoals e-mail en berichtenapps.

iPhone kleur kiezen zwart of spacegrijs

Alle iPhones met ‘notch’ (alle modellen met een X in de naam) zijn voorzien van een zwart frontje, dus daar heb je geen keuze. Bij de andere modellen is het frontje afhankelijk van de kleur van de behuizing: zwart bij zwart, spacegrijs en rood, wit bij alle andere kleuren.

Een andere afweging zou kunnen zijn dat de lichtgekleurde modellen het zonlicht beter reflecteren en daardoor minder warm worden als het toestel in de zon ligt. Maar het effect daarvan zal niet erg groot zijn.

Zwart frontje

#3 Slijtage

Bij de meeste kleuren hoef je niet bang te zijn voor duidelijk zichtbare slijtage aan het toestel, tenzij je heel ruig met je spullen omgaat. Ook na langdurig en intensief gebruik is er bij normaal gebruik geen slijtage te zien. Een kras op een iPhone met wit frontje valt wel iets meer op dan bij een zwarte voorkant. Ben je bang voor slijtage aan de achterkant, dan kun je het beste kiezen voor een passend iPhone-hoesje.

Bij de aluminium modellen is het oppervlak geanodiseerd. Dit is een oppervlaktebehandeling die zorgt voor een oxidelaag. Bij diepe krassen en zeer zware slijtage kan het onderliggende aluminiumkleurige materiaal zichtbaar worden, maar dan moet je wel behoorlijk tekeer gaan.

We hebben ook een artikel over het kiezen van de optimale hoeveelheid opslagruimte op de iPhone. Heb je genoeg aan 32GB of heb je 128GB of zelfs 256GB nodig? Je leest het in onderstaande tip.

#4 Hipheid

Wit is de kleur van Apple, al sinds de witte MacBooks en de witte iPod-oordopjes. Bij de iPhone 7 maakte Apple een uitstapje naar zwart en bij de Apple TV is zwart zelfs de enige kleur waar je uit kunt kiezen.

Bij de iPhone 8 keerde Apple terug van zwart naar ‘gewoon’ spacegrijs. Met zwart, zilver of spacegrijs zit je altijd goed. Maar wil je je onderscheiden (of je iPhone makkelijker terugvinden), dan kun je beter kiezen voor een opvallende kleur zoals rood of roségoud. Voor de rode iPhone 8 zul je wel iets meer moeite moeten doen, want die is sinds september 2018 officieel uit het assortiment.

Als je echt voor hip gaat, kun je het beste kiezen voor de felle kleuren van de iPhone XR. Geel, blauw en koraal zijn kleuren die je bij geen enkel ander model vindt en is meer uitgesproken dan het wat saaiere spacegrijs en zilver.

iPhone 8 review: closeup met Plus en Watch

#5 Veilige kleur

Zwart en spacegrijs zijn de favoriete kleuren van iCulture-lezers, zo blijkt regelmatig uit onze polls. Weet je écht niet wat je moet kiezen, neem dan gewoon de zwarte of spacegrijze. Het is een allemansvriend waar je geen spijt van krijgt. Voor veel mensen is donkergrijs/zwart gewoon de standaardkeuze omdat het altijd goed is.

Apple-hoesjes van leer

#6 Het reddende hoesje

Stel dat je een gouden iPhone hebt gekozen en na verloop van tijd toch spijt krijgt van de kleur. Geen punt: je kunt altijd een beschermhoes kiezen, zoals de siliconen en lederen iPhone-hoesjes van Apple zelf (vanaf €39). Met een hoesje kun je een donker toestel ook tijdelijk een spetterend uiterlijk geven. Kies bijvoorbeeld de donkere iPhone in combinatie met een felrood of knalgeel hoesje. Sommige hoesjes bedekken bijna de hele iPhone. Alleen de thuisknop verklapt nog welke kleur iPhone je hebt, omdat je de vingerafdrukscanner Touch ID nog moet kunnen gebruiken. Maar die is bij de iPhone X en later ook verdwenen.

Met de rode iPhones steun je via (PRODUCT)RED de strijd tegen aids, maar dat doe je ook door een roodlederen hoesje bij Apple te kopen. Je hebt de keuze uit twee modellen:

Kleur bekennen met je iPhone

Zoals hierboven aangegeven is de kleurkeuze afhankelijk van het model.

Kies spacegrijs of zwart als je…

 • … je iPhone later gemakkelijker wilt verkopen.
 • … graag films kijkt of games speelt en een rustige schermomlijsting wilt.

Kies zilver als je…

 • … een iPhone zoekt die bij elk hoesje en elke outfit past.
 • … liever een iPhone met wit frontje hebt (geldt niet voor iPhone X en nieuwer).
 • … in een tropisch land woont en een toestel zoekt dat het zonlicht beter reflecteert.
 • … liever een zilverkleurige roestvrij stalen rand wil.

Kies goud of roségoud als je…

 • … en opvallende kleur wilt en niet van plan bent een hoesje te gebruiken.

Kies rood, geel, blauw of koraal als je…

 • … de iPhone XR wilt.
 • … een opvallende kleur wilt die bijna niemand heeft.
 • … je iPhone snel kwijtraakt. Een felle kleur vind je makkelijker terug dan een zwarte.
 • … aids-onderzoek wilt steunen (geldt alleen voor de rode versie).

Weet je inmiddels wat je wilt? Kijk dan in ons artikel iPhone kopen hoe je een toestel in jouw favoriete kleur te pakken krijgt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Devices
Onderwerpen iPhone, kleur
Devices iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone SE, iPhone SE 2, iPhone X