Spotify muziek luisteren

iCulture vergelijkt: dit zijn de beste radio-apps voor je iPhone

Radio luisteren op de iPhone gaat prima met deze iPhone en iPad apps. iCulture zet de 5 beste radio apps voor iOS op een rij, zodat je weet welke radio-app je het beste kunt gebruiken.

Radio-apps voor iPhone en iPad

Als je onderweg via je iPhone wil luisteren naar je favoriete radiozender, dan kun je daar een aparte app voor gebruiken. Radio-apps bestaan al sinds het begin van de App Store en ze zijn gaandeweg steeds beter geworden, ook in het tijdperk van eindeloos muziek luisteren via Spotify en Apple Music. Vandaar dat we de beste radio-app voor de iPhone en iPad voor je op een rij hebben gezet. Per app noemen we de sterke en zwakke punten en we benoemen ook een winnaar.


Eindeloos muziek luisteren is één ding, maar een dj die de plaatjes aan elkaar praat heeft nog steeds een enorme aantrekkingskracht. In het openbaar vervoer, tijdens het sporten of het filerijden is het wel zo gezellig als je af en toe een stem hoort, die je vertelt waarom dat ene nummer zo geweldig is. Maar welke radio-app moet je nou hebben? In dit artikel vind je de beste Wil je liever geen apps installeren? Dan kun je ook luisteren naar radiostations in Apple Music, met Siri naar radio luisteren of je kunt radio luisteren in de Safari-browser van je iPhone.

Bekijk ook

Radiozenders afspelen via Siri en de Muziek-app: zo doe je dat

Met behulp van Siri kun je met je stem een radiostation luisteren. Je hoeft alleen maar aan Siri te vragen om je favoriete radiozender te starten. Dit werkt met zowel Nederlandse als internationale radiozenders.

iCulture adviseert: RadioNED

RadioNED van de Nederlandse ontwikkelaar Patrick Koning kent zijn oorsprong op de Apple TV, maar sinds 2018 is er ook een iOS-versie. In de app luister je naar meer honderden Nederlandse radiostations, waaronder ook heel veel lokale zenders. Voor elk muziekgenre is er wel een station en met de favorietenfunctie maak je zelf je eigen stationslijst. De app heeft ook een widget en een timer- en wekkerfunctie.

RadioNED werkt samen met Spreekbuis en MediaCourant, dus je vindt er ook het allerlaatste medianieuws. Als je meer wil dan alleen naar radio luisteren, is RadioNED de app die je moet hebben.

De app heeft support voor de donkere modus van iOS, dus hij schakelt automatisch over naar de lichte of donkere weergave. Het grote voordeel van RadioNED is dat de streams razendsnel starten en in onze test valt blijft de muziek ook spelen bij een iets mindere internetverbinding. RadioNED werkt met AirPlay en is ook beschikbaar op CarPlay (alleen de betaalde Plus-versie) en is daar wat ons betreft de beste keuze. Wel vinden we het design van de app niet het allermooist, maar dat geldt wel voor meer radio-apps. Als je liever naar buitenlandse stations luistert, dan moet je één van de andere apps in deze lijst proberen.

RadioNED heeft twee versies. De standaard versie is gratis en de betaalde versie laat je je favorietenlijst synchroniseren tussen je apparaten, waaronder de Apple TV- en Mac-versie. Luister je alleen met je iPhone, dan kan je prima uit de voeten met de gratis variant.

Sterk: Honderden Nederlandse (lokale) radiostations, snelle streams, handige widget, radionieuws.
Zwak: Qua design niet de allermooiste app.

 
 

Voor buitenlandse zenders: myTuner Radio

Ook myTuner Radio is niet de allermooiste app. Maar luistergemak staat bij radio-apps voorop en dat zit bij myTuner Radio goed in elkaar. myTuner Radio heeft meer dan 50.000 radiostations uit 200 landen, waaronder alle bekende en minder bekende Nederlandse radiostations. Je markeert zenders eenvoudig als favoriet, zodat deze meteen vanaf het startscherm te selecteren zijn. In de speler kun je snel je muziek pauzeren of naar de vorige of volgende zender gaan. myTuner Radio heeft ook een equalizer, zodat je het geluid kunt afstemmen op het type muziek waar je naar luistert. Veel verschil maakt dit in de praktijk niet, maar voor bepaalde genre’s kan het net even prettiger zijn. De app werkt ook met Siri Shortcuts en Apple Music, zodat je muziek aan je eigen bibliotheek kan toevoegen.

De kracht van myTuner Radio is echter dat deze op veel apparaten beschikbaar is. Behalve de iPhone en iPad, werkt myTuner Radio ook heel goed op de Apple Watch, Apple TV en in de auto in combinatie met een CarPlay-systeem. De CarPlay-versie werkt razendsnel en met de Apple Watch-versie bedien je eenvoudig de muziek op je iPhone en selecteer je je favoriete radiostation. De gratis versie heeft reclames, maar voor €3,49 koop je de betaalde versie.

Sterk: Zoeken op plaatsnaam, ook podcasts beluisteren, wekkerfunctie, beschikbaar op al je apparaten, werkt met Siri Shortcuts.
Zwak: Niet de allermooiste radio-app.

TuneIn Radio

TuneIn Radio heeft het grootste zenderaanbod van alle radio-apps op de iPhone en iPad. Meer hoef je eigenlijk niet te weten. Het is zoeken en vinden in zowel de gratis als betaalde versie van de app. De toepassing heeft het er echter niet bij gelaten: ook het aantal functies is enorm. Je kan een wekker en een sleeptimer instellen. Er is een complete autobediening met grote knoppen op een zwarte achtergrond. Je kan soortgelijke radiozenders zien vanaf de zender die je nu luistert. Door een profiel aan te maken, kun je je zenders synchroniseren en het hoofdscherm inrichten op je eigen voorkeuren.

TuneIn werkt ook op andere apparaten, zoals de Apple Watch en met CarPlay. De CarPlay-app is handig, maar is trager dan die van myTuner Radio. De Apple Watch-app van TuneIn werkt ook niet altijd even goed, waardoor je deze beter links kunt laten. De gratis en betaalde versie van TuneIn hebben hetzelfde zenderaanbod, maar de betaalde versie heeft geen advertenties in de app. Ook kun je daarmee muziek opnemen, wat een groot pluspunt is. Wel is deze betaalde versie voor een radio-app vrij prijzig.

Sterk: Onovertroffen zenderaanbod, fungeert als wekkerradio en sleeptimer, aparte modus voor in de auto, opnamefunctie in betaalde versie.
Zwak: Aangepast introscherm vereist account, betaalde versie prijzig, niet op Apple TV, CarPlay-versie minder snel, Apple Watch-versie werkt niet goed.

Nederland.FM

Hoewel je misschien op het eerste gezicht schrikt van het opvallende ontwerp van deze iOS-app, ligt die geheel in lijn met de gelijknamige website, Nederland.fm. De app maakt Nederland.fm beschikbaar voor je iPhone en iPad en bevat ondersteuning voor de Chromecast. De functionaliteit is echter héél simpel gebleven: je drukt op de logo’s voor de bekendste landelijke zenders van Nederland en daar moet je het mee doen. Je kan geen zenders toevoegen of je eigen favorieten aanmaken. De zenders die je beluistert verschijnen in een snellijst waardoor je snel kan schakelen naar stations die je vaak luistert. De knoppen naar zoekopdrachten van het huidige nummer voegen niet zoveel toe. De ingebouwde sleeptimer is wel handig. Nederland.FM werkt ook in CarPlay.

Sterk: De grote Nederlandse radiozenders binnen handbereik, snellijst voor het zappen, sleeptimer ingebouwd.
Zwak: Zenders toevoegen kan niet, reclame in beeld, lelijke vormgeving, qua functies erg beperkt.

Juke

Juke is de radio-app van Talpa Radio. De dienst ging in 2018 van start als muziek streamingdienst en moest het Nederlandse antwoord zijn op concurrenten als Apple Music en Spotify. Later werd het roer omgegooid en werd Juke een platform voor radiostations en podcasts. Naast de radiostations van Talpa, kun via Juke ook luisteren naar zenders als Qmusic en BBC Radio en staan er tal van afspeellijsten voor je klaar waarmee je non stop naar muziek kunt luisteren. De dienst is geheel gratis te gebruiken, maar met een gratis account haal je er niet iets meer uit waaronder de mogelijkheid om afspeellijsten of podcasts onder je favorieten te zetten. Met een account luister je de streams ook nog in HD Audio, betere kwaliteit dus. Speel je Juke af op een SONOS-speaker? Dan is een registratie niet nodig, want dan luister je sinds 2021 standaard naar Juke met HD Audio.

Juke heeft een app voor iPhone en iPad met naast Bluetooth en Chromecast, nu ook AirPlay ondersteuning. Op je Mac luister je naar Juke via de website. Een Apple Watch app ontbreekt vooralsnog, maar Juke is wel via CarPlay te beluisteren.

Sterk: Gratis dienst met een ruim aanbod. Biedt ook podcasts aan en ondersteunt AirPlay. Niet betalen voor extra functies, maar wel een gratis account nodig.
Zwak: Zonder account moet je handmatig je favoriete afspeellijst of podcast zoeken omdat je geen favorieten kunt aanmaken. Geen Apple Watch app.

Sonos Radio

Sonos Radio ging in de zomer van 2020 van start met duizenden stations, waaronder live radioprogramma’s van over de hele wereld, genrestations, door artiesten gecureerde stations en originele programma´s van Sonos. Daarnaast is sinds november 2020 ook Sonos Radio HD beschikbaar. Dit is een betaaldienst waarbij je voor €7,99 per maand reclamevrij kunt luisteren naar muziek in hoge kwaliteit, lossless en cd-kwaliteit. Het biedt volgens Sonos de hoogste kwaliteit van alle radiostreamingdiensten.

Voor Nederland is het speciale radiostation Radio à Gogo opgericht. Dit maakt deel uit van zes regionale radiostations voor verschillende landen. Op Radio à Gogo hoor je Engelstalige popmuziek van Nederlandse bodem. De bekende radio-dj en muziekkenner Sander de Heer heeft de samenstelling verzorgd.

Sterk: Extreem groot aanbod. Sonos wordt gemaakt door muziekliefhebbers. Eigen Nederlands station.
Zwak: Alleen interessant voor mensen met Sonos-speakers. Geen Apple Watch- or CarPlay-app.

Radio-apps van populaire en thematische zenders en stations

Behalve all-round apps met allerlei radiostations hebben de grote radiozenders ook hun eigen apps uitgebracht. Deze zijn dus helemaal toegespitst op de (thema)zenders van één specifiek radiomerk, zoals die van de Publieke Omroep en de grote commerciële radiostations. In veel van deze apps vind je ook afspeellijsten, nieuws, informatie en handige functies zoals een wekker. Als je eigenlijk maar naar één radiostation luistert, dan is de losse radio-app eigenlijk ook voldoende.

  • KINK (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 13.0+) - De app van hét alternatieve radiostation van Nederland.
  • NPO Radio 1 – Nieuws & Sport (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - De app van NPO Radio 1 met nieuws en sport. Er zijn ook losse apps voor Radio 2, 3FM, Radio 4 en Radio 5, Soul & Jazz en FunX.
  • Sky Radio (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 14.0+) - Zwijmel weg met lekkere muziek.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Alleen maar hits.
  • Radio 10 (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 14.0+) - Luister live naar Radio 10 of naar digitale stations als Guilty Pleasures en 60’s & 70’s Hits en doe mee aan acties.
  • Radio Veronica WE. LOVE. MUSIC (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 13.0+) - Als lid van Club Veronica kun je vanuit de app berichten naar de studio sturen.
  • Qmusic (Gratis, iPhone, iOS 13.0+) - Non-stop hits.
  • Groot Nieuws (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.4+) - App van het gelijknamige christelijke radiostation. Je kan wisselen tussen de verschillende themakanalen.

Favoriete radio-apps van iCulture-lezers

Deze app kregen we getipt door een van onze lezers (bedankt!):

  • RadioApp - A Simple Radio (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Een app waarmee je met een soort analoge tuner kunt afstemmen op radiostations wereldwijd.
  • Radio Garden Live (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Waanzinnig interface, vindt iCulture-lezer Loe. “Je gaat virtueel op reis en luistert daar ‘lokale’ radio”.

Radio luisteren op de Apple TV en in CarPlay
Zoek je een app om radio te luisteren op de Apple TV? Daarvoor hebben we een aparte lijst samengesteld. Check daarvoor dus onze lijst met de beste radio-apps voor de Apple TV. Voor onderweg hebben we ook de beste radio- en podcast-apps voor CarPlay opgesomd.

Lees ook:

Bekijk ook

De beste radio- en podcast-apps voor CarPlay

Er zijn allerlei handige radio-apps voor CarPlay, zodat je tijdens het rijden ongestoord kan luisteren naar je favoriete zender. Er zijn ook meerdere podcast-apps voor CarPlay. In dit artikel zetten we de beste op een rijtje.