Apple Smart Keyboard met handen

Review: Apple Smart Keyboard Folio voor iPad Pro

Voor de iPad Pro 2018 is er een compleet vernieuwde versie van het Smart Keyboard uitgebracht, genaamd het Smart Keyboard Folio. Het toetsenbord heeft een aantal verbeteringen en aanpassingen ten opzichte van het origineel. Hoe bevalt het nieuwe Smart Keyboard Folio?

Smart Keyboard review Prijs (vanaf €179,-)

Als je al eerder een iPad Pro had en die vaak gebruikte om mee te typen, dan ben je waarschijnlijk wel bekend met het Smart Keyboard. Dit toetsenbord bevestig je via de Smart Connector met de iPad Pro en is tegelijkertijd een beschermhoes voor het scherm. In dat opzicht is er weinig veranderd in het nieuwe Smart Keyboard Folio. De grootste vernieuwing wordt verklapt door de naam: het toetsenbord beschermt nu ook de achterkant van de iPad Pro. Wij gingen ermee aan de slag en vertellen je er alles over in deze review van het Smart Keyboard Folio.

iPad Pro 2018 review met Smart Keyboard.

Smart Keyboard Folio in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van het Smart Keyboard Folio:

 • Toetsenbord en beschermhoes in één
 • Verbindt via Smart Connector, opladen en Bluetooth niet nodig
 • Beschermt nu ook de achterkant
 • Twee verschillende kijkhoeken
 • Beschikbaar voor iPad Pro 2018 12,9- en 11-inch voor respectievelijk €199 en €219

Het Smart Keyboard Folio is voor deze review beschikbaar gesteld door Apple. Het geteste model is het Smart Keyboard Folio voor de 12,9-inch iPad Pro.

Typen op de nieuwe iPad Pro 2018 kan natuurlijk met het schermtoetsenbord, maar als je hem meer als laptopvervanger wil gebruiken en langere teksten wil typen, dan gaat dat een stuk makkelijker met een fysiek toetsenbord. Je hebt dan eigenlijk twee mogelijkheden: een los Bluetooth-toetsenbord voor je iPad of een toetsenbordhoes. Het Smart Keyboard Folio is dan de meest voor de hand liggende optie, ook bij gebrek aan soortgelijke alternatieven. De afgelopen twee jaar hebben wij al uitvoerig getypt met het vorige model en het goede nieuws is dat het typen nagenoeg hetzelfde werkt.

Typen op Smart Keyboard Folio.

Typen met Smart Keyboard Folio

Om te typen hoef je de hoes alleen maar open te klappen. De achterkant bestaat uit twee delen, waarbij je het onderste deel omvouwt zodat je de rand van de iPad in de hoes kan steken. In het begin vergt dit wat oefening, omdat de manier van vouwen anders is dan het vorige model.

Het Smart Keyboard Folio is beschikbaar met een Nederlandse toetsenbordindeling. De knoppen hebben een textiele laagje dat je makkelijk kan afnemen als ze vies worden. Aan de textuur van het toetsenbord is dan ook niets veranderd. De zogenaamde button travel is gelijk gebleven en het typen heeft veel overeenkomsten met het typen op de nieuwste MacBooks. Het enige verschil is dat de knoppen anders aanvoelen en iets doffer klinken. Het klikgevoel is eigenlijk precies goed, zeker voor zo’n compact toetsenbord voor een iPad. Als je geen fan was van het vorige Smart Keyboard door de manier van typen, dan vind je het Smart Keyboard Folio ook niet geweldig. Wij zijn al een tijdje fan van dit toetsenbord, vooral vanwege de compactheid en het feit dat hij altijd paraat staat dankzij de Smart Connector. Je hoeft hem namelijk nooit op te laden, want hij krijgt de stroom rechtstreeks van de iPad.

Het Smart Keyboard Folio is er in twee versies, namelijk voor de 12,9- en 11-inch iPad Pro. Qua opzet zijn ze identiek. Je hebt dan ook dezelfde aantal toetsen tot je beschikking. Maar omdat de 11-inch iPad Pro qua behuizing kleiner is, is het toetsenbord ook een fractie smaller. Dat zie je vooral aan de breedte van enkele toetsen, zoals Shift, Caps-lock en enkele symbooltoetsen. Hou er dus rekening mee dat het typen op de 11-inch versie iets beknopter voelt dan op het grote model.

iPad Pro Smart Keyboard Folio.

Design van Smart Keyboard Folio

Het grootste verschil met het vorige model zit hem in het design van het Smart Keyboard Folio. Apple moest de hoes opnieuw ontwerpen, omdat de Smart Connector verplaatst is. De Smart Connector bevindt zich nu aan de achterkant, boven de USB-C-aansluiting. Het grote voordeel hiervan is dat het Smart Keyboard Folio ook de gehele achterkant beschermt en je dus minder kans hebt op krassen aan de achterkant. Dankzij de vele verborgen magneten in de iPad Pro klikt de hoes meteen op de goede plek. Hij zit erg stevig vast, dus je hoeft niet bang te zijn dat deze er per ongeluk vanaf valt.

In tegenstelling tot de vroegere Smart Case van Apple, beschermt het toetsenbord niet alle zijkanten. Alleen de linker zijkant waar de voor en achterkant aan elkaar vast zitten is beschermd. Hierdoor zijn alle knoppen en speakers gewoon bereikbaar en dit geeft de hoes en je iPad een mooie zakelijke uitstraling. Dat komt ook door de kleur, want het Smart Keyboard Folio is alleen beschikbaar in houtskoolgrijs.

Hou er wel rekening mee dat de iPad wel een stukje dikker wordt met deze toetsenbordhoes. Dat is aan de ene kant zonde, omdat Apple erin geslaagd is om de nieuwe iPad Pro erg dun te maken. Het is echter niet storend, want de iPad blijft dunner dan bijvoorbeeld een MacBook Pro.

Achterkant van Smart Keyboard Folio op iPad Pro 2018.

Overige gebruik van Smart Keyboard Folio

Het nieuwe Smart Keyboard Folio heeft twee verschillende kijkhoeken om mee te typen. Dat is dus een extra kijkhoek ten opzichte van het vorige model. In de eerste stand staat de iPad Pro bijna rechtop. In de praktijk gebruik je deze kijkhoek eigenlijk niet, omdat de vlakkere hoek veel prettiger is in het gebruik. De rechte hoek kan van pas komen als je de iPad iets verder weg houdt, maar de vlakkere kijkhoek heeft duidelijk onze voorkeur.

Een nadeel ten opzichte van de vorige versie is dat je de hoes niet kan gebruiken om je iPad Pro rechtop te zetten, zonder dat er een toetsenbord voor ligt. Voorheen kon je het toetsenbordgedeelte achter de iPad Pro vouwen, maar dat is bij dit model niet meer mogelijk. Er is dus geen kijkstand meer.

Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat je de hoes dichtklapt met de toetsen tegen het scherm. Voorheen was de binnenkant van zacht materiaal gemaakt, waarmee het scherm goed beschermd bleef. In deze nieuwe versie is dat dus niet het geval en dat kan mogelijk voor een vies scherm zorgen. In onze test hebben we dat nog niet gemerkt, maar het is niet ondenkbaar dat de afdrukken van de toetsen na een langere periode gebruik achterblijven op het scherm.

Smart Keyboard Folio uitklappen vanaf de zijkant.

Als je de iPad alleen op schoot gebruikt (dus zonder te typen), klap je de voorkant van de hoes helemaal om. Het nadeel van dit model is dat de toetsen daardoor op de achterkant zitten. Je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk tekst invoert, want de knoppen worden alleen herkend als je iPad in de juiste positie staat. Toch is het onhandiger in het gebruik, omdat de iPad dan wat minder lekkerder vasthoudt en makkelijker wegglijdt dankzij het gladdere oppervlak van het toestenbordgedeelte.

Score

8

Apple Smart Keyboard Folio

Apple Smart Keyboard Folio

Vanaf €199

Voordelen +

 • Typt prettig
 • Knappe constructie en kwaliteit
 • Mooi design
 • Beschermt ook de achterkant, maakt je iPad nauwelijks dikker

Nadelen -

 • Kijkstand zonder toetsenbord van vorige model ontbreekt
 • Toetsen zitten aan de achterkant als je hem helemaal openvouwt
 • Toetsen kunnen bij ingeklapte hoes afdrukken achterlaten op het scherm

Conclusie Smart Keyboard Folio review

Het Smart Keyboard was altijd al ons favoriete toetsenbord voor de iPad Pro en dat is bij het Smart Keyboard Folio niet anders. Het toetsenbord typt nog net zo fijn en de twee kijkhoeken zijn een welkome toevoeging. Dat hij nu ook de achterkant beschermt is mooi meegenomen, vooral omdat de iPad er niet heel veel dikker van wordt. Wel is het jammer dat je een extra stand mist, want het is niet mogelijk om de iPad Pro rechtop te zetten zonder dat het toetsenbord ervoor ligt. Gebruik je de iPad ook veel zonder te typen, dan moet je er rekening mee houden dat de toesten dan aan de achterkant zitten. Het is geen grote dealbreaker, maar ideaal is dit niet. De prijs ligt aan de ietwat hoge kant, maar als je je bedenkt dat je er ook meteen je complete iPad mee beschermt, is ook dat prima te doen.

Smart Keyboard Folio kopen

Wil je na het lezen het Smart Keyboard Folio kopen? De toetsenbordhoes is beschikbaar vanaf €199 voor de iPad Pro 2018. Je kan onder andere terecht bij de online Apple Store.

 • Smart Keyboard Folio voor 11-inch: €199
 • Smart Keyboard Folio voor 12,9-inch: €219

Lees ook onze review van het originele Smart Keyboard voor de overige iPad Pro-modellen.

Bekijk ook

Review: Smart Keyboard voor iPad Pro (2015)

Apple's Smart Keyboard voor de IPad Pro, getest door iCulture. Hoe goed bevalt het typen op dit Smart Keyboard en is het een betere oplossing dan het iPad Pro-toetsenbord van de concurrentie? Lees het in onze review.