AirPrint: alles over draadloos afdrukken op iPhone, iPad en Mac

Met AirPrint kun je draadloos printen vanaf je iPhone, iPad of Mac. Met AirPrint maak je afdrukken zonder dat je printerdrivers nodig hebt en hier lees je precies op welke printers het werkt en hoe je het gebruikt.

airprint iphone printerAirPrint is Apple’s eigen technologie voor mobiel printen. Je kunt vanaf je iPhone, iPad en Mac afdrukken maken, zonder dat er een kabel nodig is. AirPrint is geschikt voor foto’s, documenten en andere bestanden maar je hebt er wel een speciale printer voor nodig. We zetten alles over AirPrint voor je op een rij.

Wat is AirPrint?

AirPrint maakt het mogelijk om afdrukken in hoge kwaliteit op je printer te maken, zonder dat je drivers hoeft te installeren of een kabel nodig hebt. Je start de afdruk vanuit een iOS- of macOS-app. Het enige wat je hoeft te doen is het kiezen van de gewenste AirPrint-geschikte printer in je lokale draadloze netwerk. Je hebt minimaal iOS 4.2 nodig op een van de volgende apparaten:

 • iPhone 3GS of nieuwer
 • iPod touch derde generatie of nieuwer
 • iPad (alle modellen)

Printers met AirPrint-ondersteuning

canon pixma printerAanvankelijk was AirPrint alleen aanwezig op HP-printers, maar inmiddels is het aanbod verder uitgebreid. Ook bepaalde printers van Brother, Canon, Dell, Epson, Fuji Xerox, Kyocera, Lenovo, Lexmark, Olivetti, Ricoh, Samsung, Sharp, Toshiba en Xerox ondersteunen het inmiddels. Op de website van Apple vind je een volledig overzicht van alle geschikte printers.

Wat kun je afdrukken met AirPrint?

Met AirPrint kun je draadloos het volgende afdrukken:

 • Foto’s (bijv. via de standaard Foto-app)
 • E-mail (bijv. via de Mail-app)
 • Plattegronden (bijv. via de Apple Kaarten-app)
 • Webpagina’s (bijv. via de Safari-browser)
 • PDF’s en documenten (via apps als Documents by Readdle)
 • Artikelen die je later wilt lezen (via apps als Instapaper en Evernote

AirPrint afdrukken maken

Je kunt vanuit iOS-apps zoals Mail, Safari, Camera, Kaarten, Pages, Numbers en Keynote rechtstreeks afdrukken maken. Ook apps van derden zoals Dropbox, Evernote, Instapaper, Wikipanion en Documents by Readdle ondersteunen AirPrint. Je vindt de benodigde knop in het deelmenu.

Zo maak je een afdruk met AirPrint:

 1. Zorg dat de printer op hetzelfde netwerk is aangesloten als jouw iPhone of iPad. Kies daarom eerst via Instellingen > Wi-Fi het juiste draadloze netwerk.
 2. Kies daarna het document, bijvoorbeeld een foto.
 3. Open het deelmenu en kies Druk af (zie screenshot). In sommige apps zit dit deelmenu linksonder, in andere rechtsboven (bijvoorbeeld in de Mail-app).
 4. Druk op Kies printer en selecteer de gewenste printer.
 5. Je krijgt nu eventueel nog meer afdrukopties in beeld, zoals het aantal exemplaren, papierformaat, zwartwit/kleur of dubbelzijdig afdrukken.
 6. Tik rechtsboven op Druk af.

AirPrint afdrukken maken

Beperkingen van AirPrint:

 • De printer en het iOS-apparaat moeten op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangesloten.
 • AirPrint-printers die zijn aangesloten op de USB-poort van een Apple AirPort-basisstation of Time Capsule worden niet ondersteund.
 • Sommige AirPrint-printers met Wi-Fi-functie hebben enkele minuten nodig om verbinding te maken met een Wi-Fi-netwerk, nadat de printer is ingeschakeld. Wees dus geduldig, ook als het niet meteen werkt.

Afdrukken op de Mac maken met AirPrint

Het is ook mogelijk om vanaf de Mac afdrukken te maken met AirPrint. Dit werkt hetzelfde als het printen zoals je gewend was. iMacs en MacBooks met minimaal OS X Mountain Lion (10.8) zijn er geschikt voor. Het verschil met de gebruikelijke werkwijze is dat je geen printersoftware en -drivers hoeft te installeren als je iets wilt afdrukken. Je kunt printers in de buurt toevoegen via Systeemvoorkeuren > Printers en scanners. Als AirPrint is ingeschakeld op de printer, zal macOS de printer vanzelf toevoegen zonder dat je printersoftware hoeft te downloaden en installeren. Via Archief > Druk af kun je vervolgens een afdruktaak starten vanuit elk programma.

Het is ook mogelijk om AirPrint werkend te krijgen op Windows-computers.

Draadloos afdrukken op niet-AirPrint printers

hp eprintNiet alle printers ondersteunen AirPrint. Heb je te maken met een niet-ondersteunde printer, dan kun je met gebruik van apps van derden toch afdrukken maken. Voorbeelden zijn Printer Pro (link), PrintCentral voor iPhone (link) en PrintCentral voor iPad (link). Met deze apps kun je vrijwel elk document vanaf je iPhone of iPad afdrukken, zonder dat er een computer nodig is. Andere opties zijn PrinterShare (link) of HandyPrint (link), het voormalige AirPrint Activator. HandyPrint zorgt ervoor dat alle lokaal gedeelde printers beschikbaar zijn; ls de printer op je Mac is gedeeld, zul je de printer te zien krijgen.

Op de Mac kun je HandyPrint gebruiken en Printopia voor het maken van afdrukken op printers die de technologie niet ondersteunen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017