Epson printer lifestyle

AirPrint: alles over draadloos afdrukken op iPhone, iPad en Mac

Let erop bij de aanschaf van je volgende printer!
Met AirPrint kun je draadloos printen vanaf je iPhone, iPad of Mac. Handig, want je kunt met AirPrint afdrukken maken zonder dat je printerdrivers nodig hebt. Hier lees je precies op welke printers het werkt en hoe je het gebruikt.

AirPrint in het kort

 • Draadloos vanaf je iPhone en iPad printen.
 • Geen drivers of andere software nodig.
 • Werkt met alle bekende printermerken.

AirPrint is Apple’s eigen technologie voor mobiel printen. Je kunt vanaf je iPhone, iPad en Mac afdrukken maken, zonder dat er een kabel nodig is. AirPrint is geschikt voor foto’s, documenten en andere bestanden, maar je hebt er wel een geschikte printer voor nodig. We zetten alles over AirPrint voor je op een rij.

Wat is AirPrint?

AirPrint maakt het mogelijk om afdrukken in hoge kwaliteit op je printer te maken, zonder dat je drivers hoeft te installeren of een kabel nodig hebt. Je start de afdruk vanuit elke iOS- of macOS-app. Dit werkt via het algemene deelmenu, dus elke app waarmee je iets kunt afdrukken is ook geschikt voor AirPrint. Het enige wat je hoeft te doen is het kiezen van de gewenste AirPrint-geschikte printer in je lokale draadloze netwerk. Je hebt minimaal iOS 4.2 nodig op een van de volgende apparaten:

 • iPhone 3GS of nieuwer
 • iPod touch derde generatie of nieuwer
 • iPad (alle modellen)

Een printer met WiFi is niet automatisch geschikt voor AirPrint. Airprint is een speciaal protocol waarmee je vanaf je Apple-devices printopdrachten kan versturen, zonder dat je extra software nodig hebt. Ondersteunt jouw printer alleen WiFi, dan heb je vaak een aparte app nodig zoals Printer Pro van Readdle. Bij sommige apps moet je software op je Mac installeren als je je iPad wilt gebruiken om draadloos te printen. Ook hebben printerfabrianten soms eigen apps. Zo kun je de Epson iPrint-app installeren om draadloos vanaf je iPhone en iPad te kunnen afdrukken.

AirPrint printer van HP

Geschikte printers met AirPrint-ondersteuning

Aanvankelijk was AirPrint alleen aanwezig op HP-printers, maar inmiddels is het aanbod verder uitgebreid. Ook bepaalde printers van Brother, Canon, Dell, Epson, Fuji Xerox, Kyocera, Lenovo, Lexmark, Olivetti, Ricoh, Samsung, Sharp, Toshiba en Xerox ondersteunen het inmiddels. Op de website van Apple vind je een volledig overzicht van alle geschikte printers.

Ook vind je AirPrint-geschikte printers bij alle bekende winkelketens:

Het is ook mogelijk om via een Synology NAS een printer voor AirPrint geschikt te maken en op afstand te printen vanaf je iPhone of iPad. Dat kan met een usb-printer, maar ook met een netwerkprinter. Op deze pagina lees je meer over wat er nodig is en hoe je dit instelt.

Wat kun je afdrukken met AirPrint?

Met AirPrint kun je draadloos het volgende afdrukken:

 • Foto’s (bijv. via de standaard Foto-app)
 • E-mail (bijv. via de Mail-app)
 • Plattegronden (bijv. via de Apple Kaarten-app)
 • Webpagina’s (bijv. via de Safari-browser)
 • PDF’s en documenten (via apps als Documents by Readdle)
 • Artikelen die je later wilt lezen (via apps als Instapaper en Evernote

Bij het afdrukken van foto’s is het belangrijk erop te letten of de fabrikant drivers voor kleurcalibratie ondersteunt, zoals ColorSync. Fabrikanten vergeten wel eens om deze drivers te ontwikkelen, waardoor foto’s lelijk tevoorschijn komen.

AirPrint afdrukken maken

Je kunt vanuit iOS-apps zoals Mail, Safari, Camera, Kaarten, Pages, Numbers en Keynote rechtstreeks afdrukken maken. Ook apps van derden zoals Dropbox, Evernote, Instapaper, Wikipanion en Documents by Readdle ondersteunen AirPrint. Je vindt de benodigde knop in het deelmenu.

Zo maak je een afdruk met AirPrint:

 1. Zorg dat de printer op hetzelfde netwerk is aangesloten als jouw iPhone of iPad. Kies daarom eerst via Instellingen > Wi-Fi het juiste draadloze netwerk.
 2. Kies daarna het document, bijvoorbeeld een foto of webpagina.
 3. Open het deelmenu en kies Druk af.
 4. Druk op Kies printer en selecteer de gewenste printer.
 5. Je krijgt nu eventueel nog meer afdrukopties in beeld, zoals het aantal exemplaren, papierformaat, afdrukkwaliteit, zwartwit/kleur of dubbelzijdig afdrukken.
 6. Tik rechtsboven op Druk af.

AirPrint afdrukken maken

Beperkingen van AirPrint:

 • De printer en het iOS-apparaat moeten op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangesloten.
 • AirPrint-printers die zijn aangesloten op de USB-poort van een Apple AirPort-basisstation of Time Capsule worden niet ondersteund.
 • Sommige AirPrint-printers met WiFi-functie hebben enkele minuten nodig om verbinding te maken met een WiFi-netwerk, nadat de printer is ingeschakeld. Wees dus geduldig, ook als het niet meteen werkt.

Afdrukken op de Mac maken met AirPrint

Het is ook mogelijk om vanaf de Mac afdrukken te maken met AirPrint. Dit werkt hetzelfde als het printen zoals je gewend was. iMacs en MacBooks met minimaal OS X Mountain Lion (10.8) zijn er geschikt voor. Het verschil met de gebruikelijke werkwijze is dat je geen printersoftware en -drivers hoeft te installeren als je iets wilt afdrukken. Je kunt printers in de buurt toevoegen via Systeeminstellingen > Printers en scanners. Als AirPrint is ingeschakeld op de printer, zal macOS de printer vanzelf toevoegen,zonder dat je printersoftware hoeft te downloaden en installeren. Via Archief > Druk af kun je vervolgens een afdruktaak starten vanuit elk programma.

Het is ook mogelijk om AirPrint werkend te krijgen op Windows-computers.

Draadloos afdrukken op niet-AirPrint printers

AirPrint van HPKijk je naar het aanbod van printers die AirPrint ondersteunen, dan gaat het om honderden modellen. De kans is dus groot dat jouw printer al geschikt is voor AirPrint:

Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je met software toch zorgen dat jouw printer draadloos afdrukken kan maken. Hiervoor heb je apps van derden nodig. Voorbeelden zijn PrintCentral voor iPhone en iPad, PrinterShare, Printopia en HandyPrint, het voormalige AirPrint Activator.

Op de afbeelding hieronder zie je Printopia, een app waarmee je elke printer (oud of nieuw) geschikt kunt maken voor je iPhone en iPad. Je hebt hier geen mobiele app voor nodig: start Printopia op de Mac en je bent meteen klaar om te printen vanaf je iPhone of iPad. Dit vereist uiteraard wel dat je Mac ingeschakeld is; maar je hoeft niet ingelogd te zijn op de Mac. Via de app kun je papierformaat, kleur, printkwaliteit en dergelijke aanpassen als jouw printer dit ondersteunt. Dit scheelt weer de aanschaf van een nieuwe printer!

Printopia

Meer tips over printen op de iPhone, iPad en Mac lees je hier:

Bekijk ook

Foto's afdrukken vanaf iPhone of iPad: dit zijn je opties

Foto's afdrukken vanaf je iPhone of iPad doe je het gemakkelijkst via AirPrint, een mobiele printer of een gespecialiseerde print-app. Deze tip legt uit hoe je makkelijk foto's print.