shutterstock_298878554

De beste iPhone-apps voor de middelbare school

De iPhone kan je studieplanner, je cijferlijst en je naslagwerk zijn. In dit artikel vind je onze selectie van de beste iPhone-apps voor scholieren op de middelbare school.

Zodra de zomervakantie ten einde loopt wordt het hoog tijd om nieuwe boeken, schriften en schoolagenda’s te kopen. Tegenwoordig moet je ook nog met een ander soort schoolmateriaal rekening houden: apps! Je moet zorgen dat je iPhone en iPad gevuld zijn met handige apps waarmee je je studierooster en je cijferlijst op de middelbare school kunt bijhouden. Daarom kozen we voor jullie de beste iPhone-apps voor de middelbare school uit.

Praktische apps voor de middelbare school

Tip! Deze applijst is bedoeld voor scholieren die op de middelbare school zitten. Aan het begin van de lijst vind je een aantal algemene apps, om te zorgen dat je huiswerkopdrachten zo goed mogelijk plant en geen aantekeningen kwijtraakt. Verderop hebben we apps voor allerlei schoolvakken, zoals talen en wiskunde.

Ga je studeren aan de universiteit of hogeschool? Dan hebben we een aparte lijst met handige studieapps voor studenten:

Dit artikel verscheen ook in NRC en NRC Next, geschreven door de iCulture-redactie. Sindsdien hebben we ons online artikel bijgewerkt met de nieuwste apps.

iStudiez Pro

De iPhone is een prima vervanger voor de papieren agenda, maar Apple’s eigen Agenda-app laat een paar steekjes vallen voor scholieren. Zo is het lastig om zowel vakken als huiswerk per categorie aan te geven en kun je een bepaald vak niet koppelen aan een bepaald semester. iStudiez Pro bevat een schoolrooster waarmee dat wel kan. Wanneer je een activiteit toevoegt kun je aangeven voor welk vak dit is, of de activiteit het hele jaar voorkomt en of hij meermaals in dezelfde schoolweek moet voorkomen. Maar iStudiez Pro is veel meer dan een agenda: het bevat een to-do-lijst om je huiswerkopdrachten bij te houden, je kunt werkgroepen aanmaken, projecten plannen en behaalde cijfers en vakken bijhouden. Een alternatief is iHomework (link).


Magister

Werkt jouw school met Magister, dan kun je met deze app je school instellen en de informatie raadplegen. Docenten kunnen Magister Maestro gebruiken. Het is ook geschikt voor ouders, die met de app meerdere scholen kunnen selecteren. Handig als je kinderen hebt die op verschillende scholen zitten. Er zijn ook andere apps die samenwerken met Magister, zoals de app Lesrooster (link) en Labda (Labda (link).


Scholica

Werkt jouw school niet met Magister maar met Scholica, dan kun je terecht bij de officiële app. Met Scholica blijf je verbonden met je school en kun je bijvoorbeeld je agenda en huiswerk op elk moment inkijken. Ook kun je je cijfers en gemiddelden checken of bestanden downloaden die bij jouw vakken horen. De app bevat verder nog meer functies, zoals notificaties van docenten en een overzicht van aanwezigheid en afwezigheid. Er zijn nog wel meer soortgelijke apps zoals Zermelo (link) en SOMtoday (link) maar als jouw school een dergelijk systeem gebruikt kun je beter even zelf in de App Store gaan googlen of er een geschikte app is.


Studiekring Planner

De Studiekring huiswerkplanner is door iedereen te gebruiken. Voer huiswerk in, plan toetsen en noteer welke cijfers je hebt gehaald. Deze app helpt je om nog betere resultaten te halen op school. Je kunt in deze app ook doelen inzien, maar dat werkt alleen als je lid bent van Studiekring. Zonder lidmaatschap is de app echter prima te gebruiken voor het plannen van huiswerk en toetsen.


Aura Library

Met deze app kunnen leerlingen al hun mediatheekzaken regelen. Ze kunnen ook zoeken in de Aura Online mediatheekcollectie, materialen reserveren, verlengen, pushberichten ontvangen, nieuwe aanwinsten bekijken etc. Aura Library is er ook voor Android en Windows Phone. Ideaal als jouw school de Aura Library gebruikt. In Nederland gebruiken inmiddels meer dan 250.000 leerlingen dagelijks de app. De app is een must voor alle schoolmediatheken die Aura Online gebruiken.


Fokke & Sukke Schoolagenda

Als je wil lachen tijdens het bekijken van je schoolagenda, dan kun je deze Fokke & Sukke-variant proberen. Deze digitale Fokke & Sukke Schoolagenda geeft elke dag een nieuwe strip, zodat je je schooldag goed kunt beginnen. Je kunt er daarnaast natuurlijk ook al je schoolwerk in bijhouden en zelfs woordjes leren. De Fokke & Sukke Schoolagenda werkt ook met Magister, zodat je direct al je cijfers kunt inzien, mits je school daarmee werkt. Zo weet je meteen hoe je ervoor staat.


Google Keep

Woon je een les wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde of een mentoruur bij, dan is de kans redelijk aanwezig dat je notities wil maken bij de besproken stof om het leren van een latere toets makkelijker te maken. Dat kan natuurlijk in een papieren schrift, maar wie slim is digitaliseert alles zodat je nooit meer aantekeningen kwijt bent. Het gratis en cloudgebaseerde Google Keep is een prima app om dit mee te doen. Je kunt alles overzichtelijk opslaan in aparte notitieboeken per vak en je kunt bij iedere gemaakte notitie foto’s, takenlijsten en krabbels opslaan. Al tijdens het noteren wordt je tekst naar de cloud gestuurd zodat je alles ook op je pc, Mac en/of iPad kunt terugvinden. Ook kun je samen met medescholieren aan een notitie werken, bijvoorbeeld aan een takenlijst waarin iedereen kan aanvinken of hij zijn bijdrage al heeft afgerond. Alternatieven zijn Microsoft OneNote en Evernote. Evernote is wat minder populair geworden door de beperkingen die ze hebben ingesteld.


Scanbot

Je maakt vast nog heel veel aantekeningen met je pen, ook al weet je dat je ze beter meteen digitaal kunt maken. Ook krijg je van de docent nog regelmatig een opdrachten op papier uitgereikt. Ben jij zo’n sloddervos die altijd alles kwijt is? Dan is het slimmer om alle papiertroep meteen te digitaliseren. Je scant alles makkelijk in met de camera van je smartphone. Scanbot is één van de apps waarmee dat kan en waarmee je alle gescande informatie meteen kunt doorsturen naar Dropbox, Evernote, iCloud Drive en andere opslagdiensten. Scannable is een goed alternatief.


MyScript Nebo

Een ander goed alternatief is de notitie-app MyScript Nebo. Een nadeel is wel dat deze app alleen werkt met de iPad Pro en Apple Pencil, maar als je die in huis hebt dan kun je met deze app eindeloos notities maken. Het voordeel is dat er handschriftherkenning in zit, zodat je geschreven notities met een tik op het scherm omgezet kunnen worden naar getypte notities. Je kunt je tekst vervolgens ook markeren of extra aantekeningen bij maken. De app is daarnaast ook nog geschikt om tabellen en grafieken te maken, omdat deze ook omgezet worden.


Brainscape

Vroeg of laat zul je woordjes of feiten moeten stampen. Met een flashcard-app doe je dat op een moderne manier. Maak je eigen flashcards met deze app, of gebruik de lijstjes die al beschikbaar zijn (maar waarvoor je zult moeten betalen). Het digitale alternatief van “rijtjes leren door het antwoord met je hand te bedekken”. Je voert alle vragen en antwoorden die je wil leren in bij de app en geeft bij ieder aan of het antwoord ‘goed’ of ‘fout’ is. Gaanderweg krijg je te zien hoeveel procent je deze sessie juist wist te beantwoorden. Een alternatief is TinyCards van Duolingo, maar ook Memrise kan goed van pas komen.


MetaMoji Note

Een iPad heeft als nadeel dat je minder makkelijk tekeningetjes kunt maken, zoals je in een schrift gewend bent. Met MetaMoji Note kun je je iPhone of iPad als schrift gebruiken. Als scholier kun je foto’s uit boeken in de app plakken, handgeschreven notities toevoegen, tekeningen maken en meer. Je kunt heel goed inzoomen. Zelfs wiskunde gaat er perfect op.


Schooltas

Uitgever ThiemeMeulenhoff ontwierp deze iPad-app voor het MBO en voortgezet onderwijs om lesstof te digitaliseren. Zo kan je de boeken van de uitgever inzien en voorzien van tekeningen, notities en geluidsfragmenten. Je kunt ze online opslaan in de cloud om ook te gebruiken bij de identieke webversie. Zie ook ons artikel over Schooltas 2.0. Schooltas is niet verkrijgbaar voor de iPhone.


GoodReader

GoodReader is een app die voor heel wat mensen van pas komt. Je kunt in deze app boeken en PDF-bestanden openen, teksten markeren, documenten ondertekenen en meer. Maar voor scholieren met dyslectie is GoodReader extra handig, meldt iCulture-lezeres Linda. Haar kinderen gebruiken GoodReader om boeken in PDF-formaat bij Dedicon te bestellen. Vervolgens kunnen ze de antwoorden in de boeken schrijven.


Easy Bib

Verslagen, scripties en werkstukken gaat een stuk makkelijker als je Easy Bib op je iPhone hebt staan. Met deze app kun je bronvermeldingen bijhouden. Scan de barcode van het boek dat je wilt invoeren, kies de wijze van citeren en je krijgt een bronvermelding voorgeschoteld die je zo in je scriptie kunt plakken. Er zit ook een zoekfunctie in Easy Bib voor wetenschappelijke artikelen, zodat je nooit meer zonder bronnen zit.

Just Press Record

Wat ons betreft de beste app om audio-opnames te maken. Kom je er tijdens het studeren achter dat je het toch niet helemaal hebt begrepen? Dan is het wel zo handig als je kunt terugluisteren naar de uitleg die in de klas is gegeven. Met Just Press Record kun je opnames maken met je iPhone of Apple Watch. De app maakt automatisch een transcriptie van de audio, zodat je bepaalde fragmenten snel kunt terugvinden.


Kahoot!

Voor je ouders of grootouders zou een app als Kahoot ondenkbaar zijn geweest. In deze app is de docent de quizmaster en de leerlingen moeten zo snel mogelijk vragen beantwoorden. Wie het snelst de juiste antwoorden geeft, wint. De vragen zijn te zien op een groot scherm in het klaslokaal, terwijl de scholieren antwoorden geven op hun iPhone of iPad. Via Kahoot kan een docent ook huiswerk opgeven, zodat leerlingen hun kennis over een bepaald onderwerp kunnen testen. Een alternatief is Socrative (link).


shutterstock_298878554

Apps voor specifieke schoolvakken

Photomath (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Een app die rekensommen voor jou oplost, het kan echt. Met Photomath richt je je iPhone-camera op een pagina met vergelijkingen en de app geeft de oplossing. Je zult wel duidelijk meoten schrijven en eventueel via het toetsenbord correcties invoeren als Photomath jouw handschrift niet goed kan herkennen. Handig voor de wiskundeles.

Topo Europa Pro (€2,99, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Waarom stampen, als je ook kunt spelen? Met deze app leer je aardrijkskunde en topografie van Europa: leer de 43 namen van landen en bijbehorende Europese hoofdsteden, plus nog eens tientallen andere belangrijke grote steden. Spelenderwijs verbeter je je kennis van Europa. In de tijdrace bezoek je zoveel mogelijk bestemmingen in Europa.

De Elementen

De Elementen (€9,99, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Grote kans dat je de lessen natuurkunde vooral besteedt aan het leren van het periodiek systeem. Een lang, moeizaam proces waarbij je de meest obscure elementen uit je hoofd moet leren. Dat kan leuker, dacht ontwikkelaar Element Collection. Deze app is de ultieme referentiegids naar de tabel, met niet alleen het periodieke systeem maar ook een verklaring van wat ieder element nu precies is. Door de app heen vind je foto’s en 3D-beelden van objecten die bestaan uit het besproken element, om je te helpen een idee te krijgen.

Verbuga Frans Werkwoorden Trainer (€2,29, iPhone, iOS 10.0+) - Erg mooi ziet deze app er niet uit, maar je leert er wel iets cruciaals mee: de vervoeging van de Franse werkwoorden. Kies zelf de werkwoorden en de tijden die je wilt leren. De app traint daarna alle werkwoordsvormen. Als schermtaal kun je Nederlands, Engels of Frans instellen.

Engelse les met Gymglish (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 9.0+) - Engels is nou niet het meest moeilijke vak op school, maar wel een erg belangrijke. Wil je wat meer zelfvertrouwen in het spreken en schrijven van het Engels, dan kun je met deze app uit de voeten. Met Gymglish krijg je elke dag een nieuwe les, waarmee je kunt oefenen. Er zitten audio-oefeningen en schriftelijke oefeningen in. Ongemerkt word jij de beste van de klas. Alternatieven zijn Engels leren, Engels spreken en natuurlijk Duolingo.

WRTS - Woordjes leren (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - WRTS is een populaire app waarmee je woordjes kan leren van allerlei talen. Of het nou Frans, Duits of Engels is, met WRTS stamp je de woordjes zo in je hoofd en kun je jezelf ook nog eens overhoren. Je kunt zelf woordenlijsten aanmaken, maar ook overnemen van andere profielen en zelfs docenten. De app leert je daarnaast ook nog hoe je woorden uit moet spreken. Zo leer je niet alleen hoe je het schrijft, maar ook hoe je het hardop uitspreekt.

Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Niet alleen de atlas is opgedoekt, ook de woordenboeken hoef je niet meer in papieren vorm mee te nemen. Van Dale heeft alle Van Dale Pocket-woordenboeken in apps gestopt, zodat je ze altijd bij de hand hebt. Opeens is je schooltas niet zo zwaar meer als vroeger. Helaas sinds 2016 niet meer bijgewerkt.

Prowise Presenter (gratis, iPad, iOS 5.1.1+) - Voor het geven van presentaties kun je de gratis Presenter-app van Prowise gebruiken. Daarmee kun je heel eenvoudig interactieve presentaties maken voor tablet en digitaal schoolbord. Het werkt leuker dan met Prezi of PowerPoint. Ook kun je lesstof oefenen met ruim 200 kant en klare tools. Dezelfde ontwikkelaar heeft ook een gratis ProConnect-app, waarmee je tablets kunt verbinden met het digitale schoolbord.

Mr. Chadd (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Heb je af en toe wat extra hulp nodig bij het maken van je huiswerk? Probeer het eens met de app van Mr. Chadd. Ouders sluiten een abonnement af en als kind kun je vervolgens vragen stellen, zonder dat je bij een huiswerkinstituut hoeft aan te kloppen. Lees ook ons artikel over Mr. Chadd.

LiquidText (gratis, iPad + IAP, iOS 9.3+) - Deze app maakt het supermakkelijk om een uittreksel van een digitaal boek te maken. Aangeraden door iCulture-lezer Edwin.

Openingsfoto: Syda Productions via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, onderwijs, school
Devices iPad, iPhone
Software iOS