AmpliFi Alien router

AmpliFi Alien-router nu met HomeKit-support

Aan het lijstje met HomeKit-routers kunnen we nu een nieuw model toevoegen: de AmpliFi Alien heeft HomeKit-ondersteuning gekregen en daarmee komt er eindelijk weer eens een nieuw merk bij.

AmpliFi Alien met HomeKit

De lijst met HomeKit-routers is tot nu toe erg beperkt geweest. Naast Linksys Velop was er voor Nederlandse gebruikers weinig te kiezen. Je kon naar Duitsland of Frankrijk rijden om een Amazon Eero te halen, maar daarna hield het wel een beetje op. Daarom is het goed dat er eindelijk weer een extra fabrikant over de brug komt, van een merk dat in Nederland in ruime mate verkrijgbaar is: AmpliFi. De AmpliFi Alien-router is nu geschikt voor HomeKit.


Een gebruiker op Reddit meldde eerder al bezig te zijn met een betatest van de HomeKit-functies. Inmiddels is Ubiquiti begonnen met de uitrol van firmwareversie 3.7.0 voor bestaande gebruikers van de AmpliFi Alien-router. De firmware wordt gefaseerd beschikbaar gesteld, maar wie niet kan wachten kan ook handmatige instructies vinden. Verder moet je de AmpliFi WiFi-app voor iPhone bijwerken naar de nieuwste versie.

Belangrijk om te weten is dat de HomeKit-functionaliteit alleen werkt in single router-mode. Wil je gebruik maken van de HomeKit Secure Router (HSR)-functies dan kun je geen meshnetwerk gebruiken.

Opvallend is dat Amazon met de nieuwste Eero Pro 6E en Eero 6+ juist weer afstapt van HomeKit-ondersteuning en ook geen update gaat uitbrengen. Eerdere routers werkten hier wel mee. Je bent daarom nog steeds vooral aangewezen op Linksys Velop. Het gebrek aan belangstelling bij gebruikers en fabrikanten wekt een beetje de indruk dat er weinig behoefte is aan de extra beveiligingsfuncties. Het wachten is nu op het moment dat de HomeKit-functionaliteit bij de AmpliFi Alien uit beta gaat, zodat je wat meer keuze in de winkel hebt.

AmpliFi Alien WiFi router

AmpliFi Alien: eerste WiFi 6 meshrouter van AmpliFi

Fabrikant Ubiquiti introduceerde in 2019 de nieuwe AmpliFi Alien-router met wifi 6. Deze is gericht op consumenten en is een alles-in-een apparaat. Er zit een router in, die als brein voor het lokale netwerkdienstdoet, je hebt vier Gigabit Ethernet-poorten en het is ook een WiFi 6 (802.11ax) apparaat. Sinds de iPhone 11 is er ondersteuning voor WiFi 6, dus de meeste mensen met een recent toestel zitten goed.

AmpliFi Alien router

Je kunt de AmpliFi Alien inpluggen in je modem, waarna je het modem in bridgemodus plaatst. Vervolgens regel je alles via de AmpliFi Alien, waarbij je vaak meer mogelijkheden hebt dan met de router die je van je provider krijgt. De AmpliFi Alien werkt met 8×8 MIMO WiFi 6 (zowel 2,4GHz als 5GHz) en heeft een aparte 5GHz WiFi 5-radio (802.11ac). Verder kun je een apart gastnetwerk instellen voor als je vaak bezoek krijgt. Onderweg gebruik je je AmpliFi als een VPN-endpoint.

Bekijk ook

Deze HomeKit-routers zijn momenteel verkrijgbaar

Met een HomeKit-router heb je volledige controle over je smart home-accessoires en ben je veiliger. Ook ligt nadruk op het verbeteren van je privacy. Niet elke router is geschikt. Ontdek wat je nodig hebt voor Apple's HomeKit Secure Router-functies en hoe het werkt!

Het apparaat zelf is een cilindervormig zuiltje met een kleuren touchscreen voor informatie over snelheid en meer. Combineer je meerdere AmpliFi Alien-units, dan kun je een meshnetwerk maken. Deze router lijkt wel wat op de UniFi Dream Machine, die op zakelijke gebruikers is gericht en te bedienen is met de network management controller van UniFi. Als consumentenproduct krijg je bij de AmpliFi wat minder instellingsmogelijkheden. Wel kun je via de mobiele AmpliFi-app allerlei zaken regelen, zoals de instellingen van WiFi en het configureren van de DHCP-server.

Bekijk ook

Met deze wifi 6-routers blijft jouw huishouden op snelheid

Wifi 6, ook wel Wireless AX genoemd, verbetert je draadloze netwerk. Je hebt er hiervoor een wifi 6-router nodig, zodat je kunt profiteren van alle voordelen. Dit zijn de wifi 6-routers van dit moment!

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 14 juli: Nu de firmware-update officieel uit is hebben we dit artikel bijgewerkt.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.