Zo werkt Systeemvoorkeuren op de Mac

Zo werkt Systeemvoorkeuren op de Mac

Systeemvoorkeuren is de plek op je Mac waar je bijna alle voorkeuren van macOS kunt instellen. iCulture legt uit hoe volledige controle hebt over je Mac.

Systeemvoorkeuren is de plek op je Mac waar je bijna alle algemene voorkeuren van macOS kunt instellen. Vrijwel alle eigenschappen van macOS kun je hier aanpassen. Dat klinkt logisch, maar bij Windows is het heel anders geregeld: daar zijn de instellingsopties verdeeld over verschillende locaties op de computer. Als je van Windows bent overgestapt naar de Mac, zal het even wennen zijn maar het goede nieuws is: op de Mac heeft alles één centrale plek. In dit artikel geven we je een overzicht van de mogelijkheden in Systeemvoorkeuren, zodat je zelf de weg weet op je eigen computer.


Systeemvoorkeuren

Zo bereik je Systeemvoorkeuren

Systeemvoorkeuren op de Mac kun je op verschillende manieren bereiken. Het programma staat standaard in het dock van je Mac. Is dat niet het geval? Dan kun je het altijd vinden in de map Programma’s op je Mac. Een derde mogelijkheid om Systeemvoorkeuren te bereiken is via de menubalk bovenin je scherm: ga naar  > Systeemvoorkeuren. In alle gevallen opent meteen het Systeemvoorkeuren-venster.

Als systeemvoorkeuren in het dock staat, kun je ctrl-klikken op het icoontje in dock om de lijst met Systeemvoorkeuren-opties te bekijken. Zo kun je snel daar het gewenste onderdeel dat je wilt instellen.

Systeemvoorkeuren als menu

Een overzicht van de opties in Systeemvoorkeuren

Vrijwel alles wat je aan macOS kunt instellen, kun je regelen in Systeemvoorkeuren. Zodra je op een categorie klikt in het Systeemvoorkeuren-venster, verschijnen de bijbehorende instellingsvoorkeuren die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Hieronder geven we je per categorie een beknopte uitleg.

Systeemvoorkeuren overzicht

Algemeen

Hier bepaal je hoe vensters in macOS zich gedragen. Normaliter heeft macOS vensters met blauwe accenten, rood/geel/groene stoplichtknoppen en schuifbalken die op een bepaalde manier reageren. Bij Algemeen kun je dit aanpassen. Dit is ook de plek waar je de standaard webbrowser instelt.

Bureaublad en Schermbeveiliging

Wil je een ander bureaubladachtergrond of een andere schermbeveiliging (screensaver)? Dat kun je hier instellen. Je bepaalt hier ook hoe snel de schermbeveiliging wordt gestart.

systeemvoorkeuren bureaublad en schermbeveiliging

Dock

Programma’s voeg je aan het dock toe door ze er in te slepen met je muis. Dat is de enige optie van het dock die je NIET kunt instellen bij de Dock-instellingen van Systeemvoorkeuren. Je kan het dock groter maken, de plaats op het beeldscherm veranderen en vergroting in- en uitschakelen.

Mission Control

Mission Control maakt het mogelijk om met meerdere bureaubladen te werken op een beeldscherm. Hoe dit precies werkt op je Mac, kun je zelf aanpassen in de Mission Control-voorkeuren. Heb je een muis die niet van Apple is? Dan wil je hier sowieso een keer naartoe om een muisknop aan te wijzen voor Mission Control, aangezien je zo razendsnel kunt wisselen van bureaublad.

Taal en Regio

In welke taal staat macOS? Uit welke regio komt je Mac volgens de computer zelf? Dit kun je hier aanpassen. Ook kun je een aantal verwante zaken regelen, zoals welke kalender er wordt gebruikt (standaard Gregoriaans, maar je kunt ook kiezen voor de Chinese kalender, Islamitische kalender, Hebreeuwse kalender, etc).

Beveiliging en privacy

Deze afdeling regelt een aantal belangrijke zaken voor je eigen veiligheid, zoals het wachtwoordenbeleid, toegestane software, encryptie en de firewall. Ook kun je hier zien welke programma’s toestemming hebben om persoonlijke informatie van je te bekijken.

Spotlight

Hier kun je de opties bekijken voor Spotlight, de zoekfunctie van macOS. Spotlight is voor je Mac wat Google is voor het internet: hij vindt bijna alles. Wil je dat niet alles gemakkelijk te vinden is of wil je dat Spotlight bepaalde dingen overslaat om sneller bij de juiste zoekresultaten te komen? Dat kun je dan hier regelen.

Berichtgeving

Net als je iPhone en iPad kan je Mac notificaties ontvangen. Welke programma’s notificaties mogen sturen naar macOS bepaal je bij de instellingen van Berichtgeving in Systeemvoorkeuren. Word je helemaal horendol van de meldingen die een programma op de Mac geeft? Ga dan hier naartoe om de meldingen van dat programma uit te zetten. Ook kun je hier instellen wanneer je Mac automatisch in Niet Storen-modus gaat.

Beeldschermen

Alle opties voor het beeldscherm vind je hier, of dit nu het ingebouwde beeldscherm is van je iMac of MacBook, een normaal beeldscherm dat je hebt aangesloten via de kabel of een AirPlay-beeldscherm waarmee je verbonden bent via Wi-Fi. Hier regel je ook hoe een setup met meerdere beeldschermen precies werkt. Ook het kleurenprofiel, de beeldschermresolutie en Night Shift pas je aan op deze plek.

Energiestand

MacOS kan bij een bepaalde periode van inactiviteit het beeldscherm, de harde schijf en/of de computer in de sluimerstand zetten. Wanneer dat gebeurd en wat er precies in de sluimerstand gaat, bepaal je in Energiestand van Systeemvoorkeuren. Als je een MacBook hebt, dan kun je dit bepalen voor zowel de periode dat je de batterij gebruikt als de tijd dat hij aangesloten is op de lichtnetadapter. Hier vind je trouwens ook de optie om de Mac automatisch te laten opstarten en afsluiten via een schema.

Systeemvoorkeuren energiestand

Toetsenbord

Alle opties voor het toesenbord vind je hier. Je kunt er de speciale functies van de functietoetsen (F1, F2, etc.) bijvoorbeeld mee aanpassen. Ook bepaal je wat bepaalde toetscombinaties doen en kun je afkortingen toevoegen en verwijderen. Ben je in het buitenland en wil je niet met een AZERTY-toetsenbord werken? Hier kun je softwarematig het toetsenbord instellen op de Nederlandse QWERTY-toetsenbordenstandaard, zodat je weer kunt typen zoals je gewend bent… ook al is het toetsenbord eigenlijk een AZERTY.

Ook instellingen voor het automatisch toepassen van spellingscontrole of het automatisch vervangen van bepaalde woorden/afkortingen kun je hier instellen onder ‘Tekst’. Dicteren inschakelen gaat ook via de toetsenbordinstellingen.

Heb je een Macbook Pro met een Touch Bar? Dan kun je instellingen hiervan aanpassen via de toetsenbordinstellingen.

Muis

Hoe een muis lekker werkt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Bij ‘Muis’ in Systeemvoorkeuren bepaal je hoe snel de muispijl is, hoe snel je scrollt en hoe snel je moet klikken in macOS. Vind je dat macOS standaard de verkeerde richting op scrollt? Zet dan de optie ‘Scrollrichting: natuurlijk’ uit. Linkshandigen opgelet: hier kun je aanpassen dat de primaire muisknop aan de rechterkant zit in plaats van de linkerkant. Zo kun je de muis gemakkelijk met je linkerhand bedienen.

Trackpad

Bepaalt welke mogelijkheden het trackpad van je Mac(Book) heeft. De trackpads van Apple hebben speciale mogelijkheden en maken gebruik van multitouch voor allerlei verschillende functies. Die kun je hier allemaal aan- en uitzetten.

Systeemvoorkeuren trackpad

Printers en scanners

Heb je een printer aangesloten of verbonden via het internet? Dan kun je die hier verbinden met je Mac en instellen hoe het apparaat werkt. De opties hiervoor verschillen per apparaat.

Geluid

Hier kun je een aantal opties bepalen hoe macOS omgaat met het geluid. Hier vind je de opties die er zijn voor de geluidseffecten in macOS. Je kunt hier bepalen welke speakers worden gebruikt (macOS kiest automatisch welke speakers er gebruikt worden, maar als je wilt kun je ook handmatig bepalen). Maar je kunt hier ook een paar opties aanpassen van de ingebouwde microfoon of een microfoon die je hebt aangesloten.

Opstartschijf

Heb je meerdere harde schijven of partities en wil je je Mac opstarten vanaf een andere schijf? Dan kun je hier de opstartschijf selecteren en eventueel ook meteen met één klik je Mac opnieuw opstarten. Dit is tevens de plek om je Mac opnieuw op te starten met Windows, als je Bootcamp gebruikt, of om een Time Machine reservekopie te laden.

iCloud

Hier voeg je iCloud toe aan je Mac (als je dat nog niet gedaan hebt) en bepaal je welke iCloud-functies geactiveerd zijn op deze Mac. Ook de opties voor bepaalde iCloud-diensten vind je hier terug. Bovendien vind je hier ook hoeveel iCloud-opslag je hebt, hoeveel je momenteel gebruikt en kun je eventueel iCloud-opslag kopen.

systeemvoorkeuren icloud

Internetaccounts

Je kunt verschillende internetdiensten toevoegen aan je Mac. Accounts voor iCloud, Exchange, Google, Twitter, Facebook, LinkedIn en Yahoo kun je aan macOS toevoegen.

App Store

Hier kun je instellen dat de Mac App Store automatisch zoekt naar updates en ze automatisch in de achtergrond installeert. Zo hoef je daar niet zelf meer achteraan.

Netwerk

Je Mac kan verbinding maken met verschillende netwerken en apparaten. Die verbindingen kun je regelen bij Netwerk in Systeemvoorkeuren. Let op: deze afdeling draait alleen om het netwerk, ofwel: de verbindingen tussen verschillende apparaten. Denk verbindingen met het internet via de ethernetkabel, de Wi-Fi verbinding en de connectie met een ander apparaat via Bluetooth. Apparaten die via Bluetooth zijn verbonden hebben hun eigen categorie.

Systeemvoorkeuren netwerk

Bluetooth

Heb je een apparaat met je Mac verbonden via bluetooth? Dan vind je die apparaten terug in het overzicht Bluetooth van Systeemvoorkeuren. Hier verschijnt alles wat je via Bluetooth met je Mac kan verbinden. In de praktijk zullen dit vooral toetsenborden, muizen en trackpads zijn.

Extensies

Sommige diensten, zoals iCloud en Dropbox, voegen functies toe aan Finder-vensters en andere onderdelen van macOS, zoals het Deel-menu. Die diensten stellen deze opties meestal automatisch in zodra je de functie installeert. Als je wilt kun je deze opties aanpassen via Extensies in Systeemvoorkeuren. Praktisch gesproken doe je dit vooral wanneer je een dienst zoals Dropbox van je Mac wilt verwijderen.

Delen

Als je ook maar iets wilt delen op je Mac met een andere computer, dan MOET je eerst de toestemming regelen via Delen in Systeemvoorkeuren. Dit gaat van simpele bestandsdeling tot extern inloggen, de optie waarmee je op afstand je Mac kan bereiken. Hier stel je tevens de naam in die je Mac krijgt binnen een netwerk.

Touch ID

Heb je een Macbook Pro met Touch Bar, dan kun je TouchID gebruiken om in te loggen of dingen te bevestigen. De instellingen voor TouchID, inclusief het toevoegen van vingers die je via een aparte pagina binnen Systeemvoorkeuren.

Gebruikers en groepen

Hier kun je bepalen hoeveel verschillende gebruiker-accounts je Mac heeft en kun je bepalen wat deze gebruikers allemaal kunnen doen op je Mac. Dit is erg handig als je een Mac gebruikt als gezinscomputer omdat iedereen zijn eigen stekje heeft. Ook de optie Gastgebruiker is handig, aangezien je zo iemand veilig de computer kan laten gebruiken zonder dat hij/zij geconfronteerd kan worden met persoonlijke informatie.

Ouderlijk toezicht

Als je gebruikersaccounts toevoegt met beperkte rechten, dan kun je via Ouderlijk toezicht in Systeemvoorkeuren bepalen wat de beperkingen zijn. Hier bepaal je ook wanneer en hoe lang kinderen de computer kunnen gebruiken. Wil je niet dat je kinderen enge dingen tegenkomen op het internet? Dan kun je ook beperken welke websites ze kunnen zien.

Systeemvoorkeuren ouderlijk toezicht

Siri

Hier kun je instellen hoe je Siri kunt activeren op je Mac. Ook stel je hier de taal van Siri en zijn/haar stem in. Wil je dat Siri niet terugpraat maar enkel op je scherm reageert? Zet dan hier de gesproken feedback uit.

Datum en tijd

Welke dag het is en wat het tijdstip is, past macOS automatisch aan. Dit kun je echter handmatig aanpassen via Datum en tijd in Systeemvoorkeuren. Ook kun je de weergave van de klok in de menubalk bovenin je scherm aanpassen.

Time Machine

Hier kun je Time Machine inschakelen om backups te maken van je complete systeem. Ook kun je de harde schijf selecteren die Time Machine gebruikt voor het back-uppen.

Toegankelijkheid

Hier vind je een enorme stapel aan speciale opties die gemaakt zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Meest indrukwekkende is nog wel de optie om via een speciale toets + scrollen met de muis in te zoomen op je beeldscherm. Ook regel je hier dingen zoals VoiceOver, die alles wat er op je scherm gebeurt uitspreekt.

Systeemvoorkeuren toegankelijkheid

Systeemvoorkeuren anders indelen

Wil je systemenvoorkeuren verbergen of anders indelen? Dat kan! We hebben een speciale tip geschreven om de mogelijkheden uit te leggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!