Systeeminstellingen op de Mac

Zo werkt Systeeminstellingen in macOS Ventura

Systeeminstellingen is dé plek op je Mac waar je bijna alle voorkeuren en instellingen van je Mac kunt regelen. Met de komst van macOS Ventura is de app compleet vernieuwd. In deze gids leggen we uit hoe de app in zijn werk gaat.

Systeemvoorkeuren heet nu Systeeminstellingen in macOS Ventura

In de Systeeminstellingen op de Mac vind je algemene instellingen voor macOS, zoals accounts, bureaubladachtergrond (wallpaper) en instellingen voor privacy, netwerken en dergelijke. Vrijwel alle eigenschappen van macOS kun je hier aanpassen. Dat klinkt logisch, maar als je van Windows bent overgestapt naar de Mac zal het even wennen zijn omdat de instellingen daar veel meer zijn verspreid. Het goede nieuws is: op de Mac heeft alles één centrale plek. In dit artikel geven we je een overzicht van de mogelijkheden in Systeeminstellingen, zodat je de weg weet op je eigen computer.

Systeeminstellingen (Systeemvoorkeuren) openen

Systeeminstellingen op de Mac kun je op verschillende manieren openen:

 • Dock: Het programma staat standaard in het Dock van je Mac en is te herkennen aan een grijs icoon met tandrad.
 • Apps: In de map Apps vind je Systeeminstellingen terug als een apart programma.
 • Menubalk: Je kunt Systeeminstellingen ook bereiken via de menubalk bovenin je scherm: ga naar  > Systeeminstellingen.

In alle gevallen opent meteen het Systeeminstellingen-venster, zoals je hieronder kunt zien.

Systeeminstellingen op de Mac

Systeeminstellingen in macOS Ventura: dit is er nieuw

Systeeminstellingen heeft in macOS Ventura een ander uiterlijk gekregen. Dit is er nieuw:

 • Andere naam: Systeemvoorkeuren heet nu Systeeminstellingen.
 • Ander design: Er is nu een zijbalk waar de items verticaal zijn gerangschikt. Voorheen moest je weg vinden in een enorme berg icoontjes, waar weinig structuur in zat. De navigatie lijkt nu meer op iPadOS. Alle items blijven in de zijbalk zichtbaar, zodat je niet steeds hoeft terug te bladeren.
 • Gerangschikt per categorie: De instellingen zijn nu duidelijker georganiseerd op thema, zoals draadloze verbindingen, uiterlijk en meldingen. Dit lijkt ook meer op iOS en iPadOS.
 • Sneller zoeken: Weet je niet waar je een bepaalde optie moet vinden, dan vind je bovenin altijd een zoekveld, waarbij de zijbalk zich aanpast aan je zoekterm. Systeemvoorkeuren had altijd al een zoekvak, maar deze navigeert net iets makkelijker.
 • Meer ruimte: De schermen zien er wat overzichtelijker uit, met meer witruimte.

Een overzicht van Systeeminstellingen

Vrijwel alles wat je aan macOS kunt instellen, kun je regelen in Systeeminstellingen. Zodra je op een categorie klikt in het Systeeminstellingen-venster, verschijnen de bijbehorende voorkeuren die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Hieronder geven we je per categorie een beknopte uitleg.

 • Account en gezin: Regel hier je Apple ID instellingen voor jou en je gezinsleden.
 • Netwerk: Eén menu voor al je internetverbindingen.
 • Meldingen: Bepaal welke apps je meldingen mogen sturen en op welke manier. Hier regel je ook Focus-instellingen en je Schermtijd.
 • Algemeen: Zoals verwacht, algemene instellingen zoals de datum en tijd of het teruggaan naar fabrieksinstellingen. Ook vind je hier toegankelijkheidsinstellingen en kun je je privacy beheren.
 • Bureaublad en Dock: Hier pas je je wallpaper en Dock-voorkeuren aan. Ook kies je hier welke screensaver je gebruikt en kun je gekoppelde beeldschermen beheren.
 • Toegangsscherm: Onder dit kopje pas je de inlogvoorkeuren aan en regel je je Touch ID instellingen.
 • Toetsenbord: Beheer hier je toetsenbord-, muis-, trackpad- en printerinstellingen.
 • Apps van derden: Niet iedereen zal dit zien, maar sommige apps van derden plaatsen hier hun instellingen. Java is een voorbeeld hiervan.

Systeeminstellingen in macOS Ventura

Een paar belangrijke instellingen

Hieronder lopen we in sneltreinvaart nog een paar populaire instellingen langs. Soms zijn ze belangrijk genoeg om te kennen en soms zijn ze in macOS Ventura iets verplaatst. Dit zijn belangrijke items die je zou willen regelen via de Systeeminstellingen.

iCloud

iCloud speelt een centrale rol bij Apple-devices. Hier sla je online je bestanden op en synchroniseer je je data tussen apparaten. Je vindt de instellingen voor iCloud door bovenin op je naam te klikken. Vervolgens klik je op iCloud. Hier bepaal je welke iCloud-functies geactiveerd zijn op deze Mac. Ook de opties voor bepaalde iCloud-diensten vind je hier terug. Bovendien vind je hier ook hoeveel iCloud-opslag je hebt, hoeveel je momenteel gebruikt en kun je eventueel iCloud-opslag kopen.

Gebruikers en groepen

Hier kun je bepalen hoeveel verschillende gebruiker-accounts je Mac heeft en kun je bepalen wat deze gebruikers allemaal kunnen doen op je Mac. Dit is erg handig als je een Mac gebruikt als gezinscomputer omdat iedereen zijn eigen stekje heeft. Ook de optie Gastgebruiker is handig, aangezien je zo iemand veilig de computer kan laten gebruiken zonder dat hij/zij geconfronteerd kan worden met persoonlijke informatie.

Internetaccounts

Je kunt verschillende internetdiensten toevoegen aan je Mac. Accounts voor iCloud, Exchange, Google, Twitter, Facebook, LinkedIn en Yahoo kun je aan macOS toevoegen. Dit regel je bij het onderdeel Internetaccounts, dat te vinden is onder het kopje Wachtwoorden.

App Store

Voorheen was er een apart onderdeel App Store, maar dat is nu terug te vinden onder Media en aankopen. Hiervoor klik je bovenin op je accountnaam. Je kunt hier aangeven via welk Apple ID je aankopen wilt doen, of je Touch ID voor aankopen wilt gebruiken en welk abonnementen je wilt opzeggen. Veel instellingen voor de Mac App Store vind je ook in de App Store-app zelf, bijvoorbeeld het automatisch ophalen en installeren van updates. Zo hoef je daar niet zelf meer achteraan.

Bekijk ook

Mac App Store: alles over Apple's softwarewinkel voor macOS

De Mac App Store bestaat al sinds 2011 en biedt je de mogelijkheid om in een veilige omgeving apps te ontdekken en te downloaden. Lees in deze uitleg alles over de Mac App Store en de vernieuwingen die eraan komen!

Opstartschijf

Heb je meerdere harde schijven of partities en wil je je Mac opstarten vanaf een andere schijf? Dan kun je de opstartschijf selecteren en eventueel ook meteen met één klik je Mac opnieuw opstarten. Dit is tevens de plek om je Mac opnieuw op te starten met Windows, als je Bootcamp gebruikt, of om een Time Machine reservekopie te laden. Je vindt de Opstartschijf bij het onderdeel Algemeen.

Bekijk ook

Een andere opstartschijf gebruiken op de Mac

Als er meerdere schijven aan de Mac verbonden zijn, dan kun je bepalen welke je wilt gebruiken als opstartschijf. Wij vertellen hoe het (tijdelijk) wisselen van een opstartschijf werkt.

Beeldschermen

Alle opties voor het beeldscherm vind je hier, of dit nu het ingebouwde beeldscherm is van je iMac of MacBook, een extern beeldscherm dat je hebt aangesloten via de kabel of een AirPlay-beeldscherm waarmee je verbonden bent via wifi. Hier regel je ook hoe een setup met meerdere beeldschermen precies werkt.

Ook het kleurenprofiel, de beeldschermresolutie en Night Shift pas je aan op deze plek.

Bekijk ook

Zo werkt de avondmodus Night Shift op de Mac

Night Shift, de functie om het beeldscherm minder blauw te laten kleuren, is er ook op de Mac. Zo zorg je ervoor dat het beeldscherm in de avond rustiger is voor je ogen. In deze tip lees je hoe je Night Shift op de Mac gebruikt.

Energiebesparingsmodus

macOS kan bij een bepaalde periode van inactiviteit het beeldscherm, de harde schijf en/of de computer in de sluimerstand zetten. Of dit gebeurt, bepaal je bij het onderdeel Batterij. Als je een MacBook hebt, dan kun je bepalen of dit altijd gebeurt of alleen als hij niet aangesloten is op een stroomkabel.

Je vindt hier ook de optie om Power Nap en andere stroombesparende functies te gebruiken.

Bekijk ook

Zo pas je de Touch Bar op de MacBook Pro aan

De Touch Bar op de MacBook Pro heeft allerlei handige knoppen die je zelf kunt aanpassen. In deze tip lees je hoe je de Touch Bar kunt aanpassen aan je eigen smaak.

Muis

Of een muis lekker werkt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Bij ‘Muis’ in Systeeminstellingen bepaal je hoe snel de muispijl is, hoe snel je scrollt en hoe snel je moet klikken in macOS. Vind je dat macOS standaard de verkeerde richting op scrolt? Zet dan de optie ‘Scrollrichting: natuurlijk’ uit. Linkshandigen opgelet: hier kun je aanpassen dat de primaire muisknop aan de rechterkant zit in plaats van de linkerkant. Zo kun je de muis gemakkelijk met je linkerhand bedienen.

Heb je geen muis aangesloten op je Mac, dan zal deze optie niet zichtbaar zijn totdat je er eentje koppelt. Dit doe je via de optie Bluetooth: zorg dat de muis vindbaar is en geef aan dat je verbinding wilt maken. Of je koppelt natuurlijk een muis via usb.

Trackpad

Net als voor de muis zijn er ook voor de trackpad diverse instellingsmogelijkheden. De trackpads van Apple hebben speciale mogelijkheden en maken gebruik van multitouch (meerdere vingers) voor allerlei handige functies. Die kun je hier allemaal aan- en uitzetten.

Time Machine

Regelmatig een backup maken is erg belangrijk. Hiervoor kun je Time Machine inschakelen om reservekopieën te maken van je complete systeem. Ook kun je de schijf selecteren die Time Machine gebruikt voor het back-uppen.

Toegankelijkheid

Hier vind je een enorme stapel aan speciale opties die gemaakt zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Meest indrukwekkende is nog wel de optie om via een speciale toets + scrollen met de muis in te zoomen op je beeldscherm. Ook regel je hier dingen zoals VoiceOver, die alles wat er op je scherm gebeurt uitspreekt. Heel wat toegankelijkheidsfuncties zijn ook handig als je geen beperking hebt.

Systeemvoorkeuren anders indelen
Bovenstaande tips gelden voor de nieuwe Systeeminstellingen in macOS Ventura en nieuwer. Heb je macOS Monterey of een eerdere versie op je Mac staan? Dan heet de app nog Systeemvoorkeuren en heb je de mogelijkheid om de app te verbergen en anders in te delen. We hebben een speciale tip geschreven over Systeemvoorkeuren verbergen en sorteren.

Bekijk ook

Systeemvoorkeuren verbergen en anders sorteren op de Mac

Als je wilt kun je opties in Systeemvoorkeuren verbergen en de volgorde van de voorkeuren aanpassen. Handig als een minder ervaren computergebruiker op de Mac aan de slag moet.