Nudient iPhone 13 Pro

De voordelen van een iPhone met meerdere camera’s

Tegenwoordig heb je iPhones met één, twee of drie cameralenzen. Waarom zou je voor een toestel met meer camera's moeten kiezen? En wat heeft Apple gedaan om te zorgen dat je ook met een enkele lens goed kunt fotograferen?

Hoeveel camera’s heeft een iPhone nodig?

Sinds de iPhone 7 Plus zijn er toestellen met dubbele camera. Aanvankelijk was dit vooral bedoeld om portretfoto’s met meer diepte te maken, maar gaandeweg heeft Apple de mogelijkheden steeds verder uitgebreid. Bij de iPhone 11 Pro kwam er zelfs een derde cameralens bij, waarbij Apple met slimme softwaretechnieken ervoor gezorgd heeft dat je nog betere foto’s kunt maken. Maar hoe werkt het en wat zijn de voordelen van iPhones met twee of drie camera’s?

Deze camera’s vind je in de iPhone

Over het algemeen geldt dat de iPhone Pro-modellen beschikken over drie camera’s aan de achterkant, terwijl je bij de standaardmodellen twee camera’s hebt. Dat bepaalt de mogelijkheden, maar het is niet alles. Zo kun je met de iPhone 15 wel 2x optisch inzoomen via de hoofdcamera, dankzij een slim trucje. Een andere uitzondering is de iPhone 15 Pro Max, die als enige 5x optische zoom heeft. De digitale zoom varieert ook per toestel en kan bijvoorbeeld 15x of 25x bedragen.

Deze cameralenzen vind je in recente iPhones
Groothoek Ultragroothoek Telelens Optische zoom
iPhone 15 Pro 2x en 3x
iPhone 15 Pro Max 2x en 5x
iPhone 15 2x
iPhone 15 Plus 2x
iPhone 14 Pro 2x en 3x
iPhone 14 Pro Max 2x en 3x
iPhone 14
iPhone 14 Plus
iPhone 13 Pro 3x
iPhone 13 Pro Max 3x
iPhone 13
iPhone 13 mini
iPhone 12 Pro 2x
iPhone 12 Pro Max 2x
iPhone 12
iPhone 12 mini
iPhone 11 Pro 2x
iPhone 11 Pro Max 2x
iPhone SE 2022
iPhone 11

iPhones met drie camera’s

De iPhone Pro-modellen hebben drie cameralenzen aan de achterzijde:

 • Telefoto: inzoomen zonder kwaliteitsverlies (2x, 3x en/of 5x optische zoom)
 • Groothoek: voor normale foto’s
 • Ultragroothoek: voor macrofoto’s en bredere 120-graden foto’s

Wanneer je inzoomt met je iPhone-camera schakel je in feite over naar een andere cameralens die gespecialiseerd is het type foto dat jij wilt maken. Elke camera is voorzien van een andere lens, met verschillende plus- en minpunten. Zo zijn sommige lenzen geschikt om in het donker te fotograferen, terwijl andere al snel een wat korrelig resultaat geven. De telefoto- en groothoeklens laten je foto’s maken onder allerlei hoeken en omstandigheden, zoals ingezoomd, portret en dergelijke.

Nudient Thin Case

De ultragroothoek is ideaal als je een landschap of een groot gebouw wilt fotograferen, omdat er meer in beeld is. Dat kan overigens ook vervorming veroorzaken (een opgeblazen effect), iets wat met software weer kan worden rechtgetrokken. Deze lens geeft de indruk alsof je een stapje achteruit hebt gedaan, zodat er meer in beeld past.

De camera’s in je iPhone werken bovendien met elkaar samen. De beeldinformatie van meerdere lenzen kan worden samengevoegd om de foto er zo optimaal mogelijk uit te laten zien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde computational photography, waarover we verderop meer vertellen.

Deze iPhones hebben drie cameralenzen:

Hoe nieuwer het toestel, hoe meer mogelijkheden je hebt. Zo kun je met de iPhone 15 Pro Max gebruik maken van 5x optische zoom, terwijl dit bij de iPhone 14 Pro Max nog maar 3x was. Op de iPhone 12 Pro-modellen en nieuwer vind je bovendien een LiDAR-scanner. Dit is in feite een vierde camera-oog, al kun je er niet mee fotograferen. LiDAR is bedoeld om een beter 3D-dieptebeeld te kunnen maken voor portretten en Augmented Reality-toepassingen. Het wordt ook gebruikt in zelfrijdende auto’s om diepte te meten en botsingen te voorkomen.


iPhones met twee cameralenzen

Bij standaard iPhones met twee lenzen heb je de beschikking over:

 • Groothoek: voor normale foto’s
 • Ultragroothoek: voor bredere 120-graden foto’s

Bij deze toestellen kun je wel portretten maken en een groot gebouw fotograferen, maar er is alleen digitale zoom (tot 5x bij de iPhone 13-serie) en geen optische zoom. Je kunt inzoomen, maar het resultaat ziet er niet echt fraai uit. Dit is de grootste beperking van deze camera’s. Voor portretten en portetbelichting zijn deze camera’s wel geschikt.

Deze iPhones hebben twee cameralenzen:

Ook hier geldt: hoe nieuwer de generatie, hoe meer mogelijkheden er zijn en hoe beter de foto’s worden.

iPhones met één cameralens

Het komt ook voor dat toestellen slechts één cameralens hebben. Het gaat dan om deze lens:

 • Groothoeklens

Dit geldt voor de wat oudere toestellen, maar ook voor de heel recente. Zo heeft de iPhone SE 2022 maar één cameralens terwijl je er toch heel mooie foto’s mee kunt maken. Dit komt omdat bijna alles door de software wordt geregeld. Dankzij een nieuw camerasysteem kan dit toestel ook geavanceerde technieken aan, zoals:

 • Deep Fusion: voor meer detail, bijvoorbeeld bij het fotograferen van een gebreide trui. Elke pixel wordt geanalyseerd zodat textuur en patronen goed tot hun recht komen.
 • HDR 4: voor automatisch aanpassen van contrast, belichting en huidtinten van wel vier mensen tegelijk die op de foto staan.
 • Portretmodus: Vroeger had je hier een camera met twee lenzen voor nodig, maar de nieuwste iPhones kunnen ook met één lens de persoon op de voorgrond scherp maken en de achtergrond onscherp.
 • Portretbelichting: Hiermee kun je zes lichteffecten gebruiken, zoals Toneellicht (waarbij het lijkt alsof er een lamp op iemand gezicht schijnt) of High-key mono (kunstzinnige zwart-witfoto’s).
 • Fotografische stijlen: Hiermee kun je foto’s een speciale tint geven, zoals warm of koel.

Voorbeeld van fotografische stijl op de iPhone.
Voorbeeld van fotografische stijlen op de iPhone.

Deze iPhones hebben één cameralens:

Er is bij de iPhone 7- en iPhone 8-serie dus een duidelijk verschil tussen het normale formaat en het Plus-formaat. Alleen de grootste heeft een dubbele lens.

iPhone 8 in Product(RED).

Computational photography en kunstmatige intelligentie

Apple en andere smartphonefabrikanten maken tegenwoordig veelvuldig gebruik van slimme softwaretechnieken en kunstmatige intelligentie. Hier schiet de Neural Engine te hulp, die in staat is om dankzij miljarden transistoren heel snel berekeningen uit te voeren.

De software kan de beelden (‘frames’) van meerdere cameralenzen combineren tot een optimale foto of video. Als een van de lenzen niet in staat is om bepaalde delen van een foto goed vast te leggen, dan kan informatie van de andere lenzen worden gebruikt. Zo zijn sommige lenzen in staat om meer licht op te vangen dan andere, waardoor donkere gedeeltes van een foto toch detail krijgen.

Heb je één of twee lenzen, dan kan dit met trucjes ook wel wat verbeterd worden. Maar zo goed als met drie lenzen, die elk gespecialiseerd zijn, werkt het uiteraard niet.

Voordelen van meer camera’s

Samengevat zijn dit de belangrijkste voordelen van een iPhone met meerdere camera’s:

 • Betere optische zoom, dankzij een gespecialiseerde lens.
 • Hogere resolutie en betere beeldkwaliteit.
 • Betere foto’s in het donker en bij grote licht/donker-contrasten.
 • Betere diepteherkenning.
 • Achteraf scherpstellen, nadat de foto al gemaakt is.
 • Meer opties voor augmented reality: er kan makkelijker een 3D-beeld worden gemaakt, zeker als je toestel ook nog beschikt over een LiDAR-Scanner.
 • Meer mogelijkheden voor geavanceerde foto-apps, zoals Halide.

Meer over de fotograferen met de iPhone-camera lees je in onze aparte tip. Ook vertellen je meer over verrassende toepassingen van de iPhone-camera.

Bekijk ook

Fotograferen met de iPhone-camera: 15 tips voor mooiere foto's

Fotograferen met de iPhone-camera is makkelijker dan je denkt. Hier vind je de 15 beste functies van de iPhone-camera met tips over flitsen, zoomen, foto's maken en meer.