iPhone 7 met dubbele camera

De 7 voordelen van een iPhone 7 met dubbele camera

De aanwijzingen voor een iPhone 7 Plus met twee cameralenzen stapelen zich op, maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een smartphone met een dubbele camera? We zetten ze voor je op een rij.

De komst van een iPhone 7 Plus met dubbele camera lijkt steeds waarschijnlijker te worden. Nadat KGI Securities en Sony voor de eerste geruchten zorgden, lijkt nu elke Apple-analist zeker te weten dat de iPhone 7 Plus twee cameralenzen krijgt. Maar hoe werkt dat dan en wat zijn eigenlijk de voordelen van dubbele camera’s?


iPhone 7 met dubbele camera

Smartphones met twee lenzen

Sony liet eerder dit jaar weten dat alle ‘grote smartphonemerken’ dit jaar de dual-lens technologie gaan toepassen. Dat is een belangrijke aanwijzing, aangezien Sony al jaren de cameratechniek in de iPhone levert.

Ook KGI Securities van Ming-Chi Kuo is ervan overtuigd dat Apple een speciale versie van de iPhone 7 Plus aankondigt, die er een extra cameralens bij krijgt. De analisten baseren dit onder andere op Apple’s overname van LinX in april 2015. Deze startup stond bekend om het ontwikkelen van modules met meerdere cameralenzen voor smartphones. Inmiddels heeft ook Mark Gurman van Bloomberg zich in de discussie gemengd. Ook hij spreekt over een model met twee cameralenzen en dat heeft talloze voordelen.

Linx multi-camera

Dubbele camera: hoe werkt dat?

De oplossing die Apple kiest is waarschijnlijk vergelijkbaar met de dubbele camera’s in de Huawei P9. De twee camera’s werken onafhankelijk van elkaar en hebben verschillende specs. De software in je smartphone combineert beide foto’s tot een ‘ideaal’ beeld. Eén van de camera’s is voorzien van een normale RGB-sensor die kleuren schiet zoals je momenteel al gewend bent op de iPhone. De andere camerasensor maakt monochrome foto’s in zwart/wit. Complexe berekeningen zorgen ervoor dat de twee foto’s worden gecombineerd tot een foto met scherpere kleuren en verbeterde helderheid. Dit vraagt wel veel CPU en RAM. Daarom krijgt de iPhone 7 Plus waarschijnlijk betere hardware: een snellere processor en meer werkgeheugen, waarbij wordt gesproken over 3GB RAM.

De zwart/wit-sensor zorgt voor de verbeterde helderheid van de foto. Deze sensor is beter in staat om licht- en donkerverschillen en de hoeveelheid licht te zien dan een RGB-sensor die vooral probeert om de kleuren zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. In de kleine camera’s die in smartphones aanwezig zijn is het moeilijk om een RGB-sensor te maken die zowel de kleuren als de helderheid goed kan vastleggen. De monochrome sensor hoeft niet op de kleuren te letten, maar richt zich op de hoeveelheid licht en kan ook meer details vastleggen. Dit resulteert in een scherper beeld. Beide cameralenzen hebben dus een specialisme. Door beide beelden te combineren ontstaat er een foto die scherper en helderder is.

Dubbele camera: de 7 voordelen

We hebben hierboven al even genoemd waarom een dubbele camera op de iPhone een scherper beeld geeft. Maar er zijn nog veel meer voordelen die Apple zou kunnen benutten. Hieronder vind je 7 voordelen van smartphones met dubbele camera. Zo zou je achteraf scherp kunnen stellen en geeft het ook meer mogelijkheden voor augmented reality, dat de afgelopen maanden weer volop in de belangstelling staat. Naast de voordelen die we hieronder noemen zijn er nog veel meer ideeën te bedenken. Zo zou je in 3D-films

#1 Een iPhone-camera met betere (optische) zoom

De camera van de iPhone heeft al jarenlang een zoomfunctie, maar omdat het hier om digitale zoom gaat, gaat de kwaliteit van de foto hierdoor in hoog tempo naar beneden. Dit komt omdat digitale zoom simpelweg de pixels vergroot, wat al snel voor wazige foto’s zorgt. Door twee cameralenzen te gebruiken met ieder een eigen camerasensor, kunnen er veel betere zoomresultaten bereikt worden. Als bijvoorbeeld een groothoeklens en telefotolens met elkaar samenwerken, kan de gebruiker beter inzoomen. Dit geldt zowel bij het maken van een foto als bij het opnemen van een video. In theorie kan dit betekenen dat de iPhone 7 Plus twee tot drie keer optische zoom krijgt.

#2 Hogere resolutie en betere kwaliteit

Door twee cameralenzen te laten samenwerken, kunnen ze zich beter concentreren op specifieke taken. Zo kan één lens zich volledig op kleuren focussen, terwijl de ander zich bezighoudt met de belichting. Door vervolgens beide foto’s met elkaar te combineren blijft er een beter resultaat over, een beetje zoals de HDR-techniek dat nu al doet. Volgens KGI Securities bevatten beide camera’s een 12-megapixel sensor.

iPhone 7 Plus met dubbele camera

#3 Scherpere, betere foto’s in het donker

Dankzij het combineren van de twee lenzen, kan bovenstaande HDR-achtige techniek ook wonderen verrichten voor foto’s die je in donkere omgevingen maakt. Verschillende alternatieve camera-apps (zoals ProCamera) maken in hoog tempo meerdere foto’s achter elkaar en bundelen vervolgens de beste delen ervan. Dit resulteert in een foto met een betere belichting, al zijn deze foto’s wel gevoelig voor beweging. Met twee lenzen is dit ongemak verleden tijd, omdat je de twee foto’s op exact hetzelfde moment maakt.

#4 Betere diepteherkenning en weergave op foto’s en video’s

Zoals we in de One M8 van HTC kunnen zien, maakt een dubbele camera het ook mogelijk om diepte beter vast te leggen. Door een lens te gebruiken voor de normale foto, kan de andere zich (letterlijk) focussen op het in beeld brengen van de diepte. Het zou er zelfs toe kunnen leiden dat je 3D-foto’s en -video’s kunt maken.

#5 Achteraf scherpstellen, als de foto al gemaakt is

Dit levert naast een snellere autofocus indrukwekkende resultaten op, en maakt het mogelijk om na het nemen van de foto nog de focus aan te passen. Hierdoor hoef je achteraf pas te bepalen of je liever de nadruk legt op wat er zich op de voorgrond van de foto afspeelt, of dat je juist de achtergrond de hoofdrol laat spelen. Dit werkt zoals de Lytro-camera. Apple heeft al een patent voor achteraf scherpstellen.

metaio-augmented-reality-kamer

#6 Kansen voor augmented reality

Omdat je met twee cameralenzen beter diepte kunt laten zien, schept dit ook mogelijkheden voor augmented reality. Met augmented reality leg je als het ware een ‘laag’ over de echte wereld heen, zodat je bijvoorbeeld een routebeschrijving op de weg kunt leggen om te laten zien waar je heen moet. Apple heeft zich de laatste tijd duidelijk geïnteresseerd in virtual reality en augmented reality ligt in het verlengde daarvan. Een iPhone 7 Plus met geavanceerde AR-mogelijkheden zou een mooie kans zijn om de techniek bij een groter publiek onder de aandacht te brengen.

#7 Meer mogelijkheden voor alternatieve foto-apps

Fotografie-apps zijn al jaren gebonden aan de enkele cameralens van de iPhone en hoewel ze er indrukwekkende dingen mee kunnen zijn we erg benieuwd naar de dingen die ze met twee cameralenzen voor elkaar kunnen krijgen. Als Apple later dit jaar daadwerkelijk een iPhone 7 Plus op de markt brengt met een dubbele camera, kunnen we in ieder geval op de nodige updates rekenen van alle grote fotografie-apps in de iOS App Store.

Dubbele camera alleen in iPhone 7 Plus/Pro

Helaas is de dubbele camera niet voor iedereen weggelegd. Afgaande op de geruchten krijgt alleen de duurste 5,5-inch versie van de iPhone 7 een dubbele camera. Het is misschien zelfs zo, dat Apple een speciale iPhone 7 Pro-uitvoering op de markt brengt die technisch geavanceerder is dan de gewone modellen. Reken er maar vast op, dat je voor dit model met dubbele camera flink meer geld kwijt bent, ook dankzij de verwachte andere hardwareverbeteringen die erin zitten, zoals een snellere processor en meer RAM.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2016
Categorie Devices
Onderwerpen camera, fotografie, iPhone 7

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7, het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7