Apple ResearchKit en CareKit

ResearchKit: alles over medisch onderzoek met de Apple Watch

ResearchKit is een dienst van Apple, waarmee artsen en wetenschappers medisch onderzoek kunnen uitvoeren, via iPhone-apps. ResearchKit is in april 2015 gestart.

Alles over ResearchKit

Apple houdt zich met ResearchKit bezig met medisch onderzoek. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de iPhone, Apple Watch en HealthKit, het gezondheidsplatform dat Apple eerder al aankondigde. Apple werkt bij ResearchKit samen met bekende onderzoeksinstellingen.

ResearchKit werd aangekondigd tijdens het Spring Forward-evenement in maart 2015. Sinds april 2015 is ResearchKit beschikbaar voor onderzoekers. Apple’s website en blog over ResearchKit vind je hier.

Wat is ResearchKit?

ResearchKit geeft medisch onderzoekers de mogelijkheden om op grote schaal medisch onderzoek te doen, via apps die je op de iPhone installeert. Artsen en wetenschappers kunnen hiermee gegevens van deelnemers verzamelen. Er zijn al apps ontwikkeld voor onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Gebruikers beslissen zelf of ze willen meedoen aan een onderzoek. Ook bepalen ze zelf welke gegevens ze willen uitwisselen.

Apple ResearchKit en CareKit

Waarom ResearchKit?

Het is vaak lastig om voldoende mensen voor medisch onderzoek te vinden. Momenteel worden deelnemers nog vaak per brief uitgenodigd om aan een onderzoek mee te doen. Dat is duur en de respons is laag. Bovendien moeten deelnemers zich vaak binnen reisafstand van de onderzoeksinstelling bevinden.

ResearchKit wil dat veranderen. Omdat er al honderden miljoenen iPhones in gebruik zijn, is het gemakkelijk om een grote en diverse groep testpersonen te bereiken. Het handige is dat veel mensen al gewend zijn om met iOS-apps hun gezondheid in de gaten te houden, bijvoorbeeld door het vastleggen van gewicht, voedingsgewoontes en medicijngebruik. Wetenschappers krijgen via ResearchKit toegang tot de gevarieerde, wereldwijde bevolking. Daardoor hebben ze meer kans om met grootschalige studies kwalitatief betere gegevens te verzamelen.

ResearchKit: Stroop Test

Toestemming geven voor ResearchKit

De gegevens uit de Gezondheid-app worden alleen gedeeld met wetenschappers, als je er toestemming voor geeft. De apps krijgen dan de beschikking over gegevens zoals gewicht, bloeddruk, bloedsuikerwaarden en het gebruik van astma-inhalatoren. ResearchKit-apps kunnen je ook vragen om bepaalde oefeningen te doen, waarbij via de de bewegingssensor, microfoon of gps-sensoren metingen worden gedaan. Op die manier zijn bijvoorbeeld loopgedrag, motorische beperkingen, fitnessgegevens, spraak en geheugen meetbaar te maken. Eén van de apps kan bijvoorbeeld het loopgedrag van een patiënt bestuderen, door de iPhone op zak te steken en 20 stappen te lopen. Een andere app kan de kans op Parkinson inschatten door een ingesproken tekst te analyseren.

Deelnemers aan een onderzoek kunnen direct vanuit de app taken uitvoeren of evaluaties invullen. Het voordeel is dat onderzoekers minder tijd kwijt zijn aan papierwerk en meer tijd hebben om gegevens te analyseren.

Eerste successen voor ResearchKit

Na de bekendmaking van ResearchKit kwamen al meteen 11.000 aanmeldingen binnen. Volgens de directeur van Stanford Cardiovascular Health hebben 50 onderzoekscentra normaal gesproken gezamenlijk een jaar nodig om zoveel aanmeldingen te verzamelen. Een onderzoek naar Parkinson leverde meteen 7406 aanmeldingen op, terwijl eerdere studies met maximaal 1700 mensen werden uitgevoerd. Onderzoekers naar astma deden via een blogposting verslag van hun ervaringen. Ook zij zijn erg enthousiast.

ResearchKit 2.0

In ResearchKit 2.0 heeft Apple enkele nieuwe toevoegingen gedaan, waaronder een gehoor- en ogentest. Ook is de opmaak van de formulieren iets overzichtelijker geworden: er past meer informatie op een scherm.

Researchkit 2 formulier

Toekomst: DNA-gegevens verzamelen

Apple wil nog een stap verder gaan: een nieuw onderdeel van ResearchKit is bedoeld om DNA-gegevens van gebruikers te verzamelen. Onderzoekers kunnen de gegevens vervolgens raadplegen, maar het is ook de bedoeling dat gebruikers er zelf iets aan hebben, bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek (genealogie). DNA-gegevens kunnen niet zomaar via een app worden uitgelezen. Je moet hiervoor bijvoorbeeld speeksel opsturen naar een onderzoekslab. Een van de eerste toepassingen is een onderzoek naar vroegtijdige bevallingen, uitgevoerd door de Universiteit van Californië in San Francisco. Apple zou voor het verzamelen van DNA-gegevens kunnen samenwerken met online partijen zoals uBiome en 23AndMe.

ResearchKit

Apps voor ResearchKit

Er zijn inmiddels verschillende apps aangekondigd voor ResearchKit. De app ‘My Heart Counts’ is bijvoorbeeld gemaakt door Stanford University en kan worden gebruikt om onderzoek te doen naar hart- en vaatziekten. Andere apps die je hieronder ziet doen onderzoek naar bloedsuikergehalte, astma, Parkinson en borstkanker. Deze apps zijn nu al te downloaden in de Amerikaanse App Store. Volgens Apple is het vrij eenvoudig voor wetenschappers om apps te maken, om onderzoeken te doen. ResearchKit is open source en sinds april 2015 beschikbaar. Eind oktober 2015 kondigde Apple een aantal nieuwe apps aan, die gericht zijn op autisme, epilepsie en melanomen. Deze onderzoeken zijn inmiddels afgerond en de apps zijn uit de App Store gehaald.

Heeft Apple verstand van medische problemen?

Apple heeft sinds 2013 relatief veel artsen en medische experts aangenomen, zoals onderzoeker Divya Nag op de foto hieronder. We dacht aanvankelijk dat het te maken had met de gezondheidsfuncties van de Apple Watch, maar het blijkt nu te gaan om medisch onderzoek. Daarnaast gaat Apple met een groot aantal onderzoeksinstellingen samenwerken, waaronder University of Rochester, Xuanwu Hospital, Capital Medical University, Mount Sinai Hospital, Weill Cornell Medical College, UCLA School of Public Health, Penn Medicine en de Universiteit van Oxford.

divya-nag-lab

Meer informatie over ResearchKit vind je op de website van Apple

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2019
Onderwerp