Apple Watch navigeren

Navigeren met de Apple Watch en routes plannen: zo werkt het

Afslagmeldingen uitschakelen voor CarPlay

Wil je met de Apple Watch navigeren? In deze tip lees je hoe je bestemmingen invoert en routes kunt plannen op de Apple Watch, instructies ontvangt en de route weer stopt. Wil je liever geen meldingen op je Apple Watch? Ook dat leggen we uit!

Navigeren met Apple Watch

Als je een route wilt plannen grijp je misschien meteen naar je iPhone. Toch is navigeren op de Apple Watch ook heel goed mogelijk: voer bestemmingen in, navigeer naar favorieten en bel naar je bestemming.

Geen afslagmeldingen op je Apple Watch

Je krijgt tijdens het navigeren een tikje op je pols als je moet afslaan of een afrit moet nemen, ook als je een route op je iPhone hebt gepland. Op de Apple Watch zie je dan in één oogopslag een korte aanwijzing welke kant je op moet. Niet iedereen vindt dat handig.

Wil je geen tikjes voelen als je moet afslaan, dan kun je dit uitschakelen. Sinds iOS 12 en watchOS 5 bepaal je zelf bij welke vormen van navigatie je wel of geen tikje krijgt. Rijd je bijvoorbeeld in de auto met CarPlay, dan kun je de tikjes en instructies op je Apple Watch daarvoor uitschakelen. Je hebt de volgende keuzes:

 1. Ga naar de Apple Watch-app op je iPhone.
 2. Ga op het tabblad Mijn Watch naar Kaarten.
 3. Onder het kopje Afslagmeldingen zet je de schakelaars aan of uit. Je kan kiezen tussen Auto, Rijden met CarPlay of Te voet.

Apple Watch afslagmeldingen instellen.

Met de Kaarten-app op je Apple Watch kun je gemakkelijk routes plannen. Je kunt zelfs een route starten naar een bepaalde locatie door te dicteren of een recente bestemming aan te tikken.

 1. Open de Kaarten-app op je Apple Watch.
 2. Je ziet meteen de optie om een route te plannen. Kies een van de opties om je bestemming in te voeren.

Navigeren met Apple Watch via Kaarten.

Bestemming invoeren

Je kunt op meerdere manieren je bestemming invoeren:

 • Snel navigeren naar Thuis of Werk, dankzij de snelkoppelingen.
 • Bestemming zoeken door te dicteren.
 • Navigeren naar favorieten (die je instelt via Apple Kaarten op de iPhone).
 • Navigeren naar recente bestemmingen.
 • Navigeren naar contacten (via je contactenlijst).
 • Navigeren naar interessante plaatsen in de buurt (via de knop Dichtbij).

Apple Watch navigeren: route plannen

Heb je je gewenste bestemming gevonden, dan krijg je een kaartje en eventuele aanvullende informatie te zien zoals openingstijden en de tijdsduur van de rit. Je kunt bij het plannen van de route ook aangeven welk vervoermiddel je neemt: auto, OV of benenwagen.

Route plannen met de Apple Watch

Zodra je een bestemming hebt ingevoerd en het type route (auto, OV, lopen) hebt gekozen kun je gaan navigeren door op Start te tikken. De route wordt dan gestart. Op de Apple Watch kun je kiezen voor twee weergaven: tekst of kaarten. Door naar links en rechts te vegen kun je wisselen tussen de weergave.

Het leuke is dat je dankzij Handoff alle route-informatie ook meteen paraat hebt op je iPhone. Open de Kaarten-app op je iPhone en je ziet meteen de geplande route. Het handige hiervan is dat je meerdere routes kunt kiezen; op de Apple Watch wordt alleen de meest geschikte route getoond.

Apple Kaarten: oute op Apple Watch en iPhone

Je krijgt op de Apple Watch alleen instructies te zien, geen gesproken aanwijzingen. Wil je meer details over de route zien of beter inzoomen op het kaartje, dan kun je op elk moment de iPhone erbij pakken en de routedetails staan meteen in beeld. De Apple Watch bevat alleen basisfuncties voor navigeren en laat je bijvoorbeeld niet kiezen uit meerdere routes en laat je ook geen tussenstops invoeren.

Apple Watch navigeren: kaartje bekijken en route stoppen

Navigatie stoppen op de Apple Watch

De Apple Watch blijft aanwijzingen geven, totdat je op je locatie bent. Wil je tussentijds stoppen met navigeren, dan gaat dat heel gemakkelijk via Force Touch: druk hard op het scherm terwijl je aan het navigeren bent en kies Stop route.

Bekijk ons complete overzicht Apple Watch tips. Met honderden tips voor Apple Watch bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Apple Watch
Onderwerpen apple kaarten, apple maps, apple watch, Navigatie, navigeren
Device Apple Watch
Software watchOS