iTunes Store logo

iTunes Store: alles over de digitale contentwinkel van Apple

De iTunes Store is de plek waar je losse muzieknummers, films en ringtones kunt aanschaffen en downloaden. Ontdek wat je met de iTunes Store kunt doen en wat er zoal in het aanbod zit.

Alles over de iTunes Store

In de iTunes Store vind je allerlei digitale media: muziek, films en ringtones. Vroeger was de iTunes Store een (chaotische) verzamelplaats voor allerlei digitale media-downloads, maar is door Apple grotendeels opgesplitst in de Muziek-, TV- en Podcasts-app. Nu kunt je er als nog een individueel muziekalbum aanschaffen of een film huren, zonder abonnement af te moeten sluiten. De iTunes Store is aanwezig op elke iPhone, iPad, Apple TV, Mac en in de desktopversie van iTunes voor Windows. We leggen je in dit artikel uit wat je kunt met de iTunes Store.

Wat is de iTunes Store?

De iTunes Store is een online winkel voor muziek waar zo’n 75 miljoen muzieknummers worden aangeboden. In april 2003 ging de iTunes Store van start met de verkoop van muziek en naarmate de tijd vorderde kon je er ook terecht voor tv-shows, films, (luister)boeken en podcasts.

Voordat de iTunes Store ontstond werd de meeste online muziek gedownload via websites als Napster en niet-legale bronnen. Steve Jobs dacht dat mensen wel bereid zouden zijn om tegen betaling digitale muziek van goede kwaliteit te downloaden. In 2002 sloot Apple een overeenkomst met de vijf belangrijkste platenlabels om muzieknummers te verkopen. De iTunes Store werd in april 2003 aangekondigd tijdens de WWDC 2003. Het was destijds de eerste en enige echt legale manier om muziek te kopen. Aanvankelijk was het alleen te gebruiken op de Mac en de iPod, vanaf oktober 2003 ook op Windows. In oktober 2006 ging de iTunes Store van start in Nederland en België met muziek, muziekvideo’s en podcasts. In Amerika kon je ook in de iTunes Store terecht als je tv-series wilde bekijken.

mac-big-sur-itunes-muziek-app

Met de update naar macOS Catalina en iOS 13 werd de iTunes Store opgedeeld in de losse Podcasts-, TV– en Muziek-app. Ondanks Apples nadruk op Apple Music kun je in de Muziek-app nog steeds gewoon betalen voor losse nummers of een film huren of kopen in de iTunes Store. Ook blijft de functie van iTunes Match voorlopig bestaan.

Bekijk ook

Over en uit voor iTunes: dit zijn de opvolgers

iTunes is verdwenen in macOS Catalina en Apple legt uit wat er verandert en hoe je voortaan je muziek, films en podcasts kunt beheren. Dit zijn de opvolgers van iTunes.

iTunes-kaarten
Sinds de komst van de iTunes Store kun je miljoenen muzieknummers en albums kopen. Je kunt afrekenen met een creditcard, maar het is vaak goedkoper om gebruik te maken van iTunes-kaarten. Je vindt ze bij alle grote supermarkten en elektronicawinkels in waarden van €15, €25 en €50. Er zijn ook websites waar je na een online betaling direct een code in je mailbox krijgt. Hierbij kun je vaak kiezen voor een zelfgekozen bedrag. Bekende aanbieders zijn Hema, Primera en Startselect. Vaak krijg je bij deze aanbieders korting op de kaarten, zodat je veel goedkoper uit bent. Houd onze rubriek iCulture Deals in de gaten voor afgeprijsde kaarten!

iTunes Store op Mac en Windows

Wil je content kopen uit de iTunes Store? Dan kun je daarvoor op de desktop terecht in de Muziek-app op je Mac of de iTunes-app voor Windows. In het onderstaande artikel lees je hoe je de iTunes Store bezoekt op je Mac via de Muziek-app.

Bekijk ook

Zo bekijk je de iTunes Store in de Muziek-app op de Mac

Sinds macOS 10.15 Catalina is iTunes verdwenen van de Mac. iTunes is vervangen door de Muziek-app, maar het is nog steeds mogelijk om toegang te krijgen tot de functies van de iTunes Store. Hoe dat werkt lees je in deze tip!

Het gerucht gaat dat ook de iTunes-app voor Windows pc’s dit jaar zal verdwijnen en wordt vervangen door losse apps. Hoe je zonder iTunes je iPhone met een Windows computer kunt synchroniseren, is even afwachten. Tot op heden werkt het programma voor Windows nog wel gewoon.

iTunes Store op iPhone en iPad

Ook op de iPhone en iPad vind je een iTunes Store-app. Die is niet zozeer bedoeld om je content te beheren, maar om muziek, films en beltonen aan te schaffen. Voor apps kun je terecht in de afzonderlijke App Store-app en voor Podcasts moet je in de los verkrijgbare Podcasts-app zijn. Boeken vind je in de Boeken-app. Als je een Apple TV+-serie wil bekijken, gaat dat via de TV-app.

itunes-iphone-muziek-films-beltonen

Je kunt vanuit de iTunes Store-app rechtstreeks items kopen en gebruiken. Aanvankelijk heette de app iTunes Wi-Fi Music Store, omdat de app alleen via draadloze netwerken (Wi-Fi) te gebruiken was. Sinds 2009 kun je ook 3G en 4G gebruiken, mits de bestanden niet te groot zijn.

iTunes Store op de Apple TV

Op de Apple TV is er geen aparte app voor de iTunes Store. Je kunt gebruik maken van afzonderlijke apps voor bijvoorbeeld Podcasts, TV en Muziek.

apple-tv-app-remote

iTunes Store voor muziek

De iTunes Store is het meest bekend als muziekwinkel, al neemt de invloed daarvan wel iets af door de opkomst van streaming muziekdiensten. De meeste muziek waren aanvankelijk voorzien DRM, namelijk FairPlay. Later schakelde iTunes over op DRM-vrije muziek onder de naam iTunes Plus. Deze nummers werden in een betere kwaliteit van 256 kbit/s aangeboden (normaal 128 kbit/s). Inmiddels is alle muziek die je in de iTunes Store vindt DRM-vrij en 256 kbit/s waardoor de naam ‘iTunes Plus’ is komen te vervallen.

Alle muziek in de iTunes Store is in AAC-formaat (Advanced Audio Coding), een MPEG-4-gebaseerde opvolger van MP3. De muzieknummers die je aanschaft via de iTunes Store hebben geen ondersteuning voor Dolby Atmos of de zogenoemde lossless-kwaliteit. Als je dus optimaal geluid wil genieten, moet je dus een abonnement voor Apple Music afsluiten.

Eerst kostten losse muzieknummers €0,99, maar gaandeweg zijn sommige losse nummers €1,29 gaan kosten. De verkoop van losse muzieknummers en albums is grotendeels verdrongen door Apple Music, de streaming muziekdienst van Apple die sinds juni 2015 operationeel is.

Films in de iTunes Store

In 2008 kondigde Steve Jobs voor het eerst iTunes-films aan. Als je ze huurt kun je op een willekeurig moment beginnen met kijken. Vanaf het moment dat je op de play-knop hebt gedrukt heb je 48 uur de tijd om de film te bekijken. Je kunt dus ook meermaals kijken naar dezelfde film, als het maar wel binnen deze 48 uur gebeurt. Bij films is er een prijsverschil tussen populaire films en wat oudere films die wat minder populair zijn. Ook is er onderscheid tussen SD- en HD-films.

Sinds 2017 zijn er ook films in 4K en HDR beschikbaar, die hetzelfde kosten als een normale HD-film. Heb je eerder een film in HD-kwaliteit gekocht, dan zal Apple deze gratis upgraden. Om deze films te bekijken heb je wel een Apple TV 4K en een 4K-televisie nodig. HDR-content kun je afspelen op de iPhone 8 en nieuwer en op de tweede generatie iPad Pro en nieuwer.

Dit is ideaal voor mensen die niet afhankelijk willen zijn van het aanbod van streamingdiensten als Netflix of Videoland. Je kunt de gehuurde of gekochte films bekijken via de TV-app op je iPhone, iPad of op de Apple TV. In de app vind je ook het aanbod van Apples eigen streamingdienst: Apple TV+.

Boeken in de iTunes Store

Voorheen kocht je ook boeken en audioboeken via de iTunes Store. Nu gebruik je hiervoor een aparte app beschikbaar: de Boeken-app. Je kunt boeken lezen op de iPhone, iPad en Mac, niet op de Apple TV en Apple Watch. Meer hierover lees je in onze uitgebreide Boeken uitleg.

https://www.iculture.nl/uitleg/ibooks/

Podcasts in de iTunes Store

Sinds iOS 13 is er ook een aparte app voor podcasts. Dit zijn audio- en videoshows die zowel door professionals als door liefhebbers zijn gemaakt. Apple heeft creators de mogelijkheid gegeven een betaling te vragen van hun luisteraars, maar desondanks zijn de meeste shows gratis te beluisteren en je kun je kosteloos abonneren.

Op de Mac luister je podcasts via de iTunes-app, terwijl je op de iPhone, iPad en Apple TV gebruik kunt maken van een speciale app: de Podcasts-app. Deze app is ook te gebruiken op je Apple Watch.

iTunes U

Eind dit jaar is Apple van plan te stoppen met iTunes U. iTunes U is een collectie educatief materiaal met duizenden (video)lessen en bijbehorende cursushandleidngen, die gemaakt zijn door bekende universiteiten zoals Stanford en Harvard. Vooral de iTunes-programmeercursus van Stanford is erg populair en is voor veel ontwikkelaars de eerste kennismaking geweest met programmeren van iTunes-apps.

Als alternatief zou je kunnen kijken naar nieuwere diensten die meer te bieden hebben, zoals Coursera, EDX en Futurelearn. Onderwijsinstituten gebruiken nu veelal de Classroom-app van Apple, dus er is al een alternatief voor docenten die met iTunes U het lesmateriaal van hun leerlingen beheren.

Bekijk ook

iTunes: alles over Apple's mediasoftware voor Windows en Mac

Lees alles over de mogelijkheden van iTunes voor Windows, Mac, iPhone en iPad. Ontdek hoe je iTunes kunt downloaden, hoe de software is ontstaan en wat je ermee kunt doen, bijvoorbeeld om muziek en films te beheren.