itunes-store

iTunes Store: alles over de digitale contentwinkel van Apple

De iTunes Store is dé plek waar je muziek, films, tv-series en andere digitale content kunt aanschaffen en downloaden. Ontdek wat je met de iTunes Store kunt doen en wat er zoal in het aanbod zit.

In de iTunes Store vind je allerlei digitale media: van muziek en films tot podcasts en audioboeken. De iTunes Store is de plek waar je al deze content kunt vinden en downloaden. Je kunt er een muziekalbum aanschaffen, een film huren of een podcast beluisteren. De iTunes Store is aanwezig op elke iPhone, iPad, Apple TV en in de desktopversie van iTunes voor Windows en Mac. Het is een one-stop-shop voor al je digitale media-downloads.

Wat is de iTunes Store?

De iTunes Store is een online winkel voor digitale media. In april 2003 ging de iTunes Store van start en sindsdien is het de belangrijkste verkooppunt van digitale muziek. De collectie bevat circa 40 miljoen muzieknummers, ruim 2 miljoen apps, 25.000 tv-shows en 65.000 films.

Voordat de iTunes Store ontstond werd de meeste online muziek gedownload via websites als Napster en niet-legale bronnen. Steve Jobs dacht dat mensen wel bereid zouden zijn om tegen betaling digitale muziek van goede kwaliteit te downloaden. In 2002 sloot Apple een overeenkomst met de vijf belangrijkste platenlabels om muzieknummers te verkopen. De iTunes Store werd in april 2003 aangekondigd tijdens de WWDC 2003. Het was destijds de eerste en enige echt legale manier om muziek te kopen. Aanvankelijk was het alleen te gebruiken op de Mac en de iPod, vanaf oktober 2003 ook op Windows.

In oktober 2006 ging de iTunes Store van start in Nederland en België met muziek, muziekvideo’s en podcasts. Films volgden in 2011 maar tv-series zijn nog steeds niet beschikbaar in beide landen. Wel werden later functies als iTunes U en iTunes Match toegevoegd.

iTunes-kaarten
Sinds de komst van de iTunes Store kun je miljoenen muzieknummers, films en albums kopen of huren. Je kunt afrekenen met een creditcard, maar het is vaak goedkoper om gebruik te maken van iTunes-kaarten. Je vindt ze bij alle grote supermarkten en elektronicawinkels in waarden van €15, €25 en €50. Er zijn ook websites waar je na een online betaling direct een code in je mailbox krijgt. Hierbij kun je vaak kiezen voor een zelfgekozen bedrag. Bekende aanbieders zijn Hema, Primera en Startselect. Vaak krijg je bij deze aanbieders korting op de kaarten, zodat je veel goedkoper uit bent. Houd onze rubriek iCulture Deals in de gaten voor afgeprijsde kaarten!

iTunes Store op Mac en Windows

Wil je content kopen uit de iTunes Store, dan kun je daarvoor op de desktop terecht in de algemene iTunes-app voor beide platformen. Deze software gebruik je voor muziek, films, tv-series, podcasts en educatieve cursussen van iTunes U. Apps kun je raadplegen via de Mac App Store en voor boeken kun je terecht in de losse iBooks-app.

iTunes downloaden

iTunes Store op iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad vind je een iTunes Store-app. Die is niet zozeer bedoeld om je content te beheren maar om muziek, films en beltonen aan te schaffen. Voor apps kun je terecht in de afzonderlijke App Store-app en voor Podcasts moet je in de los verkrijgbare Podcasts-app zijn. Boeken zijn strikt genomen ook iTunes-content, maar die vind je in de iBooks-app.

Recensie geven voor films in de iTunes Store-app op de iPhone.

Je kunt vanuit de iTunes Store-app rechtstreeks items kopen en gebruiken. Aanvankelijk heette de app iTunes Wi-Fi Music Store, omdat de app alleen via draadloze netwerken (Wi-Fi) te gebruiken was. Sinds 2009 kun je ook 3G en 4G gebruiken, mits de bestanden niet te groot zijn. Aanvankelijk waren er alleen muzieknummers en podcasts in de app te vinden. In iPhone OS 3 voegde Apple films, tv-shows, audioboeken, iTunes U en beltonen toe.

iTunes Store op de Apple TV

Op de Apple TV is er geen aparte app voor de iTunes Store. Je kunt gebruik maken van afzonderlijke apps voor bijvoorbeeld Podcasts en Muziek.

Apple TV 5

iTunes Store voor muziek

De iTunes Store is het meest bekend als muziekwinkel, al neemt de invloed daarvan wel iets af door de opkomst van streaming muziekdiensten. De meeste muziek waren aanvankelijk voorzien DRM, namelijk FairPlay. Later schakelde iTunes over op DRM-vrije muziek onder de naam iTunes Plus. Deze nummers werden in een betere kwaliteit van 256 kbit/s aangeboden (normaal 128 kbit/s). Inmiddels is alle muziek die je in de iTunes Store vindt DRM-vrij en 256 kbit/s waardoor de naam ‘iTunes Plus’ is komen te vervallen.

Alle muziek in de iTunes Store is in AAC-formaat (Advanced Audio Coding), een MPEG-4-gebaseerde opvolger van MP3.

Aanvankelijk kostten alle muzieknummers 99 cent, maar gaandeweg is Apple overgestapt op meerdere prijsniveau’s. Meestal is dit €0,99 of €1,29. De verkoop van losse muzieknummers en albums is grotendeels verdrongen door Apple Music, de streaming muziekdienst van Apple die sinds juni 2015 operationeel is.

Films en tv-series in de iTunes Store

In 2008 kondigde Steve Jobs voor het eerst iTunes-films aan. Als je ze huurt kun je op een willekeurig moment beginnen met kijken. Vanaf het moment dat je op de play-knop hebt gedrukt heb je 48 uur de tijd om de film te bekijken. Je kunt dus ook meermaals kijken naar dezelfde film, als het maar wel binnen deze 48 uur gebeurt. Bij films is er een prijsverschil tussen populaire films en wat oudere films die wat minder populair zijn. Ook is er onderscheid tussen SD- en HD-films.

In Nederland en België zijn tv-series nog niet officieel beschikbaar, dus je zult een Amerikaans iTunes-account moeten gebruiken om populaire tv-series te zien. Vaak kun je een aflevering gratis kijken, als opwarmertje voor de show. Je kunt losse afleveringen aanschaffen of een compleet seizoen.

Sinds 2017 zijn er ook films in 4K en HDR beschikbaar, die hetzelfde kosten als een normale HD-film. Heb je eerder een film in HD-kwaliteit gekocht, dan zal Apple deze gratis upgraden. Om deze films te bekijken heb je wel een Apple TV 4K en een 4K-televisie nodig. HDR-content kun je afspelen op de iPhone 8 en nieuwer en op de tweede generatie iPad Pro en nieuwer.

Boeken in de iTunes Store

Apple verkoopt boeken en audioboeken via de iTunes Store. Hiervoor is op de meeste platformen een aparte app beschikbaar: de iBooks-app. Je kunt boeken lezen op de iPhone, iPad en Mac, niet op de Apple TV en Apple Watch. Meer hierover lees je in onze uitgebreide iBooks uitleg.

Apps in de iTunes Store

Strikt genomen vallen apps ook onder de iTunes Store, al zul je daarvoor aparte apps gebruiken. Op de Mac is dit de Mac App Store en op de iPhone en iPad gebruik je de App Store-app voor het installeren en updaten van apps. Lees hier meer over in onze uitgebreide App Store uitleg. Bij apps bepaalt de ontwikkelaar de prijs van een app. Sommige apps zijn gratis maar bevatten wel in-app aankopen voor een eenmalig bedrag of een maandelijks terugkerend bedrag.

Podcasts in de iTunes Store

In de iTunes Store vind je ook podcasts. Dit zijn audio- en videoshows die zowel door professionals als door liefhebbers zijn gemaakt. Alles is gratis te bekijken en te beluisteren en je kunt je abonneren op shows die je interessant vindt.

Op de Mac luister je podcasts via de iTunes-app, terwijl je op de iPhone, iPad en Apple TV gebruik kunt maken van een speciale app: de Podcasts-app. Op de Apple Watch is er geen afzonderlijke app, maar er zijn wel talloze andere Apple Watch podcast-apps.

iTunes U

iTunes U is een collectie educatief materiaal met duizenden (video)lesen en bijbehorende cursushandleidngen, die gemaakt zijn door bekende universiteiten zoals Stanford en Harvard. Vooral de iTunes-programmeercursus van Stanford is erg populair en is voor veel ontwikkelaars de eerste kennismaking geweest met programmeren van iTunes-apps.

Inmiddels is iTunes U wel een beetje ingehaald door nieuwere diensten die meer te bieden hebben, zoals Coursera, EDX en Futurelearn. Onderwijsinstituten kunnen er echter nog steeds gebruik van maken. Er is een aparte app voor iTunes U. In iTunes op de desktop is het educatieve materiaal tegenwoordig te vinden via het onderdeel Podcasts.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Devices Apple TV, iPad, iPhone, iPod, Mac, MacBook
Software iOS, macOS, tvOS

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes