Snelweg vermijden Apple Maps

Zo vermijd je snelwegen en tolwegen in Apple Kaarten

In Apple Kaarten kun je snelwegen en tolwegen vermijden bij het plannen van routes. In deze tip lees je hoe je ervoor zorgt dat je alleen de mooiere en verrassende routes met Apple Kaarten rijdt. Handig als je geen haast hebt, of als je een vervoermiddel gebruikt dat niet de snelweg op mag, zoals een fiets, scooter of invalidevoertuig.

Snelwegen vermijden in Apple Maps

Met Apple Kaarten kun je een route plannen naar een bezienswaardigheid of een leuke stad, maar misschien wil je daarbij wat meer invloed hebben op het type route. Zeker als je Apple Kaarten op vakantie gebruikt, zoek je niet altijd de snelste route van A naar B, maar wil je juist wat meer leuke dingen zien onderweg. Het kan ook zijn dat je kosten wilt vermijden omdat je geen haast hebt. Gelukkig kun je in Apple Kaarten aangeven dat je snelwegen en/of tolwegen wilt vermijden.

Apple Kaarten: snelwegen vermijden

Apple Kaarten is net als Google Maps te gebruiken voor navigatie, maar houdt daarbij alleen rekening met auto’s, voetgangers en openbaar vervoer.

Ben je op de fiets, scooter of brommer (of misschien wel met een invalidenvoertuig), dan zul je de voetgangersroute moeten gebruiken om te voorkomen dat je wordt omgeleid via snelwegen. Gelukkig is daar iets aan te doen: je kunt instellen dat je niet via snelwegen wilt reizen. Volg deze stappen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Kaarten en tik dan op Auto.
  3. Zet de schakelaar aan bij Snelwegen. Hiermee geef je aan dat je snelwegen wilt vermijden.

Je vermijdt nu in Apple Kaarten snelwegen, waardoor de route via normale wegen wordt gepland. Dit komt ook van pas als je gaat fietsen of op de brommer bent. Let onderweg uiteraard nog goed op de verkeersborden. Oom agent zal niet akkoord gaan met “Ja, maar mijn navigatie zei”. Apple Kaarten kan je – in tegenstelling tot Google Maps – nog steeds geen fietsroutes laten zien in Nederland.

Snelwegen vermijden Apple Kaarten

Sommige navigatie-apps gaan nog een stap verder door je panoramaroutes te laten instellen, maar dat is bij beide gratis kaartendiensten helaas niet mogelijk. Wel zou je ook als automobilist kunnen kiezen voor een navigatie-app voor motorrijders, waarmee vaak mooiere routes te vinden zijn. Hou er wel rekening mee dat motorrijders op smalle weggetjes uit de voeten kunnen en dat je tijdens de route ook een brug kan tegenkomen die voor de auto te smal is.

Bekijk ook

Apps voor motorrijders: navigatie op de motor, mooie routes en meer

Als motorrijder heb je behoefte aan speciale apps, die tijdens het navigeren rekening houden met jouw motor, mooie routes laten zien, verkeersinformatie tonen en nog veel meer. Met deze apps voor motorrijders ga je veilig op weg!

Apple Kaarten: tolwegen vermijden

Rijd je wat verder van huis, dan kun je ook te maken krijgen met tolwegen. Bij andere navigatie-apps kun je vaak bij het plannen van de route aangeven dat je tolwegen wilt vermijden, maar bij Apple Kaarten moet je dit vooraf aangeven via de instellingen. Dit werkt op dezelfde manier:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Kaarten en tik dan op Auto.
  3. Zet de schakelaar bij Tolwegen aan. De route wordt nu gepland zonder tolwegen.

Op het moment dat je weer via snelwegen en tolwegen wilt navigeren zet je de schakelaar uit.

Bekijk ook

Ov-routes in Apple Kaarten: route plannen, lijnen volgen en meer

In Apple Kaarten kun je in Nederland, België en andere landen een route plannen via het openbaar vervoer. In deze tip lees je alles over hoe je een ov-route kunt plannen in Apple Maps. Ook lees je hoe je vervoermiddelen instelt en stations als favoriet kunt markeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!