Google Maps vs Apple Kaarten

Google Maps vs Apple Kaarten in 2017: nog steeds grote verschillen

Apple Kaarten en Google Maps staan tegenover elkaar in deze vergelijking. In 12 maanden tijd heeft Google veel meer voortgang geboekt in het duidelijk weergaven van kaartinformatie.

Zoek je iets op een digitale kaart, dan zul je als iPhone-gebruiker vaak instinctief de Kaarten-app openen. Toch heeft het zin om ook regelmatig in Google Maps te kijken, want daarin is de informatie vaak actueler en duidelijker. Justin O’Beirne, voormalig medewerker van de kaartenafdeling van Apple, maakte in 2016 al eens een vergelijking tussen beiden kaartdiensten. Nu is hij terug met een nieuwe vergelijking. En ook nu komt Apple Kaarten er minder gunstig vanaf.

Google Maps vs Apple Kaarten

Google Maps vs Apple Kaarten

Dat Justin bij Apple werkte, wil niet zeggen dat Apple ook de gedoodverfde winnaar is in deze vergelijking. Justin volgt de veranderingen die de beide kaartenmakers doorvoerden in de afgelopen maanden. Uit zijn eerdere analyses bleek dat Google steeds minder een stratenboek wil zijn en steeds meer een lokatiekaart wordt. Huizenblokken zijn duidelijker van elkaar te onderscheiden, er staat minder detail op de kaart, maar tegelijk krijg je meer visuele hints om je te kunnen oriënteren. Volgens Justin heeft Google gaandeweg de hoeveelheid informatie beperkt om de leesbaarheid op een mobiel apparaat te verbeteren.

Justin heeft nu de veranderingen in de afgelopen 12 maanden bij Apple en Google bestudeerd en maakte screenshots van steeds hetzelfde buurtje in San Francisco. Google bleek daarbij continu aan de weergave van straten, gebieden en winkels te sleutelen, waardoor er meer nuttige informatie te zien is. Bijna maandelijks wordt de weergave van bijvoorbeeld restaurants en parken aangepast.

Apple Google animatie 2017

Apple is afhankelijk van TomTom-kaartmateriaal
Het verschil is goed te zien bij deze animatie. Google werkte zelfs aan het duidelijker maken van de wandelpaden in het park, terwijl bij Apple geen verandering te zien was. Misschien komt dat omdat Apple heeft gekozen voor het kaartmateriaal van TomTom. Dat bedrijf blijkt bij nadere bestudering redelijk ‘lui’ en voegt zelf ook weinig updates toe aan het eigen kaartmateriaal. Ondertussen is Google continu bezig met het verbeteren van de kaartweergave en het in kaart brengen van de wereld. Apple rijdt momenteel alleen in de VS en sinds kort in Londen, Rome en Parijs rond om zelf kaartmateriaal te verzamelen.

TomTom-kaartmateriaal en Apple Kaarten 2017
Op deze afbeelding is te zien dat TomTom’s eigen kaartmateriaal ook geen wandelpaden toont in het park.

Justin is ook minder tevreden over de weergave van bedrijven en locaties in Apple Kaarten. Terwijl Google de winkels in dezelfde straat overzichtelijk op een rijtje uitlijnt, zet Apple ze op willekeurige plekken neer. Bovendien laat Google meer bedrijven zien. In de blogposting van Justin O’Beirne vind je nog veel meer informatie.

Groen is niet groen
Overigens zijn we op de iCulture-redactie nog steeds niet enthousiast over het feit dat Apple parken en andere groenvoorzieningen niet in groen weergeeft. Dat zou het namelijk een stuk makkelijker maken om je te oriënteren. Nu is er geen verschil tussen een (kaal) plein en een dichtbebost park of een groot grasveld. De werkelijke reden hierachter zou opnieuw TomTom kunnen zijn, omdat deze kaartaanbieder ook op de eigen kaarten geen groene vlakken toont voor grasvelden en parken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2017, 9:26
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerpen apple kaarten, google maps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.