iCloud-fotobibliotheek op de Mac, iPhone en iPad.

Zo maak je een (extra) backup van je iCloud fotobibliotheek

Maak eenvoudig een extra backup van je iCloud fotobibliotheek zodat je dierbare foto's en video's niet verloren gaan bij een probleem met iCloud of als je SSD of harde schijf het begeeft.

Extra backup maken van je iPhone-foto’s

Dankzij de iCloud fotobibliotheek blijven alle foto’s en video’s gesynchroniseerd tussen al je apparaten. Apple bewaart ze op de servers van iCloud, mits je voldoende opslagruimte beschikbaar hebt. Toch kan het verstandig zijn om nog een extra backup te maken van je foto’s en video’s. Hoe je dat doet, leggen we uit in dit artikel.

iCloud fotobibliotheek backuppen naar je Mac

Zeker als je veel foto’s en video’s in je iCloud fotobibliotheek hebt opgeslagen, is het verstandig om deze backup op je Mac uit te voeren.

Hiervoor volg je onderstaand stappenplan:

  1. Open de Foto’s-app op je Mac.
  2. Klik in de menubalk bovenaan je scherm op Foto’s en daarna op Voorkeuren.
  3. Klik vervolgens op het tabblad iCloud.
  4. Activeer de optie Download originelen naar deze Mac als je dat nog niet hebt gedaan.

Hierna worden de originele bestanden gedownload naar je Mac. Afhankelijk van de grootte van je bibliotheek en de snelheid van je internetverbinding kan dit enige tijd duren. Zodra het downloaden is afgerond, heb je een lokale backup van al je foto’s en video’s.

Mac: iCloud-fotobibliotheek lokaal downloaden

Je vindt de foto’s terug in de Foto’s-app. Deze bevinden zich in een lokale database, die niet bedoeld is om op bestandsniveau door te bladeren. Wil je ze in een map bekijken, dan sleep je ze met de muis vanuit de Foto’s-app naar een lokale map op je Mac of op een externe harde schijf.

Extra iCloud fotobibliotheek-backup maken met Time Machine

Een lokale backup van al je foto’s en video’s op je Mac is verstandig als er iets fout gaat bij iCloud. De kans is klein, maar je weet maar nooit. Maar als je harde schijf of SSD stuk gaat ben je je foto’s en video’s alsnog kwijt. Daarom is het ook niet onverstandig om nog een extra backup te maken. Op je Mac maak je heel eenvoudig een backup met Time Machine:

Met SuperDuper of Carbon Copy Cloner

Time Machine is de eenvoudigste manier voor het maken van een backup. Maar het is ook mogelijk om andere tools te gebruiken, zoals SuperDuper of Carbon Copy Cloner. Deze tools maken een volledige kopie van de inhoud van je SSD of harde schijf (inclusief al je foto’s en video’s die je lokaal hebt opgeslagen) die je kunt kopiëren naar een externe schijf. Met Carbon Copy Cloner kun je ook alleen kiezen voor de locatie waar je foto’s en video’s zijn opgeslagen (Fotobibliotheek.photoslibrary in de map Afbeeldingen).

Als laatste optie zijn er ook allerlei online diensten waarmee je een kopie van je Mac kunt maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn Backblaze, Crashplan en Carbonite, die we niet uitgebreid hebben getest. Dit zijn veelal betaalde diensten. Het betekent ook dat je al je data eerst moet uploaden naar deze diensten. Dat kan een tijdrovend klusje zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2019
Categorieën Foto, Mac
Onderwerpen backup, fotobibliotheek, icloud, mac