MacBook Pro met typende handen

Maak een backup van je Mac met SuperDuper of Carbon Copy Cloner

Met Time Machine maak je volledig automatisch een backup van je Mac. Maar er zijn ook andere tools waarmee je de inhoud van je SSD of harde schijf kan kopiëren of klonen. In dit artikel bespreken we de twee populairste.

MacBook Pro met typende handen
Met Time Machine maak je op de eenvoudigste (en volledige geautomatiseerde) manier een backup van je Mac. Maar het is niet de enige manier om een kopie te maken. In dit artikel bespreken we twee tools waarmee het ook kan: SuperDuper en Carbon Copy Cloner. De eerste maakt een kopie en de andere maakt een volledige kloon van je SSD of harde schijf in je Mac.

Backup maken met SuperDuper

SuperDuper is een Mac-programma geschikt voor macOS 10.8 en nieuwer. Het is in principe gratis te gebruiken, maar sommige functies, zoals scheduling en geautomatiseerde updater, vereisen een betaalde versie. Met SuperDuper maak je in een paar eenvoudige stappen een volledige kopie van je SSD of harde schijf:

  1. Download SuperDuper, sleep de app naar de map Programma’s en start het.
  2. Selecteer bij Copy je SSD of harde schijf, meestal Macintosh HD.
  3. Selecteer bij to waarheen je de data wilt kopiëren, bijvoorbeeld een externe schijf (zorg ervoor dat de schijf groot genoeg is).
  4. Klik op Copy Now om het kopieerproces te starten.

Backup maken met SuperDuper

Let op: standaard kopieert SuperDuper alle bestanden. Het is ook mogelijk om alleen de inhoud van de Gebruikersmap te kopiëren. Kies dan achter using voor de optie Backup – user files. Ook wordt de doelschijf, in dit geval Downloads, automatisch gewist. Via de knop Options kun je dit aanpassen.

Backup maken met Carbon Copy Cloner

Naast SuperDuper kun je ook gebruikmaken van Carbon Copy Cloner (CCC), dat een volledige kloon maakt. Dit is betaalde software die je 30 dagen mag uitproberen. Voor een eerste backup is CCC dus ook een mogelijke optie. CCC heeft als voordeel dat je specifiek kunt aangeven dat je alleen bepaalde bestanden wilt kopiëren. SuperDuper heeft deze mogelijkheid niet. Het werkt als volgt:

  1. Download Carbon Copy Cloner, sleep de app naar de map Programma’s en start het.
  2. Klik in het menu dat verschijnt op Evaluatie om de probeerperiode van 30 dagen te starten.
  3. Klik vervolgens in het hoofdscherm van CCC op Bron om je SSD of harde schijf te selecteren.
  4. Bij Doel doe je hetzelfde, maar dan selecteer je bijvoorbeeld je externe schijf.
  5. Zorg ervoor dat in het uitklapmenu Kloon: de optie Alle bestanden is geselecteerd.
  6. Klik nu op Kloon om het klonen te starten.

Backup van je Mac maken met Carbon Copy Cloner

Net als voor SuperDuper geldt ook bij CCC dat je doelschijf voldoende vrije ruimte moet hebben. Standaard worden alle bestanden gekloond, maar in het Kloonmenu kun je ook kiezen voor de optie Geselecteerde bestanden. Vervolgens kun je aan en uitvinken wat CCC moet klonen. Het programma houdt de gehele structuur van je SSD of harde schijf in stand. Als je de kloon terugzet op een nieuwe Mac, is de inhoud exact hetzelfde als op je oude Mac.

Met CCC kun je ook een bootable kloon maken. Als de Mac uitvalt, kun je met een externe CCC-schijf toch nog verder werken via een andere Mac. Met SuperDuper is dit ook mogelijk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2020
Onderwerpen
,
Categorie
Mac