Zo verbind je de Mac met de televisie

Wil je de Mac onder de televisie zetten of regelmatig het beeld van je Mac in de woonkamer tonen? Zo verbind je de Mac met de tv in je huiskamer.

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een computer bij de televisie zou willen zetten. Een Mac in de huiskamer geeft je de vrijheid om alles wat op internet staat, alles wat je hebt gedownload en alles wat je zou kunnen streamen, lekker vanuit je luie stoel te bekijken. In dit tipartikel leggen we uit hoe je een Mac aan de televisie hangt. Het hangt er hierbij een beetje vanaf wat voor Mac je hebt en wat voor televisie, maar meestal is het eigenlijk heel gemakkelijk.

Mac koppelen via AirPlay Mirroring

AirPlay Mac OS XHeb je een Mac die nieuwer is dan medio 2011? Dan is de kans groot dat je niet eens een directe verbinding nodig hebt om het beeld van je Mac naar het grote scherm in je woonkamer te sturen. Met een Apple TV kun je dan namelijk via AirPlay Mirroring het beeld van je Mac naar de televisie sturen als beide apparaten op hetzelfde Wi-Fi netwerk zijn aangesloten. In ons tipartikel AirPlay Mirroring van de Mac naar Apple TV kun je lezen hoe je dat aanpakt.

Mac koppelen via HDMI

hdmi kabelMet behulp van een aparte kabel kun je alle Macs direct aansluiten op een televisiescherm. Heeft je Mac een HDMI-poort? Dan heb je alleen een normale HDMI-kabel nodig die doorgaans enkele euro’s kost in de elektronica-winkel. Heb je een Mac met Mini DisplayPort- of Thunderbolt-aansluiting? Dan heb je naast de HDMI-kabel ook een verloopstukje met HDMI-adapter nodig dat het signaal omzet voor de televisie.

Let op: Er zijn tegenwoordig ook kabels te koop die het Thunderbolt-signaal omzetten naar HDMI. De prijzen daarvan zijn ongeveer gelijk aan die van normale HDMI-kabels. Dit zijn echter geen officiële kabels, waardoor het niet gegarandeerd is dat deze kabels nu en in de toekomst zullen blijven werken.

Of je Mac daarna helemaal klaar is voor gebruik, verschilt per situatie. De meeste Macs uit 2008 en 2009 met Mini DisplayPort-aansluiting kunnen alleen video doorsluizen. In dat geval heb je dus nog aparte kabeltjes nodig voor het geluid. Apple heeft een speciale website die uitlegt om welke Macs het hier gaat. Is je Mac nieuwer dan deze machines? Dan heb je geen aparte kabel nodig om het geluid naar de tv te sturen.

Kijk in de Apple Store voor alle HDMI-kabeltjes

In theorie zou je ook een Thunderbolt-kabel kunnen gebruiken om een tv aan te sluiten op de Mac. Er zijn momenteel echter geen televisies verkrijgbaar met ingebouwde Thunderbolt-poort, waardoor dat vooralsnog geen enkel voordeel heeft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen kabel, mac, televisie