Mac-aansluiten op televisie

Zo sluit je je Mac aan op de televisie

Wil je een supergroot beeldscherm voor je Mac? Dan kun je je Mac aansluiten op de televisie in de woonkamer. Dat kan met een kabel of draadloos en in deze tip leggen we uit hoe dit werkt.

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je je Mac op de televisie zou willen aansluiten. Je wilt bijvoorbeeld thuiswerken, maar hebt geen extern scherm. Veel televisies kunnen ook als computerscherm gebruikt worden. Het hangt er een beetje vanaf wat voor Mac je hebt en welke televisie er in de woonkamer staat, maar meestal is het eigenlijk heel makkelijk.

Mac aansluiten met kabel op televisie

Om een Mac op de televisie aan te sluiten heb je een videokabel nodig, die je aansluit op de beeldschermpoort van de computer en op de videoinvoerpoort van de televisie. Mogelijk heb je hiervoor een adapter nodig.

Heb je een HD-televisie, dan kun je via de kabel ook het geluid van de computer op je tv laten afspelen. De Mac moet dan beschikken over een:

 • Thunderbolt-poort
 • Mini DisplayPort
 • HDMI-poort

Mac aansluiten op televisie

Mac aansluiten op de tv

 • Sluit de ene kant van de videokabel (en zo nodig de adapter) aan op de Thunderbolt-poort, HDMI-poort of DVI-poort van de computer.
 • Sluit de andere kant van de kabel aan op de video-invoerpoort van de televisie.
 • Heeft je Mac een HDMI-poort? Dan heb je alleen een normale HDMI-kabel nodig die doorgaans enkele euro’s kost in de elektronica-winkel.
 • Heb je een Mac met Mini DisplayPort- of Thunderbolt-aansluiting? Dan heb je naast de HDMI-kabel ook een verloopstukje met HDMI-adapter nodig dat het signaal omzet voor de televisie.

Heeft jouw Mac een Mini DisplayPort, dan moet je ervoor zorgen dat je een kabel (en eventueel een adapter) gebruikt die zowel audio als video ondersteunt. De meeste Macs uit 2008 en 2009 met Mini DisplayPort-aansluiting kunnen alleen video doorsluizen. In dat geval heb je dus nog aparte kabeltjes nodig voor het geluid. Apple heeft een speciale webpagina die uitlegt om welke oudere Macs het hier gaat.

Enkele voorbeelden van kabels die je mogelijk nodig hebt:

 • Belkin 4K Mini DisplayPort-naar-HDMI-kabel: bekijken
 • Belkin 4K Mini DisplayPort-naar-HDMI-adapter: bekijken
 • Satechi aluminium USB-C-naar-multipoort-Pro-adapter: bekijken

Bekijk alle kabels en adapters bij Apple.

Resolutie tv-scherm instellen

Klopt de resolutie niet? Dan kun je als volgt de resolutie van het tv-scherm instellen:

 1. Ga naar  > Systeemvoorkeuren > Beeldschermen.
 2. Klik vervolgens op Beeldscherm.
 3. Kies Standaard voor beeldscherm om automatisch de optimale resolutie voor jouw televisiescherm vast te stellen.
 4. Je kunt ook Geschaald kiezen om handmatig een resolutie in te stellen.

Krijg je geen beeld op je televisie? Controleer dan de aangesloten kabel en eventuele adapter. Haal alle kabels uit je Mac en televisie en verbindt je apparaten daarna opnieuw. Controleer ook of de kabel in een andere HDMI-aansluiting van je televisie wel werkt. Mogelijk gebruik je een ARC-ingang, die vooral bedoeld is voor het doorgeven van geluid van bijvoorbeeld een soundbar.

Geluid instellen van je televisie

Als je zowel audio als video van je Mac wilt afspelen op je HD-tv, kies je  > Systeemvoorkeuren > Geluid > Uitvoer. Selecteer je HD-tv in de lijst met apparaten.

Wil je geluid afspelen op een ander apparaat, zoals de AC-receiver van je geluidssysteem, dan selecteer je dit apparaat. Je kunt ook de audio gewoon laten afspelen via de speakers van je Mac.

Je kunt als volgt controleren of je het geluid van je Mac op de televisie kunt afspelen

 1. Kies  > Over deze Mac > Overzicht > Systeemoverzicht.
 2. In de navigatiekolom kijk je onder Hardware. Selecteer Audio.
 3. Er verschijnt een overzicht van de audio-apparatuur in je computer. Staat hier ‘HDMI-uitgang’ of ‘HDMI-/DisplayPort-uitvoer’, dan kan via de Mini DisplayPort van je computer geluid worden verstuurd.

Mac draadloos koppelen met televisie

Heb je een Mac die nieuwer is dan medio 2011? Dan is de kans groot dat je niet eens een kabel nodig hebt om het beeld naar je televisie te sturen. Dit is vooral handig als je dit incidenteel wilt gebruiken.

Met een Apple TV kun je met AirPlay Mirroring het beeld van je Mac naar de televisie sturen als beide apparaten op hetzelfde Wi-Fi netwerk zijn aangesloten. In ons uitlegartikel over mirroring van de Mac naar Apple TV kun je lezen hoe je dat aanpakt.

Als je geen Apple TV hebt, dan kun je soms op je smart-tv gebruik maken van een specifieke app. Zo is er voor Samsung-tv’s de Samsung SmartThing-app. En voor een Sony-televisie kun je de AirBeamTV proberen.

Bekijk ook

AirPlay Mirroring van Mac naar televisie: zo werkt het

Op de Mac kun je AirPlay Mirroring gebruiken. Dankzij deze functie kun je je Mac-scherm draadloos op de Apple TV tonen. Zo gebruik je je televisie als extra scherm voor de Mac. Wij laten je zien hoe dat werkt.

Heb je een televisie die AirPlay 2 ondersteunt? Dan heb je zelfs geen Apple TV meer nodig! Het gaat hierbij om televisies van onder andere LG en Samsung.

Bekijk ook

Deze televisies zijn geschikt voor AirPlay 2

In deze gids laten we zien welke televisies op dit moment geschikt zijn voor AirPlay 2. Met deze techniek kun je vanaf je iPhone of iPad direct muziek of video streamen naar je televisie, zonder tussenkomst van een ander apparaat.