AirPlay Mirroring

AirPlay Mirroring: stuur alles van iPhone- en iPad-scherm door naar de televisie

Met AirPlay Mirroring lukt het altijd
Met AirPlay Mirroring (oftewel Synchrone weergave) kun je de inhoud van je scherm streamen naar een televisie. Het maakt daarbij niet uit of je een iPhone, iPad of Mac gebruikt. Zo kun je op een groot tv-scherm laten zien wat er op jouw scherm te zien is.

Je zit op het scherm van je iPhone te turen terwijl er een reusachtige televisie in de woonkamer staat? Dat klinkt als een gemiste kans. Zeker als je iets aan huisgenoten wilt laten zien is het wel zo handig om de inhoud van jouw scherm op televisie te vertonen. Met AirPlay Mirroring (oftewel synchrone weergave in het Nederlands) kun je het beeld en geluid van je iOS-toestel één op één doorsturen naar de televisie. Dit kan natuurlijk al met apps die AirPlay ondersteunen, maar met AirPlay Mirroring werkt het met élke app! In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Dit heb je nodig voor synchrone schermweergave

AirPlay Mirroring werkt met alle recente devices, dus met de iPhone, iPad en Mac. Een Apple TV is niet eens nodig, want er zijn steeds meer televisies met AirPlay 2 die ook AirPlay mirroring ondersteunen.

Dit zijn de minimale vereisten voor synchrone weergave:

Zo werkt AirPlay Mirroring van iPhone naar Apple TV

Alles wat er op het scherm staat kun je draadloos naar de Apple TV sturen, dankzij AirPlay Mirroring. Dit kan handig zijn bij apps die officieel geen AirPlay ondersteunen of wanneer je iets wilt demonstreren aan een grotere groep.

Zo gebruik je AirPlay Mirroring op je iPhone en iPad:

  1. Zorg dat beide apparaten op hetzelfde WiFi-netwerk zijn aangemeld en ingeschakeld zijn.
  2. Ontgrendel je iPhone/iPad en open het Bedieningspaneel. Bekijk eventueel onze gids over het Bedieningspaneel als je niet weet hoe dit moet.
  3. Tik op het icoon voor Synchrone weergave (dit ziet eruit als twee overlappende vensters) en selecteer een Apple TV of ondersteunde Smart TV in de lijst.
  4. Voer eventueel de code in die op je televisiescherm verschijnt.

Synchrone weergave

Om het delen te stoppen volg je dezelfde stappen en tik je op Stop synchrone weergave.

Wat te doen als synchrone weergave niet werkt?

Kun je de Apple TV niet vinden in de lijst? Zorg dan dat zowel de Apple TV als je iPhone/iPad op hetzelfde netwerk zitten. Ook moet je checken of AirPlay wel is ingeschakeld op je Apple TV. Dat doe je zo:

  1. Open de Instellingen op je Apple TV.
  2. Klik op het AirPlay en HomeKit-menu.
  3. Zet AirPlay aan en geef toegang aan iedereen op hetzelfde netwerk (bovenste 2 opties).

Apple TV AirPlay inschakelen

iPhone-games spelen op de televisie: handig of niet?

Het is in theorie ook mogelijk om synchrone weergave voor games te gebruiken. Daarbij activeer je AirPlay Mirroring op dezelfde manier als hierboven omschreven. Als je vervolgens een game opstart verschijnt deze op het tv-scherm, meestal inclusief geluid.

Het is echter goed om te weten dat je bij een trage WiFi-verbinding last kunt hebben van haperend beeld of dat je bij snelle acties nét iets te laat bent.

En je moet nog steeds op het iPhone-scherm kijken om de knoppen op het scherm te bedienen. Dit kun je eventueel oplossen door een gamecontroller te gebruiken. Maar echt ideaal is het niet. Je kunt beter kiezen voor games op de Apple TV, die je rechtstreeks op de televisie kunt spelen zodat je niet meer hoeft te hannesen met een verbinding. Ook is er inmiddels heel wat keuze uit Apple Arcade-games, waardoor je ook nog de reclames gedag kunt zeggen.

Bekijk ook

Dit zijn de beste (Apple Arcade-) games voor de Apple TV

Wat zijn de beste Apple TV-games? In deze round-up zetten we de leukste voor je op een rijtje, zowel voor Apple Arcade als voor mensen die liever een losse app installeren. Dit zijn onze aanraders voor gamen op de Apple TV!

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Op de Mac werkt het op een vergelijkbare manier; daarvoor hebben we de tip AirPlay Mirroring van Mac naar Apple TV.

Bekijk ook

AirPlay Mirroring van Mac naar televisie: zo werkt het

Op de Mac kun je AirPlay Mirroring gebruiken, ook wel Synchrone Weergave genoemd. Dankzij deze functie kun je je Mac-scherm draadloos op de Apple TV of een AirPlay-televisie tonen. Zo gebruik je je televisie als extra scherm voor de Mac. Wij laten je zien hoe dat werkt.