iPhone 6s zilver camera close-up

Locatie en EXIF-data verwijderen uit foto’s op iPhone en iPad

Dankzij de EXIF-data is te achterhalen waar een bepaalde foto is gemaakt en op welk tijdstip. Dit kan je privacy in gevaar brengen, bijvoorbeeld omdat mensen weten waar je woont. We laten zien hoe je de EXIF-informatie kunt verwijderen uit foto's op de iPhone, iPad en Mac.

Waarom locatie en EXIF verwijderen?

Foto’s die je met de iPhone maakt bevatten allerlei persoonlijke informatie. In de metadata van elke foto staat met welke camera de foto is gemaakt en op welke locatie. Wil je niet dat mensen weten waar jouw foto’s zijn gemaakt, dan moet je de EXIF-data verwijderen. Een voorbeeld laat zien waarom het verwijderen van EXIF-data nuttig kan zijn. Adam Savage, presentator van het tv-programma Mythbusters, maakte ooit een foto van zijn nieuwe Toyota Land Cruiser. Hij publiceerde de foto op Twitter en meldde trots dat hij “met dit beest” naar zijn werk ging. Omdat de gps-functie van de iPhone aan stond, konden journalisten van de New York Times precies achterhalen waar Savage woonde. Ze wisten ook meteen dat hij niet thuis was. In dit geval leidde het niet tot een inbraak, maar het geeft wel aan dat je moet oppassen als je een selfie maakt terwijl je je koffer aan het inpakken bent voor een lange strandvakantie. Pas ook op met naaktfoto’s: het feit dat jouw gezicht er niet op staat, wil nog niet zeggen dat ze volstrekt anoniem zijn. Uit de EXIF-data is af te leiden in welk rijtje huizen de foto is gemaakt en kleine persoonlijke details (haarkleur, tattoo) kunnen ervoor zorgen dat je toch wordt herkend.

Wat is EXIF-data?

Elke digitale foto bevat EXIF-informatie (Exchangeable Image File Format). Dit is informatie die je niet meteen ziet, maar die met een computer uit te lezen is. De EXIF-data kan nuttig zijn voor professionele fotografen, want ze kunnen daarin de camera-instellingen bekijken waarmee de foto is genomen. Denk aan sluitertijd, belichtingswaarde, ISO-waarde en flitser-instellingen.

EXIF data verwijderen

Ook kun je in de EXIF-data zien op welke datum en op welk tijdstip de foto is genomen. Het type camera is ook af te lezen. Op websites zoals Flickr en Picasa kun je dankzij de EXIF-data filteren, zodat je bijvoorbeeld alleen iPhone-foto’s te zien krijgt, of foto’s die op een bepaalde plaats of datum zijn gemaakt.

Het toestel voegt al een heleboel gegevens aan de foto toe, zogenaamde metadata. EXIF is een specifiek voorbeeld van metadata en wordt alleen gebruikt bij foto’s. Deze data zijn niet echt verborgen, maar je moet ze wel specifiek opvragen om ze te kunnen zien.

EXIF data verwijderen

EXIF-data verwijderen op de Mac

Als je privacy belangrijk vindt, moet je de EXIF-data van persoonlijke foto’s verwijderen. Op de desktop heb je hiervoor een aantal mogelijkheden, zoals Easy Exif Delete en Exif Tag Remover (Windows) of ImageOptim (Mac). Met ImageOptim wordt de foto automatisch gecomprimeerd waarbij meteen alle EXIF-data wordt gewist. De tool is ideaal om fotobestanden kleiner te maken zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Een soortgelijke optie vind je in Photoshop en Photoshop Elements, verkrijgbaar voor Windows en Mac. Als je in Photoshop de optie ‘Opslaan voor web’ gebruikt wordt de EXIF-data automatisch verwijderd.

In Windows kun je in de Verkenner de EXIF-data zichtbaar maken en verwijderen. Klik op Eigenschappen en kies de optie Een kopie maken waaruit alle mogelijke eigenschappen zijn verwijderd. Klik op OK en de EXIF-data is verdwenen.

Locatiedata op de iPhone uitschakelen

Als je foto’s met de iPhone maakt wil je niet altijd de foto’s eerst naar de desktop sturen om ze te bewerken. Je wilt meteen na het maken van een foto met de iPhone-camera delen naar Facebook, Twitter en Instagram! Daarbij kun je al aangeven dat je niet de locatie wilt laten zien bij de foto. Maar toch is deze bescherming onvoldoende, want als iemand de foto downloadt kan hij nog steeds de metadata opvragen.

Zo schakel je het vastleggen van locatiegegevens uit:

  1. Ga naar Instellingen op je iPhone of iPad.
  2. Kies Privacy > Locatievoorzieningen.
  3. Kies Camera.
  4. Kies de optie Nooit.

Camera: locatie uitschakelen voor foto's

EXIF-data wissen op iPhone

Heb je eerder al foto’s gemaakt die voorzien zijn van locatiedata en wil je er vanaf, dan zijn er diverse apps die kunnen zorgen dat de privacygevoelige informatie verdwijnt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de app ViewExif gebruiken. Het werkt snel en verwijdert al je data. Na het installeren van de app hoef je alleen maar vanuit de Foto’s-app de opdracht te geven om de data weg te halen:

  1. Open de Foto’s-app op de iPhone.
  2. Selecteer de foto’s waarvan je de EXIF-data wilt weghalen.
  3. Tik op de deelknop en tik op ViewExif (veeg naar links en druk op Meer als je de app nog niet ziet.
  4. Geef aan dat je wilt opslaan of delen zonder metadata.

Kies je voor opslaan, dan zal de foto in je camerarol verschijnen. Je kunt nog eens extra controleren of alle metadata weg is. Er zijn in de App Store soortgelijke apps verkrijgbaar, waarmee je ook EXIF-data kunt weghalen.

Lees meer over EXIF-data bekijken in onze tip hieronder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Onderwerpen exif, fotografie, privacy