Wordt het lederen Apple Watch-bandje niet meer in Nederland gemaakt?

Ben je de trotse eigenaar van een Apple Watch met een bandje met de klassieke gesp uit de eerste serie? Wees er dan maar zuinig op, want het lijkt erop dat het bandje niet meer in Nederland gemaakt wordt. Ook het design is aangepast. iCulture deed navraag bij fabrikant ECCO Leather.

Apple Watch Nederlands ECCO bandjeWe waren er zo trots op: Apple koos voor een Nederlandse fabrikant voor de lederen Apple Watch-bandjes met klassieke gesp. De bekende Nederlandse leerfabrikant ECCO Leather kreeg van Apple de opdracht om de lederen bandjes te produceren. Maar is de samenwerking van korte duur geweest? Apple paste het design van de horlogebandjes aan, koos voor een ander type leer en noemt de Nederlandse leerlooierij niet meer op de website. iCulture vroeg aan ECCO wat er aan de hand is.


Bekijk ook

Waarom alleen Nederlandse koeien goed genoeg zijn voor Apple

Het leren bandje om de Apple Watch komt uit Nederland. Het was een bijzondere periode voor het Brabantse ECCOleather.

Geen Nederlandse koeien meer om je pols?

Apple meldde trots op haar site dat het leer voor de Apple Watch-band met klassieke gesp afkomstig was van het Brabantse ECCO Leather. Een blik op de Apple-site laat zien dat de vermelding van de Nederlandse fabrikant is verdwenen, terwijl de leveranciers van het Franse Granada-leer en het Italiaanse Venezia-leer nog wel worden genoemd. Dit lijkt erop te duiden dat Apple voor een andere producent heeft gekozen.

Voorheen was er te lezen:

Voor de leren bandjes van Apple Watch hebben we allereerst een zorgvuldige selectie gemaakt uit huiden van drie van de bekendste ambachtelijke leerlooierijen ter wereld. Het Nederlandse leer met zijn subtiele textuur, het gegranuleerde Venetiaanse leer en het soepele Granada-leer zijn allemaal gekozen vanwege de superieure kwaliteit en gelijkmatige structuur.

Tegenwoordig worden alleen de Franse en Italiaanse leerlooierijen nog genoemd:

Moderne gesp: Een kleine Franse leerlooierij produceert het soepele Granada-leer dat voor dit elegante bandje wordt gebruikt […]
Leren bandje: Het Venezia-leer voor dit bandje wordt met de hand vervaardigd in het Italiaanse Arzignano […]
Klassieke gesp: Dit klassieke design is nu voorzien van een nieuw bandje van kalfsleer dat een steeds mooiere glans krijgt naarmate je het langer draagt […]

Lederen Apple Watch-band met contrasterende binnenlaag.

Horlogebandje: nieuw design en ander materiaal

Bovendien is het bandje helemaal opnieuw ontworpen en in plaats van koeienleer is nu gekozen voor kalfsleer. De klassieke gesp is bij de zwarte versie nu voorzien van een contrasterende bruine laag aan de binnenkant. Het originele bandje was geheel zwart, zowel aan binnen- en buitenkant. Bovenaan dit artikel vind je een foto van de originele versie van het bandje.

Wij deden navraag bij ECCO Leather of zij nog steeds voor Apple het lederen Apple Watch-bandje produceren. Het Brabantse bedrijf wilde er niet veel over loslaten, maar Panos Mytaros (CEO van van ECCO Leather) liet wel het volgende aan iCulture weten:

ECCO leather was mentioned as supplier of the Apple watch.
This is the first time they mentioned a name of a supplier.

This is not a common practice and therefore not always necessary to be mentioned.

ECCO leather and Apple worked and works together.

At this stage we can not disclose any more information’s on specific projects or products.

ECCO laat dus weten dat ze nog steeds met Apple samenwerken, maar aan welke specifieke producten is niet bekend. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de productie van het vernieuwde lederen bandje het werk is van meerdere producenten, waardoor de vermelding van één enkel bedrijf niet meer op z’n plaats zou zijn.

We zullen er waarschijnlijk niet snel achter komen waarom Apple voor een ander design en ander leer gekozen heeft voor het lederen Apple Watch-bandje. Het bedrijf is net als Apple niet erg loslippig. Slechts tien medewerkers binnen ECCO waren op de hoogte van de plannen om een horlogebandje voor Apple te produceren. In een interview met NRC vertelde Mytaros ooit:

Alles binnen het bedrijf blijft altijd geheim. Onze werknemers zijn het gewend. En ze zijn geïnteresseerder in het leerlooiproces, dan in de klanten zelf.

ECCO Leather is onderdeel van de Deense schoenenfabrikant ECCO. Uit jaarcijfers blijkt dat de leermaker de deal met Apple nodig had om te overleven. De winst was in 2012 behoorlijk gedaald, al wilde Mytaros destijds niet zeggen waarom het slechter ging met het bedrijf. De samenwerking met Apple zorgde ervoor dat ECCO in 2014 weer meer winst ging boeken. Apple kwam met ECCO Leather in contact via een beurs, waar twee productontwikkelaars van Apple kwamen kijken. Dertig keer vlogen designers, managers en logistieke medewerkers op en neer naar het Brabantse Dongen, waarbij elk minutieus detail werd besproken.

Bekijk ook

Apple Watch: het complete overzicht van de smartwatch van Apple

Lees alles over de Apple Watch, de smartwatch van Apple. Check de Apple Watch functies, verbeteringen en waarom je dit horloge zou willen hebben. De nieuwste model is de Apple Watch Series 8 (2022) maar je kunt ook kiezen voor de Apple Watch SE of de extra geavanceerde Ultra. Welke past bij jou?

Met dank aan @mhoutman

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.