Gezonder met watchOS 8: vijf verbeteringen op het gebied van gezondheid en sport

De Apple Watch heeft sinds watchOS 8 weer wat nieuwe functies gekregen op het gebied van sporten en gezondheid. Deze verbeteringen kun je nu gebruiken.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Sport en gezondheid in watchOS 8

Het aantal nieuwe functies in watchOS 8 is wat beperkter dan voorgaande jaren, want het zijn vooral kleinere en handige verbeteringen. Op het gebied van sport en gezondheid heeft watchOS 8 ook weer wat nieuws te bieden. Met dit artikel laten we zien welke sport- en gezondheidsfuncties watchOS 8 zoal naar je Apple Watch brengt.


#1 Nieuwe Mindfulness-app
Apple heeft sinds watchOS 8 de Ademhaling-app vervangen door de nieuwe Mindfulness-app. De ademhalingsherinneringen en begeleiding is nog steeds aanwezig, maar Apple wil je nu ook helpen om tot rust te laten komen met reflectie-oefeningen. Je moet bijvoorbeeld denken aan iets leuks, terwijl je op je ademhaling let en kijkt naar een ontspannend gekleurd scherm op je Apple Watch.

Reflecteren op je Apple Watch

Bekijk ook

Zo werkt de Mindfulness-app op de Apple Watch

Met de Mindfulness-app op de Apple Watch leer je ontspannen door ademhalingsoefeningen te doen. Lees hoe deze app werkt en wat je ermee kunt.

#2 Slaap-verbeteringen
De slaapfunctie op de Apple Watch heeft ook een aantal verbeteringen gekregen. Allereerst is het handmatig activeren van de slaapmodus nu ondergebracht in de nieuwe Focus-functie die Apple in iOS 15 heeft toevoegd. In het Bedieningspaneel op de Apple Watch vind je deze bij het maantje, gevolgd door Slaap.

Tijdens je slaap meet de Apple Watch in watchOS 8 ook iets nieuws, namelijk je ademfrequentie (ook wel respiratory rate genoemd). De Apple Watch houdt bij hoe vaak je gedurende de nacht per minuut ademhaalt. Als je ademhalingsfrequentie langzamer of sneller wordt, kan dat duiden op een verandering in je algehele gezondheid.

Bekijk ook

Slaapfuncties op de Apple Watch: in watchOS 9 nog beter!

De Apple Watch heeft diverse slaapfuncties. Hoe het werkt zie je in deze gids, waarin we alles langslopen: van het instellen van je Slaapschema tot het bekijken van je slaapfasen. Ook vertellen we iets over de Ontspanningsopdrachten. Dit moet je weten over slapen met de Apple Watch!

#3 Twee nieuwe workouts
Vorig jaar voegde Apple dansen toe als officiële workout aan de Workout-app op Apple Watch. Dit jaar doen er twee nieuwe sporten mee: pilates en tai chi. De workouts zijn ook in watchOS 7 en eerder te selecteren als oefening, maar sinds watchOS 8 heeft Apple de algoritmes erop aangepast voor een nauwkeurige meting van je workout. Dit komt vooral van pas als je in de sportschool of met een app op je Apple TV één van deze workouts doet. Het werkt ook met Apple Fitness+, maar dat is in Nederland en België nog niet beschikbaar.

#4 Meer gezondheidsdata delen van Apple Watch
Misschien deel je al je Activiteit-ringen met een vriend of familielid, maar sinds watchOS 8 en iOS 15 kun je nog veel meer gezondheidsdata delen. Metingen zoals je hartslag, onregelmatig hartritme, ECG en saturatiegegevens van de Apple Watch kunnen zo gedeeld worden. Dan krijg niet alleen jij een melding als je ineens een onregelmatig hartritme hebt, maar bijvoorbeeld ook je partner.

Bekijk ook

Zo deel je gezondheidsdata met vrienden en familie

Blijf op de hoogte van elkaars gezondheid en deel je gegevens via de Gezondheid-app op je iPhone. In deze tip lees je hoe je deze functie veilig gebruikt en hoe je anderen uitnodigt om gezondheidsdata te delen.

#5 Nieuwe Horen-knop voor je gehoorgezondheid
Apple heeft de afgelopen jaren ook steeds meer aandacht voor je gehoorgezondheid, oftewel de kwaliteit van je gehoor. Te luide muziek voor langere tijd kan schade aanbrengen. Apple heeft al de koptelefoonmeldingen, die je waarschuwen als je hoofdtelefoon langere tijd te hard staat. In watchOS 8 (en ook in iOS 15), kun je met de Horen-knop in het Bedieningspaneel ook live bekijken hoe luid je omgeving is. Vanuit daar kun je ook meteen het audiovolume aanpassen. Het werkt met draadloze oordopjes en koptelefoons die verbonden zijn met de Apple Watch, maar ook als je muziek luistert vanaf je iPhone.

Apple Watch: watchOS 8 met Horen-knop voor geluidsniveau in Bedieningspaneel.

Nog niet de gewenste rustdag
Een functie die helaas nog niet toegevoegd is, is de zogenaamde rustdag voor de Activiteit-app. Gebruikers vragen hier al een tijd om, omdat een reeks van behaalde prestaties verbroken kan worden als je niet in staat bent om te bewegen (bijvoorbeeld bij ziekte). Je kan wel je Activiteit-doelen aanpassen, maar dat is vaak niet voldoende.

Naast deze verbeteringen op het gebied van sport en gezondheid in watchOS 8, brengt ook iOS 15 nieuwe gezondheidsfuncties. Daarvoor hebben we eerder al een apart overzicht gemaakt.

Bekijk ook

Deze 6 gezondheidsfuncties vind je in iOS 15

Voor je fysieke gezondheid heeft Apple in iOS 15 een reeks nieuwe functies, die vooral gericht zijn op trends en voorkomen dat je valt. In dit artikel lopen we de zes grootste vernieuwingen met je langs.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.