Apple Watch workout starten

Met de Apple Watch stroom besparen tijdens workouts: zo werkt het

Inclusief extra instelling voor nieuwste modellen
Gaat je Apple Watch te snel leeg tijdens workouts? Gelukkig kun je ook een energiebesparende modus voor de Apple Watch workouts inschakelen. Sinds watchOS 9 is deze instelling vernieuwd en op de nieuwste Apple Watch-modellen is er nog een extra stroombesparende optie bij gekomen.

De batterij van de Apple Watch gaat sneller leeg als je een workout doet. Dat komt omdat de hartslagmeter in de Apple Watch continu metingen doet. Terwijl jij je in het zweet werkt, zorgt het horloge dat jij steeds op de hoogte bent van je actuele lichaamswaarden. Maar als je batterij minder presteert of je batterij is bijna leeg, wil je niet dat je met een compleet lege Apple Watch zit na het doen van een workout. Ook komt het van pas als je een hele lange workout wil doen. Daarom kun je tijdens het sporten ook de stroombesparende modus inschakelen, zodat je batterij langer meegaat.

Energiebesparing bij workouts op Apple Watch inschakelen

Voorheen werd deze instelling Stroombesparing bij work-outs genoemd, maar sinds watchOS 9 valt dit onder de Energiebesparingsmodus van de Apple Watch. Wat de instelling in feite doet is automatisch de energiebesparingsmodus aanzetten zodra je een workout start. Dit geldt voor alle type workouts. De vorige stroombesparing bij workouts gold alleen voor wandel- en hardloopworkouts.

Zo kun je de energiebesparingsmodus inschakelen bij Apple Watch workouts:

  1. Open de Watch-app op je iPhone.
  2. Ga naar het tabblad Mijn Watch en kies Work-out.
  3. Zet de schakelaar bij Energiebesparingsmodus aan.

Apple Watch workouts met energiebesparingsmodus in watchOS 9

De energiebesparingsmodus schakelt bijvoorbeeld het always-on scherm uit en worden sommige sensoren en verbindingen met mobiele en wifi-netwerken beperkt. Ook komen meldingen mogelijk vertraagd binnen en worden er geen saturatiemetingen op de achtergrond meer gedaan. Ook hartslagmetingen op de achtergrond worden uitgeschakeld. De Apple Watch kan nog wel sporadisch je hartslag meten tijdens de workout.

watchOS 8 en ouder

Gebruik je een oudere Apple Watch (met watchOS 8 of ouder), dan heet de optie Stroombesparing. Ook deze vind je bij Instellingen > Work-out. Het je een wat oudere Apple Watch, dan vind je deze optie via Algemeen > Stroombesparing bij workouts. In tegenstelling tot de energiebesparingsstand, heeft de Stroombesparing-instelling alleen betrekking op wandel- en hardloopworkouts.

Workout stroombesparing

Vanaf nu wordt de hartslagmeter uitgeschakeld tijdens wandel- en hardloopworkouts. Bij alle andere sportsessies word je hartslag nog wel regelmatig opgemeten. Het belangrijkste nadeel van de hierboven genoemde stroombesparende modus is dat je calorieverbruik iets minder nauwkeurig kan worden gemeten. Gebruik je een hartslagmeter voor je Apple Watch, dan wordt deze niet uitgeschakeld.

Extra energiebesparing op de nieuwste modellen

Voor wandel- en hardloopworkouts hebben de nieuwste modellen nog een extra optie. Er is namelijk een schakelaar waarmee je voor zorgt dat de Apple Watch minder gps- en hartslagmetingen doet. Op de Apple Watch Ultra kun je daarmee een batterijduur tot 60 uur halen. Hou er rekening mee dat deze instelling dus alleen geldt voor hardloop- en wandelworkouts en niet voor alle andere soorten trainingen of aangepaste workouts of workouts met een doeltempo. Het werkt bovendien alleen met deze modellen (sinds watchOS 9.1):

  • Apple Watch Ultra
  • Apple Watch Series 8
  • Apple Watch SE 2022

Je vindt de instelling zo:

  1. Open de Watch-app op je iPhone.
  2. Ga naar het tabblad Mijn Watch en kies Work-out.
  3. Zet de schakelaar bij Minder gps- en hartslagmetingen aan.

Minder gps- en hartslagmetingen tijdens workouts met energiebesparingsmodus op een Apple Watch Series 8 met watchOS 9

Deze instelling geldt alleen als je een workout doet terwijl de energiebesparingsmodus actief is. Je kunt de instelling erboven dus ook aan zetten, om ervoor te zorgen dat de energiebesparingsmodus automatisch aan gaat bij het starten van een workout.

Meer tips over Apple Watch-workouts vind je hier:

Bekijk ook

5 manieren waarop de Apple Watch je beter laat sporten en bewegen

De Apple Watch is meer dan een simpel sporthorloge. We laten zien hoe de Apple Watch op je op 5 manieren beter laat sporten, Ook het bijhouden van je prestaties en het meten van je dagelijkse lichaamsbeweging maakt de Apple Watch makkelijker.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch