Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Activiteit-ringen op de Apple Watch

Activiteit-app op de Apple Watch: vernieuwd in watchOS 10

Zo vul je je ringen
Als je een Apple Watch draagt, heb je vast al ontdekt hoe verslavend de Activiteit-app is. In deze app kun je elke dag de drie gekleurde activiteitenringen vullen. Hoe werken deze ringen, welke bewegingsdoelen kun je instellen en hoe verdien je medailles? In deze tip leggen we alles uit over de Activiteit-app op de Apple Watch!

Activiteit-app meet je beweging

Je Apple Watch speelt een centrale rol om bij te houden hoeveel je op een dag beweegt, dankzij de sensoren die precies weten wanneer je wel en niet actief bent. Op de Apple Watch kun je op elk moment even kijken hoe het ervoor staat met het vullen van je ringen. Je krijgt herinneringen als je even een minuutje moet gaan staan, of wanneer je je dagelijkse doelen hebt bereikt. Kortom: er valt genoeg te ontdekken in deze app en op deze pagina lopen we alle mogelijkheden langs.

Activiteit-app in watchOS 10

Hieronder bespreken we hoe de Activiteit-app eruit ziet in watchOS 10 en later. De app is daarbij compleet nieuw ingedeeld en bestaat uit zes schermen, waar je verticaal doorheen kunt scrollen:

 • Overzicht met ringen
 • Bewegen (aantal caloriën, rode ring)
 • Trainen (aantal minuten, groene ring)
 • Staan (aantal uren, blauwe ring)
 • Stappen, afstand en trappen gelopen
 • Uitgevoerde workouts

Activiteit-app schermen

Op het beginscherm (met de ringen) zie je in de vier hoekpunten de volgende knoppen:

Activiteit-app: hoekpunten

Qua mogelijkheden zit alles er nog steeds in, alleen de indeling is anders. De Activiteit-app geeft je een duidelijk overzicht van je dagelijkse beweging en herinnert je eraan om regelmatig in beweging te komen. Wil je liever geen meldingen? Dan kun je dit uitschakelen. Open de Instellingen-app op je Apple Watch, ga naar Activiteit en schakel ‘Dagelijkse begeleiding’ uit.

Voor meer gedetailleerde informatie over je dagelijkse beweging kun je terecht in de Conditie-app op de iPhone.

Bekijk ook

Zo gebruik je de Conditie-app op de iPhone (vernieuwd vanaf iOS 17)

De Conditie-app op de iPhone biedt allerlei opties om je sportactiviteiten in de gaten te houden. In deze gids lees je wat je met de Conditie-app zoal kunt doen.

Activiteit-ringen in watchOS 10

Bij het starten van de Activiteit-app op de Apple Watch zie je drie ringen, de zogenaamde activiteit-ringen.

Er zijn drie cirkels zichtbaar:

 • Rood: bewegen
 • Groen: trainen
 • Blauw: staan

De cirkels geven de voortgang aan. Als de cirkel rond is, heb je genoeg inspanningen gedaan. Standaard staat dit ingesteld op 500 kcal, 30 minuten training en 12 sta-uren per dag. Als je deze standaardwaarden niet handig vindt kun je de activiteitsdoelen wijzigen. Zo kun je de trainingsring ook op 60 minuten zetten als je veel sport of op 10 minuten als je een keer geblesseerd bent.

Tip: zet de activiteitenringen op de wijzerplaat van je Apple Watch, zodat je ze altijd kunt zien.

Bewegingsdoel op de Apple Watch

Blader je omlaag vanaf het beginscherm, dan kom je op het scherm ‘Bewegen’. Deze hoort bij de rode ring. De grafiek geeft aan hoeveel calorieën je vandaag al hebt verbrand. Je kunt dit instellen op bijvoorbeeld 800 calorieën per dag als je actief bent en 300 als je wat minder vaak beweegt. Het minimum is 10 en het maximum 9999 calorieën. Je wijzigt het bewegingsdoel door rechtsonder op het icoontje te drukken.

Bewegingsdoel Apple Watch

Je behaalt je doel door dagelijks actief te zijn. Je hoeft hiervoor niet te sporten: door rustig te lopen, de trap te nemen en te fietsen verbrand je ook calorieën. Allerlei activiteiten waarbij je van de bank af komt, tellen mee. Wat is een goede waarde? Dat is afhankelijk van je beroep en levensstijl. Werk je in de horeca, dan zul je gemakkelijker calorieën verbranden dan wanneer je een kantoorbaan hebt.

Trainingsdoel op de Apple Watch

Alleen wandelen en bewegen is niet genoeg. Je zult jezelf ook regelmatig in het zweet moeten werken. Apple wil dat je dagelijks minimaal 30 minuten actief beweegt. Dit wordt bepaald aan de hand van je hartslag en de activiteiten die je uitvoert met de Workout-app en apps die data uitwisselen met HealthKit. Je kunt dit trainingsdoel wijzigen en instellen tussen 5 en 90 minuten per dag.

Traningsdoel Apple Watch

Om te zorgen dat je inspanning wordt vastgelegd kun je de Workout-app gebruiken tijdens het wandelen, hardlopen, roeien, steppen en dergelijke. Heb je een Apple Watch Series 2 of nieuwer, dan kun je er ook mee zwemmen. Je hoeft niet altijd de Workout-app te gebruiken om je trainingsring te vullen. Als je hartslag maar voldoende wordt opgevoerd, telt dit als inspanning. moeite om je trainingsring vol te krijgen? Wellicht helpen onze tips en cheats.

Bekijk ook

Met deze tips maak je groene trainingsring van de Apple Watch altijd vol

Een volle activiteitenring op je Apple Watch aan het einde van je dag geeft voldoening. Toch lukt het niet altijd om je ringen vol te krijgen, hoe goed je het ook probeert. Met name de groene trainingsring kan soms lastig vol te maken zijn. Met deze tips krijg je de ring toch vol - op een eerlijke manier!

Stadoel op de Apple Watch

De blauwe cirkel geeft aan of je voldoende hebt gestaan. Apple gaat er vanuit dat je elk uur even opstaat en vervolgens een minuutje beweegt. Lukt dat twaalf keer, dan heb je je staandoel behaald. Ook dit doel kun je wijzigen, namelijk tussen de 6 en 16 uur per dag. Slaap je vaak lang uit of vergeet je wel eens je Apple Watch om te doen, dan zul je merken dat het lastig is om de 12 uur te halen. In grafieken (zie afbeelding) kun je zien op welke dagen je je doelen hebt gehaald.

Staandoel op Apple Watch

Bekijk ook

Doelen wijzigen voor de Activiteit-app op de Apple Watch: zo pas je je ringen aan

Is je ingestelde bewegingsdoel op je Apple Watch veel te hoog? Heb je telkens moeite met het halen van je trainingsdoel? Lukt het maar niet om de twaalf sta-uren per dag te halen of wil je juist meer uitdaging? Je kunt de doelen van de Activiteit-app op de Apple Watch op elk moment wijzigen. Wij leggen je in deze tip uit hoe je dat doet.

Activiteit-data delen met vrienden

Je kunt de activiteiten met de Apple Watch delen met vrienden. Ze krijgen dan een melding als jij een workout hebt voltooid en je kunt ook de voortgang van hun ringen zien. Dit motiveert misschien om zelf ook wat meer te gaan sporten. Je vindt de activiteiten van vrienden door op het beginscherm op het icoontje linksonder te tikken.

Activiteiten delen op Apple Watch

Nodig mensen uit of verwijder ze weer, als later blijkt dat je het toch niet prettig vindt als ze steeds jouw workouts te zien krijgen. Eventueel kun je de meldingen ook beperken, zodat je niet meer telkens een melding krijgt als een iets té sportieve vriend alweer een workout heeft voltooid. Heb je meerdere vrienden waarmee je je data deelt, dan kun je zelf kiezen hoe je de lijst sorteert, bijvoorbeeld op naam of voortgang.

Als je je activiteiten met vrienden deelt kun je die vrienden ook uitdagen voor een wedstrijd. Je moet dan in een week tijd zoveel mogelijk punten halen door te bewegen en te sporten. De persoon met de meeste punten wint de wedstrijd.

Bekijk ook

Je activiteitsringen van Apple Watch (of iPhone) delen met vrienden: zo werkt het

Samen sporten is leuker. Daarom kun je je activiteitsringen van de Apple Watch en iPhone delen met vrienden en familie. In deze tip lees je hoe je het delen van activiteiten op de Apple Watch en iPhone inschakelt.

Prestaties in de Activiteit-app

Een andere manier waarop de Activiteit-app je motiveert zijn de prestaties: je kunt op het beginscherm omlaag bladeren om statistieken te bekijken en ziet dan hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel kilometer je vandaag hebt afgelegd en hoeveel trappen je hebt beklommen. Verder zie je een lijstje van de meest recente workouts.

Apple Watch prestaties en workouts

Er is ook een weekoverzicht van activiteiten, met totalen van de afgelopen week. Je kunt dit bekijken door op het beginscherm van de app op het icoontje linksboven te tikken. Bekijk hoe je ervoor staat en of je je bewegingsdoel wel elke dag hebt gehaald.

Apple Watch Weekoverzicht

Bekijk ook

Zo bekijk je het activiteiten-weekoverzicht op je Apple Watch

Wil je het weekoverzicht van de Activiteit-app zien op de Apple Watch? Op elk moment kun je dit opvragen, zodat je weet hoe je ervoor staat.

Medailles verdienen met de Apple Watch

Met je Apple Watch kun je medailles verdienen voor persoonlijke records en andere belangrijke mijlpalen. Je vindt de medailles door op het beginscherm van de Activiteit-app rechtsonder op het medaille-icoon te tikken. Blader om al je badges en medailles te zien. Wil je weten waarom je een bepaalde onderscheiding hebt gekregen, dan tik je erop. Je krijgt bijvoorbeeld medailles voor je langste hardloopafstand, je eerste roeiworkout en dergelijke.

Medailles op de Apple Watch

Daarnaast zijn er drie soorten uitdagingen waarmee je medailles kunt verdienen:

Bekijk ook

Nieuwste Apple Watch-uitdaging in aantocht: dit moet je doen

Met de Apple Watch-uitdagingen kun je badges en iMessage-stickers verdienen. Lees hoe je meedoet aan de nieuwste uitdagingen en wat er nodig is om de beloningen te verdienen. Ook hebben we een tijdlijn van eerdere Apple Watch-uitdagingen.


Conditie-app op de iPhone

Let op: Is de Conditie-app onvindbaar op je iPhone? Grote kans dat je hem nog niet opnieuw hebt opgestart nadat je een Apple Watch voor het eerst gekoppeld hebt. Nadat de iPhone opnieuw is opgestart zou de app op je homescherm moeten staan.

Zodra je de Conditie-app op de iPhone opent krijg je direct een overzicht te zien, met de drie gekleurde cirkels die een prominente plek op je scherm innemen. De blauwe cirkel toont het aantal keren dat je een minuut lang opgestaan bent na lang te hebben gezeten, de groene geeft de minuten weer waarop je actief bewogen hebt, en de buitenste rode cirkel laat zien hoeveel calorieën je verbrandt hebt.

Scroll naar beneden om meer informatie over deze drie doelen op te vragen, zoals een tijdoverzicht met de uren waarin je gestaan en gezeten hebt, of om te zien wanneer je veel en weinig calorieën verbrandt hebt. Tik op de naam van de maand links bovenin het scherm om een overzicht van al je prestaties te krijgen. Daarnaast toont de app activiteitstrends, zodat je kunt achterhalen of er een opgaande lijn te bespeuren is in je hoeveelheid beweging en sport.

Conditie-app op de iPhone

Je kunt in de Conditie-app op de iPhone al je workouts zien, met gedetailleerde informatie. Op de Apple Watch kun je maar beperkt informatie over je eerdere workouts vinden.

Sinds iOS 16 is het mogelijk om de Conditie-app ook te gebruiken als je geen Apple Watch hebt. De iPhone registreert dan de hoeveelheid beweging.

Bekijk ook

Zo gebruik je de Conditie-app op de iPhone (vernieuwd vanaf iOS 17)

De Conditie-app op de iPhone biedt allerlei opties om je sportactiviteiten in de gaten te houden. In deze gids lees je wat je met de Conditie-app zoal kunt doen.


Activiteit-app in watchOS 9 en eerder

Hieronder bespreken we hoe de Activiteit-app er in eerdere versies van watchOS uit ziet. De mogelijkheden zijn hetzelfde, maar het ziet er net iets anders uit.

Activiteit-app op de Apple Watch

Bij het starten van de Activiteit-app op de Apple Watch zie je drie ringen:

 • Rood: bewegen
 • Groen: trainen
 • Blauw: staan

Doelen in Activiteit-app

De cirkels geven de voortgang aan. Standaard staat dit ingesteld op 500 kcal, 30 minuten training en 12 staanuren per dag. Als je deze standaardwaarden niet handig vindt kun je de activiteitsdoelen wijzigen.

Activiteiten op de Apple Watch

Bewegingsdoel op de Apple Watch

De rode ring geeft je dagelijkse bewegingsdoel in calorieën aan. Je behaalt je doel door dagelijks actief te zijn, door te sporten, maar ook door rustig te lopen en de trap te nemen. Je wijzigt het Bewegingsdoel door op het openingsscherm omlaag te scrollen en Wijzig bewegingsdoel te kiezen. Daar kun je ook gemakkelijk het weekoverzicht van de Activiteit-app bekijken.

Trainingsdoel op de Apple Watch

Apple wil dat je dagelijks minimaal 30 minuten actief beweegt. Dit wordt bepaald aan de hand van je hartslag en de activiteiten die je uitvoert. Je kunt dit trainingsdoel wijzigen en instellen tussen 5 en 90 minuten per dag. Je kunt je trainingsring vullen door workouts te doen met de Workout-app, maar ook als je met andere activiteiten je hartslag voldoende opvoert wordt dit als inspanning gerekend. We hebben tips hoe je je trainingsring vol kunt krijgen.

Staandoel op de Apple Watch

De blauwe cirkel geeft aan of je voldoende hebt gestaan. Apple gaat er vanuit dat je elk uur even opstaat en vervolgens een minuutje beweegt. Lukt dat twaalf keer op een dag, dan heb je je staandoel behaald. Ook dit kun je aanpassen, namelijk tussen de 6 en 16 uur per dag.

In onderstaande video legt Apple uit hoe je de doelen kunt wijzigen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Activiteit-data delen met vrienden

Je kunt de activiteiten met de Apple Watch delen met vrienden. Je vindt de activiteiten van vrienden op het tweede tabblad in de Activiteit-app, waar je ook mensen kunt uitnodigen en verwijderen. Als je je activiteiten met vrienden deelt kun je vrienden uitdagen voor een wedstrijd. Je moet dan in een week tijd zoveel mogelijk punten halen door te bewegen en te sporten.

Prestaties in de Activiteit-app

In de Activiteit-app kun je je prestaties bekijken. Er zijn overzichten en grafieken, waaruit je kunt aflezen hoeveel kilometer je op een dag hebt afgelegd en hoeveel trappen je hebt beklommen. Er is ook een weekoverzicht van activiteiten, met totalen van de afgelopen week. Je kunt dit bekijken door op het eerste tabblad omlaag te bladeren en op Weekoverzicht te tikken.

Medailles verdienen met de Apple Watch

Met je Apple Watch kun je medailles verdienen voor persoonlijke records en andere belangrijke mijlpalen. Je vindt ze op het derde tabblad in de Activiteit-app. Blader omlaag om al je medailles te zien. Daarnaast kun je medailles verdienen door speciale uitdagingen te doen.

Prestaties en medailles in de Activiteit-app

Help, mijn medaille verschijnt niet!
Heb je je doel gehaald, maar verschijnt de medaille niet in het overzichtsscherm van de Activiteit-app op je iPhone? Het kan tot 9 dagen duren voordat de medaille verschijnt. Het is dus een kwestie van geduld hebben. Zorg ervoor dat zowel je iPhone als je Apple Watch up-to-date zijn met den nieuwste softwareversies. Controleer ook of je Apple Watch verbinding kan maken met een wifinetwerk. In zeldzame gevallen kan het wel eens voorkomen dat je medailles kwijtraakt of dat ze niet verschijnen. Het medaillesysteem is helaas niet 100% betrouwbaar.

Meer tips over activiteiten en ringen op de Apple Watch lees je hier:

Bekijk ook

Zo zet je de Activiteit-ringen op de wijzerplaat van je Apple Watch

Wil je op ieder moment van de dag je activiteitenringen zien? Zet dan de Activiteit-app als snelkoppeling in de wijzerplaat van je Apple Watch of kies een speciale Activiteit-wijzerplaat. Je kunt zelfs automatisch van wijzerplaat wisselen bij het starten van een workout. Deze tip legt uit hoe.

Kun je bepaalde metingen niet vinden? Je kunt metingen zoals hartslag en aantal stappen ook terugvinden in de Gezondheid-app. Zoals je in deze gids hebt gezien komt de Apple Watch goed van pas als je gezonder wilt leven en meer bewegen. Wil je weten hoe de Apple Watch je sportiever maakt? Bekijk dan onze gids!

Bekijk ook

5 manieren waarop de Apple Watch je beter laat sporten en bewegen

De Apple Watch is meer dan een simpel sporthorloge. We laten zien hoe de Apple Watch op je op 5 manieren beter laat sporten, Ook het bijhouden van je prestaties en het meten van je dagelijkse lichaamsbeweging maakt de Apple Watch makkelijker.