Automatische workout detectie: workout herinneringen op de Apple Watch.

Zo werken de workout-herinneringen op de Apple Watch

De Apple Watch helpt je herinneren om een workout te starten of juist te stoppen. Bij welke sporten werkt dit en hoe schakel je het in of uit? In deze tip lees je alles over de Workout-herinneringen van de Apple Watch en hoe je de klaar met workout-meldingen kunt uitschakelen.

Workout herinneringen

Je kent het misschien wel: je bent actief aan het sporten met je Apple Watch, maar komt er halverwege achter dat je vergeten was om een workout te starten in de Workout-app. Andersom kan ook, dat je vergeten bent je workout te stoppen, waardoor de meting onnauwkeuriger kan zijn omdat je al een aantal minuten op een stoel zit. Dankzij de workout-herinneringen en de automatische workout detectie van de Apple Watch, helpt de smartwatch je met het starten en stoppen van een workout. Zo werkt het automatisch starten van een workout op de Apple Watch.

Hoe kan ik de workout automatisch starten op de Apple Watch?

De workout-herinneringen op de Apple Watch helpen je met het automatisch starten en stoppen van een workout als je dat vergeten bent. Met drie tikjes op je pols voel je duidelijk de herinnering om de training te starten of stoppen. Dit gebeurt zodra je ongeveer 10 minuten actief bent geweest. Het werkt sinds watchOS 5. In de praktijk betekent dit dat het op alle modellen werkt, behalve de Series 0.

Als je een training start via zo’n herinnering, tellen de minuten die je voor het starten getraind hebt, gewoon mee.

Buiten fietsen vastleggen met automatische workout detectie op de Apple Watch.

Automatische workout detectie geldt voor deze sporten

Om deze herinneringen te krijgen van de Workout-app moet je wel een van de ondersteunde sporten beoefenen.

Het gaat om de volgende trainingen die vanuit een herinnering gestart kunnen worden:

 • Buiten/binnen hardlopen
 • Buiten/binnen wandelen
 • Binnen fietsen (crosstrainer)
 • Roeien
 • Zwemmen (zwembad en open water)
 • Buiten fietsen (Apple Watch SE en Series 5 en nieuwer)
Automatische workout detectie: workout herinneringen op de Apple Watch.

Na het tikken op de melding start dus meteen de juiste workout. In de melding zie je welke workout het is, maar je kan ook een andere workout starten. De herinnering om een workout te stoppen geldt voor alle type trainingen, dus ook voor de trainingen die hierboven niet vermeld staan. De enige uitzondering is de training ‘Andere’.

Hoe kan ik deze workout-herinneringen op de Apple Watch instellen?

Standaard staan de herinneringen voor de workouts ingeschakeld. Krijg je ze niet of wil je de automatische workout detectie uitschakelen, doe dan het volgende:

 1. Ga op op je Apple Watch naar de Instellingen-app.
 2. Scroll helemaal naar onderen en tik op Workout.
 3. Zet de schakelaar aan of uit bij de herinnering om een training te starten of te stoppen.

Er zijn twee aparte schakelaars voor het starten en stoppen van een training. Je kan dit dus zo instellen dat je alleen een melding krijgt om een training te stoppen en niet om hem te starten, of andersom.

Apple Watch workout herinnering voor starten, stoppen en pauzeren

Klaar met workout-melding uitschakelen

Het kan soms gebeuren dat de Workout-app een melding stuurt om je te herinneren de workout te stoppen of te pauzeren, omdat het erop lijkt dat je niet meer aan het bewegen bent. Vooral bij iets minder intense workouts (zoals wandelen) kan het gebeuren dat je zo’n melding onterecht krijgt. Je bent nog gewoon (rustig) aan het wandelen, maar de Workout-app denkt dat je klaar bent met je wandeling. Je kunt dit soort meldingen apart uitschakelen als blijkt dat je deze te vaak onterecht krijgt:

 1. Ga op op je Apple Watch naar de Instellingen-app.
 2. Scroll helemaal naar onderen en tik op Workout.
 3. Zet de schakelaar uit bij Herinnering om work-out te stoppen.

Hou er wel rekening mee dat je hierdoor mogelijk je workouts langer door laat lopen, omdat je deze vergeten bent uit te schakelen. Je krijgt immers geen herinnering meer om een workout te pauzeren of te stoppen, waardoor je er wel zelf aan moet denken. Dit kan ook gevolgen hebben voor je prestaties: als je een workout vergeet stop te zetten, kan deze urenlang ongemerkt doorlopen, met misschien wel een onterecht record voor de desbetreffende workout. Wij adviseren dus om de workout-herinnering voor het stoppen van je training ingeschakeld te laten. De paar keer dat je onterecht een herinnering krijgt om je workout te stoppen, kun je dan het beste negeren.

Er is ook nog een optie voor automatisch pauzeren. Dit werkt alleen voor de workouts hardlopen en buiten fietsen. Je workout kan dan op basis van je beweging automatisch gepauzeerd worden en gaat ook automatisch weer verder als je weer beweegt.

Meer doen met de Workout-app op je Apple Watch? Lees dan ook eens deze tips:

Bekijk ook

Workout-app op de Apple Watch gebruiken tijdens het sporten

Met de Workout-app op de Apple Watch kun je allerlei sporten beoefenen. Lees hoe je een workout start op de Apple Watch en hoe je de Workout-app gebruikt voor wandelen, hardlopen, zwemmen en meer, zowel tijdens als na het sporten. We laten ook zien hoe de app er in watchOS 10 uit ziet.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch