Solobandje voor Apple Watch

Je activiteitsringen van Apple Watch (of iPhone) delen met vrienden: zo werkt het

Samen sta je sterk
Samen sporten is leuker. Daarom kun je je activiteitsringen van de Apple Watch en iPhone delen met vrienden en familie. In deze tip lees je hoe je het delen van activiteiten op de Apple Watch en iPhone inschakelt.

Workout-data delen met vrienden

De Activiteit-app van de Apple Watch houdt bij hoeveel calorieën je verbrandt, hoe vaak je staat heb en hoeveel minuten actief bewogen hebt. Heb je geen Apple Watch, dan vind je sinds iOS 16 op de iPhone alleen de rode bewegingsring. Je kunt je gegevens natuurlijk voor jezelf houden, maar het is leuker om je activiteiten te delen. Door deze te delen met vrienden en familie, krijg je misschien wel extra motivatie of motiveer je de ander om meer te bewegen. In deze tip lees je hoe je Activiteit-data kunt delen met vrienden.

Activiteit delen starten op je Apple Watch

Dankzij het delen van je activiteit krijgen je vrienden en familie in de loop van de dag meldingen van je prestaties, behaalde trainingen en meer. In de Activiteit-app kun je bovendien zien hoe het ervoor staat met de doelen van je vrienden.

Conditie-app activiteit delen

Heb je een Apple Watch, dan kun je alle drie de ringen (rode voor calorieen, groene voor trainingsminuten en blauwe voor staanminuten) met vrienden delen. Heb je alleen een iPhone met iOS 16 of nieuwer (en dus geen Apple Watch), dan kun je alleen de rode bewegingsring delen. Dit is de enige ring die door de iPhone zelfstandig bijgehouden kan worden. Een Apple Watch gebruiker kan iedereen toevoegen als vriend. Een gebruiker met alleen een iPhone kan ook iedereen toevoegen, dus ook vrienden met een Apple Watch. In dat geval kun je alleen de rode ringen goed met elkaar vergelijken.

Om je activiteiten te delen volg je onderstaande stappen.

  1. Open de Conditie-app op je iPhone.
  2. Tik rechtsonder op het Delen-tabblad.
  3. Tik rechtsboven op het plusje om iemand toe te voegen.
  4. Kies een contact om je activiteiten mee te delen. De app geeft zelf al een reeks suggesties. Dit zijn contacten die allemaal een Apple Watch hebben. Mensen waarmee je gegevens kunt delen, zijn te herkennen aan groen weergegeven namen. Dit zijn mensen met een Apple Watch of een iPhone met iOS 16 of nieuwer. Tik op Verstuur om de persoon uit te nodigen.

Heb je zelf een uitnodiging ontvangen, dan kun je deze accepteren door bovenaan in het Delen-tabblad te tikken op Delen en vervolgens te kiezen voor Accepteer of Negeer.

Gedeelde activiteiten bekijken

Om de gedeelde gegevens te bekijken, ga je naar de Activiteit-app op je Apple Watch of de Conditie-app op je iPhone. Bekijk hier hoe het werkt per apparaat.

Conditie-app op de iPhone

Op je iPhone zie je veel meer gegevens dan op je horloge. Je bekijkt een overzicht van iedereen waarmee je gegevens deelt, ingedeeld per dag. De percentages geven aan hoe ver iedereen gevorderd is met het behalen van zijn of haar calorieëndoel. Door op een persoon te tikken zie je nog wat meer details.

Activiteit bekijken van een vriend

Om privacyredenen wordt overigens niet getoond hoe laat en waar iemand een workout heeft gedaan of tijdens welke uren iemand heeft gestaan. Je hoeft dus niet bang te zijn voor lastige vragen omdat je ’s nachts bent gaan sporten. Door rechtsboven op het praatwolkje te tikken, kun je diegene direct een bericht sturen via iMessage.

Activiteit-app op de Apple Watch

Op de Apple Watch zie je alleen gegevens voor de huidige dag. Open hiervoor de Activiteit-app zodat je de gekleurde ringen ziet en veeg vervolgens naar links. Door op een persoon te tikken, krijg je meer gegevens te zien, zoals totale aantal stappen, de afgelegde afstand en de status van de individuele ringen. Via de Stuur bericht-knop kun je de desbetreffende persoon een iMessage sturen. Er is ook een knop Stuur iedereen bericht om bijvoorbeeld je sportmaatjes uit te nodigen voor een gezamenlijke sportactiviteit.

Activiteit van vrienden bekijken Apple Watch

Standaard staat de lijst op je Apple Watch gesorteerd op naam. Bovenin op het scherm kun je op Sorteer op tikken om dit te wijzigen naar een sortering op basis van bewegen, trainen, stappen of work-outs.

Meldingen stilhouden
Gedurende de dag word je met meldingen op de hoogte gehouden van de status van je vrienden waarmee je gegevens deelt. Heeft iemand een workout volbracht, dan krijg je daar een melding van. Ook zodra iemand al zijn doelen behaald heeft, ontvang je een melding. Wil je dat niet, dan kun je dit instellen in de Conditie-app op je iPhone.

  1. Ga hiervoor naar het Delen-tabblad.
  2. Selecteer de vriend in kwestie.
  3. Scroll naar beneden en tik op Meldingen uit.

Activiteiten verbergen of stoppen met delen

Heb je even geen zin in gezeur over dat je veel te weinig beweegt? Je kunt er ook voor kiezen om je eigen activiteiten (tijdelijk) te verbergen voor een bepaalde vriend:

  1. Open op je iPhone de Conditie-app naar Delen.
  2. Selecteer de betreffende vriend.
  3. Onderaan vind je een knop Verberg mijn activiteit.

Zolang dit aan staat, worden al jouw activiteiten verborgen voor de desbetreffende vriend. Let wel: de andere persoon kan zien dat jij geen activiteit meer deelt, maar alleen als deze persoon zelf de Conditie-app opent en jouw voortgang wil bekijken. Er worden geen meldingen verstuurd.

Stoppen met delen van activiteiten

In de Conditie-app vind je bij het onderdeel Delen ook de mogelijkheid om een vriend of vriendin te verwijderen. Het delen van activiteitgegevens stopt dan definitief. Je kunt de persoon later altijd weer toevoegen, waarbij je de data te zien krijgt vanaf het moment dat je weer bent gaan delen.

Vriend verwijderen Conditie-app

Als je je activiteitsgegevens deelt, kun je ook onderling een wedstrijd houden. Je strijd dan zeven dagen lang voor wie de meeste punten haalt door te bewegen, trainen en te staan. Een wedstrijd in de Activiteit-app kan echter alleen tussen vrienden met een Apple Watch en niet een vriend met een iPhone.

Wist je dat de Conditie-app ook activiteitstrends kan laten zien? Hiermee krijg je een beter overzicht van je voortgang op de langere termijn. In onze aparte tip over activiteitstrends op de Apple Watch lees je hoe het werkt.

Bekijk ook

Activiteitstrends: zo werken trends in de Conditie-app

Op de iPhone krijg je via de Conditie-app betere inzichten in de activiteit die door je Apple Watch is gemeten. Je ziet met de Activiteitstrends hoe je het afgelopen jaar hebt gepresteerd en hoe je ervoor staat. In deze tip leggen we uit hoe de Activiteitstrends werken.