Apple Event september 2016

Dit zijn onze verwachtingen voor vanavond: iPhone 7, Apple Watch 2 en meer

Het nieuwe iPhone-evenement van september staat alweer bijna voor de deur. Wat kun je allemaal van Apple verwachten tijdens het september-event? iPhone 7, Apple Watch 2 en iOS 10: er is genoeg om naar uit te kijken. Hier lees je al onze verwachtingen.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Apple Event september 2016
Het is 7 september, de avond waarop Apple de nieuwe producten voor het najaar gaat aankondigen. Tijdens dit evenement zullen we de nieuwe iPhone 7 en iOS 10 gaan zien. Maar wat kun je allemaal nog meer verwachten van het jaarlijkse september-evenement van Apple? In dit artikel blikken we vooruit en schatten we de kansen voor de aankondigingen in, zodat jij goed voorbereid naar de livestream gaat kijken.

iPhone-event in september

Apple organiseert altijd september een evenement om de nieuwste iPhone aan te kondigen. Deze keer vindt het evenement plaats op woensdag 7 september om 19:00 Nederlandse tijd. De officiële uitnodiging met de slogan ‘See you on the 7th’ leidde al meteen tot speculaties over nieuwe camerafuncties en andere mogelijke aankondigingen. Wat betekent het wazige Apple-logo? En verraden de kleuren iets over de iPhone-modellen die Apple gaat uitbrengen?

Het evenement zal ook dit jaar weer via een livestream te volgen zijn. Kun je het zelf niet live zien, of gaan de aankondigingen te snel, dan vind je bij iCulture alle samenvattingen, specs en nuttige feiten, zodat je geen nieuwtje hoeft te missen. Alle aankondigingen verschijnen op onze site zodra het nieuws gepresenteerd wordt.

De verwachtingen in het kort

Er zijn de afgelopen maandan al veel geruchten voorbij gekomen, maar onderstaande punten lijken inmiddels een zekerheid. In het kort zal Apple de volgende aankondigingen doen:

  • iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn de nieuwste iPhones met een iets aangepast design, een nieuw camerasysteem en een drukgevoelige homeknop. Ook is de standaard koptelefoonaansluiting verwijderd. Mogelijk verschijnt de iPhone 7 op 16 september 2016 in de eerste groep landen.
  • iOS 10 met het vernieuwde toegangsscherm, nieuwe widgets, nieuwe Bedieningspaneel, openstelling van Siri voor bepaalde apps, de vernieuwde Kaarten- en Foto’s-app en het nieuwe uiterlijk voor Apple Music. iOS 10 komt waarschijnlijk 13 september 2016 voor iedereen beschikbaar.
  • Apple Watch 2 met GPS, verbeterde batterij en betere prestaties. De huidige Apple Watch is alweer bijna anderhalf jaar op de markt, dus de kans is groot dat Apple een nieuw model onthult. Ook de bestaande Apple Watch zou een prestatieverbetering krijgen.
  • watchOS 3 voor de Apple Watch heeft de nieuwe Dock om apps sneller te openen. Ook kun je gebruikmaken van de nieuwe Woning-app en is er een nieuwe Ademhaling-app waarmee je je ademhaling kunt verbeteren. watchOS 3 zal vermoedelijk op 13 september 2016 beschikbaar komen.
  • tvOS 10 voor de vierde generatie Apple TV voegt Nederlandse Siri toe aan de Apple TV. Ook is er een donkere stand en kun je HomeKit-apparaten bedienen. tvOS 10 zal waarschijnlijk vanaf 13 september 2016 te downloaden zijn.
  • macOS Sierra voor de Mac is een nieuwe versie die voor het eerst Siri naar de desktop brengt. Of deze besproken gaat worden tijdens het aankomende event is echter niet helemaal zeker.

iPhone 7: vrijwel zeker

Dit is waar het evenement om draait: de gloednieuwe iPhone 7. We hebben de afgelopen maanden al veel geschreven over de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, maar tijdens het evenement gaat Apple onthullen hoe de nieuwe iPhone er daadwerkelijk uit gaat zien en welke functies hij heeft. De eerste groep landen waar de iPhone 7 verkrijgbaar zal zijn is waarschijnlijk hetzelfde als voorgaande jaren: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

iPhone 7: iets aangepast design

Al vrij vroeg werd er in het geruchtencircuit geroepen dat het uiterlijk van de iPhone 7 weinig zal veranderen ten opzichte van de iPhone 6 en iPhone 6s. We hoeven dus geen compleet nieuw design te verwachten zoals bij de iPhone 4, iPhone 5 en iPhone 6. De nieuwe iPhone is te herkennen aan de aangepaste antennestrepen. Deze lopen niet meer over de gehele breedte van het toestel, maar alleen langs de randen. Qua kleur kunnen we ook iets nieuws verwachten. Naast zilver, goud en roségoud zou het gaan om twee kleuren zwart: een donkere matte versie en een glossy zwarte uitvoering. Eerdere geruchten spraken al over een donkergrijze of bijna zwarte iPhone 7. Het spacegrijs zou een stuk donkerder worden dan bij de iPhone 6 en iPhone 6s.
Geloofwaardigheid: 90%
Geloofwaardigheid donkerdere kleur: 75%

iPhone 7: geen koptelefoonaansluiting meer

Een ander belangrijk punt is dat de iPhone 7 geen koptelefoonaansluiting zal hebben. Hierover lijken de meeste analisten het eens. Als alternatief zou Apple draadloze oordopjes kunnen uitbrengen of een adapter meeleveren voor Lightning-oordopjes. Het ontbreken van de 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting lijkt vrijwel zeker, dus wij zetten er hoog op in.
Geloofwaardigheid: 90%

iPhone 7: drukgevoelige homeknop

De iPhone 7 zal in details toch ongemerkt vrij grote veranderingen krijgen. Apple zou willen kiezen voor een drukgevoelige homeknop, waardoor je deze dus niet meer fysiek indrukt. In plaats daarvan krijg je voelbare feedback dankzij Force Touch, zodat je weet dat je de knop daadwerkelijk ingedrukt hebt. De Touch ID-sensor zou hier wel nog steeds in verwerkt worden.
Geloofwaardigheid: 85%

iPhone 7 Plus: dubbele camera

De 4,7-inch iPhone 7 en 5,5-inch iPhone 7 Plus zullen op meerdere punten van elkaar verschillen. De belangrijkste reden om het grote model te kopen is de dubbele camera. Hiermee schiet je niet alleen mooiere foto’s, maar zijn ze vooral ingezoomd een stuk beter. Ook kun je met een dergelijke dubbele cameralens betere foto’s in het donker schieten en herkent het toestel beter de diepte. Er zijn nog meer meer voordelen te bedenken. We achten de kans op een dubbele cameralens op de iPhone 7 Plus behoorlijk groot.
Geloofwaardigheid: 90%

iPhone 7: 32GB als instapmodel

Het zou er dit jaar eindelijk van komen: Apple stapt af van de 16GB iPhone en zet de 32GB-versie in als instapmodel. De huidige moderne iPads zijn hier al op overgestapt en het is ook de verwachting dat Apple dit met de iPhone van plan is. Er zijn meerdere berichten die bevestigen dat de 32GB iPhone het instapmodel wordt. Apple-analist Ming Chi-Kuo beweert dat Apple kiest voor 32GB, 128GB en 256GB, waardoor dus de 16GB- en 64GB-uitvoeringen verdwijnen.
Geloofwaardigheid: 75%

iPhone 7: waterdicht

Het is lastig te zeggen of de iPhone 7 uiteindelijk waterdicht gaat worden. Er zijn berichten geweest die daar melding van maakten, maar concreet bewijs is er nog niet. Wel zou het verwijderen van de koptelefoonaansluiting het waterdicht maken van het toestel flink helpen en Apple heeft ook al meerdere patenten ingediend voor zo’n waterdicht toestel. Volgens de laatste berichten zou het gaan om een waterdichtheid met IPX7 certificering, dezelfde als de Apple Watch. Dit betekent dat de iPhone spatwaterdicht zal zijn en dat je er bijvoorbeeld mee kunt douchen.
Geloofwaardigheid: 40%

iOS 10: vrijwel zeker

iOS 10 is de grote nieuwe versie voor de iPhone, iPad en iPod touch en is al de afgelopen maanden uitgebreid getest, zowel door ontwikkelaars als publieke testers. We hebben daarom alles wel gezien wat betreft iOS 10, waardoor er nagenoeg geen veranderingen zijn. Mogelijk werkt iOS 10 iets anders op de iPhone 7 in combinatie met de drukgevoelige homeknop, maar verder zijn er weinig verrassingen meer. Het enige waar over te discussiëren valt, is de exacte releasedatum van iOS 10. Meestal wordt de nieuwe iOS-versie een week na het evenement gelanceerd. Als we dan een blik op de kalender werpen, komen we uit bij woensdag 14 september 2016. Dit komt overeen met de data van iOS 7, iOS 8 en iOS 9 met respectievelijk 18, 17 en 16 september.
Geloofwaardigheid voor datum: 95%

Apple Watch 2: zo goed als zeker

We hebben nog niet veel concrete aanwijzingen gezien van de Apple Watch 2, maar het is wel de verwachting dat Apple deze aan het publiek zal presenteren. De eerste Apple Watch is inmiddels bijna anderhalf jaar beschikbaar en er is nog genoeg ruimte voor verbetering: het huidige model is niet altijd even snel en Apple heeft kansen om de hardware verder te optimaliseren. Wat betreft het uiterlijk verwachten wij geen grote veranderingen. Wanneer de Apple Watch 2 op de markt komt is nu nog moeilijk te voorspellen.
Geloofwaardigheid: 85%

Apple Watch 2: GPS

Eén van de belangrijkste aspecten van de nieuwe Apple Watch 2 is dat deze een eigen GPS-chip krijgt. Hierdoor kan hij zelfstandig zijn locatie bepalen, zonder dat hier een gekoppelde iPhone voor nodig is. Dit is vooral handig voor de gezondheidsfuncties, wat de Apple Watch een stuk bruikbaarder maakt om er bijvoorbeeld mee te hardlopen. De Activiteit-app houdt in iOS 10 bijvoorbeeld al bij welke route je gelopen hebt en als de Apple Watch 2 een eigen GPS-chip heeft, is het niet meer nodig om een iPhone met je mee te nemen voor een nauwkeurige locatiebepaling. Meerdere geruchten spraken hier al over en het lijkt ons een zeer logische vervolgstap voor de Apple Watch. Mobiel internet hoef je nog niet te verwachten.
Geloofwaardigheid: 90%

Apple Watch 2: betere processor

Dit is een no-brainer: de Apple Watch 2 zal zonder twijfel een stuk sneller en krachtiger zijn dan de huidige Apple Watch. Bij elk nieuw product maakt Apple weer stappen wat betreft de snelheid en prestaties en omdat er van de Apple Watch nog maar één model beschikbaar is, is het niet meer dan logisch dat Apple hier flinke stappen mee gaat maken. De S2-chip zou afkomstig zijn van TSMC en dus een stuk geavanceerder zijn dan de huidige S1.
Geloofwaardigheid: 100%

Apple Watch 2: betere batterij

Er wordt bij de Apple Watch 2 ook gesproken over een verbeterde batterij. De accu van de Apple Watch 2 zou groter zijn dan bij het huidige model, maar het is nog even afwachten of dit betekent dat je ook langer met de Apple Watch kan doen. De grotere batterij kan ook nodig zijn vanwege energieverslindende nieuwe functies zoals GPS.
Geloofwaardigheid: 90%

Verbeterde eerste generatie Apple Watch: niet onwaarschijnlijk

We hebben hier niet veel over gehoord, maar de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo beweerde dat Apple ook een verbeterde versie van de eerste generatie Apple Watch uit gaat brengen. Het verschil tussen de nieuwe eerste generatie Apple Watch en Apple Watch 2 zou dan de GPS-chip zijn, waardoor de Apple Watch 2 vooral geschikt is voor sporters. De verbeterde Apple Watch krijgt dezelfde S2-chip als de Apple Watch 2, maar Apple heeft in het verleden nog nooit eerder een ouder model met alleen een nieuwere chip uitgebracht. Wellicht moet eens de eerste keer zijn, maar wij zetten wat lager in.
Geloofwaardigheid: 65%

watchOS 3: vrijwel zeker

watchOS 3 is net als iOS 10 al sinds juni in beta beschikbaar voor ontwikkelaars en staat dan ook op de planning voor dit najaar. Vorig jaar stond watchOS 2 gepland voor een release tegelijkertijd met iOS 9, maar door een probleem werd deze nog enkele dagen uitgesteld. Wij gaan er nu dus vanuit dat watchOS 3 samen met iOS 10 beschikbaar komt, hoewel een latere datum ook tot de mogelijkheden behoort om rond dezelfde periode te lanceren als de Apple Watch 2. Voorlopig zetten wij in op 14 september 2016.
Geloofwaardigheid voor datum: 75%

tvOS 10: vrijwel zeker

Apple heeft tijdens de presentatie waarschijnlijk ook nog wel even tijd voor tvOS 10, de nieuwste versie voor de vierde generatie Apple TV. tvOS 10 is al sinds juni als beta beschikbaar voor ontwikkelaars en bevat onder andere Nederlandse Siri en een donkere stand. Apple zou deze nieuwe update kort kunnen bespreken, waarna ze de datum bekendmaken wanneer deze versie te downloaden is. Als wij ons geld zouden moeten inzetten op een datum, gaan wij wederom voor 14 september 2016.
Geloofwaardigheid voor datum: 80%

Nieuwe Apple TV: onwaarschijnlijk

Een nieuwe Apple TV? Wij denken er nog niet aan. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat Apple na een jaar de Apple TV al wil opvolgen met een nieuw model. Ook in tvOS 10 zijn geen hints gevonden naar een nieuw model, dus we kunnen bijna met zekerheid zeggen dat Apple nu nog geen nieuwe Apple TV op de markt brengt. Er valt nog meer dan genoeg te behalen met de huidige Apple TV en tvOS 10 verbetert de Apple TV al op allerlei punten.
Geloofwaardigheid: 15%

macOS Sierra: onduidelijk

Dit is een lastige. Tijdens het iPhone-evenement van vorig jaar onthulde Apple bijna ongemerkt de datum van El Capitan, terwijl ze de nieuwe functie 3D Touch aan het bespreken waren. Het verschil met vorig jaar is dat er toen geen nieuwe Macs op de planning stonden, los van een 4K 21,5-inch iMac. Dit jaar is echter een ander verhaal, want Apple zou in het najaar niet alleen een nieuwe MacBook Pro uitbrengen, maar ook de MacBook Air willen vernieuwen. Een bespreking van macOS Sierra tijdens een speciaal Mac-evenement lijkt ons dan ook logischer.
Geloofwaardigheid: 50%

Nieuwe Macs: onwaarschijnlijk

En over Macs gesproken: nieuwe modellen verwachten wij nog niet op dit evenement. Apple kondigt normaliter nooit nieuwe Macs aan tijdens een iPhone-evenement. Ze doen dit liever later op een apart evenement in oktober. Hoewel de MacBook Pro een grote update staat te wachten met een OLED-balk en Touch ID-sensor, zeggen betrouwbare bronnen dat Apple deze nog niet tijdens het september-evenement zal onthullen. Wij gaan met die geruchten mee. Daarnaast zou Apple nog werken aan een 5K-scherm, nieuwe iMacs en andere nieuwe MacBooks. Wat ons betreft groot genoeg voor een apart event.
Geloofwaardigheid: 20%

Nieuwe iPads: onwaarschijnlijk

Het september-event is doorgaans een typisch iPhone-evenement, waardoor er bijna nooit nieuwe iPads aangekondigd worden. Vorig jaar was daarop een uitzondering, maar er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat Apple al op zo’n korte termijn een nieuwe iPad in het vooruitzicht heeft. Het lijkt er dan ook meer op dat Apple de nieuwe iPad line-up naar het voorjaar verplaatst en het najaar gebruikt om een nieuwe iPhone, Apple Watch en Macs uit te brengen. Voor volgend voorjaar staat ons volgens berichten een nieuwe iPad van 10,5-inch te wachten, waarbij het 9,7-inch model dienst zou doen als instapmodel. Ook over een eventuele nieuwe iPad mini hebben we nog niets gehoord.
Geloofwaardigheid: 20%

Apple Pay naar Nederland: onzeker

Hij komt elke keer weer terug en mensen kijken er reikhalzend naar uit, dus we nemen hem nog maar een keer mee: Apple Pay in Nederland. Sinds de WWDC zijn er geen nieuwe ontwikkelingen geweest wat betreft een uitrol van Apple Pay naar Nederland. Wel heeft Apple gezegd dat ze hard werken aan de Europese uitrol van Apple Pay, maar een land als Spanje staat ook nog steeds op de planning. Wij denken dat Apple er nog niet klaar voor is om Apple Pay naar Nederland te brengen en denken dat 2017 meer kans maakt.
Geloofwaardigheid: 35%

Nieuwe randapparatuur: onwaarschijnlijk

Ook voor deze laatste categorie verwachten we weinig. Het Thunderbolt Display is inmiddels niet meer leverbaar en Apple wijst klanten naar alternatieven van andere merken. Apple zou nog wel werken aan een nieuw 5K-scherm, maar als deze er inderdaad aan komt, verwachten we hem niet tijdens dit evenement. Het zou logischer zijn als Apple een nieuw extern scherm tegelijkertijd aankondigt met de nieuwe Macs. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de AirPort-accessoires: de Time Capsule, AirPort Extreme en AirPort Express zijn al jaren niet vernieuwd, maar dit iPhone-event is niet het juiste moment om deze aan te kondigen.
Geloofwaardigheid: 10%

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2016, 11:16
Categorieën Achtergrond, Geruchten
Onderwerpen apple event, apple watch series 2, event, ios 10, iPhone 7

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7, het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.