iPhone 7 doosje

In onze uitgebreide review van de iPhone 7 lees je alles over onze ervaringen met Apple's nieuwste toptoestel. Lees over vernieuwingen en ontdek of de iPhone vernieuwend genoeg is om te upgraden.

iPhone 7 review Refurbished

iPhone 7 review

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden van hun voorgangers. Toch heeft Apple op minstens negen punten grote vernieuwingen doorgevoerd, ook al zul je wat beter moeten kijken om ze te zien. Is de iPhone 7 daarmee onderscheidend genoeg om aan te schaffen?

Dat lees je in onze uitgebreide review, die dit jaar gesplitst is in twee delen. In een aparte iPhone 7 camera-review bespreken we vooral de nieuwe camerafuncties, met speciale aandacht voor de iPhone 7 Plus. Op deze pagina lees je alles over onze ervaringen met de overige vernieuwingen in de iPhone 7-serie.

De iPhone 7 wordt niet meer officieel verkocht door Apple. Zoek je een nieuwer toestel? Kijk dan eens welke modellen in aanmerking komen om jouw nieuwe iPhone te worden.

Bekijk ook

Nieuwe iPhone nodig? Dit zijn de iPhones waaruit je kan kiezen

Heb jij een nieuwe iPhone nodig? Of kun je nog wel even vooruit? Ontdek op welke punten jij erop vooruit gaat met een nieuw toestel. We geven ook antwoord op vragen als: wanneer komt er een nieuwe iPhone? En welke nieuwe iPhones zijn er?
iPhone 7 review: iPhone 7 Plus op een tafel met oordopjes

Introductie

De afgelopen jaren krijgt Apple regelmatig te horen dat de iPhone niet genoeg is vernieuwd. Dit jaar was die kritiek extra sterk. De iPhone 7 zou saai zijn – vooral omdat Apple het design niet radicaal heeft omgegooid. Die keuze maakte Apple trouwens ook al bij de iPhone 5-serie, een toestel dat nog onder supervisie van Steve Jobs is ontwikkeld. De iPhone 5 was eigenlijk een langgerekte kopie van de iPhone 4 met een aluminium achterkant. Met de iPhone SE zorgt Apple dat we dit strakke design uit 2012 nog wel een paar jaar in gebruik zullen zien.

Dat geldt ook voor het design van de iPhone 6-familie: Apple is tevreden met de huidige vorm en focust zich vooral op de interne verbeteringen. Toch begrijpen we de reacties van mensen wel die op iets meer vernieuwing hadden gehoopt. Je betaalt voor de iPhone vaak een forse prijs ten opzichte van concurrenten en dan wil je ook de beste specs en de nieuwste technologie.

Bijna alle geruchten die vooraf over de iPhone 7 circuleerden, kwamen uit. Wat we dit jaar nog niet kregen was draadloos opladen, ondersteuning voor de Apple Pencil en een OLED-scherm. Maar dat hoeft niet lang te duren: volgens geruchten kunnen we in 2017 met de iPhone 8 een totaal nieuwe behuizing van glas verwachten, met OLED-scherm en een onzichtbare thuisknop achter glas. En misschien zit er ook wel draadloos opladen in.

iPhone 7 review: de iPhone 7 ligt vanwege het design net zo in de hand als z'n voorgangers

Stapsgewijze verbeteringen

Of je de iPhone 7 ‘saai’ vindt mag je zelf beoordelen. De geschiedenis heeft geleerd dat Apple-fans die stapsgewijze verbeteringen niet altijd als een probleem zien en dat het vooral de buitenwereld is die vindt dat Apple jaarlijks nieuwe industrieën op z’n kop moet zetten. Wat we de afgelopen jaren hebben gemerkt is dat iPhone-bezitters juist de ‘iPhone s-modellen‘ prettig vinden, omdat eventuele kinderziektes eruit zijn en eerdere vernieuwingen nog wat verder zijn verbeterd. Met de iPhone 6s boekte Apple nog een een verkooprecord. Bij de iPhone 7 zal dat vermoedelijk iets lastiger worden, omdat in het algemeen de vraag naar smartphones aan het afvlakken is. Mogelijk profiteert Apple nog wel van de massale terugroepactie van concurrent Samsung voor de spontaan ontploffende Note 7; een voorname concurrent voor de iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

Toch zal de iPhone 7 zeker geen flop worden. De eerste geluiden zijn eigenlijk best positief: KGI heeft de voorspellingen naar boven bijgesteld, al verwachten ze niet dat het record van de 6s gebroken zal worden. Volgens providers is de vraag nog nooit zo groot geweest. Op sociale media zagen we ongeduldige reacties van mensen die op het bestelbusje van DHL zaten te wachten.

[mashtweet tweet=”Blijkbaar maakt de iPhone 7 toch meer los dan je op basis van het uiterlijk zou verwachten.” username=”iCulture”]

Blijkbaar maakt de iPhone 7 toch meer los dan je op basis van het uiterlijk zou verwachten. De iPhone 7 was niet aan te slepen, al heeft dat natuurlijk ook met de momenteel nog beperkte voorraden te maken.

iPhone 7 review testverantwoording

In deze review bespreken we de iPhone 7-familie, dus zowel de iPhone 7 als de iPhone 7 Plus. Onze twee reviewtoestellen zijn een 256GB iPhone 7 Plus in zwart en een 32GB iPhone 7 in zwart, aangevuld met de ervaringen die we hebben met een 128GB iPhone 7 in roségoud. Wij hebben de toestellen sinds 16 september intensief getest en daarbij gelet op dagelijks gebruik. Voor het beoordelen van de camerafuncties hebben we een professioneel fotograaf geraadpleegd, Lyan van Furth van LVF Photography. Daarover lees je in onze aparte cameratest van de iPhone 7 (Plus).

Onze ervaringen zijn van toepassing op beide modellen. Alleen als de toestellen op bepaalde punten van elkaar afwijken, of als we bepaalde ervaringen alleen op één van de twee modellen hadden, wordt dat expliciet aangegeven.

iPhone 7 review: het toestel liggend op de grond

De iPhone 7 is op 9 punten verbeterd

Er is genoeg nieuws te ontdekken aan de iPhone 7. Dit vinden wij de 9 belangrijkste verbeteringen die Apple heeft doorgevoerd:

  1. De verbeterde camera’s bieden optische beeldstabilisatie, fotograferen beter onder slechte lichtomstandigheden, maken mooiere selfies, zoomen nog beter en vervagen de achtergrond bij portretten (portretstand alleen iPhone 7 Plus)
  2. Het scherm is 25% helderder en ondersteunt een breder kleurengamma.
  3. De A10 Fusion-processor is sneller en energiezuiniger en wisselt op een slimme manier tussen de 2×2 kernen, op basis van de toepassingen die je gebruikt. Bovendien zit er nu 3GB RAM in de iPhone 7 Plus, dat vooral nodig is voor de aansturing van het grotere scherm.
  4. De verbeterde batterij zorgt voor zo’n twee uur extra gebruiksduur op de iPhone 7 (+1 uur op iPhone 7 Plus)
  5. De verbeterde Taptic Engine geeft feedback aan de vernieuwde homeknop en zorgt bij nog meer toepassingen voor voelbare feedback.
  6. De antennelijnen zijn bij de twee zwarttinten nauwelijks meer zichtbaar. Bij de andere kleuren zijn ze ook beter weggewerkt.
  7. De stereospeakers zorgen voor nog een rijkere (en vooral luidere) audio-ervaring.
  8. De draadloze functies zijn sneller en stabieler geworden.
  9. De behuizing is stof- en waterbestendiger (IP67) gemaakt, zodat je iPhone minder snel kapot gaat.

Tegenover die 9 functionele verbeteringen staan 2 veranderingen waar gebruikers niet direct op zaten te wachten, maar waar we wel aan zullen moeten wennen: de niet-bewegende homeknop en de verdwenen koptelefoonaansluiting. Verderop in deze review gaan we daar dieper op in.

iPhone 7 review: achterkant van de iPhone in de hand

Praktische verbeteringen, geen noodzakelijke upgrade

Als je puur praktisch kijkt, is er weinig aan te merken op de iPhone 7. Het toestel is in feite een sterk verbeterde opvolger van de iPhone 6s, met allerlei nuttige verbeteringen en optimalisaties. Dat maakt de aanschaf van de iPhone 7 een no-brainer: zeker als je al een wat ouder toestel hebt, ga je er op alle fronten op vooruit. Een sneller toestel, een betere camera, een langere batterijduur, een waterbestendige behuizing en een scherm dat de kleuren nog mooier weergeeft.

[mashtweet tweet=”De iPhone 7 is vooral aanrader voor bezitters van oudere iPhones die functioneel een inhaalslag maken.” text=”We vinden de iPhone 7 vooral een aanrader voor mensen die in één keer een inhaalslag willen maken met functies die Apple de afgelopen jaren in de iPhones heeft geïntroduceerd.” username=”iCulture”]

Toch merken we na twee weken intensief testen dat de iPhone 7 steeds minder aanvoelt als een nieuw toestel. Gek genoeg is vooral de voelbare feedback van de Taptic Engine de functie die we steeds meer zijn gaan waarderen. Benjamin gebruikte voorheen een 16GB iPhone 6 en is vooral blij dat hij nu meer opslag heeft. De nieuwe thuisknop (met snellere Touch ID) en de zwarte kleur zijn de enige twee dingen die je bij dagelijks gebruik eraan herinneren dat je bent overgestapt. Bij veelgebruikte apps zoals Twitter en Facebook merken we niet dat ze opeens sneller opstarten. Bij de iPhone 6s Plus die Gonny voorheen gebruikte is er nog minder verschil te merken. Het komt omdat de iPhone 6 en iPhone 6s op zichzelf al snelle, geoptimaliseerde toestellen waren die je dagelijkse appgebruik makkelijk kunnen bijbenen. De snelheidsverbeteringen van CPU en GPU zijn er wel, maar ze zijn vooral van belang voor mensen die veel zware games spelen.

We vinden de iPhone 7 vooral een aanrader voor mensen die in één keer een inhaalslag willen maken met functies die Apple de afgelopen jaren in de iPhones heeft geïntroduceerd. Met de iPhone 7 ben je weer bij met functies als 3D Touch, 4K-filmen, True Tone-flitser, snellere draadloze verbindingen en allerlei andere verbeteringen die op oudere toestellen ontbreken. Verder is de iPhone 7 vooral interessant voor mensen die veel fotograferen of in een waterrijke omgeving werken.

iPhone 7 review: de antennestrepen op de zwarte iPhone 7 vallen nauwelijks op

Verschillen iPhone 7 en iPhone 7 Plus
In deze review kijken we zowel naar de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. De verschillen tussen iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn vooral op deze punten:

  • Schermformaat: de iPhone 7 heeft een 4,7-inch scherm met een resolutie van 1334 x 750 pixels, terwijl de iPhone 7 Plus een 5,5-inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels heeft.
  • Werkgeheugen: de iPhone 7 heeft 2GB RAM, de iPhone 7 Plus 3GB RAM. In benchmarktesten zijn echter geen grote verschillen in performance te zien.
  • Batterij: de iPhone 7 heeft een batterijcapaciteit van 1900 mAh. Bij de iPhone 7 Plus is dit 2900 mAh. Hoewel het scherm wel groter is en meer stroom verbruikt, heeft het Plus-model wel een langere batterijduur.
  • Camera: beide toestellen hebben aan de achterkant een 12 megapixel-camera met f/1.8 diafragma en optische beeldstabilisatie (OIS). Voorheen was OIS alleen beschikbaar op de Plus-modellen. Op de iPhone 7 Plus is er ook nog een tweede 12-megapixel telefotocamera met f/2.8 diafragma aanwezig, die zorgt voor verbeterde zoom en de mogelijkheid om diepte in foto’s beter weer te geven, vooral bedoeld voor mooiere portretfotografie.
Bekijk ook

Verschillen iPhone 7 vs iPhone 7 Plus: welke kies jij?

Wat zijn de verschillen tussen de iPhone 7 en iPhone 7 Plus? Hoe verschillen ze van hun voorgangers? In onze handige tabel zie je alle specs overzichtelijk naast elkaar!

Design en uiterlijk iPhone 7

Er is al veel gezegd over het design, dat in vergelijking met de iPhone 6s grotendeels hetzelfde is gebleven. Apple kan zich dat zelf kwalijk nemen: ze hebben jarenlang de verwachting gewekt dat we iedere twee jaar iets totaal nieuws kunnen verwachten.

Het is ondertussen ook wel weer tijd voor iets nieuws. Het huidige design wordt al door veel Aziatische toestelmakers nagedaan, waardoor de nieuwigheid er een beetje af is. Wil je het uiterlijk van de iPhone in roségoud of spacegrijs, dan kun je voor een habbekrats terecht bij Huawei, Oppo en soortgenoten. Vaak zijn die toestellen ook van aluminium gemaakt en komt de afwerking in de buurt van Apple.

Het is daarom goed dat Apple in ieder geval nieuwe kleuren introduceert en met een glimmend zwarte afwerking experimenteert, zodat je in ieder geval het gevoel hebt dat er nog iets nieuws is. Maar eigenlijk vinden we dat Apple het voortouw had moeten nemen, door te laten zien dat ze alweer een stap verder zijn dan de Aziatische toestelmakers.

iPhone 7 review: de concurrentie maakt ook aluminium smartphones met mooie afwerking

iPhone is geen Porsche

De afgelopen tijd is vaak de vergelijking met Porsche gemaakt, om Apple’s keuze goed te praten. Bij een Porsche 911 wil niemand radicale veranderingen. Het design moet ongeveer hetzelfde blijven, maar Porsche moet wel steeds kleine verbeteringen in techniek, materiaal en functies doorvoeren. Voor de iPhone zou dan iets soortgelijks moeten gelden: de huidige iPhone is het ultieme eindproduct van bijna tien jaar smartphone-ontwikkelingen en Apple gaat daar de komende jaren alleen nog kleine variaties op aanbrengen. Zowel een iPhone als een Porsche 911 herken je op grote afstand.

Maar die vergelijking gaat niet helemaal op, omdat de smartphonemarkt heel anders is. Bij auto’s kun je veel meer variëren voor verschillende doelgroepen: elektrische en zelfrijdende auto’s, modellen met hoge instap voor ouderen en verplaatsbare stoelen voor grote gezinnen. Daardoor is er een enorme variatie aan auto’s, waarbij er nauwelijks modellen zijn die op een Porsche 911 lijken. Maar er zijn wél heel veel smartphones die op de iPhone lijken. Als Apple voorop wil lopen en zich wil onderscheiden, moeten ze dat ook in hun design laten zien.

iPhone 7 review: elk najaar komt Apple met een nieuwe iPhone

Brede bezel mag wel iets smaller

Eén van de dingen die Apple zou kunnen verbeteren is het smaller maken van de bezel. Apple’s iPhone heeft een vrij brede bezel (=schermrand) rondom het scherm, waardoor de toestellen groter zijn dan strikt noodzakelijk. Vooral als je het vergelijkt met smartphones van de concurrentie, waarbij het scherm vaak tot de zijkant doorloopt. Dat ziet er mooi uit en maakt het toestel weer compacter.

iPhone 7 review: de bezel mag iets smaller

Misschien heeft de keuze voor het design te maken met het feit dat mensen afstappen van de tweejaarlijkse update-cyclus. Uit onze poll bleek dat heel wat iCulture-lezers elk jaar overstappen naar het nieuwste model. Ook heeft Apple in de VS een upgradeprogramma, waarmee je elk jaar de nieuwste iPhone krijgt. Anderen wachten tot hun toestel echt aan vervanging toe is en dat kan ook drie of vier jaar zijn. Kortom: als Apple geen rekening meer hoeft te houden met de tweejaarlijkse cyclus, hoeven ze ook niet elke twee jaar een compleet nieuw model uit te brengen.

iPhone 7 camerabult en antennestrepen

Iedereen heeft z’n eigen favorieten als het op iPhones aankomt. Sommige mensen vinden de eerste generatie iPhone het mooist, anderen de iPhone 4-serie vanwege de glazen achterkant of de iPhone 5-serie met aluminium.

[mashtweet tweet=”“Weinig mensen zullen de iPhone 6-serie het mooist vinden, vanwege de antennestrepen en de camerabult”” text=”Er zijn maar weinig mensen die de iPhone 6 serie het mooist vinden. Vooral vanwege de antennestrepen en de camerabult.” username=”iCulture”]

De iPhone 6-serie heeft vooral een functioneel uiterlijk. Vanwege de antennestrepen en de camerabult zijn er maar weinig mensen die deze serie het mooist vinden. Gelukkig probeert Apple daar bij de iPhone 7 iets aan te doen. De antennestrepen zijn op de zwarte modellen nauwelijks meer zichtbaar. Maar de camerabult is er nog steeds. Sterker nog: Apple lijkt er trots op te zijn en laat de behuizing nu mooi meebuigen met de cameralens. Daardoor lijkt het een bewust onderdeel van het design van het nieuwe toestel. De metalen ring die Apple eerder nog bij de iPhone 6s gebruikte wekte de indruk dat de camera achteraf erop was geplakt.

[mashtweet tweet=”Bij de iPhone 7 probeert Apple de camera niet meer te verstoppen.” username=”iCulture”]

Bij de iPhone 7 probeert Apple de camera niet meer te verstoppen. De lens is zelfs veel groter geworden, zeker bij de iPhone 7 Plus. Als je het toch niet kunt verbergen, kun je beter maar accepteren dat het er zit. Door die grotere cameralens zullen hoesjes vaak niet meer passen, ook al zijn de toestellen verder qua afmetingen gelijk aan hun voorgangers. Mensen die zonder hoesje door het leven gaan, merken dat de iPhone 7 tijdens het typen op tafel nog steeds wiebelt. De iPhone 7 Plus heeft daar overigens minder last van. Het positieve van dit alles is dat je in ieder geval wel een sterk verbeterde camera krijgt.

iPhone 7 review: het design van de iPhone herken je op grote afstand

Perfecte afwerking, zoals we gewend zijn

Het materiaal van de iPhone 7 is hetzelfde 7000-series aluminium van de iPhone 6s. De iPhone 7 en iPhone 7 Plus wegen respectievelijk 138g en 188g, iets lichter dan de 143g en 192g van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus. De afwerking is zoals we van Apple gewend zijn: alles sluit perfect op elkaar aan, waarbij zelfs de schroefjes in dezelfde kleur als de behuizing zijn uitgevoerd.

Ken je de iPhone 6 of 6s, dan weet je ook waar je alle knoppen en aansluitingen op de iPhone 7 kunt verwachten. Het speakerstreepje boven het scherm is iets breder gemaakt vanwege de stereospeaker en aan de onderkant is een symmetrisch gaatjespatroon te zien. Dat de koptelefoonaansluiting op de iPhone 7 ontbreekt heb je ongetwijfeld al meegekregen.

iPhone 7 review: de 5,5-inch iPhone moet wel in je hand passen

Nieuwe kleuren voor de iPhone 7

Wil je een iPhone 7 die er zo nieuw mogelijk uit ziet, dan zou je moeten kiezen voor de twee nieuwe kleuren zwart. De matzwarte en glimmend zwarte kleur hebben als voordeel dat de antennelijnen bijna niet meer zichtbaar zijn. Bovendien ziet iedereen dat jij het nieuwste model hebt (als dat belangrijk voor je is). Neem je de iPhone 7 in zilver, goud of roségoud, dan lijkt het toestel sterk op de 6s. Bij de gouden en roségouden toestellen vallen de antennelijnen het meest op, omdat ze in wit zijn uitgevoerd. Het zilverkleurige model zit er wat tussenin.

Als het design van de iPhone 7 naar jouw smaak te weinig veranderd is ten opzichte van de iPhone 6, maar je toch een nieuwe iPhone wil hebben, dan raden wij de matzwarte iPhone 7 aan. Door de egaal donkere kleur, krijgt het design ineens een hele andere uitstraling, voornamelijk bij de achterkant van het toestel. En als je je altijd al stoorde aan de vele keurmerken op de achterkant van je iPhone, dan is deze matzwarte variant helemaal een aanrader. Je moet behoorlijk wat moeite doen om de kleine letters goed te kunnen lezen en bij een snelle blik zie je de tekst niet eens staan. Apple heeft hiervoor niet alleen kleinere lettertjes gebruikt, maar ook de kleur is wat donkerder dan van het woordje iPhone. Slim gedaan, want op deze manier voldoen ze toch aan de eisen om dit soort teksten achterop het toestel te zetten, terwijl de egaal gekleurde achterkant behouden blijft.

De zwarttinten zijn een schot in de roos, want een groot deel van de Apple-gebruikers (én de iCulture-lezers) geeft nu eenmaal de voorkeur aan donkere (neutrale) kleuren.

iPhone 7 review: zwart is dit jaar het nieuwe rosegoud

Gitzwart is het nieuwe zwart

De gitzwarte iPhone 7 is de meest bijzondere van het stel. Deze kleur is het lastigst te produceren, is het moeilijkst te bemachtigen en zal je de meeste hoofdbrekens opleveren. Kortom: een gewaagde keuze voor mensen die van uitdagingen houden. De gitzwarte iPhone (Jet Black in het Engels) heeft een diepe kleur zwart en ziet eruit alsof het toestel uit één stuk bestaat. Geef je dit toestel aan vrienden en familie, dan zullen ze moeite hebben om te raden van welk materiaal het is gemaakt. Metaal, keramiek, of toch glas? In werkelijkheid is dit toestel net als de andere modellen van aluminium gemaakt, maar met een andere afwerking.

Deze afwerking vergt extra stappen tijdens de productie en het zal voor Apple iets duurder zijn om te maken. Het is daarom bijzonder dat Apple er geen hogere prijs voor vraagt, om deze uitvoering wat exclusiever te houden. De gitzwarte uitvoering zou wel eens een voorloper kunnen zijn van de iPhone die we volgend jaar kunnen verwachten. Het lijkt alsof voor- en achterkant van glas zijn gemaakt. Naden zijn er eigenlijk niet en dankzij de afgeronde zijkanten smelten voor- en achterkant met elkaar samen. Het is knap hoe Apple telkens weer alles zo naadloos op elkaar laat aansluiten.

Maar je loopt ook risico’s met deze beauty. Apple waarschuwt namelijk dat de behuizing na verloop van tijd doffer kan worden en gevoeliger is voor krassen. Zelfs als je heel zuinig bent op je toestel, zul je constant te maken hebben met vingervlekken. Het kan dus best zo zijn dat je toestel na een paar weken niet meer zo mooi is. Apple raadt aan om een hoesje te gebruiken – maar ja, dan zie je de fraaie afwerking niet meer. De slijtage hoort erbij. Je weet het als je voor deze uitvoering kiest.

Overweeg je de gitzwarte kleur omdat het zo mooi bij je spacezwarte Apple Watch past, dan is het goed om te weten dat het materiaal (staal) anders is en het productieproces ook (DLC-coating). De glimmend zwarte Apple Watch krast niet, de glimmend zwarte iPhone wel.

iPhone 7 review: geen nieuwe telefoonfuncties

Wie geen risico’s wil nemen bij zo’n duur toestel, kiest liever de matzwarte kleur. Die ziet er ook erg mooi en minimalistisch uit en blijkt behoorlijk goed bestand tegen sleutels en andere scherpe voorwerpen, zo blijkt uit de eerste extreme iPhone 7 krastesten.

iPhone 7 review: de antennestrepen zijn minder zichtbaar

Eerder dit jaar gingen er ook geruchten dat Apple een donkerblauwe uitvoering van de iPhone 7 wilde uitbrengen. Hoewel er misschien best prototypes in die kleur zijn geweest, kan het best een matzwarte zijn geweest die onder bepaalde lichtomstandigheden een blauwe kleur kreeg, zoals bijgaande foto’s laten zien. Onze testtoestellen in matzwart lijken soms een wat bruine en soms een blauwe tint te hebben, afhankelijk van de lichtinval.

Het is te hopen dat Apple de matzwarte kleur wat consistenter gaat doorvoeren in de hele productlijn. Gitzwart is waarschijnlijk wat minder geschikt voor grotere apparaten zoals de iPad en MacBook. Op een groot oppervlak ziet dat glimmende zwart er al snel wat goedkoop uit.

iPhone 7 review: de thuisknop

De thuisknop onder het scherm ziet er hetzelfde uit, maar is toch anders. Het is geen fysiek indrukbare knop meer. De nieuwe thuisknop op de iPhone 7 was nodig om twee verbeteringen door te voeren: het waterbestendiger maken van het toestel en zorgen dat je meerdere niveaus van voelbare feedback hebt.

iPhone 7 review: de vernieuwde thuisknop heeft extra trileffecten

In plaats van het fysiek indrukken van de knop zorgt de Taptic Engine voor een vibratie, waardoor je toch het gevoel hebt dat je een knop indrukt. Dit werkt op dezelfde manier als de trackpads op de nieuwste MacBooks, dus eigenlijk is het een Force Touch-knop geworden. Bij het instellen van je gloednieuwe iPhone 7 kun je kiezen uit drie sterktes voor de klik. Dit was bij een fysieke knop niet mogelijk.

We vonden het niet moeilijk om te wennen aan de nieuwe thuisknop, maar het voelt wel even anders. De nieuwe manier om in iOS 10 te ontgrendelen vergt veel meer gewenning.

https://www.iculture.nl/tips/thuisknop-indrukken-uitschakelen/

[mashtweet tweet=”We vonden het niet moeilijk om te wennen aan de nieuwe thuisknop, maar het voelt wel even anders.” username=”iCulture”]

Een nieuwe thuisknop is typisch iets waar eigenlijk niemand op zat te wachten. Dat de iPhone hierdoor waterbestendiger wordt is mooi meegenomen, maar er is een andere reden waarom we blij moeten zijn met deze nieuwe thuisknop: minder reparaties. Gebroken schermen, waterschade en kapotte knoppen staan bovenaan het lijstje met meestvoorkomende schades. We lazen zelfs dat Aziatische gebruikers massaal waren overgestapt op AssistiveTouch, omdat ze bang zijn voor slijtage. Twee van die schadegevallen heeft Apple nu opgelost; door de iPhone waterbestendiger te maken en de mechanische onderdelen van de homeknop te vervangen door een sensor.

iPhone 7 review: vanaf nu waterbestendig: de vernieuwde thuisknop

De overstap van een fysieke bedieningsknop naar een aanraakgevoelige hebben we vaker gezien, namelijk bij de iPods. Die hadden aanvankelijk ook een mechanisch klikwiel, dat een paar jaar later werd vervangen door een niet-mechanische draaischijf. Het maakte de knop minder gevoelig voor defecten en gebruikers raakten er snel aan gewend. Eigenlijk gebeurde er iets soortgelijks bij de introductie van de eerste iPhone: mensen waren gewend aan toetsenborden met fysieke knoppen zoals de BlackBerry en er werd betwijfeld of een schermtoetsenbordje wel goed zou werken. Apple ging tegen de toenmalige trend in en zette door. Ook andere mechanische onderdelen verdwenen langzamerhand uit Apple-producten, zoals het muiswieltje, de harddisk en de optische drive.

[mashtweet tweet=”Een nieuwe thuisknop is typisch iets waar eigenlijk niemand op zat te wachten.” username=”iCulture”]

De echte held: de Taptic Engine

De nieuwe thuisknop wordt aangestuurd door de grotere Taptic Engine. Die Taptic Engine zou wel eens een onverwacht succesnummer van de iPhone kunnen zijn, want ook ontwikkelaars kunnen met de bijbehorende API aan de slag. Dat kan tot nieuwe manieren van bedienen leiden, ook voor mensen met een handicap. De iPhone gaf nooit voelbare feedback en nu kan dat wel. Tegelijk bereidt Apple gebruikers voor op een toekomst zonder homeknop. Misschien gaat dat al in 2017 gebeuren, als de iPhone 8 wordt voorzien van een volledig glazen frontje. De trilling is dan niet meer beperkt tot de homeknop zelf.

Eigenlijk is dat nu al zo, want de Taptic Engine laat de hele onderkant van de iPhone 7 trillen. Het is niet mogelijk om alleen de thuisknop of bepaalde delen van het scherm te laten trillen. Voor die verbeterde feedback in iOS 10 heb je een iPhone 7 nodig, want ook al beschikt de iPhone 6s over een Taptic Engine, de nieuwe functie Systeemtrillingen vind je alleen op de iPhone 7.

Intuïtieve bediening

Systeemtrillingen maken de bediening van iOS 10 veel prettiger. Bij het instellen van een timer voel je bijvoorbeeld zachte tikjes, alsof je aan een cijferslot zit te draaien. Ook voel je een stootje als je het einde van een lijst hebt bereikt tijdens het bladeren. Je kunt deze effecten uitschakelen als je vindt dat je iPhone daardoor te veel trilt. In toestellen vóór de iPhone 6s gebruikte Apple een gewone trilmotor, waarmee deze effecten niet mogelijk zijn.

iPhone 7 review: de vernieuwde thuisknop op de zwarte iPhone 7 Plus

Echt noodzakelijk zijn deze effecten natuurlijk niet, maar ze geven je wel ongemerkt feedback waardoor het gebruik van het toestel net iets intuïtiever voelt. Eén van de kleine verbeteringen die we bijvoorbeeld ook erg waarderen, is ‘Til op om te activeren’, waarbij het scherm meteen aangaat als je de iPhone optilt. Het voelt zo natuurlijk, dat je je pas later bedenkt dat het op de iPhone 6 nog helemaal niet mogelijk was. Heb je een iPhone 6s of iPhone SE, dan kun je overigens ook gebruikmaken van deze functie.

Om nog even terug te komen op de Taptic Engine: ook externe ontwikkelaars kunnen er gebruik van maken. Zo probeerden we een game waarin afschieten van een granaat of raket het hele toestel in verschillende mate laat trillen. De trilfunctie kan ook worden gebruikt in een piano-app waarmee het voelt alsof je de toetsen echt kunt aanraken.

Onvoldoende geïnnoveerd

Toch is het jammer dat Apple niet verder geïnnoveerd heeft met de thuisknop. Hoewel de bouw van de knop zelf anders is, werkt hij in het dagelijks gebruik exact hetzelfde als de oudere fysieke thuisknop. Je drukt hem in om een app af te sluiten, drukt hem twee keer in voor de multitasking en gebruikt de Touch ID-sensor om je iPhone te ontgrendelen. Apple heeft bijvoorbeeld geen andere acties toegevoegd met meerdere dieptelagen van indrukken, zoals bij 3D Touch het geval is.

En over Touch ID gesproken: de vingerafdruksensor in de iPhone 7 is exact hetzelfde als die in de iPhone 6s. Dat betekent dat je razendsnel je iPhone kunt ontgrendelen. Het is daarbij niet eens nodig om je vinger op de sensor te laten rusten, want een korte aanraking is vaak al genoeg. Als je van een iPhone 6 of iPhone 5s afkomt, is dat in het begin behoorlijk wennen. De Touch ID-sensor heeft voor je er erg in hebt, je vinger al herkend.

Scherm iPhone 7

Apple heeft bij de iPhone 7 en iPhone 7 Plus opnieuw gekozen voor de schermformaten 4,7-inch en 5,5-inch. Het aantal pixels en de pixeldichtheid zijn ook hetzelfde gebleven ten opzichte van vorig jaar: 1334 x 750 en 326ppi (pixels per inch) bij de iPhone 7 en 1080p-scherm (1920 x 1080) met 401ppi bij de iPhone 7 Plus. Het handhaven van dezelfde schermresolutie heeft voordelen voor Apple en voor ontwikkelaars: er ontstaat geen fragmentatie en ontwikkelaars hoeven hun apps maar te optimaliseren voor een beperkt aantal schermformaten.

Apple is blijkbaar tevreden met deze twee schermformaten. Wie kleiner wil, kan terecht bij de iPhone SE. Wie groter wil neemt een iPad Pro of iPad mini. Concurrenten zoals de Galaxy Note en Google Nexus hebben inmiddels Quad HD 3,7 megapixel-schermen (2560 x 1440), maar daar doet Apple vooralsnog niet aan mee. Schermen met hogere resoluties hebben als nadeel dat ze hogere eisen stellen aan de grafische processor en de CPU en de batterij sneller leeg trekken. Ze reageren tijdens het gebruik minder vlot dan de geoptimaliseerde iPhone-schermen met een lagere resolutie. Schermen in een hogere resolutie zijn nodig voor VR-toepassingen, maar Apple vindt dat momenteel nog teveel een niche. Andere gimmicks zoals gebogen schermen en 3D-schermen heeft Apple overgeslagen.

iPhone 7 review: de kleurweergave van het scherm is beter dan ooit

Twee schermverbeteringen

De verbeteringen van het scherm zijn dit jaar te vinden op twee vlakken: de schermen zijn 25% helderder en ze hebben een bredere kleurweergave.

De helderheid is gestegen van 500 cd/m2 (candela (=helderheid van één kaars) per vierkante meter) naar 625 cd/m2 met een piek boven de 700 cd/m2 en dat is zichtbaar als je de iPhone 7 naast een iPhone 6s legt. De maximale helderheid wordt overigens alleen behaald onder bepaalde omstandigheden, als je de automatische helderheidsinstelling kiest. Ook nieuw is dat de ambient lichtsensor (omgevingslichtsensor) van de iPhone 7 kijkt of je buitenshuis bent. Is dat het geval, dan wordt het scherm extra fel verlicht, om het zonlicht te compenseren. De maximale helderheid is dus afhankelijk van je situatie binnen- of buitenshuis.

Wide Color

Apple heeft bovendien gekozen voor Wide Color, een marketingterm voor het DCI-P3 kleurengamma, waardoor je levendiger en genuanceerdere kleuren ziet dan op voorgaande iPhones. Of je een verbetering ziet, hangt vooral af van je vermogen om de kleurverschillen te zien. Een zonsondergang ziet er op de iPhone 7 iets warmer uit, zeker als je de foto met de camera van de iPhone 7 hebt gemaakt, die ook Wide Color ondersteunt.

Die verbeteringen maken meteen het beoordelen van foto’s op de iPhone 6s en iPhone 7 lastiger: het nieuwe toestel heeft een helderder scherm met een betere contrastratio. Je beoordeelt bij het vergelijken van twee foto’s niet alleen de camera, maar ook de kwaliteit van de schermen. Iets om rekening mee te houden. Dat geldt trouwens ook als je foto’s van de iPhone 7 op je computerscherm wilt beoordelen. Veel computerschermen ondersteunen de bredere kleurenweergave nog niet. Waarom dan toch foto’s op de iPhone 7 maken? Simpel: in de toekomst zal DCI-P3 ook op Macs, iPads en HDTV’s van andere merken beschikbaar zijn, zodat je foto’s uit 2016 er kleurrijker uit zien, ook al kun je nu op veel apparaten het verschil nog niet zien. Bij Apple herken je het aan de term Wide Color, tv-fabrikanten noemen het vaak High Dynamic Range.

iPhone 7 review: de schermkwaliteit

In de 4K en 5K iMacs en de 9,7-inch iPad Pro heeft Apple al wel Wide Color ingevoerd. Vooral rood en groen worden in meer tinten weergegeven. iOS en macOS Sierra zijn er al voor aangepast, maar slechts weinig mensen zullen zich dat realiseren. Jammer eigenlijk: Apple stopt heel veel moeite in kleine perfecties, maar de meeste mensen zullen het niet zien.

Appontwikkelaars profiteren ook van Wide Color, al vonden we het een beetje curieus dat Instagram op het podium kwam uitleggen hoe ze de kleurenweergave gaan toepassen. Bij Instagram gaat het om gekke filters, niet om zo realistisch mogelijke kleuren. We hadden liever een expert van een fotocommunity zoals 500px gezien.

Geen TrueTone

Apple heeft niet de TrueTone kleurweergave van de 9,7-inch iPad Pro toegevoegd aan de iPhone 7-serie. Daarbij wordt de kleurtemperatuur van het scherm aangepast aan het omgevingslicht. Waarschijnlijk was er in de iPad Pro wel fysieke ruimte voor de benodigde sensor, maar in de iPhone 7 niet. De nieuwe iPhones hebben ook niet de verbeterde anti-reflectielaag van de iPad Pro.

Nu nog nuttiger: 3D Touch

Omdat veel nieuwe iPhone 7-bezitters zullen upgraden van een iPhone 6 of ouder toestel, krijgen ze meteen een nieuwigheid van vorig jaar erbij: 3D Touch. Voor de early adopters van de iPhone 6s had 3D Touch nog niet zoveel te bieden, maar gaandeweg heeft Apple steeds meer functies toegevoegd, waardoor nu het moment is om in te stappen (als je dat nog niet had gedaan). Dit, gecombineerd met de nieuwe systeemtrillingen, zorgen ervoor dat het bedienen van apps intuïtiever voelt dan ooit. Alsof je met een levend iets te maken hebt, in plaats van een statisch scherm.

Bezel en OLED

Tot slot nog twee heikele punten: de schermrand en het feit dat Apple nog steeds niet is overgestapt op OLED.

De schermrand (bezel) hebben we hierboven al even genoemd bij de bespreking van het design. Samsung gebruikt OLED-schermen die tot aan de rand doorlopen, Apple zit nog in het LCD-tijdperk en houdt vast aan de dikke schermrand. Ook al geven de experts van DisplayMate complimenten over de mooie kleurweergave en het feit dat dit het beste LCD-scherm van dit moment is, het blijft nog steeds IPS-LCD.

[mashtweet tweet=”“We hadden liever gezien dat Apple met OLED meer voorop zou lopen, in plaats van vasthouden aan LCD”” text=”“We hadden liever gezien dat Apple met OLED wat meer voorop zou lopen, in plaats van het eindeloos optimaliseren van LCD.”” username=”iCulture”]

We hadden liever gezien dat Apple hierin wat meer voorop zou lopen, in plaats van het eindeloos optimaliseren van LCD. Apple is perfectionistisch en OLED biedt perfect zwart, een betere batterijduur en nog veel meer voordelen. Het is knap dat Apple zo’n goede schermkwaliteit weet te realiseren, maar de toekomst klopt al een paar jaar aan de deur. Apple wil toch zo graag verouderde technologieën uit de vorige eeuw (kuch, 3,5mm-jack) achter zich laten?

iPhone 7 review: Camera’s

Dat de camera dé grootste vernieuwing in de iPhone 7 is, zal je niet ontgaan zijn. Apple legde er tijdens de aankondiging sterk de nadruk op. Volgens Apple is het de beste camera die je ooit op zak kunt hebben. Fans van andere merken zullen het daar niet mee eens zijn, dus wij nuanceren het liever tot: dit is één van de beste camera’s die je momenteel op zak kunt hebben. Volgend jaar komt er immers weer een nieuwe camera, die ongetwijfeld nog beter is. En met concurrerende toestellen, zoals de Galaxy S7, kun je ook prima foto’s maken.

iPhone 7 review: de cameralens steekt nog steeds uit

Hoewel het aantal megapixels ongewijzigd is gebleven, heeft Apple wel een nieuw camerasysteem ontwikkeld, met een nieuwe sensor, nieuwe lenzen, een nieuwe optische beeldstabilisatie en een verbeterde beeldbewerkings-chip. In feite krijg je een compleet nieuwe camera, ook op de 4,7-inch iPhone 7. Bij de iPhone 7 Plus voegt Apple daar nog een tweede camera aan toe. Naast de groothoek 28mm-camera die je ook in de gewone iPhone 7 vindt, krijg je er een tweede 56mm telefotolens bij. Die zorgt voor extra functies, zoals optisch zoomen en het vervagen van de achtergrond bij portretten. Die extra cameralens maakt de keuze tussen het 4,7-inch toestel en het 5,5-inch toestel dit jaar lastiger dan ooit. Ga je teveel missen als je voor het kleinere model kiest?

iPhone 7 review: de cameralenzen van dichtbij

Alle nieuwe functies van de iPhone 7 camera en de afweging of je voor een enkele of dubbele camera kiest, vonden wij belangrijk genoeg om er een aparte review aan te wijden. Vandaar dat we in onze iPhone 7 Plus cameratest uitgebreid bespreken wat de mogelijkheden zijn van de nieuwe 12 megapixelcamera, die je in beide modellen vindt. Maar we laten uiteraard ook zien wat je hebt aan de dubbele camera in het Plus-model en hoe de nieuwe zoomfuncties en portretstand bevallen.

Bekijk ook

Review iPhone 7 Plus

De camera is een van de grootste verbeteringen in de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Kies je voor de sterk verbeterde enkele camera, of wil je zoomen en portretten maken met de dubbele camera? Wij helpen je bij de keuze met onze uitgebreide iPhone 7 cameratest.

Waterbestendigheid van de iPhone 7

Een plons in het water betekende vroeger meestal het einde van je iPhone. Apple had in de koptelefoonaansluiting zelfs een verklikker gestopt, waarmee ze konden checken of een iPhone in contact met water was geweest. Het betekende meteen dat je garantie was vervallen. Dat geldt trouwens nog steeds zo: Apple belooft dat de iPhone 7 waterbestendiger is geworden, maar iPhone waterschade valt nog steeds niet onder de garantie.

iPhone 7 review: waterdruppels op het scherm

De waterbestendigheid moet je dan ook vooral zien als een geruststelling dat je iPhone niet meteen kapot is na een ongelukje in bad of bij de toiletpot. Het is geen vrijbrief om met je iPhone te gaan douchen of duiken. Je zou het beter ‘lifeproof’ kunnen noemen: bescherming tegen de kleine ongelukjes bij het water. Je iPhone floept uit je broekzak en valt in de toiletpot, of iemand duwt je tijdens een feestje in het zwembad.

Bij de iPhone 6s had Apple de waterbestendigheid al verbeterd en bij de iPhone 7 is dat nog sterker het geval. De iPhone kan 30 minuten ondergedompeld op een diepte van maximaal één meter liggen, zonder dat het toestel kapot gaat. Het toestel kan ook tegen regen, zweet en waterspatten, al is het niet aan te raden om er met een waterkanon op te schieten of langdurig te douchen onder een harde waterstraal.

Bij de iPhone 7 en 7 Plus durft Apple voor het eerst te beloven dat het toestel spat- en dompelbestendig is. Het is niet de bedoeling dat je ermee gaat zwemmen. Net als bij de eerste generatie Apple Watch is Apple waarschijnlijk aan de voorzichtige kant en kun je er best mee zwemmen, maar het bedrijf wil zich indekken tegen claims.

Bekijk ook

Deze mensen vernielden hun iPhone 7, zodat jij het niet hoeft te doen

Extreme tests met de iPhone 7 laten zien Apple's iPhone heel wat robuuster is dan de concurrentie. Maar er zijn ook martelwerktuigen waardoor je iPhone finaal kapot gaat.

Aan de buitenkant zie je niet zo goed welke maatregelen Apple heeft genomen, maar we vonden één plek waar je het wel zelf kunt checken: bij de simkaarthouder. Die is vanaf nu voorzien van een rubberen strip rondom, om te voorkomen dat er water in doordringt. Uit teardowns blijkt wat Apple nog meer heeft gedaan om te voorkomen dat er water doordringt tot de printplaat. Dat maakt ook meteen duidelijk waarom de waterdruk niet te hoog mag zijn: rubberen flapjes houden wel wat water tegen, maar hoe hoger de druk, hoe meer kans dat er alsnog water in het toestel binnen dingt. Apple heeft de iPhone niet 100% hermetisch afgesloten.

iPhone 7 review: waterdruppels op de behuizing

IP67-rating

De IP67-rating geeft aan dat de iPhone een 6 scoort op de schaal voor stofbestendigheid en een 7 op de schaal voor waterbestendigheid. Je kunt de iPhone 7 gedurende acht uur in een stoffige omgeving gebruiken, zonder dat er stofdeeltjes binnendringen. En je kunt de iPhone 7 in één meter diep water 30 minuten laten liggen, zonder dat er schade optreedt. Had Apple net als Samsung voor het iets betere IP68 gekozen, dan had de het toestel op een diepte van 1,5 meter kunnen liggen.

Zoals je op de foto’s kunt zien hebben we de waterbestendigheid getest in een gootsteen. Het enige effect dat we merkten is dat het geluid van de speaker een paar minuten niet optimaal klinkt. De iPhone 7 heeft niet het ‘uitspuug’-mechanisme dat je op de Apple Watch Series 2 wel vindt. Ook waarschuwt Apple dat je een natte iPhone de eerstvolgende 5 uur niet mag opladen of met de Lightning-koptelefoonadapter mag gebruiken, totdat de Lightning-poort en andere openingen zijn opgedroogd.

iPhone 7 review: waterdruppels rondom de camera

Stereospeakers op iPhone 7

De iPhone 7 en 7 Plus zijn voor het eerst voorzien van stereospeakers. De ene bevindt zich rechtsonder op de gebruikelijke plaats, de andere bij de telefoonspeaker boven het scherm. Daarmee is meteen het probleem opgelost dat het geluid blokkeert als je de onderkant van de iPhone per ongeluk afdekt met je hand. Ook hoef je niet langer je hand in een kommetje rondom die ene speaker te vormen op plaatsen met veel herrie, om te zorgen dat het geluid goed naar je toe komt.

Dankzij de stereospeakers klinken podcasts, videos en telefoongesprekken via de speaker veel beter, zo merkten we. Stereospeakers lijken misschien een overbodige luxe omdat je ze toch niet gebruikt om muziek te luisteren, maar er zijn ongemerkt heel wat situaties waarin ze van pas komen: even een YouTube-video aan iemand laten zien in de lunchpauze, of een zelf opgenomen geluidsfragment terugluisteren. Mobiele telefoons zijn voor veel jongeren de belangrijkste computer. Dan wil je ook goed geluid hebben.

Het geluid van de speakers is vergelijkbaar met een eenvoudige Bluetooth-speaker. Goed genoeg om buitenshuis of thuis iets te beluisteren, maar voor een feestje of voor het genieten van muziek is een externe speaker geschikter. Het geluid van de stereospeakers is luid genoeg om iemand aan de andere kant van de kamer te laten meeluisteren.

We vergeleken de stereospeakers van de iPhone 7 met die van de 9,7-inch iPad Pro. De iPad Pro klonk beduidend luider toen we die ter vergelijking hetzelfde liedje lieten afspelen (we probeerden ‘Between a Kiss and a Sorry Goodbye’ van Blaudzun). Het geluid is prima voor het beluisteren van podcasts, maar voor het genieten van muziek zouden we toch eerder een speaker, een koptelefoon of oordopjes adviseren.

Tenslotte nog interessant om te weten: aan de onderkant van de iPhone 7 vind je twee identieke speakergrilles, maar alleen de rechter is een echte speaker. De linker zit er puur voor de symmetrie. Volgens Apple wordt het ook gebruikt als barometrische kamer voor het meten van de hoogteverschillen. Het is één van de extra functies die Apple kon inbouwen dankzij het achterwege laten van de koptelefoonaansluiting.

iPhone 7 review: de nieuwe EarPods

iPhone 7 review: Koptelefoonaansluiting

We wisten maanden geleden al dat de iPhone 7 geen koptelefoonaansluiting zou krijgen. Daardoor konden we al een tijdje wennen aan het idee. Nu het eenmaal zover is, is er geen weg meer terug. Nieuwe iPhone 7-bezitters zullen de overstap moeten maken, of ze willen of niet. Als je terugkijkt was het verdwijnen van de 30-pins-connector in 2012 eigenlijk vervelender. Opeens werkten al je kabels, docks en dure speakers niet meer. Losse adapters waren vrij duur. Toch is de iPhone 5 niet de geschiedenis in gegaan als een onhandig toestel. Bij de iPhone 7 bestaat die kans wel. Ondanks alle verbeteringen in de iPhone 7 hoor je ‘bij de bakker en de slager’ vooral dat er geen koptelefoonaansluiting meer in zit en dat je de (gratis meegeleverde) adapter gemakkelijk zult verliezen.

Apple is niet de eerste die de koptelefoonaansluiting achterwege laat (Motorola deed het al eerder dit jaar), maar wel de meest invloedrijke. Wat ons betreft heeft Apple de communicatie niet handig aangepakt. Phil Schiller sprak op het podium over ‘courage‘ (vertaling: durf of dapperheid). Het dappere Apple durfde de stap te nemen om achterhaalde technologie uit de vorige eeuw aan de kant te zetten. Het klonk ongemakkelijk. Apple gaf zichzelf een schouderklopje, terwijl ze beter iets anders hadden kunnen doen: uitleggen hoe er door het weglaten van de koptelefoonaansluiting ruimte ontstond voor praktische verbeteringen waar iedereen iets aan heeft. Apple heeft wel vaker technologieën aan de kant gezet, omdat er betere alternatieven waren en omdat het nauwelijks meer werd gebruikt. Een voorbeeld is het verdwijnen van de floppy drive door de opkomst van de cd.

[mashtweet tweet=”Apple schetst ons voor de koptelefoonaansluiting een probleem dat er niet is of was.” username=”iCulture”]

Maar bij de koptelefoonaansluiting was er geen probleem. Het is een standaard die nog door miljoenen mensen gebruikt wordt en waar niemand zich aan stoort omdat het verouderd zou zijn. Apple schetste ons tijdens de presentatie een probleem dat er niet is.

iPhone 7 review: de Lightning Earpods

De oplossing van Apple geeft ook niet echt voldoening. Ze pakken een standaard af, om ons te forceren om nieuwe technologie te omarmen (bijvoorbeeld draadloze oordopjes), maar ze geven andere fabrikanten niet de mogelijkheid om de verbeterde Bluetooth-functies in iOS te gebruiken. De W1-chip die moet zorgen voor verbeterde Bluetooth-communicatie tussen de iPhone en Apple’s eigen, nieuwe AirPods draadloze oordopjes, zal alleen aanwezig zijn in eigen oordopjes van Apple en Beats. Eigenlijk is nu het meest ongunstige moment aangebroken om nieuwe (Bluetooth) oordopjes te kopen. Je weet niet welke oplossingen andere fabrikanten nog gaan verzinnen en of er bijvoorbeeld betere en goedkopere adapters komen voor het aansluiten van je bestaande oordopjes en het gelijktijdig opladen. Dat je niet langer kunt opladen en muziek luisteren vinden we een stap achteruit, geen vooruitgang.

Wat ons betreft had de koptelefoonaansluiting niet zo nodig nu al hoeven te verdwijnen. Want ook al dateert de 3,5mm-plug uit de jaren zestig van de vorige eeuw, hij functioneert nog steeds prima en draadloos is niet per sé altijd handiger. Net als bij een muis weet je dat een bekabeld exemplaar het altijd doet. Je hebt nooit gedoe met koppelen of lege batterijen; het werkt betrouwbaar en het werkt altijd.

iPhone 7 review: de meegeleverde audio-adapter

Gelukkig levert Apple een gratis Lightning-naar-3,5mm adapter mee en kun je voor €9 per stuk nog wat extra adapters erbij kopen.

Let op: sinds september 2018 levert Apple de adapter niet meer mee in de verpakking. Je zal deze voortaan zelf los moeten aanschaffen. Dat kan o.a. bij Coolblue.

Gebruik je je iPhone in de auto, op kantoor en thuis met oordopjes, dan kun je het beste een voorraadje van deze adapters inslaan. Het is het goedkoopste accessoire dat je momenteel in de Apple Store kunt kopen, maar als je een stuk of vijf nodig hebt (inclusief vervanging van zoekgeraakte) gaat deze noodzakelijke ‘revolutie’ je toch ongemerkt veel geld kosten. Je kunt de adapter het beste aan je favoriete oordopjes laten zitten. Wel is inmiddels gebleken dat de audiokwaliteit iets minder wordt als je de adapter gebruikt, al merk je daar in de praktijk vrijwel niets van.

Andere fabrikanten zullen misschien slimmere oplossingen dan de huidige adapter gaan verzinnen (dat weten we pas over een paar maanden), maar het zal lastig zijn om Apple’s prijs van €9 te verslaan.

iPhone 7 review: de audio-adapter voor bestaande oordopjes

Geen weg meer terug

We adviseren om de adapter goed te bewaren, want het is waarschijnlijk een eenmalig goedmakertje om de overstap naar de Lightning-koptelefoonaansluiting wat te verzachten. Volgend jaar zal er waarschijnlijk geen gratis adapter meer in het doosje zitten.

Op één ding hoeven we in ieder geval niet te rekenen – en dat is dat Apple terugkeert op deze beslissing. In toekomstige iPhones zal de 3,5mm-jack niet terugkeren. Apple heeft besloten dat dit de toekomst is en we moeten nu even door deze moeilijke periode heen. Straks zijn we niet anders gewend, zeker als andere fabrikanten het voorbeeld van de iPhone 7 gaan volgen en ook de koptelefoon laten vervallen om ruimte te maken voor meer componenten. De eerstvolgende iPads en MacBooks zullen waarschijnlijk ook geen koptelefoonaansluiting meer hebben.

[mashtweet tweet=”Hoe zuur ook; in toekomstige iPhones zal de 3,5mm-jack niet terugkeren.” username=”iCulture”]

Dat biedt voor Apple ook de mogelijkheid om de toestellen dunner te maken. Het is goed dat Apple daar bij de iPhone 7 niet de nadruk op heeft gelegd, want dat zou ze niet in dank zijn afgenomen. Het huidige argument (meer en betere componenten) vinden we overtuigender.

iPhone 7 review: Lightning EarPods

Apple levert bij de iPhone 7 nieuwe EarPods met Lightning-aansluiting mee. Die zien er hetzelfde uit als hun voorgangers met 3,5mm-aansluiting en klinken ook hetzelfde. Toch wijken ze op twee punten af van de EarPods die we kennen. Het kabeltje is zo’n 10cm langer en ze zijn gemaakt van iets dunner en soepeler materiaal. Het is nog even afwachten of dat nieuwe materiaal gunstig is. In eerste instantie voelt het goedkoper, maar we weten pas over een paar maanden meer over de slijtvastheid.

Het design van de oordopjes is nog steeds hetzelfde als voorheen. Heb je moeite met de pasvorm of vallen ze steeds uit je oren, dan kun je je favoriete oordopjes met adapter blijven gebruiken of toch maar overstappen naar Lighting-oordopjes. Daarmee ben je meteen voorbereid op de toekomst, want de kans is klein dat Apple volgend jaar alweer overstapt naar USB-C.

iPhone 7 review met EarPods

Het goede nieuws is dat je je Lightning-oordopjes meteen kunt gebruiken op alle apparaten met een Lightning-poort. Steek ze in een iPhone 5 of een iPad 4 en ze zullen meteen werken. Je hoeft dus de komende jaren niet rond te lopen met twee verschillende sets oordopjes.

We kunnen het mooier maken dan het is, maar het blijft de eerste dagen toch knap onhandig, vooral als je snel even een video wilt kijken. Je grijpt in je tas, vindt een set oordopjes en dan… past het niet. Waar had je die adapter ook alweer gelaten? Zo’n situatie gaat iedereen met de iPhone 7 wel eens overkomen. Het aansluiten van oordopjes was altijd een handeling waar je niet over na hoefde te denken. Nu opeens wel en dat is wennen.

iPhone 7 review: de Lightning EarPods zijn van dezelfde kwaliteit als de eerdere

Volgens een onderzoek van Creative Strategies gebruikt 54% van de iPhone-gebruikers de oordopjes die in de doos zitten. Voor die groep mensen is de overgang eigenlijk het gemakkelijkst: gooi alle 3,5mm EarPods weg en zorg dat je altijd een exemplaar met Lighting-aansluiting in je tas hebt zitten, zodat je nooit misgrijpt. Het wordt lastiger voor mensen die meerdere audio-apparaten en oordopjes in gebruik hebben. Zij moeten rekening houden met meerdere aansluitingen en meerdere adapters voor de oordopjes, of overstappen op draadloos.

We merkten dat het bijvoorbeeld onhandig is als je je oordopjes gebruikte voor je Mac. Als je vaak wisselt van iPhone naar MacBook, zal het je ongetwijfeld een keer gebeuren dat je misgrijpt. Je Lightning EarPods passen niet in je Mac en Apple heeft geen 3,5mm-naar-Lightning-adapter uitgebracht. Je zult dan toch moeten kiezen tussen draadloze koptelefoons, een oudere koptelefoon met adapter of twee koptelefoons (Lightning EarPods en een ouderwetse koptelefoon).

iPhone 7 review: audio-adapter voor je huidige oordopjes

AirPods en meer

Apple ziet een toekomst waarin alles draadloos is, inclusief draadloos muziek luisteren en opladen. Bij de iPhone 7 heb je echter meer kabels en adapters nodig dan je zou willen. Dit is namelijk niet het moment om te investeren in dure Bluetooth oordopjes. Apple’s AirPods zijn nog niet op de markt, de W1-chip zit verder alleen in de nieuwe Beats-producten (die trouwens ook nog niet verkrijgbaar zijn) en het is onduidelijk wat andere fabrikanten gaan doen. Misschien gaat Apple een certificatie-programma opzetten voor de W1-chip, misschien ook niet.

De W1-chip gaat ervoor zorgen dat het gebruik van Bluetooth oordopjes makkelijker wordt. Niet als vervanger van Bluetooth, maar als extra controller-chip voor eigen functies die Apple gaat ontwikkelen. Het voordeel van deze chip is dat het koppelen soepeler verloopt en dat de verbinding tussen oordopjes en iPhone stabieler blijft. Heb je veel Apple-producten, dan kan het lonend zijn om voor oordopjes met W1-chip te kiezen. Ze zijn automatisch gekoppeld met elke iPhone, iPad, Apple Watch en Mac die op jouw iCloud-account is aangemeld (dit geldt vanaf de iPhone 5). Het is te vroeg om nu al te oordelen hoe goed dit gaat werken. De W1-powered oordopjes werken gelukkig ook met andere Bluetooth-apparaten, dus je zit niet gevangen in Apple’s ecosysteem.

Over ecosysteem gesproken: dat is rondom de iPhone 7 nog onzeker en volop in ontwikkeling. We weten niet welke oplossingen andere fabrikanten gaan verzinnen om het koppelen van Bluetooth-oordopjes makkelijker te maken. Fabrikanten zijn nog zoekende en de eerste oplossingen zullen niet de meest verfijnde zijn. Belkin’s adapter voor gelijktijdig luisteren en opladen via de Lightning-poort (€40) ziet eruit als een grote VGA-dongle en prijst zichzelf uit de markt door de hoge prijs en het forse uiterlijk.

Bekijk ook

Zo kun je je iPhone 7 opladen tijdens het muziek luisteren

Een van de grote bezwaren van de iPhone 7 is dat je niet tegelijk kunt opladen en muziek luisteren. Met deze 3 oplossingen lukt het wel - maar de ultieme oplossing zit er nog niet bij.
iPhone 7 review: oordopjes op de achtergrond

Andere Lightning-oordopjes

Een andere oplossing is om speciale Lightning-oordopjes te kopen, maar ook dat is nu nog een onzekere investering. Het voordeel is dat deze oordopjes stroom krijgen via de Lightning-poort, zodat functies als ruisonderdrukking mogelijk worden zonder dat er een batterij in de oordopjes hoeft te zitten. Ook hebben de duurdere oordopjes een eigen digitaal-naar-analoog converter (DAC) en eigen versterkers, zodat de geluidskwaliteit beter is dan met de oordopjes van Apple zelf.

iPhone 7 review: met de audio-adapter kun je je favoriete oordopjes aansluiten

Accessoires met 3,5mm-aansluiting

Nog een laatste opmerking over de verdwenen koptelefoonaansluiting: er zijn sommige accessoires die er gebruik van maken. Zo hebben we een lichaamsthermometer van Kinsa die je in de 3,5mm-jack steekt en een omgevingstthermometer die eveneens van de 3,5mm-jack gebruik maakt. Die zijn nu alleen nog bruikbaar met de Lightning-naar-3,5mm adapter of op oudere iPhones. Een soortgelijk probleem hadden we bij het verdwijnen van de 30-pins connector, toen we een paar gezondheidsaccessoires zoals een bloeddrukmeter en glucosemeter niet meer zonder extra adapter konden aansluiten. Gelukkig kiezen steeds meer accessoiremakers voor een draadloze verbinding via Bluetooth, waardoor spullen langer meegaan, ongeacht welke fysieke aansluitingen je hebt. Apple heeft gelijk dat de toekomst draadloos is, maar we moeten nu even door een moeilijke overgangsperiode.

iPhone 7 review: performance en A10 Fusion

Apple heeft veel talent in huis op het gebied van processoren. Voorheen kochten ze standaard-processoren die ze nog wat tweakten, maar tegenwoordig ontwerpt Apple de processoren zelf. En elk jaar zijn er weer verbeteringen.

Apple heeft dit jaar voor een andere insteek gekozen. De A10 Fusion bevat vier kernen, waarvan twee energiezuinig zijn en helemaal zijn geoptimaliseerd voor simpele taken, zoals e-mail lezen en browsen. De andere twee kernen zijn uitsluitend gericht op performance en hebben een hogere kloksnelheid (2,23GHz) dan voorheen. Ze gebruiken vijfmaal zoveel energie als de tragere kernen en komen daarom alleen in actie als het echt nodig is. Een speciale controller verdeelt de taken.

Het is Apple’s eerste quad-core CPU voor de iPhone en het is de eerste echt grote vernieuwing sinds de 64-bit A7. Je gaat het effect duidelijk merken aan je batterijduur, zeker als je vooral lichte toepassingen gebruikt.

iPhone 7 review: de verbeterde voelbare feedback maakt de iPhone 7 prettiger in gebruik

De oplossing die Apple met A10 Fusion heeft gekozen is op zich niet nieuw, maar Apple kan het wel veel beter uitvoeren dan andere fabrikanten, omdat ze hardware en software nauwkeurig op elkaar kunnen afstemmen. Uit snelheidstesten met het opstarten van apps blijkt dan ook regelmatig dat de iPhone sneller is dan toestellen van andere merken met veel meer kernen. Interessant feitje: de eerste deca-core (!) smartphone met 10 kernen wordt gemaakt door de Chinese fabrikant Elephone. Maar fabrikanten zoals Elephone gebruiken Android en hebben niet de vrijheid die Apple heeft om alles naar hun hand te zetten. Apple doet niet mee aan de race voor indrukwekkende specs. Ze optimaliseren “als een malle” en dat blijkt te werken.

[mashtweet tweet=”Apple doet niet mee aan de race voor specs. Ze optimaliseren als een malle en dat lijkt te werken.” username=”iCulture”]

Toch is het principe van A10 Fusion allerminst nieuw. Apple heeft het idee geleend van processorfabrikant ARM, die met het big.LITTLE systeem ook lager geklokte kernen inschakelt voor simpele taken. Het concept is hetzelfde, maar Apple heeft voor een heel andere architectuur gekozen omdat ze niet tevreden waren met de performance van de standaard ARM-processoren. Technisch gezien is het een quad-core CPU, maar in de praktijk is het eigenlijk een dual-core processor, net als voorgaande A7, A8 en A9 CPU’s van Apple. Wat je er extra bij krijgt, zijn de twee energiezuinige kernen die op een kloksnelheid rond de 1 GHz zijn ingesteld. Zet je de iPhone in energiebesparende modus, dan kun je ook deze snelheid verwachten.

iPhone 7 review: meer power dankzij de A10 Fusion chip

De twee snelle cores hebben een kloksnelheid van 2,35 GHz, de hoogste kloksnelheid ooit op een mobiele CPU van Apple. Het is flink meer dan de 1,85 GHz van de A9-chip. Dit leidt ertoe dat de A10 volgens Apple 40 procent sneller is dan de A9 (daarover later meer bij onze benchmarktests). Die snelheidsverhoging is bijna volledig te danken aan de hogere kloksnelheid.

Snelheid: wat merk je ervan?

Maar wat merk je er in de praktijk nu eigenlijk van? Wat snelheid betreft niet zoveel ten opzichte van de iPhone 6s. Er zijn nog geen apps die het maximale uit de A10 Fusion proberen te halen en de CPU van de iPhone 6s is nog steeds snel genoeg voor de hedendaagse games. We merkten dat vrijwel alle apps net zo soepel te gebruiken waren en net zo snel reageerden op de iPhone 6s als op de iPhone 7. Het grote verschil is te merken aan de batterij. Als je precies dezelfde apps opstart en gebruikt, gaat de batterij van de iPhone 7 langer mee. Dit komt door het soepele switchen tussen de high-performance en high-efficiency kernen. Ontwikkelaars kunnen daar trouwens geen invloed op uitoefenen. Alleen iOS bepaalt hoe de vier kernen worden ingezet.

Weinig performance-verschil tussen iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Wat ons ook opviel is dat er eigenlijk weinig verschil in CPU-performance zit tussen de iPhone 7 en 7 Plus, ondanks het feit dat het kleinere model 2GB RAM heeft en de Plus 3GB RAM, beide LPDDR4. Die extra hoeveelheid werkgeheugen is ongetwijfeld nodig voor het grotere scherm en de extra camerafuncties, waarbij de CPU complexere berekeningen moet uitvoeren om de twee camerabeelden steeds te combineren. Bij het fotograferen met de iPhone 7 Plus in portretstand (toegevoegd vanaf iOS 10.1 Publieke Beta) zul je ook merken dat het toestel iets warmer wordt. Bij het gebruik van apps merkten we geen verschil in performance, ook al kan de iPhone 7 Plus meer apps, documenten en tabbladen in het werkgeheugen kwijt.

Apple heeft bij de GPU (grafische processor) gekozen voor zes kernen. Er zit opnieuw een PowerVR GPU in van Imagination Technologies, die volgens Apple tot 50 procent sneller is dan die van de A9. Maar eigenlijk boeit dat niet zoveel, want zoals we hierboven ook al opmerkten: de performance van de iPhones is de afgelopen jaren zo indrukwekkend, dat er weinig meer te wensen is.

Benchmark-tests

We voerden de Geekbench 4-benchmarks uit, die dit jaar zijn aangepast voor de nieuwste toestellen. Hieronder zie je allereerst de uitslag van de 4,7-inch iPhone 7, het toestel dat de meeste mensen zullen gebruiken. De single-core en multi-core scores zijn respectievelijk 3432 en 5530. Vorig jaar schreven we in ons iPhone 6s-review:

Met Geekbench haalden we met zowel de iPhone 6s als de iPhone 6s Plus een single-core score van rond de 2500 en een multi-core score rond de 4300 tot 4400. Dat is een enorme sprong ten opzichte van de iPhone 6-modellen die bij de multicore-scores nog onder de 3000 punten bleven.

Het laat zien dat de scores er behoorlijk op vooruit zijn gegaan. Geekbench 4 laat ook een vergelijking zien met eerdere toestellen, zodat je nog beter ziet dat de iPhone 7 het snelste iOS-toestel van dit moment is.

Hieronder zie je de scores van de 4,7-inch iPhone 7:

Geekbench 4 iPhone 7 ten opzichte van eerdere

Ten opzichte van de iPhone 6s is er bij single-core sprake van een stijging van 2376 naar 3432, dus 44%. Bij multi-core is er een stijging van 3994 naar 5540, dus 38%. Apple’s claim dat de CPU 40% sneller is blijkt dus goed te kloppen.

Dezelfde test voerden we ook uit met de 5,5-inch iPhone 7 Plus, die ongeveer dezelfde score haalt. Hieruit kun je afleiden dat de 3GB RAM niet tot een spectaculair hogere score leidt (dit komt ook omdat de Plus meer pixels heeft):

Geekbench 4 benchmarktest met iPhone 7 Plus

Ten opzichte van de iPhone 6s Plus zien we bij single-core een stijging van 2400 naar 3421, dus 42%. Bij multi-core gaat de score van 4030 naar 5562, dus 38%. Ook hier klopt Apple’s claim van een prestatieverbetering van 40%.

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus scoren beter dan de iPad Pro’s. En voor wie het nog niet doorhad: de iPhone SE presteert net zo goed als de iPhone 6s (Plus), maar is gewoon wat compacter.

Toch vertellen benchmarks maar het halve verhaal, vandaar dat we het beperken tot deze ene benchmark-test. Waar het echt om gaat is hoe snel een toestel aanvoelt tijdens het gebruik en hoe de batterijduur is. En zoals je elders in dit review hebt gelezen zit je op beide punten wel goed met de iPhone 7.

iPhone 7 review: Opslag

Dit jaar verdubbelt Apple de interne opslag van alle nieuwe iPhone-modellen en dat is een goede ontwikkeling. Je zit voor het instapmodel niet langer aan een “magere” 16GB vast, maar krijgt 32GB. Daarmee stopt hopelijk ook de discussie of Apple een geheugenkaartslot in de iPhone moet stoppen. Intern geheugen is betrouwbaarder en voor externe opslag kun je veel beter cloudopslag gebruiken.

Voor mensen die regelmatig foto’s en video’s maken is de 32GB versie een prima instapper, al vinden we het jammer dat 64GB als tussenmaat is verdwenen. We hadden liever wat meer onderscheid gezien: bijvoorbeeld 32/64/128GB voor de 4,7-inch iPhone 7 en 64/128/256GB voor de 5,5-inch iPhone 7 Plus die wat vaker voor fotografie gebruikt zal worden. Apple heeft alles op één lijn gehouden, waarschijnlijk om het simpel te houden. Toch zit er een addertje onder het gras: wil je de nieuwe gitzwarte kleur, dan is 32GB niet mogelijk. Deze toestellen zijn alleen met 128GB en 256GB opslaggeheugen verkrijgbaar.

Een interessante bijkomstigheid is trouwens, dat de 128GB en 256GB iPhone 7 volgens experts iets sneller zouden opstarten dan de modellen met 32GB. Dit zou te maken hebben met de aanwezigheid van meer NAND-chips in de grotere modellen, die gelijktijdig uitgelezen kunnen worden.

[mashtweet tweet=”Wil je de nieuwe gitzwarte kleur voor je iPhone 7, dan is 32GB opslaggrootte niet mogelijk.” username=”iCulture”]

Maar de werkelijkheid blijkt anders, merkten we toen we het gingen meten. Dit zijn de opstarttijden van onze testmodellen, waarbij we steeds twee metingen hebben gedaan:

  • 32GB iPhone 7 opstarttijd: 22s en 25s
  • 128GB iPhone 7 opstarttijd: 42s en 47s
  • 256GB iPhone 7 Plus opstarttijd: 33s en 34s

Ter vergelijking:

  • 128GB iPhone 6s opstarttijd: 1:07m en 1:13m

Helaas hadden we geen modellen met exact dezelfde configuratie, maar wat wel duidelijk is is dat de 32GB iPhone 7 het snelst opstart van allemaal en niet de 128GB en 256GB modellen, zoals juist verwacht werd.

iPhone 7 review: Draadloze functies

De draadloze functies in de iPhone 7 zijn grotendeels gelijk aan die van de iPhone 6s. De toestellen werken met Bluetooth 4.2 en 802.11ac Wi-Fi met een maximale snelheid van 867 Mbps. Dit wordt ook gebruikt in de huidige AirPort Extreme, Time Capsule en de nieuwere Macs en is tweemaal zo snel als de iPhone 6. Wel heb je hiervoor een MIMO-router nodig. Bij koffiezaakjes zul je ondanks de mooie specs van je iPhone vaak niet verder komen dan 50 tot 150 Mbps en loont het de moeite om 4G te gebruiken, mits je databundel dat natuurlijk toelaat.

Over 4G gesproken: mobiel internet heeft een iets hogere maximumsnelheid gekregen (van 300 Mbps naar 450 Mbps), maar daar ook daar heb je alleen iets aan als jouw provider het aanbiedt in de vorm van 4G Plus of soortgelijke marketingtermen. De iPhone 7 ondersteunt ook meer LTE-banden, wat van pas kan komen als je wereldreiziger bent. In Nederland en België levert het eigenlijk geen voordelen op; daar werden alle gangbare LTE-banden al ondersteund.

iPhone 7 review: de iPhone 7 bevat geen verbeteringen voor de belkwaliteit, maar wel voor mobiel internetten

iPhone 7 review: Batterijduur

De batterijduur van de iPhone 7 is volgens Apple sterk verbeterd. Door het weghalen van de koptelefoonaansluiting is er ruimte vrijgekomen voor een grotere accu en nog wat andere componenten. In de iPhone 7 vind je een 14% grotere batterij (van 1.715mAh naar 1.960mAh), wat volgens Apple een twee uur langere gebruiksduur oplevert. In de iPhone 7 Plus ging de batterijcapaciteit met 5% omhoog van 2.750mAh naar 2.910mAh en dit zou één uur meer gebruiksduur moeten opleveren ten opzichte van de iPhone 6s Plus. Het is niet alleen te danken aan de iets grotere batterij, maar ook aan de A10 Fusion-processor en allerlei optimalisaties die Apple dit jaar weer heeft doorgevoerd. Bovendien zijn componenten zoals het scherm elk jaar vaak net iets energiezuiniger.

Speel je geen zware games en kijk je geen HD-video’s op je telefoon, dan draait de iPhone 7 vrijwel uitsluitend op de twee energiezuinige kernen van de A10 Fusion en krijg je een verrassend lange gebruiksduur.

iPhone 7 review: de performance is dit jaar weer sterk verbeterd

Bij hevig gebruik ging de iPhone 7 Plus in onze test 13,5 uur mee, zo’n drie uur langer dan de iPhone 6s Plus. We hebben hierbij geen kunstmatige benchmark-test gedraaid (die vaak niet-realistische resultaten opleveren), maar gebruikten het toestel intensief zoals een gewone gebruiker zou doen, met veel streaming video, browsen en een spelletje op z’n tijd. Bij normaal gebruik haalden we 19 uur, een tijdsduur die wat meer overeenkomt met dagelijks gebruik. Dit is ongeveer anderhalf uur langer dan bij de iPhone 6s Plus.

De betere batterij is ook te merken bij de 4,7-inch iPhone 7. Hoewel een gloednieuwe batterij in een nieuw toestel natuurlijk altijd langer mee gaat dan de batterij van je huidige iPhone, merkten we toch wel enkele verbeteringen. Je hoeft niet te rekenen op een halve dag langer gebruik, maar het is nu wel wat makkelijker om het einde van de dag te halen zonder tussendoor te hoeven laden. Twaalf uur in de standby-stand plus enkele uren normaal gebruik, kost de iPhone 7 geen moeite. Bij hevig gebruik red je het net tot het einde van de dag.

Voor een toestel met LCD-scherm scoort de iPhone 7 erg goed. Concurrerende smartphones met OLED-scherm hebben vaak een wat langere batterijduur bij hevig gebruik, vooral bij het afspelen van video’s met donkere tinten. Omdat de pixels bij zwarttinten helemaal uitgeschakeld zijn bij een OLED-scherm, kost het veel minder energie. We kijken daarom uit naar het moment dat Apple ook OLED-schermen gaat toepassen (waarschijnlijk in 2017).

Geen snellader

Wat ons opviel is dat het opladen naar 100% relatief lang duurt, vooral bij de iPhone 7 Plus. Als je gewend bent om ‘s nachts op te laden hoeft dat geen probleem te zijn; je haalt bij normaal gebruik namelijk met gemak het einde van de dag en ‘s ochtends begin je weer met 100%. Wel is het lastiger als je ‘s avonds nog even de deur uit moet. Een halfuurtje bijladen is niet voldoende. We hadden liever gezien dat Apple een 12 Watt-snellader had meegeleverd, zoals bij de iPads. Gelukkig hebben we nog wel zo’n 12 Watt-lader liggen en is de iPhone 7 er ook geschikt voor (eerdere iPhones trouwens ook).

iPhone 7 review: De concurrentie

Normaal gesproken zou de Galaxy Note 7 een goede tegenhanger van de iPhone 7 Plus zijn, maar zoals inmiddels algemeen bekend, is dit geen aanrader vanwege de ontvlambare batterijen. De Galaxy S7 en S7 Edge komen daardoor het best in de buurt. Ze zijn beide voorzien van de Snapdragon 820-processor en 4GB RAM, al wil dat niet zeggen dat de performance beter is. Sterker nog: door Apple’s optimalisaties is de iPhone 7 sneller in vrijwel alle vergelijkende tests. De S7 biedt ook een 12-megapxel camera die kan wedijveren met de camera’s in de iPhone 7. Het scherm van de S7 heeft een hogere resolutie en ondersteunt ook een breder kleurengamma dan de standaard sRGB.

Samsung Galaxy S7 Edge

Zoek je een telefoon met een mooie uitstraling en goede multimediafuncties, dan komt de HTC 10 in aanmerking (zie foto hieronder). HTC maakt high-end toestellen die qua bouwkwaliteit vergelijkbaar zijn met Apple. Google gaat op 4 okotober nieuwe smartphones onthullen die volgens de voorspellingen voorzien zijn van 4GB RAM, een 12-megapixel camera en quad-core chipsets van Qualcomm. Ook die zullen rechtstreeks met de iPhone 7 concurreren en waarschijnlijk lager geprijsd zijn.

HTC 10

Wel zul je bij Android te maken krijgen met tragere updates, zul je de intuïtieve functies van iOS 10 moeten missen en grijp je ook naast de prima klantenservice van Apple’s Genius Bar. Als je Google’s eigen toestellen koopt ben je wel verzekerd van vlotte updates, maar zul je de klantenservice en uitgebreide support moeten missen.

Voor wie is de iPhone 7 bedoeld?

Als je zit te twijfelen of je wilt upgraden, zijn er een paar overwegingen om rekening mee te houden.

Ten eerste de ontbrekende koptelefoonaansluiting: ben je daar mentaal al klaar voor, of wil je nog even een jaartje wachten om aan het idee te wennen? Lijkt het je een te groot bezwaar, dan zou je met je huidige iPhone alvast wat met draadloze audio kunnen experimenteren om te kijken of het bevalt. Apple’s nieuwe AirPods en de Beats-oordopjes met W1-chip werken vanaf de iPhone 5. Merk je dat het geen probleem is, dan kun je altijd later nog overstappen naar de iPhone 7 of naar zijn opvolger. Nu overstappen is lastiger dan over een halfjaar of een jaar, als het aanbod van Lightning-oordopjes en Bluetooth-headsets groter is.

Een belangrijke reden om juist wél te upgraden is de verbeterde camera. Ben je altijd met fotografie in de weer, dan biedt de vernieuwde camera in de iPhone 7 genoeg aanknopingspunten om over te stappen. Zelfs als je voor de 4,7-inch iPhone 7 kiest.

Ook voor mensen die in een waterrijke omgeving werken, is een upgrade naar de iPhone 7 zinvol. Badmeesters en zeilinstructeurs lopen geen risico meer dat hun iPhone kapot gaat na een duik in het water.

Het uiterlijk van de iPhone 7 zou ook een overweging kunnen zijn om te upgraden. Een nieuw kleurtje klinkt misschien niet als een innovatie, maar de zwarte uitvoering (zonder zichtbare antennestrepen!) heeft al heel wat mensen over de streep getrokken. Ze kopen het nieuwe model, omdat ze het gewoon mooi vinden. Niks mis mee. Het is jouw geld en jij bepaalt hoe je het uitgeeft.

Of de prijs/kwaliteitverhouding voor jou acceptabel uitvalt is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. iPhones zijn waardevast en misschien kun je je huidige toestel voor een goede prijs verkopen, waardoor het overstappen naar de iPhone 7 je in feite niet zoveel kost. Uit onze poll bleek dat veel iCulture-lezers elk jaar de nieuwste iPhone aanschaffen en daarbij lijkt de prijs niet echt een rol te spelen. De extra snelheid, betere camera en waterbestendigheid zijn moeilijk te weerstaan als je je huidige iPhone voor een goede prijs kan verkopen. Geef je je huidige iPhone aan een gezinslid, dan is €769 opeens wel een flinke prijs.

Veel functies in de iPhone 7 zijn leuk om te hebben, maar niet noodzakelijk en veel verbeteringen die je krijgt zijn onderdeel van iOS 10. Dus daar kun je op je huidige iPhone ook gebruik van maken. Heb je een iPhone 6 of nieuwer, dan kun je daar nog prima een jaar mee vooruit. Je huidige toestel draait iOS 10 en is snel genoeg. Erger je je alleen aan de batterijduur, dan is het misschien een idee om de batterij te laten vervangen.

iPhone 7 review: onze conclusie

Voor mensen die toe zijn aan een verlenging van hun abonnement is de iPhone 7 een no-brainer, omdat je er op zoveel punten op vooruit gaat. Zeker voor mensen die lange tijd met hun toestel willen doen is de iPhone 7 een veilige keuze. Het jubilieummodel van volgend jaar krijgt volgens de geruchten een heel ander uiterlijk en is daarom iets minder geschikt voor mensen die liever willen dat de kinderziektes er al uit zijn.

Mensen die nu nog een iPhone 5 of 5s gebruiken en niet zitten te wachten op een groter scherm, kunnen ook overwegen om de iPhone SE te nemen. Die is nog maar een halfjaar oud en is aanmerkelijk goedkoper. Bovendien krijg je bij de SE nog jarenlang snelle updates, wat je niet kunt zeggen van Android-toestellen in dezelfde prijsklasse.

Bij de iPhone 7 valt de prijs/kwaliteitverhouding eigenlijk wat ongunstig uit. Voor al die nieuwe functies betaal je wel de hoofdprijs. Het is daarom niet gek dat veel mensen toch liever niet voor de nieuwste generatie kiezen, maar het model van vorig jaar. Ook prima, want de iPhone 6s is sinds kort in prijs verlaagd, waardoor het een interessantere deal is geworden voor mensen die niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeven te hebben. Je krijgt dan dezelfde softwarefuncties, dezelfde goede herverkoopbaarheid en prima klantenservice, zonder dat je bankrekening compleet wordt geplunderd.

[mashtweet tweet=”Bij de iPhone 7 valt prijs/kwaliteitverhouding ongunstig uit. Voor alle nieuwe functies betaal je wel de hoofdprijs.” text=”Bij de iPhone 7 valt de prijs/kwaliteitverhouding eigenlijk ongunstig uit. Voor alle nieuwe functies betaal je de hoofdprijs.”]

iPhone 7 review: kiezen tussen vertrouwd en het nieuwe van volgend jaar

Score

8.6

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

€769

Voordelen +

  • Degelijke constructie zoals we van Apple gewend zijn
  • Waterbestendig, minder kans op waterschade
  • Zeer goede performance
  • Fantastische camera met zoom
  • Stereospeakers voor beter geluid
  • Betere batterijduur dan voorheen
  • Prettige feedback dankzij verbeterde Taptic Engine

Nadelen -

  • Geen nieuw design ten opzichte van iPhone 6 en 6s
  • Prijs aanmerkelijk hoger dan toptoestellen van andere merken
  • Veel verbeteringen zitten in iOS 10 en zijn ook op je huidige toestel te gebruiken
  • Verdwijnen van koptelefoonaansluiting is onhandig
  • Overstap naar draadloze oordopjes nu nog onzeker, vanwege beperkt aanbod van W1-oordopjes
  • Door brede bezel is de behuizing van de iPhone 7 groter dan bij concurrenten

Conclusie iPhone 7 review

De iPhone 7 is een compleet toestel met veel praktische verbeteringen, waarbij vooral de camera er positief uit springt. Het is verstandig van Apple dat ze juist op die verbeteringen in de camera de nadruk hebben gelegd. Voor het waterbestendiger maken van de iPhone moest Apple twee minder populaire maatregelen nemen, waar eigenlijk niemand op zat te wachten: de niet-bewegende homeknop en het weghalen van de koptelefoonaansluiting. Over die koptelefoonaansluiting zal nog lang worden gepraat. Sommige gebruikers zullen het zien als een eigenzinnige maatregel van Apple om hun toekomstvisie door te drukken en je te dwingen nieuwe accessoires te kopen. Maar voor Apple is het een bewuste stap richting de toekomstige iPhones die geen homeknop meer hebben en waarbij alles draadloos is. In plaats van opscheppen over ‘durf’ en ‘moed’ had Apple beter kunnen uitleggen hoe ze de vrijgekomen ruimte van de koptelefoonaansluiting nuttig hebben gevuld met bruikbare verbeteringen.

iPhone 7 review: voor veel verbeteringen heb je niet direct een iPhone 7 nodig, bijvoorbeeld de Berichten-app in iOS 10

Want dat is de indruk die tijdens het reviewen bij ons is blijven hangen: er zitten zoveel kleine en grote verbeteringen in deze iPhone 7, dat het zonde is als mensen alleen naar het uiterlijk kijken. Wie wat beter kijkt naar de daadwerkelijke vernieuwingen, ontdekt dat de iPhone 7 er wat snelheid, accuduur, geluid, waterdichtheid en camerakwaliteit met sprongen op vooruit is gegaan. Wij zijn gek op die interne verbeteringen, waardoor de iPhone nog prettiger in gebruik is. Zodra je de iPhone 7 in handen hebt en de thuisknop aanraakt voel je: dit is Apple’s nieuwste iPhone en die is net even anders. Maar we snappen ook dat veel gebruikers weer toe zijn aan een nieuw uiterlijk. Zeker omdat bijna alle concurrenten ondertussen toestellen maken die eruit zien als de iPhone. Gelukkig kun je dit jaar voor twee zwarttinten kiezen, zodat de nieuwigheid er ook aan de buitenkant vanaf straalt.

[mashtweet tweet=”In de iPhone 7 zitten zoveel verbeteringen, dat het zonde is als mensen alleen naar uiterlijk kijken.” text=”Er zitten zoveel kleine en grote verbeteringen in de iPhone 7, dat het zonde is als mensen alleen naar het uiterlijk kijken.” username=”iCulture”]

Apple bereidt zich met de iPhone 7 voor op de toekomst en heeft een toestel gemaakt dat de logische opvolger is van de iPhone 6-familie. In feite is de keuze niet zo moeilijk: je kiest voor de zekerheid en kwaliteit van een volledig doorontwikkeld toestel, een evolutie met heel veel nuttige verbeteringen waar je zeker plezier van zult hebben. Of je wacht af hoe Apple’s toekomstvisie volgend jaar wordt onthuld in de vorm van een toestel met meer uiterlijke veranderingen, maar ook meer onzekerheden.

Tekst: Gonny van der Zwaag
Met medewerking van: Benjamin Kuijten
Eindredactie: Bas Broek en Jean-Paul Horn.
Fotografie: Lyan van Furth (Maal4)
Modellen: Carolina Marghidan, Linda Adijane en Max (hondje)