ING-app met Check het Gesprek voor ontmaskeren oplichters

ING-app helpt je met ontmaskeren van oplichters

De ING-app krijgt een nieuwe functie die je helpt om oplichters te ontmaskeren. De functie heet Check het Gesprek en laat je weten of je echt met iemand van de ING aan de telefoon bent.

Nog altijd proberen oplichters mensen geld afhandig te maken via bijvoorbeeld phishing e-mails of neppe telefoontjes. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) was de totale schade door bankhelpdeskfraude in 2022 bijna 51 miljoen euro. Oplichters doen zich bijvoorbeeld voor als een medewerker van jouw bank en houden dan een verhaal op dat je bijvoorbeeld je rekening extra moet beveiligen of dat er geld overgemaakt moet worden. Om dit soort oplichting tegen te gaan, komt de ING binnenkort met de functie Check je Gesprek. Ook als je nooit zogenaamd door je bank gebeld wordt, ga je deze functie in de ING-app tegenkomen.

Wat is Check je Gesprek in de ING-app?

Op het inlogscherm van de ING-app zie je binnenkort onderaan een grote blauwe knop genaamd Belt ING? Check het gesprek. Deze knop gebruik je als je gebeld wordt door (ogenschijnlijk) de ING. Als je twijfelt of je wel echt iemand van de bank aan de telefoon hebt, open je tijdens het telefoongesprek de ING-app en tik je op deze knop. Vervolgens vul je het telefoonnummer in waarop je nu gebeld wordt.

De app checkt direct of je op dat moment inderdaad door ING gebeld wordt. Is dat het geval, dan zie je meteen met wie je spreekt of vanuit welke afdeling er wordt gebeld. Als je niet echt door ING gebeld wordt, komt dat duidelijk in beeld. Er is dan sprake van een oplichter die zich voordoet als ING-medewerker. De app raadt dan aan om meteen op te hangen en de ING Alarmlijn te bellen.

De knop staat dus binnenkort altijd onderaan het inlogscherm van de ING-app, maar heb je hopelijk nooit nodig. Als je automatisch inlogt met Face ID of Touch ID, wordt dit tijdelijk uitgeschakeld als er op de achtergrond een telefoongesprek actief is zodat je meteen op de blauwe knop kan drukken. De check werkt alleen als je op dat moment in een telefoongesprek zit. Het heeft dus geen om de check te doen voordat je het gesprek aanneemt.

Reacties: 4 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.