Apple logo's 2018

Praat mee over alle aankondigingen van het Apple-event

Het iPad-event staat in de startblokken. Vanmiddag trapt Tim Cook de keynote af in het Howard Gilman Opera House in Brooklyn, New York. Wil je graag meepraten over alle aankondigingen? Dan ben je hier aan het goede adres. Praat mee met andere Apple-fans over alles wat Apple te vertellen heeft.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Het vorige event lijkt misschien als de dag van gisteren, maar het is alweer ruim een maand geleden dat het iPhone september-event plaatsvond. Deze keer geen iPhones, want het draait helemaal om de iPad Pro en de Mac. Anders dan je van Apple gewend bent, start het oktober-event vanmiddag om 15:00. Ben jij er al klaar voor? In deze Praat mee kun je discussiëren over alle onthullingen.

Praat mee over het More in the Making-event

Het is alweer een tijdje geleden dat Apple nieuwe grootse iPad- en Mac-aankondigingen gedaan heeft. De laatste nieuwe iPad was de iPad 2018 die in maart onthuld werd. In juli kwam de nieuwste MacBook Pro uit. Maar hoe zit het dan met de iPad Pro en de overige Macs? Als je daar op zat te wachten, word je vandaag op je wenken bediend. Vanaf 15:00 Nederlandse tijd presenteert Apple onder andere de iPad Pro 2018, de opvolger van de MacBook Air en de nieuwe Mac mini. Dit zijn de verwachtingen in het kort:

  • iPad Pro 2018: vernieuwde iPad Pro met Face ID, nieuwe design en betere specificaties.
  • Opvolger MacBook Air: nieuwe 13-inch MacBook met Retina-display, Touch ID en betere specificaties.
  • Nieuwe Mac mini: krachtige desktop zonder scherm met functies voor professionele gebruikers.
  • Vernieuwde iMac: updates voor de iMac met onder andere betere processors.

In ons artikel over het iPad oktober-event lees je nog veel meer verwachtingen.

Of Apple nog meer in petto heeft, valt nog te bezien. Een nieuwe Apple Pencil 2 verwachten we nog wel, maar de kans dat de AirPower en de AirPods 2 nog aan bod komen lijkt klein. Reken ook niet op een aankondiging omtrent Apple Pay, want dit soort aankondigingen doet Apple altijd tijdens de presentatie van kwartaalcijfers. Die zijn aanstaande donderdag, dus lang hoef je in ieder geval niet te wachten op mogelijk nieuws.

Bekijk de livestream vanaf 15:00 uur
Je kan de Apple-keynote live kijken vanaf 15:00 Nederlandse tijd. Uiteraard houden we je op iCulture op de hoogte van alle aankondigingen en vind je de onthullingen zodra ze gepresenteerd worden. Kun je het event zelf niet live kijken? Geen nood, want de livestream is na het evenement gewoon terug te kijken. Bovendien vind je op iCulture een overzichtelijke samenvatting van het event, waar je alles nog eens rustig kan nalezen. Vergeet ook niet nog te stemmen op onze iCulture peilt over het iPad-event.

De video hieronder is beschikbaar zodra de uitzending van het event begint.

De voorlopige planning is dan als volgt:

iPad Pro: vrijwel zeker
Apple heeft de normale iPad al dit voorjaar een update gegeven, nu is het tijd voor de iPad Pro 2018. Alle geruchten wijzen op een compleet redesign, met een vrijwel randloze behuizing, Face ID in plaats van Touch ID, geen koptelefoonaansluiting en een nieuwe Smart Connector. Ook zou de 10,5-inch versie een iets groter 11-inch scherm kunnen krijgen, zonder dat de behuizing groter wordt. Er gaan ook geruchten dat de iPad Pro USB-C krijgt en daarmee overstapt van Lightning.

iPad Pro-concept in verschillende kleuren.

Check ook ons artikel met iPad Pro 2018 verwachtingen voor een meer uitgebreide lijst met mogelijke functies.

iPad mini 5: mogelijk
Voorheen werden de kansen op een nieuwe iPad mini nogal laag ingeschat, maar sinds het gerucht van de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo schatten we de kansen een stuk hoger in. Volgens hem werkt Apple aan de iPad mini 5, met onder andere een betere processor. De analist weet nog niet zeker wanneer Apple de iPad mini 5 onthult. Het zou kunnen dat dit tijdens het event is, maar een aankondiging in het voorjaar, mogelijk tegelijk met de opvolger van de iPad 2018, is ook een optie. Desalniettemin lijkt het erop dat er een nieuwe iPad mini aan komt, maar wanneer is nog even de vraag.

Apple Pencil 2: waarschijnlijk
Apple kan tegelijkertijd de nieuwe Apple Pencil 2 aankondigen. Deze is mogelijk makkelijker te koppelen, vergelijkbaar met de AirPods. Je zou de Apple Pencil 2 dan ook makkelijker kunnen gebruiken op meerdere toestellen. Er gaan ook geruchten dat de nieuwe Apple Pencil 2 een minimalistisch design en een nieuwe oplaadmethode krijgt. Je zou ook gebruik kunnen maken van nieuwe veegbewegingen om de Apple Pencil te bedienen. In onze verwachtingen van de Pencil 2 hebben we wel enkele wensen op een rijtje gezet.

MacBook Air: vrijwel zeker
We horen al heel lang geluiden dat Apple aan een goedkope MacBook werkt, mogelijk een 13-inch MacBook Air. Dat zal waarschijnlijk de eerste MacBook Air met Retina-scherm zijn. Als je in de markt bent voor een nieuwe MacBook is dit misschien wel het model voor jou. Ook is het mogelijk dat deze 13-inch MacBook in feite een update is van de huidige 12-inch MacBook, maar met smallere schermranden en een groter scherm. Deze nieuwe MacBook krijgt hoogstwaarschijnlijk een Touch ID-sensor, zodat je hem makkelijker kan ontgrendelen. Je hebt daarvoor geen dure Touch Bar nodig, want die vind je niet op dit model. Deze MacBook zou vooral voor studenten aantrekkelijk zijn, vanwege de wat lagere prijs.

Mac mini voor pro’s: vrijwel zeker
Apple beweert al een tijdje dat de Mac mini nog steeds belangrijk is, maar we hebben daar nog geen bewijs van gezien. De laatste kleine update verscheen in 2014. Deze keer zou het gaan om een nieuwe Mac mini, speciaal bedoeld voor professionals die de mini bijvoorbeeld als server willen gebruiken. Qua opzet zou er niets veranderen, want voor een nieuwe Mac mini heb je nog steeds een extern scherm nodig. Apple heeft al drie nieuwe Mac-desktops in Europa geregistreerd, waarvan eentje de nieuwe Mac mini kan zijn. De registraties zijn opgedoken via een Europese instantie, die al veel eerder vroegtijdig Apple-producten verklapte.

Mac mini kopen

iMac: grote kans
Dit jaar bestaat de iMac twintig jaar, dus dat is een mooi moment voor een grote update. Bij de MacBook Pro’s maakte Apple dit jaar de sprong naar processoren met zes cores en bij de iMac zou Apple misschien zelfs naar acht cores kunnen gaan. We hebben dan ook hoge verwachtingen. Bovendien is het alweer ruim een jaar geleden dat de iMac voorzien is van een update, tegelijk met de huidige iPad Pro’s. Het zou gaan om zowel een nieuwe 21,5- en 27-inch iMac. Dit zijn dan twee van de drie nieuwe Mac-desktops die Apple geregistreerd heeft.

Een update voor Apple’s alles-in-één computer kan ook een mooie gelegenheid zijn om hem voor het eerst in spacegrijs uit te brengen. Sinds vorig jaar is de iMac Pro beschikbaar in het spacegrijs. Die kleur bleek lange tijd exclusief, maar sinds eerder dit jaar kun je de zwarte muis, trackpad en toetsenbord ook los kopen. Dat past dus perfect bij een spacegrijze iMac.

AirPower: twijfelachtig
Het is mogelijk dat Apple de AirPower stilletjes in de ijskast heeft gezet en hoopt dat niemand er nog naar zal vragen. Zo werd bijna alle informatie over de oplaadmat van de website gepoetst. Maar het feit dat de AirPower in de boekjes van de iPhone XS en iPhone XR wordt genoemd, wekt ook de indruk dat hij bijna klaar is voor productie. We hopen dan ook dat alle problemen overwonnen zijn en dat Apple eindelijk een introductiedatum aankondigt. Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de AirPower werd aangekondigd, samen met een draadloos oplaaddoosje voor de AirPods.

AirPower verdwenen

We weten nog niet zeker of de AirPower gecancelled is of dat Apple nog steeds plannen heeft. Bronnen meldden dat Apple de naam AirPower mogelijk gebruikt voor een ander product. Als Apple nog plannen heeft om hem dit jaar uit te brengen, is het aankomende event een mooie gelegenheid om nog iets te laten horen. De kans is echter ook nog steeds aanwezig dat hij ergens in december ineens in de winkels ligt, zoals Apple twee jaar geleden ook met de AirPods deed. De Apple-analist Ming-Chi Kuo verwacht de AirPower het eind van dit jaar of begin volgend jaar.

AirPods 2: twijfelachtig
Als Apple een iPad zonder koptelefoonaansluiting aankondigt, dan is dat het ideale moment om de nieuwe AirPods 2 wereldkundig te maken. Bij de introductie van de iPhones was dat onmogelijk, omdat iedereen zich zou hebben afgevraagd waar de AirPower blijft. In een apart artikel bespreken we de verwachte AirPods 2 functies.

Nieuwe softwareversies: iOS 12.1, watchOS 5.1 en meer: bevestigd
Apple is al een maandje nieuwe versies van iOS 12, watchOS 5, tvOS 12 en macOS Mojave aan het testen. Er zitten bijvoorbeeld meer dan 70 nieuwe emoji in iOS 12.1 en de andere versies. Daarnaast komen de groepsgesprekken voor FaceTime eindelijk beschikbaar en heeft Apple het beautyfilter in de iPhone XS en iPhone XR opgelost. We denken niet dat Apple op het podium erg veel aandacht aan deze updates besteedt, maar het is al wel officieel bevestigd dat de updates vlak na het event beschikbaar komen. Dat zal ongeveer om 18:00 Nederlandse tijd zijn. In ons artikel lees je meer over de release van iOS 12.1.

Dit verwachten we niet
Er zijn ook wat mogelijke aankondigingen die niet erg geloofwaardig zijn:

  • Apple Pay in Nederland: aankondigingen met betrekking tot nieuwe landen voor Apple Pay volgen altijd tijdens de kwartaalcijfers. Die zijn deze keer op 1 november. Mochten we dus iets horen, dan is dat op donderdag 1 november.
  • HomePod 2.0: Hiervoor moeten we waarschijnlijk wachten tot een voorjaarsevent in het voorjaar van 2019, gericht op video en muziek.
  • Apple videodienst: de langverwachte videodienst van Apple zal waarschijnlijk ook in het voorjaar van 2019 worden aangekondigd.
  • Luxe koptelefoon: Apple zou een koptelefoon-variant van de AirPods willen uitbrengen van hoge kwaliteit en met grote oorschelpen zoals we bij de Beats gewend zijn. Ook die zou goed bij een voorjaarevent rondom video en muziek passen.

En de iPhone SE 2 dan? Die komt er waarschijnlijk nooit. Apple lijkt met de iPhone XR het ideale goedkopere alternatief voor de duizend euro kostende topmodellen te hebben gevonden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2018, 13:02
Categorie Apple
Onderwerpen apple event, ipad pro, keynote
Devices iPad Pro 2018, Mac mini

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro
33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.