iPad met iOS 12.

Apple bevestigt officieel: iOS 12.1 komt 30 oktober uit

Wanneer verschijnt iOS 12.1? We hebben een datum! Apple heeft namelijk officieel bekendgemaakt dat iOS 12.1 vanaf dinsdag 30 oktober te downloaden is, vlak na het oktober-event. Ook de belangrijkste vernieuwingen zijn nu officieel bevestigd.

iOS 12.1 op 30 oktober

Ken je alle iOS 12 functies inmiddels uit je hoofd? Dan is er goed nieuws, want de definitieve versie komt op 30 oktober uit. iOS 12.1 is de eerstvolgende grote release die iedereen met een geschikt toestel meteen kan installeren. De afgelopen weken zijn er meerdere beta’s van iOS 12.1 verschenen. Vlak na het oktober-event kunnen ook gewone gebruikers ermee aan de slag.

iOS 12.1 definitief

iOS 12.1 bevat FaceTime voor groepen, ondersteuning voor dualsim, een mogelijkheid om de scherptediepte bij portretten realtime aan te passen en nieuwe emoji. Ook lost iOS 12.1 het ‘beautygate’-probleem op waardoor selfies er iets té gladjes uitzagen. Apple zal de belangrijkste iOS 12 bugs in deze versie waarschijnlijk opgelost hebben.

iOS 12.1 functies: dit is er nieuw

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen:

  • FaceTime voor groepen
  • Dualsim
  • Realtime scherptediepte aanpassen
  • Nieuwe emoji

Daarnaast kunnen we ook tvOS 12.1, watchOS 5.1 en macOS 10.14.1 verwachten. Deze bevatten ook de nieuwe emoji, FaceTime voor groepen en op de Apple Watch de nieuwe ECG-app.

macOS Mojave FaceTime

FaceTime voor groepen

Eigenlijk had FaceTime voor groepen al in iOS 12 moeten zitten, maar de functie werkte blijkbaar niet goed. In iOS 12.1 wordt de functie alsnog toegevoegd. Je kunt audio- en videobellen met 32 mensen tegelijk. Voorheen kon je bij FaceTime-videochats maar met twee mensen tegelijk praten. De nieuwe interface laat allerlei tegels zien van mensen die aan het gesprek deelnemen. Mensen die aan het praten zijn worden iets groter getoond, terwijl anderen wat kleiner weergegeven op de achtergrond rondhangen. Tijdens het gesprek kun je ook Animoji en Memoji gebruiken.

Deelnemers kunnen gemakkelijk aansluiten bij een bestaand gesprek of weer afhaken, zonder dat het gesprek voor de anderen stopt. Het werkt op de meeste iPhones, iPads en Macs. Op de Apple Watch, HomePod en sommige oudere iPhones en iPads kun je alleen met een audiogesprek meedoen.

Dualsim

Ondersteuning voor dualsim is nieuw in iOS 12.1 en werkt op de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max. Je moet hiervoor gebruik maken van de eSim in het toestel. In Nederland en België zijn er geen providers die dit ondersteunen, maar in landen zoals Duitsland en Spanje vind je wel aanbieders. Ook zijn er twee internationale aanbieders: je kunt dan ook dualsim met Truphone en GigSky gebruiken, zoals we in een eerdere tip hebben uitgelegd. Om een extra nummer toe te voegen aan je eSim zul je een QR-code van de provider moeten scannen. iOS zorgt voor het slim wisselen tussen de nummers en in het Bedieningspaneel kun je van beide aanbieders de signaalsterkte zien. In onze vergelijking constateerden we dat Truphone het goedkoopste aanbod heeft, maar dat GigSky in meer landen actief is.

Scherptediepte achteraf aanpassen

Op de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max kun je na het maken van een foto de scherptediepte aanpassen. Dit kan vanaf iOS 12.1 ook voordat je de foto maakt. De nieuwe f-knop verschijnt dan op het scherm en door te schuiven kun je de onscherpte van de achtergrond sterker maken.

Apple Emoji Update 2018

Nieuwe emoji

In iOS 12 zaten geen nieuwe emoji. Wel voegde Apple vier nieuwe Animoji en de gloednieuwe Memoji toe. In iOS 12.1 krijg je weer wat meer keuze: mensen met rood haar, kroeshaar en kale koppen komen aan hun trekken, maar ook zitten er veel meer karakters in. Maar let ook even op de details: de bagel is voortaan voorzien van roomkaas en de iPhone-emoji heeft geen thuisknop meer.

Bagel-emoji in iOS 12.1 Beta 4.

Belangrijke data voor najaar 2018
Dit zijn belangrijke momenten om in je agenda te noteren:

Apple stelt iOS 12.1 vlak na het event op 30 oktober beschikbaar. Vervolgens kan Apple gaan starten met nieuwe beta’s voor iOS 12.2. De nieuwe 2018 iPad Pro wordt waarschijnlijk al standaard geleverd met iOS 12.1.

iOS 12 wallpaper

Naast iOS 12.1 brengt Apple tegelijkertijd nog watchOS 5.1, tvOS 12.1 en macOS Mojave 10.14.1 uit. Ook deze versies zijn uitgebreid getest met meerdere betaversies. In watchOS 5.1 vind je een vernieuwde Kleur-wijzerplaat, waarbij op de Series 4 het gehele scherm dezelfde kleur krijgt. Op oudere modellen verschijnt er een ronde wijzerplaat in een enkele kleur. In tvOS 12.1 vinden weg geen noemenswaardige nieuwe functies, want die draait vooral om bugfixes. In macOS Mojave 10.14.1 worden dezelfde nieuwe emoji als in iOS 12.1 toegevoegd.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 29 oktober: Apple heeft 30 oktober als officiële releasedatum bevestigd.
  • 2018 - 29 oktober: Artikel bijgewerkt met nieuwe info.
  • 2018 - 22 oktober: Artikel bijgewerkt met de nieuwste voorspelling.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2018, 22:05
Categorie iOS
Onderwerp ios 12

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd opgevolgd door iOS 13.

iOS 12
28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.