iPad Pro 2018 gelekt

iPad Pro 2018 verwachtingen: 5 verbeteringen om naar uit te kijken

En eentje waar niemand op zit te wachten

Er staan grote veranderingen voor de iPad Pro op de planning. Dit zijn onze verwachtingen voor Apple's professionele tablet, die najaar 2018 een update krijgt.

Over de iPad Pro 2018 release hoeven we niet geheimzinnig te doen: die staat gepland voor najaar 2018. Apple heeft het zelf laten uitlekken in de code van iOS 12.1 beta. De ‘iPad2018Fall’ maakt duidelijk wat er op stapel staat: nieuwe iPad Pro’s. De normale iPad 2018 is namelijk in het voorjaar al vernieuwd. Hieronder noemen we 6 dingen om naar uit te kijken, plus eentje waar je misschien wat minder blij mee bent (#5).

iPad Pro 2018 verwachtingen

iPad Pro 2018 verwachtingen

De iPad Pro is Apple’s professionele tablet, een high-end model dat allerlei functies bevat die je niet op de gewone iPad vindt. Voorgaande jaren voegde Apple kleine verbeteringen toe, maar alles wijst erop dat we dit jaar grote vernieuwingen gaan zien. Het is de eerste keer dat de iPad Pro’s een flink redesign krijgen. Uit gelekte informatie (notabene door Apple zelf!) is al vrij goed af te leiden wat eraan komt.

Dit zijn onze iPad Pro 2018 verwachtingen:


iPad Pro 2018 gelekt
Deze gelekte afbeelding laat vermoedelijk de iPad Pro 2018 zien.

#1 Nieuw design voor iPad Pro 2018

De iPhone X wierp niet alleen z’n schaduw vooruit voor de toekomstige iPhones, maar zal ook invloed hebben op de toekomstige iPads. Voor de iPad Pro 2018 kijkt Apple dit jaar naar het design van de iPhone X: smallere schermranden, meer scherm. Apple zou zelfs de behuizing kleiner kunnen maken, al zijn er aanwijzingen gevonden dat de formaten van 10,5-inch en 12,9-inch blijven bestaan.

iPad Pro 12,9 2018 renders

#2 Ontgrendelen met Face ID op de iPad Pro 2018

Er zijn sterke aanwijzingen dat Apple ook bij de iPad Pro gaat kiezen voor gezichtsherkenning om de apparaten te ontgrendelen. Dat zou betekenen dat er TrueDepth-camera’s boven het scherm komen voor Face ID. Ook zou de thuisknop met Touch ID dan vervallen. In de code van de iOS 12.1 beta zijn aanwijzingen gevonden dat Face ID ook in landscape gaat werken, speciaal voor de iPads. Dat zou logisch zijn, want vooral de grotere 12,9-inch iPad Pro wordt vaak liggend gebruikt. Niet alleen Touch ID zal verdwijnen, ook de koptelefoonaansluiting gaat volgens geruchten sneuvelen.

iPad Pro 2018 design in icoontje.

De iPad Pro 2018 krijgt waarschijnlijk geen ‘notch’ bovenin het scherm. Bij de iPhone X-familie was dit nodig om de TrueDepth-camera te kunnen inbouwen, maar de iPads hebben meer ruimte boven het scherm.

#3 Geen draadloos opladen voor iPad Pro 2018

De iPad Pro 2018 neemt allerlei eigenschappen van de iPhone X over, maar één ding zit daar naar verwachting niet bij: draadloos opladen. Dit heeft te maken met meerdere factoren, zoals de trage oplaadsnelheid bij draadloos opladen. Bovendien kan het onpraktisch zijn: een 12,9-inch iPad Pro is zo groot dat Apple de volledige achterkant zou moeten voorzien van een draadloze oplaadspoel. Anders wordt het heel lastig om de iPad precies goed op een (vaak vrij kleine) oplader te positioneren.

Apple zou in plaats daarvan opladen met een USB-C-kabel willen aanbieden. Dit kan op twee manieren gebeuren:

  • Door de Lightning-poort te vervangen door USB-C. Dit is nog allerminst zeker.
  • Door een Lightning-naar-USB-C-kabel met snellader mee te leveren.

De laatste optie lijkt het meest praktisch. Bij de 2018 iPhones leverde Apple nog de trage 5 Watt-adapter met een normale Lightning-kabel mee, maar het hogere prijspunt van de iPad Pro’s zou een duurdere adapter kunnen rechtvaardigen. Daarmee kun je de iPad Pro veel sneller opladen. Omdat de accu’s in de iPad Pro’s een vrij hoge capaciteit hebben, duurt het opladen vaak lang. Hij moet uren aan de lader hangen om de accu naar 100% te krijgen.

iPad Pro 2018 verwachtingen

#4 Geen OLED-scherm in iPad Pro 2018

Een andere eigenschap die Apple waarschijnlijk niet overneemt van de iPhone X-familie, is het gebruik van een OLED-scherm. Apple kiest er liever voor de LCD-schermen verder te perfectioneren met functies als ProMotion en zo realistisch mogelijke kleurweergave. Met Liquid Retina in de iPhone XR heeft Apple de eigenschappen van LCD-schermen nog verder verbeterd. Een dergelijk scherm (zonder 3D Touch!) zullen we waarschijnlijk ook in de nieuwe iPad Pro’s zien. De schermen verversen het beeld snel en reageren snel op aanraking, wat prima is voor toepassingen zoals tekenen.

iPad Pro 2018 verwachtingen

#5 Hogere prijs voor iPad Pro 2018

Helaas hebben we het bij de iPhones ook gezien: al die vernieuwingen zoals smallere schermranden en Face ID zorgen ook voor een duurder prijskaartje. iPhones van meer dan duizend euro zijn niet uitzonderlijk meer, al houdt Apple ook altijd wat goedkopere alternatieven achter de hand. Met €859 is de iPhone XR dan ook een prima deal als je wilt profiteren van alle vernieuwingen, zonder de grens van duizend euro te doorbreken. Voor de iPad Pro’s speelt de prijs een minder belangrijke rol. Ze worden gekocht door professionals en daarbij maakt een tientje meer of minder ook niet zoveel uit. Bovendien betalen de meeste bedrijven sowieso al een lagere prijs, omdat ze de BTW kunnen aftrekken.

We rekenen op een iets hogere prijs voor de vernieuwde iPad Pro’s. Daarbij speelt ook de huidige internationale onzekerheid mee. De VS wil hoge heffingen voor producten uit China gaan rekenen, die Apple waarschijnlijk gaat doorberekenen in de producten – ook in Europa, waar we nou eenmaal ook rekening moeten houden met de impact van handelsoorlogen tussen China en de VS.

#6 Betere specificaties in de iPad Pro 2018

Elk jaar verbetert Apple de iPad Pro’s ook op technisch gebied. Zo kunnen we rekenen op een verbeterde, energiezuinige chip die de prestaties nog verder opvoert en ervoor zorgt dat de iPad Pro toch dezelfde batterijduur houdt. Ook kunnen we kleine verbeteringen aan de camera verwachten, al zal de nadruk toch vooral liggen op de toepassingen zelf: als laptopvervanger en als dé vaste compagnon voor creatieve professionals die willen tekenen, ontwerpen en foto’s bewerken.

#7 Wanneer is de iPad Pro 2018 verkrijgbaar?
De release van de iPad Pro 2018 vindt waarschijnlijk in november 2018 plaats. Het is al zeker dat Apple in het najaar nieuwe iPad Pro’s uitbrengt en ook over het iPad-event 2018 hebben we inmiddels zekerheid: dat event vindt plaats op 30 oktober. Daar zal Apple niet alleen de nieuwste iPad Pro’s maar waarschijnlijk ook een vernieuwde Mac Mini onthullen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 20 oktober: We hebben dit artikel bijgewerkt met de nieuwste ontwikkelingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2018, 11:54
Categorie iDevices
Onderwerp ipad pro
Device iPad Pro

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.