Selfiefilter iPhone XS

‘Selfies op de iPhone XS geven je een beautyfilter’ (update: iOS 12.1 bevat oplossing)

Je bent opeens veel knapper!
Selfies die met de iPhone XS zijn gemaakt zien er opeens veel mooier uit. Gebruikers vragen zich af of Apple een beautyfilter heeft toegevoegd, zodat je gezicht wat meer wordt strakgetrokken.

Update 23 oktober: De Apple gaat in iOS 12.1 het algoritme voor Smart HDR aanpassen, zodat je meer detail op de huid ziet en het minder wordt afgevlakt. Dit geldt voor alle 2018 iPhones, ook de iPhone XR die vanuit de doos nog met iOS 12.0.1 wordt geleverd. We verwachten iOS 12.1 aankomende week, vlak nadat de iPhone XR-verkoop is begonnen. Apple heeft in het openbaar nog niets gezegd over het schoonheidsfilter. Wel ontving een fotograaf (zie hieronder) een telefoontje van Apple, waarin werd aangekondigd dat er actief gewerkt werd om ‘beautygate’ op te lossen. Wil je weten wat de werkelijke oorzaak is van het gladder maken van je huid, lees dan deze uitleg.

The Verge kreeg nu te horen vanuit officiële bron:

Apple told me that the forthcoming iOS 12.1 update, currently in public beta, will address the issue of the front camera appearing to smooth out skin by picking a sharper base frame for Smart HDR, but I wasn’t able to test it yet.

Update 28 september: Fotograaf Abdul Dremali (te zien op onderstaande foto’s) stuurde een mailtje hierover naar Tim Cook en werd zowaar gebeld door iemand van Apple. Hij kreeg te horen dat er ‘actief gewerkt wordt’ om het probleem op te lossen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 27 september.

Kritiek: ‘Beautyfilter op de iPhone XS

Heb je wat stoppels, puistjes of grove poriën op je huid? Dan ziet het er op de iPhone XS een stuk beter uit. Op Reddit zijn heel wat klachten te vinden van mensen die vinden dat Apple er een schoonheidsfilter overheen gooit om je net iets mooier te maken. Vlekjes vallen minder op en je krijgt een gezond blosje. De frontcamera van de iPhone XS is weer wat beter geoptimaliseerd om mooiere zelfportretten te maken, maar de software slaat daarbij wel eens te ver door. Je huid is egaler en neigt soms wat meer naar roze als je normaal een lijkbleke tint had.


Op onderstaande foto’s is het verschil goed te zien:

Abdul met iPhone beautyfilter

De man op de foto hieronder vindt het in ieder geval niet acceptabel.

iPhone XS beautifilter

Ook in een filmpje van UnboxingTherapy werd het straktrekken opgemerkt. Deze youtuber zegt: “Ik zie er levendiger uit dan normaal, minder zombie-achtig. Ik weet niet of ik het kan vertrouwen”.

We hebben het natuurlijk ook geprobeerd op ons testtoestel van de iPhone XS Max. En inderdaad: je ziet er een stuk gezonder uit. Selfies die met twee verschillende toestellen zijn gemaakt laten duidelijk verschil zien. De verbeterde camera zou juist meer detail moeten tonen, maar het wordt wat meer afgevlakt en onscherp gemaakt.

Rechts de iPhone XS Max met beautyfilter voor selfies

Dit soort aanpassingen hebben in het verleden wel eens tot ophef geleid, vooral als filters je huid oplichten of ongevraagd gladder maken dan het is. Sommige apps zoals Meitu sloegen er zelfs volledig in door. Op Samsung-toestellen en smartphones die in Azië populair zijn is het heel gebruikelijk dat er beautyfilters op zitten, maar Apple deed dat tot nu toe niet. Het was alleen met apps van derden mogelijk om jezelf gladder of jonger eruit te laten zien.

Te ijverige ruisonderdrukking?
Toch is het nog steeds mogelijk dat er geen kwade opzet in het spel is. Mogelijk is het de ruisonderdrukking in de nieuwste camera’s die iets teveel details van je huid weghalen. Met een iOS-update zou Apple dit kunnen oplossen. Een andere optie is dat Apple een schakelaar toevoegt die het ‘beautyfilter’ uitschakelt of het filter gaandeweg verbetert zodat het er wat natuurlijker uitziet.

Normaal is het zo dat een fotograaf met nabewerking eventuele ruis weghaalt om een foto wat zachter te maken, maar de gemiddelde iPhone-gebruiker doet dat niet: die zet een foto meteen online. Vandaar dat Apple de camera heeft voorzien van een grotere sensor en een betere Image Signal Processor (ISP) die meer automatische bewerkingen op de foto toepast, zodat jij het niet hoeft te doen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 23 oktober: Apple gaat beautyfilter in iOS 12.1 oplossen met software-update.
  • 2018 - 28 september: Toegevoegd dat Apple werkt aan een oplossing voor dit probleem.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.