iPhone X oplader AirPower

Officieel: Apple annuleert AirPower, bleek te complex

Product kon niet aan hoge eisen voldoen

Anderhalf jaar na de aankondiging van de AirPower is er nog steeds geen spoor van de draadloze oplader te bekennen. Apple blijkt nu de oplaadmat officieel te hebben gecanceld.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

AirPower gecancelled

De AirPower moest een draadloze oplader worden, die beter was dan alle andere. In plaats van drie aparte oplaadpunten kon je op de AirPower je spullen op willekeurige plekken neerleggen. Misschien is het toch allemaal wat te ambitieus geweest? Anderhalf jaar geleden kondigde Apple de AirPower aan, gelijktijdig met de iPhone X. Het moest een alles-in-een oplaadplank worden voor je iPhone, Apple Watch en AirPods. Daarna bleef het stil en dat is ongebruikelijk, want het is voorzover wij weten nog nooit eerder voorgekomen dat Apple een product aankondigde op een groot evenement en daarna niets meer van zich liet horen. Nu is het hoge woord eruit: Apple kon niet aan de verwachtingen voldoen en annuleert de plannen.


Update 30 maart: reparatiebedrijf iFixit heeft een theorie wat er precies mis is gegaan bij de productie van de AirPower.

Het bleek onmogelijk om aan de hoge standaarden op het gebied van hardware te voldoen, meldt TechCrunch. Eerder werd er gesproken over uitdagingen met de software, oververhitting en het opladen van meerdere apparaten tegelijk op een willekeurige plek op de mat. Gisteren schreven we nog in een opinieartikel dat Apple duidelijkheid over de AirPower zou moeten geven, maar dit is niet helemaal het statement waar we op hadden gehoopt.

Dan Riccio, Apple’s senior vice president of Hardware Engineering gaf de volgende verklaring:

After much effort, we’ve concluded AirPower will not achieve our high standards and we have cancelled the project. We apologize to those customers who were looking forward to this launch. We continue to believe that the future is wireless and are committed to push the wireless experience forward.

AirPower mat

Het is jammer dat Apple er niet in geslaagd is om een goed werkende oplaadmat te maken. Van de andere kant: we zouden er ook geen baat bij hebben gehad als Apple een slecht functionerend product had uitgebracht. Regelmatig kwam naar buiten dat er technische problemen waren met de productie. De mat werd erg heet, omdat er meerdere spoelen op korte afstand boven elkaar waren geplaatst. Bovendien liep je als gebruiker kans dat de iPhone en andere apparaten oververhit zouden raken.

Oplaadspoelen Airpower

De interne structuur van de oplaadmat bestond uit drie lagen spoelen, iets wat andere bedrijven nog niet eerder hadden gedaan. Blijkbaar was het project iets te ambitieus.

Nu er geen draadloze oplaadmat van Apple zelf komt, is het tijd om eens naar de AirPower-alternatieven te kijken. Die zijn er namelijk genoeg. Zelf verkoopt Apple onder andere de Belkin Boost Up (zie review).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

56 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.