Lichtknoppen zijn misschien wel de grootste innovatie op IFA 2018

Tussen alle vernieuwingen op IFA 2018 is er eentje die er voor ons bovenuit steekt: lichtknoppen die geen batterij of stroomdraad nodig hebben en die je verlichting thuis in één klap geschikt maken voor de vier belangrijkste smart home-systemen.

Waarom lichtknoppen spannend zijn

Op IFA 2018 zijn nieuwe oordopjes, laptops, speakers en allerlei andere spullen te zien. Volgend jaar zullen ze alweer zijn opgevolgd door nieuwe modellen. Maar die innovatie waar we nog wel eens heel lang plezier van kunnen hebben zijn lichtknoppen. Op het eerste gezicht een vrij saai product, maar de nieuwe Friends of Hue-lichtschakelaars laten zien hoe een decennia oud ‘apparaat’ toch nog wel wat vernieuwing kan gebruiken.


Wat bijzonder is, is dat Philips de lichtknoppen niet zelf gaat maken, maar het over laat aan partners. Met inmiddels tientallen lampen, armaturen en aanvullende accessoires hadden ze het net zo makkelijk zelf kunnen doen, maar dat gaat niet gebeuren.

Philips Friends of Hue slimme lichtschakelaar

Wat ook bijzonder is, is dat gevestigde namen als Illumra, Feller, Busch-Jaeger, Niko en Vimar meedoen aan het Friends of Hue-programma. Terwijl dit soort ‘gadgets’ voorheen vaak als Kickstarter door start-ups werden ontwikkeld.

Door met Friends of Hue mee te doen, maken de genoemde fabrikanten hun lichtschakelaars nu in één klap geschikt voor HomeKit én Philips Hue. En tegelijk ook voor Amazon Alexa en Google Home.

Een lichtknop is iets wat je niet elk jaar vervangt door een nieuwe. In de meeste huizen blijven ze makkelijk twintig, dertig jaar in gebruik en soms nog veel langer. Veel ontwikkelingen waren er daarom ook niet.

Busch-Jaeger schakelaar voor Philips Hue

Nu was het al mogelijk om de Philips Hue-lampen op talloze andere manieren aan en uit te schakelen, maar met de komst van de nieuwe connected lichtschakelaars wordt het allemaal nog net iets makkelijker. Fabrikanten moeten zich aansluiten bij het Friends of Hue-partnerprogramma en ze kunnen vervolgens aan de slag gaan met het maken van lichtknoppen die er zo normaal mogelijk uit zien. Blijkbaar is er niet zoveel behoefte aan futuristische knoppen met ingebouwde schermpjes of vingerafdrukscanners. Het mooie van de aankondigingen op IFA is dat ze in een frame passen naast de al bestaande, standaard lichtknoppen zonder slimme functies. Zo kun je dus zelf bepalen welke knop op afstand bedienbaar is. Ook kun je kiezen uit verschillende kleuren en stijlen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Simpele installatie
De installatie is relatief eenvoudig. De Hue-knoppen maken gebruik van een draadloze chipset van EnOcean, waar geen batterij of stroomdraad aan te pas komt. Je kunt de knoppen daarom ook plaatsen op plekken waar geen stroomvoorziening is. Dat maakt de installatie appeltje-eitje, zelfs als je twee linkerhanden hebt. Door ze in te drukken wek je zelf energie op om het Zigbee-signaal naar de bridge te sturen, net als bij de Hue Tap die in feite al sinds 2014 bestaat. Alleen heeft de Hue Tap en nogal uitgesproken uiterlijk, dat niet altijd bij je bestaande lichtknoppen en -schakelaars past.

Van de genoemde merken zullen Niko en Vimar hun lichtknoppen in oktober in de winkel hebben. Busch-Jaeger, Illumra en Feller volgen “in de komende maanden”. Daarnaast gaan merken als Kichler, Imoon MAKRIS, Koizumi en John Lewis armaturen ontwikkelen die met Philips Hue samenwerken – en dus ook met HomeKit, Google Home en Amazon Alexa.

Je kunt je afvragen of dergelijke slimme lichtknoppen nog steeds twintig, dertig jaar mee zullen gaan. Maar een jaar of tien moet toch lukken.

Lees ook onze vergelijking tussen de Hue Tap en de Dimmer. Of kijk eens naar deze Elgato Eve-lichtknop met HomeKit. Philips Hue-fabrikant Signify kondigde op IFA 2018 nog meer aan, zoals ondersteuning van de Siri Shortcuts-app.

https://www.iculture.nl/tips/philips-hue-tap-vs-dimmer-switch/

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.