philips-hue-dimmer

Philips Hue Tap, Dimmer of Hue-schakelaars: welke moet je kiezen?

Zoek je een fysieke knop om je Philips Hue-lampen te bedienen, dan heb je keuze uit twee accessoires van Philips zelf: de Hue Tap of de Hue Dimmer Switch. Welke is in verschillende situaties het handigst?

Hue Tap vs Hue Dimmer

Ook al bedienen we onze smart home graag vanaf de iPhone, er zijn situaties dat je toch een fysieke knop nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je huisgenoten hebt die geen smartphone willen gebruiken. Of omdat je vaak gasten hebt, die je geen toegang wil geven tot je HomeKit-account. Of misschien wel omdat op een fysieke knop drukken soms soms sneller gaat. Je hebt dan de keuze uit allerlei slimme HomeKit-knoppen van Eve, Logitech, Fibaro en andere fabrikanten, maar je zou ook kunnen kiezen voor de twee slimme knoppen van de fabrikant zelf: de Philips Hue Tap of de Philips Hue Dimmer Switch. Omdat ze deels overlappende functionaliteit bieden en het soms handig is voor één van de twee te kiezen, hebben we de verschillen voor je op een rij gezet.

Philips Hue schakelaars en knoppen

De fabrikant van Philips’ slimme verlichting heet tegenwoordig Signify, maar de producten liggen nog steeds onder de merknaam Philips Hue in de winkel. Je kunt kiezen uit allerlei producten, van lampen tot armaturen en van lichtslangen tot spotjes. Maar je zult die lampen wel moeten bedienen met een app. Heb je huisgenoten die geen iPhone hebben of weigeren om spraakcommando’s te geven, dan is een fysieke knop wel zo handig.

Eind 2018 komt er nog meer keuze bij, want dan zullen externe fabrikanten zoals Feller, Niko en Vimar via het Friends of Hue-programma nog meer lichtknoppen op de markt brengen.

Lees ook over de verschillen tussen IKEA Tradfri en Philips Hue.

Philips Hue Tap

De Hue Tap is een ronde schakelaar met vier knoppen: drie kleine knoppen en de ruimte eromheen vormt de vierde knop. Aan elk daarvan koppel je een scene of actie. Zo kun je instellen dat de ene knop alles uitschakelt en dat een andere knop de lampen dimt voor momenten dat je wilt filmkijken. Er zit geen batterij in, want de knop wekt zelf energie op wanneer je op de knoppen drukt. Je hoeft dus ook niets op te laden.

Philips Hue Tap

De Hue Tap werkt alleen met Hue-lampen, terwijl andere slimme knoppen vaak te koppelen zijn met meerdere merken. Als je wilt kun je de Hue Tap op tafel leggen of aan de muur bevestigen.

Pluspunten:
+ Vier programmeerbare knoppen
+ Geen batterijen
+ Duidelijk hoor- en voelbare klik
+ Knoppen toewijzen aan 16 miljoen kleuren bij gebruik van de 3e generatie Hue-lampen
+ Knoppen toewijzen aan heel veel scenes en helderheidsniveaus
+ Wordt geleverd met bevestigingsplaat en 3M-strip
+ Meer automatiseringsmogelijkheden dan bij de dimmer

Minpunten:
– Geen aan/uitknop, zoals op de dimmer
– Werkt soms niet als je zacht drukt
– Werkt alleen met Hue-lampen
– Geen dimmerfunctie
– Rondom geplaatste knoppen zijn wat minder intuïtief dan de rechte knoppenrij van de dimmer

De Hue Tap kost 45 tot 50 euro in de winkel.

Hue Dimmer

De Hue Dimmer ziet er heel anders uit: dit is een langwerpige schakelaar met knoppen. De achterkant is magnetisch, zodat je de dimmer op een metalen deurpost of boekenrek kunt plakken. Ook kun je de dimmer met schroeven of zelfklevende tape aan de muur bevestigen, als een luxe lichtknop. De Dimmer biedt echter veel meer mogelijkheden. Je kunt de lampen aan en uit zetten en de lichtintensiteit regelen.

philips-hue-dimmer

Maar je kunt ook andere acties instellen, die je activeert met een enkele of dubbele druk op de knop. Zo kun je verschillende scenes activeren, door bijvoorbeeld driemaal op de knop te drukken. De Hue Dimmer is voorzien van een CR2450 knoopcelbatterij, die gelukkig lang meegaat.

Pluspunten:
+ Vier bedieningsknoppen, niet allemaal programmeerbaar
+ Goedkoop in aanschaf
+ Licht aantikken is voldoende
+ Neutraal rechthoekig design, past naast normale lichtknoppen
+ Logische indeling qua knoppen

Minpunten:
– Werkt op batterij (maar gaat wel jaren mee)
– Aan slechts één knop kun je meer functies koppelen

De Hue Dimmer is relatief goedkoop: hij kost 25 euro in de winkel.

Friends of Hue-knoppen

Het probleem van veel slimme knoppen zoals de Tap en Dimmer is dat ze vaak een wat uitgesproken design hebben. Het ziet er hip uit, maar het past niet bij je bestaande lichtschakelaars. Daar komt in het vierde kwartaal van 2018 verandering in. Dan komen er speciale wandschakelaars voor het Philips Hue-systeem op de markt, die passen bij je standaard lichtknoppen en schakelaars. Ze worden gemaakt door externe fabrikanten.

Met deze ‘Friends of Hue’-schakelaars kun je de lampen in- en uitschakelen of dimmen. Ook kun je vooraf ingestelde lichtscenes inschakelen. Je kunt kiezen uit meerdere kleuren en uitvoeringen, zodat het altijd bij je interieur past. Je kunt ze combineren met normale schakelaars en stekkerdozen van het betreffende merk. Zelfs afdekplaten met één of meer openingen voor schakelaars en stopcontacten, zodat je meerdere onderdelen kunt combineren. Omdat de producten nog niet verkrijgbaar zijn is ook nog onduidelijk of ze met HomeKit werken. Dat geldt wel voor de slimme knoppen voor HomeKit die we eerder hebben besproken.

Friends of Hue schakelaars

Het is de bedoeling dat de Friends of Hue-producten regelmatig een software-update krijgen met nieuwe functies. Je kunt ze in de Hue-app configureren en krijgt dan toegang tot alle functies die je met Hue gewend bent. Het gaat onder andere om Feller by Scheider Electric, Niko en Vimar. Inderdaad, dat is geen Gamma-huismerk, maar onder vakmensen zijn de merken ongetwijfeld bekend. De schakelaars zijn nog niet verkrijgbaar, omdat ze pas voor het vierde kwartaal van 2018 zijn gepland.

Friends of Hue schakelaars

Welke Hue-schakelaar moet je hebben?

Welke schakelaar bij jou past is afhankelijk van wat je zoekt en wat je budget is. Gelukkig is er vrij veel keuze.

Zoek je een schakelaar die onopvallend in een normale rij schakelknoppen kan worden verwerkt, dan moet je wachten tot de Friends of Hue-schakelaars beschikbaar zijn.

Zoek je een zo goedkoop mogelijke knop, dan is de Hue Dimmer vaak de beste oplossing. Die knop krijg je soms bij een setje Hue-lampen en anders is de prijs van 25 euro ook nog goed te doen. De Tradfri-schakelaar van IKEA is weliswaar nóg goedkoper, maar die werkt niet met HomeKit. Dat geldt ook voor veel goedkope lichtknoppen uit China.

De Hue Dimmer is vaak ook de beste oplossing voor minder ervaren gebruikers. De opdruk op de knoppen maakt meteen duidelijk waar het voor bedoeld is: aan, uit, feller en gedimd. Door het rechthoekige design en de magnetische achterkant is de knop ook wat makkelijker ergens te bevestigen.

De Hue Tap kan handiger zijn voor gevorderde gebruikers omdat je meer mogelijkheden hebt om te programmeren (wij gebruiken daarvoor de onofficiële iConnectHue-app). Je hoeft nooit de batterij te vervangen, maar het past qua design wat minder goed bij je andere schakelaars en knoppen. Over programmeren gesproken: iCulture-lezer Remco gaf als tip dat je de Hue Tap ook in normale schakelknoppen kunt integreren. Je haalt hem dan uit elkaar, waarna je het schakelblokje kan verwerken achter een speciale 4-voudige schakelaar, zoals deze.

Ons advies: neem de Philips Hue Dimmer

Twijfel je welke knop je moet nemen, dan raden we de Hue Dimmer aan. Deze is het goedkoopst, is makkelijk te bedienen, is logisch qua indeling en is altijd handig om erbij te hebben. Je koopt ‘m voor 25 euro.

Een aandachtspunt is wel dat de Philips Hue-schakelaars vooral bedoeld zijn voor de Hue-lampen. Zoek je een slimme knop die je Hue-lampen aan kan doen en ook andere apparaten kan aansturen, dan zou je ook voor een slimme knop met HomeKit kunnen kiezen. Nadeel is wel dat die vaak wat duurder zijn, zo rond de 50 euro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerp philips hue