IFA 2018: de belangrijkste aankondigingen voor Apple-fans

Smart home en slimme mobiliteit staan dit jaar centraal tijdens de IFA 2018, de belangrijkste Europese techbeurs. Van 31 augustus tot 5 september kun je in Berlijn terecht om alle aankondigingen met eigen ogen te zien. iCulture is erbij en praat je bij over de belangrijkste producten voor Apple-fans.

IFA 2018

Uiteraard is Apple zelf niet aanwezig op de beurs, maar er valt genoeg te bewonderen dat interessant is voor Apple-gebruikers. Op woensdag 29 augustus gaat de beurs open voor de media, vanaf vrijdag 31 augustus kan ook het gewone publiek er terecht. Belangrijke thema’s zijn smart home (o.a. Somfy, LG, Smartfrog, Miele, Krups) en slimme mobiliteit (Daimler). Er zullen veel producten met Google Assistant-ondersteuning te zien zijn, dankzij partners als JBL en Lenovo. Wearables (Fitbit, Fossil, Qardio) zijn ook nog steeds een belangrijk thema. Amazon is aanwezig in de persoon van Daniel Rausch, hoofd smart home. Veel slimme producten werken tegenwoordig met Alexa.

IFA 2018 voor Apple-fans

Maar onze aandacht zal natuurlijk vooral gericht zijn op apparaten die Siri, HomeKit, CarPlay en andere oplossingen van Apple ondersteunen. Zo is er een persconferentie van Philips Hue en verwachten we veel nieuws over audioproducten.

We werken dit artikel de komende dagen regelmatig bij met de nieuwste aankondigingen en ontdekkingen op de beursvloer.

IFA beurs 2018

Over deze IFA 2018 aankondigingen lees je hieronder:

31 augustus:

30 augustus:

29 augustus:

IFA 2018

Lenovo Smart Home Essentials met HomeKit

Lenovo komt met de Smart Home Essentials-lijn, een reeks slimme producten die werken met HomeKit. Het gaat onder andere om drie nieuwe producten: een lamp met verschillende kleuren witlicht van $30, een slimme stekker van $30 en een beveiligingscamera. Laatstgenoemde heeft een resolutie van 1080p, ondersteunt audio in twee richtingen en heeft een kijkhoek van 355 graden. Hij herkent beweging en heeft een nachtmodus. Deze camera kost zo’n $100 en moet begin volgend jaar verschijnen.

Lenovo Smart Home Essentials.

Anker speaker

De Soundcore Flare S+ is een nieuwe slimme speaker van Anker, waarbij het geluid rondom afgespeeld wordt. De speaker werkt via Bluetooth en heeft een batterijduur van ongeveer 16 uur. Je kan de speaker ook gebruiken om je smartphone op te laden via een USB-kabel. De speaker werkt ook samen met Amazon Alexa. Hij moet later dit jaar op de markt komen voor ongeveer $129.

Anker Flare S

Bekijk hier meer aankondigingen van Anker.

Philips tandartsdienst

Tijdens de IFA kondigde Philips de Sonicare Solutions Teledensitry Service aan. Dit is een dienst waarmee je foto’s en gegevens van de elektrische tandenborstel gedeeld wordt met experts. Denk bijvoorbeeld aan je eigen tandarts. Philips heeft de dienst aangekondigd voor Duitsland, maar komt mogelijk volgend jaar ook naar Nederland. Het werkt dus met de slimme tandenborstels van Philips die je koppelt met een app op je iPhone. Je maakt met je iPhone foto’s van je gebit die je door kan sturen. Philips kijkt nog hoe zit dit kunnen verkopen. In Amerika is het mogelijk onderdeel van een verzekering.

Philips Teledensitry Serivce.

Jaybird X4 Wireless Sport koptelefoon

Jaybird komt met een nieuwe koptelefoon die lijkt op het vorige model. De X4 Wireless Sport is een Beats X-achtige koptelefoon die draadloos werkt. De twee oordelen zitten wel met een kabeltje achter je hoofd aan elkaar verbonden. De afstandsbediening gebruik je om de muziek te bedienen. De nieuwe versie is waterbestendig, dus geen paniek als je er tijdens een dagje zwembad mee in water beland. De batterij gaat acht uur mee en de koptelefoon kost zo’n $130. De verkoop start in september.

Jaybird X4 Wireless Sport.

Olloclip

Olloclip, de bekende maker van cameralenzen voor smartphones, komt met een nieuwe versie genaamd de Multi-Device Clip. Deze clip is te gebruiken bij allerlei soorten smartphones, zoals de naam al zegt. Hij werkt dus ook met de iPhone X en andere iPhones, zelfs als er een case omheen zit. De lens kost zo’n $60 en je krijgt daarbij zes verschillende lenzen, zoals een fisheye-lens en een extra brede lens.

Olloclip Multi-Device clip.

Garmin Vivosmart 4

Garmin komt met haar nieuwste fitnesstracker, de Vivosmart 4. De tracker met het zuurstofgehalte in je bloed en meet aan de hand van die gegevens je slaapkwaliteit. Hij kijkt ook naar de verschillende fases van je slaap, waarvan je de statistieken via de app kan bekijken. Nieuw is dat de tracker ook kijkt naar je energieniveau. Hij baseert dit op basis van onder andere je hartslag, slaapkwaliteit en activiteiten. Je krijgt daarna een beoordeling, zodat je weet of je in staat bent om een zware workout te doen. Je kan zwemmen en douchen met de Vivosmart 4. De tracker is binnenkort beschikbaar en kost zo’n €140.

Garmin Vivosmart 4.

Eve lichtslang en meer

Eve (voorheen Elgato) heeft op de IFA 2018 een drietal accessoires aangekondigd: een lichtslang, lichtschakelaar en stekkerblok. De twee laatstgenoemde werken via Wi-Fi, wat een unicum is voor deze fabrikant. Uiteraard werken ze allemaal met HomeKit. In onderstaand artikel lees je er meer over.

Bekijk ook

Eve lichtslang en stekkerdoos met HomeKit liggen Q1 2019 in de winkel

De Duitse accessoiremaker Eve heeft meer details bekendgemaakt over de nieuwe lichtslang met HomeKit. Naast de Eve Light Strip komt er ook een Eve Energy Strip, een stekkerdoos met meerdere ingangen.

Philips Hue met Siri Shortcuts

Deze keer geen nieuwe verlichting of nieuwe armaturen, want alle besprekingen van Philips tijdens de IFA zijn de afgelopen weken al aangekondigd. Denk aan de Hue Play en de Signe, twee nieuwe lampen voor in de woonkamer. Toch is er leuk nieuws, want Philips Hue werkt later dit jaar met Siri Shortcuts. Dit is een nieuwe app van Apple in iOS 12 waarmee je allerlei snelkoppelingen kan maken dankzij de kracht van Siri. Voor Hue krijg je bijvoorbeeld suggesties op het toegangsscherm.

Bekijk ook

Philips Hue werkt vanaf nu met Siri Shortcuts: je eigen commando's voor je lampen

De Philips Hue-app werkt nu samen met Siri Shortcuts. Je kan daardoor je eigen commando's inspreken en je Hue-lampen combineren met allerlei andere taken in de Opdrachten-app. Bovendien geeft de Hue-app nu automatisch suggesties op het toegangsscherm.

Glance Clock

Het Glance Tech komt met een speciale klok, genaamd de Glance Clock. Op het eerste gezicht lijkt het een traditionele klok, maar door hem via Bluetooth met je iPhone en de app te koppelen, krijgt hij allerlei extra functies. De klok toont bijvoorbeeld het weer, maar ook je afspraken en houdt je fitnessvoortgang bij in ringen die doen denken aan de Activiteit-app. Je kan kiezen uit twee kleuren en de klok moet later dit jaar verkrijgbaar zijn voor ongeveer $200.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Sony 1000x-koptelefoon en slimme speaker

De Sony 1000X M3 is een nieuwe versie van de reeks koptelefoons die Sony al eerder uitgebracht had. De nieuwe versie heeft betere noise-canceling en een aangepast uiterlijk. Voor de verbeterde noise-canceling maakt Sony gebruik van de nieuwe HD Noise Cancelling Processor, wat volgens Sony een tot vier keer betere ruisonderdrukking biedt. Het nieuwe model weegt iets minder dan de M2 en werkt nu ook met USB-C. Deze wordt gebruikt voor opladen, want er is ook nog een koptelefoonaansluiting om muziek mee te luisteren. Dankzij USB-C kun je kun je in tien minuten de koptelefoon opladen voor vijf uur gebruik. De koptelefoon moet in september beschikbaar komen en kost ongeveer €380.

Sony XB501G speaker.

Naast een nieuwe koptelefoon heeft Sony ook nog een eigen speaker aangekondigd. De speaker met modelnummer XB501G heeft een rand met gekleurde lampen en is ongeveer even groot als een bal. De speaker is spatwaterbestendig (IP65) en heeft ingebouwde Google Assistent. Met 16 uur aan batterijduur en een USB-C-aansluiting kun je hem makkelijk opladen. Deze speaker moet in oktober verschijnen voor ongeveer $300.

Sennheiser Momentum True Wireless en Ambeo Soundbar

Apple heeft zijn AirPods, maar Sennheiser heeft nu ook de Momentum True Wireless. Net als de AirPods gaat het om Bluetooth-oordopjes die je moet opladen via het meegeleverde doosje. De oordopjes passen in de bestaande Momentum-lijn en met de aanraakgevoelige bediening start je muziek of neem je je telefoon op. Ze zijn dan ook voorzien van microfoon, zodat je al je gesprekken kan blijven voeren. De oordopjes werken met Bluetooth 5 en hebben en batterijduur van in totaal 12 uur na opladen in het doosje. Ze zijn ook nog zweet- en spatwaterbestendig en worden geleverd met siliconen opzetstukjes zodat ze bij iedereen goed passen. De Momentum True Wireless verschijnen midden november voor €299.

Sennheiser Momentum True Wireless.

Daarnaast toont Sennheiser tijdens de IFA de nieuwe Ambeo Soundbar. Deze speaker is bedoeld voor je televisie en werkt ook met Dolby Atmos. De dertien drivers bieden een 5.1.4-geluidsinstallatie in één apparaat. De speaker werkt via Bluetooth en heeft Chromecast ingebouwd. Helaas is hij niet geschikt voor AirPlay 2. De prijs en releasedatum zijn nog onbekend.

Sennheiser Ambeo Soundbar.

Ultimate Ears Boom 3 en Megaboom 3

Ultimate Ears komt met de nieuwe waterbestendige Boom 3 en Megaboom 3. Beide speakers blijven drijven in het water, dus er is geen paniek als je deze tijdens een feestje in het zwembad laat vallen. De speakers werken via Bluetooth, maar helaas niet via AirPlay 2. Voor gebruikers van Apple Music is er een handige functie, want met de Magic Button kun je tot vier afspeellijsten importeren. Dit kan zowel met afspeellijsten die je zelf gemaakt hebt als de kant-en-klare lijsten van Apple. Je kan kiezen uit vier kleuren en verschijnen in september in de winkels voor €149 (Boom 3) en €199 (Megaboom 3).

Bekijk ook

De Ultimate Ears Boom 3 en Megaboom 3 blijven drijven in het zwembad

Ultimate Ears brengt een nieuwe generatie draadloze speakers uit: de Boom 3 en Megaboom 3. Ze zijn draagbaar, waterdicht en brengen een aantal interessante vernieuwingen met zich mee.

Archos Hello

Archos laat op de IFA de Hello-speakers zien, die met een adviesprijs vanaf 129 euro eind september in de winkel liggen. Ze zijn voorzien van een touchscreen van respectievelijk 5, 7 en 10 inch. Ook zit er een hifi-geluidssysteem in, een quadcore processor, Bluetooth, Wi-Fi, een 5 megapixelcamera, twee microfoons en een accu. Je kunt deze assistent dus ook af en toe draadloos gebruiken.

Archos Hello

De Hello’s zijn bedoeld voor mensen die een slimme speaker met schermpje en Google Assistant willen gebruiken, maar daar niet zoveel geld voor over hebben. De microfoons en camera’s zijn uit te schakelen als je toch wat privacy wil. Je kunt de Hello ook gebruiken voor videobellen en het aansturen van slimme apparaten in huis zoals lampen en stekkers.

Audio Technica

Audio Technica heeft vier nieuwe koptelefoons aangekondigd, waaronder twee die voor het eerst compleet draadloos zijn. De draadloze modellen zijn de ATH-CKR7TW en de sportieve ATH-SPORT7TW. Beide werken met Bluetooth 5. De ATH-CKR7TW gaat 6 uur mee op een batterijlading en met het opbergdoosje kun je nog eens 9 uur doorluisteren.

Audio Technica IFA 2018

Bij de sportieve ATH-SPORT7TW kun je maar 3,5 uur luisteren. Maar deze hebben weer een ander voordeel: ze zijn IPX5 weersbestendig en met de oplaaddoos kun je nog eens 14 uur extra luisteren. Ze kosten tussen de €200 en €250. de andere producten zijn de ATH-MSR7b, als vervanger van de ATH-MSR7 uit 2014, en de ATH-SR30BT en ATH-SR50BT met grote oorschelpen.

Bang & Olufsen E6

Bang & Olufsen liet op de IFA niet alleen de Edge-speaker zien, maar ook een iets betaalbaarder accessoire: de E6 oordopjes met nekband. Grootste pluspunt is dat je tegelijk kunt luisteren en opladen. Je moet dan wel aangesloten zijn op een normale USB-kabel, dus echt praktisch is het niet.

Bang & Olufsen E6

De batterij van de nekband-oortjes gaat vijf uur mee. Qua specs is de E6 vrijwel gelijk aan de eerder verschenen H5. Het geluid pas je aan via de Beoplay iPhone-app of via de knopjes op de headset zelf. Ze liggen in de winkel voor rond de 300 euro.

Libratone Zipp 2 en Zipp Mini 2

29 augustus – Libratone komt later dit jaar met de nieuwe Zipp 2 en Zipp Mini 2. Net als de vorige versies zijn het draagbare Bluetooth-speakers met het kenmerkende uiterlijk met de stoffen bekleding en rits. De nieuwe Zipp 2 en Zipp Mini 2 werken standaard met Amazon Alexa, maar werkt ook met AirPlay 2. Door het draagbare design kan je ze overal gebruiken, ook buitenshuis. De speakers beloven een rijk geluid dat rondom de speakers te horen is dankzij 360 FullRoom. De batterij moet zo’n twaalf uur mee gaan.

Libratone Zipp 2.

De Libratone Zipp 2 en Zipp Mini 2 verschijnen in oktober en krijgen in Europa een prijs van respectievelijk €299 en €249. De speakers zijn dus geschikt voor AirPlay 2, zodat je in meerdere kamers tegelijk de muziek kan afspelen. Ook kun je daardoor Siri met AirPlay 2 gebruiken.

Bekijk ook

Siri en AirPlay 2: zo gebruik je Siri voor het afspelen van muziek

Met een AirPlay 2 speaker kun je je muziek afspelen via Siri op de iPhone of iPad. In deze tip laten we zien hoe je dit gebruikt en welke commando's je kunt geven aan Siri.

Skagen Falster

Skagen heeft een update van het minimalistische horloge Falster aangekondigd. Er zitten nu fitnessfuncties in. De Falster 2 draait op Wear OS en wordt gemaakt door Fossil, een van de grotere standhouders op de beurs. De behuizing is waterdicht en geschikt om mee te zwemmen. Je krijgt er een luxe uitziend metalen horlogebandje bij.

Skagen Falster 2

De diverse sensoren (waaronder een hartslagmeter) sturen hun metingen naar Google Fit. Met de Wear OS-app van Google (link) hou je je gezondheid in de gaten. Er zit ook GPS in en je kunt in België met Google Pay betalen dankzij de NFC-chip. Niet helemaal ideaal voor Apple-gebruikers dus, omdat het sterk op Google-diensten is gericht. Maar ben je grootverbruiker van Google, dan werkt het op zich samen met je iPhone. Er zit een twee jaar oude Qualcomm Snapdragon Wear 2100-chip in en je betaalt $275.

Blue Yeti Nano

Microfoonfabrikant Blue heeft de Yeti Nano aangekondigd, een kleinere variant van de populaire Yeti-microfoon. Blue is tegenwoordig onderdeel van Logitech en de microfoons worden veel gebruikt door podcasters. Yeti Nano biedt volgens de fabrikant dezelfde audiokwaliteit, maar is compacter en is plug-and-play. Er is ook veel aandacht besteed aan het uiterlijk, maar het moet je natuurlijk wel aanspreken.

Blue Yeti Nano

De microfoon is geschikt voor gamers die willen livestreamen, voor zakelijke telefoongesprekken of schermopnames. De opnames zijn in hoge kwaliteit (24-bit/48kHz), dus ook geschikt voor professionele producties. Met de Blue Sherpa-app regel je de instellingen van je microfoon en installeer je firmware-updates. Want dergelijke microfoons zijn tegenwoordig ook mini-computers.

Samsung X5-SSD

Samsung brengt in september externe SSD’s uit met Thunderbolt 3. Er komen versies met 500GB, 1TB en 2TB. Het goedkoopste model is 410 euro. Je kunt ze alleen gebruiken als je een Mac(Book) met Thunderbolt 3 hebt. De SSD heeft een theoretische snelheid van 40 Gbit/s en een lees- en schrijfsnelheid van 2800MB/s en 2300MB/s. Bij de 500GB-variant liggen deze snelheden iets lager.

Samsung SSD

Er zit een metalen behuizing omheen, die een val van twee meter hoogte moet kunnen overleven. Een intern koelsysteem voorkomt dat de boel oververhit raakt. Wel zijn deze SSD’s aan de prijs. Ook van Samsung: drie nieuwe gebogen monitoren met QLED. De C34J791 is het enige model dat beschikt over twee Thunderbolt 3-poorten. Je vindt op dit 34″-scherm met een resolutie van 3440×1440 pixels. Hij kost 1000 in de Nederlandse winkels.

Bang & Olufsen Beosound Edge met AirPlay 2

Apple-fans willen mooi geluid en een bijzonder design. Daarvoor kun je ook bij B&O aankloppen. Qua prijs is de Beosound Edge in ieder geval helemaal in lijn met Apple: voor €3,250 koop je onderstaand staaltje design. Dit is een minimalistische speaker met een grote 10-inch woofer en twee 4-inch drivers voor de middentonen. Er zitten ook nog 0,75-inch tweeters in. Het geluid komt uit beide kanten. Je kunt de Beosound Edge op de vloer plaatsen of aan de muur hangen. Door de speaker te kantelen pas je het volume aan, zodat de complete speaker eigenlijk een grote volumeknop is. Sensoren in de speaker zorgen voor detectie van beweging.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De Edge is ontworpen door Michael Anastassiades, die inspiratie vond in de oude Engelse pond-munten. Op de IFA-beurs kun je naar de Beosound Edge luisteren, maar dat is uiteraard niet de meest ideale omgeving. Hij is draadloos te bedienen vanaf je iPhone of iPad via Bluetooth en biedt ondersteuning voor AirPlay 2 en Chromecast. Behalve bewegingssensoren zitten er ook nabijheidssensoren in, zodat de verlichting wordt gedimd als je wegloopt.

Intel Whiskey Lake en Amber Lake

Je gaat vooral naar de IFA voor de vele gadgets en accessoires, maar er worden ook technische aankondigingen gedaan. Intel heeft drie Whiskey Lake U- en Amber Lake Y-processors onthuld. Het gaat om de achtste generatie Core-processor, ze zijn bedoeld voor lichte laptops en ze zijn gebaseerd op de Kaby Lake-architectuur (14nm). De verbeteringen bij de processors zelf zijn niet zo groot. Het gaat vooral om het opvoeren van de kloksnelheden voor boosts.

ZENS aluminium opladers

Hou je van mooi en stijlvol, dan zijn de nieuwe ZENS aluminium opladers misschien iets voor jou. Deze opladers zijn gemaakt van één stuk aluminium en je kunt kiezen uit drie uitvoeringen: enkel, dubbel en met een extra Watch-lader. Hieronder lees je er meer over.

Bekijk ook

ZENS brengt superdunne nieuwe aluminium opladers uit

Fabrikant ZENS heeft op de IFA 2018 in Berlijn een nieuwe serie draadloze opladers aangekondigd. De meest bijzondere daarvan laadt ook je Apple Watch op, terwijl je ondertussen twee smartphones aan het laden bent.

Bose AirPlay 2-speakers

Niet op de beursvloer aangekondigd, maar het valt wel mooi samen met de start van de IFA: de nieuwe AirPlay 2-speakers van Bose. De eerste is de Bose Speaker 500, een HomePod-concurrent die via Wi-Fi en Bluetooth in verbinding staat met je iPhone. Daarnaast heeft Bose de Soundbar 500 en 700 met AirPlay 2, voor onder je televisie. We schreven er eerder al een uitgebreid artikel over.

Bekijk ook

Bose onthult slimme AirPlay 2-speaker met stereogeluid

Bose komt met een drietal nieuwe speakers die allemaal voorzien zijn van AirPlay 2. Waaronder een slimme speaker die ook werkt met Google Assistent en Amazon Alexa.

Informatie

Laatst bijgewerkt
31 augustus 2018 om 15:15
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.