iOS 16.3 functies

Wat is er nieuw in iOS 16.3 en de andere updates? Dit zijn de verbeteringen

iOS 16.3 voor de iPhone is voor iedereen te downloaden. Maar wat zijn de nieuwe functies van iOS 16.3? En welke nieuwe functies brengen de andere updates, zoals iPadOS 16.3 en watchOS 9.3?

iOS 16.3 functies

Het leek er lange tijd op dat iOS 16.3 een relatief kleine update zou zijn, maar inmiddels is duidelijk wat de update allemaal te bieden heeft. En daar zitten best nog wel wat leuke dingen tussen! Want iOS 16.3 zorgt voor betere beveiliging van jouw iPhone, verbetert een al jaren beschikbare functie, zorgt voor compatibiliteit met nieuwe toestellen en meer. Maar ook in de andere updates zoals HomePod-software update 16.3 komen een aantal leuke functies beschikbaar. We nemen de nieuwe functies van iOS 16.3 en meer hier met je door.

Lees meer over de individuele updates:

#1 Ondersteuning voor fysieke beveiligingssleutels voor je Apple ID

Beschikbaar op: iOS 16.3, iPadOS 16.3, macOS Ventura 13.2
In december kondigde Apple al de verbeterde beveiliging van iCloud aan met meerdere nieuwe maatregelen. Eén van die nieuwe maatregelen is ondersteuning van fysieke beveiligingssleutels voor je Apple ID. In iOS 16.3 voegt Apple hiervoor de ondersteuning toe. Schakel je dit in, dan heb je voor het activeren van een Apple ID op een iPhone niet alleen je e-mailadres en wachtwoord nodig, maar ook een fysieke sleutel. Dit kan bijvoorbeeld een YubiKey-sleutel zijn, voorzien van Lightning of NFC. Iemand heeft dan altijd deze fysieke sleutel nodig voordat je in kan loggen, wat het een stuk moeilijker maakt om gehackt te worden. Apple zegt dat deze maatregel vooral bedoeld is voor bekende mensen die een hoger gevaar lopen om gehackt te worden, maar in de instellingen kan iedereen dit inschakelen. De beveiligingssleutels vervangen de verificatiecodes die naar al je apparaten gestuurd worden.

iOS 16.3 beveiligingssleutel voor je Apple ID

Bekijk ook

Beveiligingssleutels voor je Apple ID instellen en gebruiken: zo doe je dat

Sinds iOS 16.3 kun je op de iPhone, iPad en Mac een beveiligingssleutel voor je Apple ID instellen. Dit is een extra veilige methode om in te loggen met je Apple ID, ter vervanging van de zescijferige verificatiecodes. Hoe gebruik je fysieke beveiligingssleutels, welke versies kun je gebruiken en wat heb je allemaal nodig?

#2 Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud in Nederland en België

Beschikbaar op: iOS 16.3, iPadOS 16.3, macOS Ventura 13.2
Afgelopen december bracht Apple in de VS de functie voor geavanceerde gegevensbescherming in iCloud uit. Wat dit doet is dat er meer type gegevens met end-to-end-encryptie versleuteld zijn, waaronder je reservekopie. Apple gebruikt standaard voor een aantal type gegevens al end-to-end-encryptie, maar een groter aantal belangrijke gegevens werd met standaard versleuteling beveiligd, waar Apple de sleutel van heeft. Dat is met de geavanceerde gegevensbescherming niet het geval. Met iOS 16.3 en de andere updates is deze functie nu beschikbaar in Nederland en België.

Bekijk ook

Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud: meer gegevens met end-to-end encryptie

Advanced Data Protection voor iCloud (oftewel Geavanceerde gegevensbescherming) is een nieuwe functie die ervoor zorgt dat meer data op iCloud worden versleuteld. We raden aan om het in te schakelen, zodat je beter beschermd bent. Sinds iOS 16.3 is het wereldwijd beschikbaar, dus ook in Nederland en België. Zo werkt het!

#3 Uitleg voor gebruik Handoff met HomePod

Beschikbaar op: iOS 16.3, werkt met HomePod software-update 16.3
Handoff met de HomePod is niets nieuws. Het werkt al sinds de allereerste HomePod en met de HomePod mini wist Apple dit dankzij de U1-chip in dat model verder te verbeteren. In de nieuwe HomePod 2e generatie uit 2023 zit ook een U1-chip die Handoff makkelijker maakt. Je hoeft alleen maar je iPhone bij de HomePod te houden om de muziek over te zetten. In iOS 16.3 heeft Apple een uitleg toegevoegd hoe je de functie gebruikt, mocht je er nog niet bekend mee zijn. Er verschijnt een nieuwe animatie als je iOS 16.3 voor het eerst gebruikt en dichtbij de HomePod bent. Naarmate je je iPhone dichterbij de HomePod houdt, past ook de animatie zich daarop aan. Deze tutorial is eenmalig, maar maakt het gebruik wel net wat duidelijker.

Uitleg voor HomePod handoff in iOS 16.3.

#4 Nieuwe Black Unity-wijzerplaat en -wallpaper voor Apple Watch en iPhone

Beschikbaar op: iOS 16.3, watchOS 9.3
In watchOS 9.3 krijgt je Apple Watch een nieuwe wijzerplaat. De 2023-versie van de Black Unity-wijzerplaat bestaat uit gekleurde vlakjes die samen de abstracte letters van de digitale wijzerplaat vormen. Voor de iPhone komt er ook een nieuwe Black Unity-wallpaper beschikbaar, voor gebruikers met iOS 16.3. Er is overigens ook een nieuw Black Unity-bandje te bestellen.

Bekijk ook

Apple kondigt Black Unity-bandje 2023 aan voor Apple Watch

Er is een nieuw Apple Watch-bandje voor je collectie: het Black Unity-bandje voor 2023 is een sport loop in de bekende kleuren zwart, rood en groen.

#5 Nieuwe werking SOS-noodmelding

Beschikbaar op: iOS 16.3
SOS-noodmelding is een handige functie om snel de hulpdiensten in te schakelen. Ondanks dat de functie al jaren bestaat, is het recent vaker negatief in het nieuws. Dit komt vooral door de crashdetectie op de iPhone 14, waardoor hulpdiensten vaker onterecht gebeld worden. Voor de functie SOS-noodmelding heeft Apple in ieder geval een wijziging in petto. Voorheen was er een optie om de hulpdiensten te bellen door de zijknop en volumeknop ingedrukt te houden gedurende vijf seconden. Is deze tijd verstreken, dan wordt er automatisch gebeld met 112. Maar vanaf iOS 16.3 worden de hulpdiensten pas gebeld als je de knoppen loslaat. Het is een kleine wijziging, maar Apple hoopt hiermee het aantal onterechte meldingen terug te brengen.

SOS-noodmelding in iOS 16.3
Opties in iOS 16.2 (links) vs iOS 16.3 (rechts)

#6 Nieuwe functies voor HomePod mini (later deze week)

Beschikbaar op: HomePod software-update 16.3
De HomePod mini krijgt er met HomePod software-update 16.3 twee nieuwe functies bij. Allereerst wordt de reeds ingebouwde temperatuur- en luchtvochtigheidssensor eindelijk geactiveerd. Al in 2021 bleek uit een teardown dat de HomePod mini een sensor heeft die de temperatuur en luchtvochtigheid in een kamer kan meten. Maar met de nieuwste update wordt deze sensor eindelijk actief. De nieuwe grote tweede generatie HomePod heeft deze sensor ook.

Bekijk ook

De HomePod mini krijgt twee nieuwe functies

Apple's kleinste speaker blijkt een verborgen functie te hebben. Er zit in de HomePod mini een sensor voor het meten van de temperatuur en luchtvochtigheid. En het mooie is: Apple gaat deze nu met een software-update activeren! Maar Apple gaat nog een andere functie toevoegen met een software-update: geluidsmeting.voor o.a. alarmen en sirenes.

Naast het activeren van de sensoren in de HomePod mini, brengt de bijbehorende update nog een aantal nieuwe functies naar andere HomePod-modellen. Dus zelfs als je de allereerste generatie HomePod hebt, biedt deze update wat nieuws. Zie daarvoor ons artikel over de nieuwe functies in HomePod software-update 16.3. De HomePod software-update 16.3 verwachten we later deze week.

Bekijk ook

Deze 7 nieuwe functies vind je nu op de HomePod (ook het eerste model)

In HomePod software-update 16.3 zitten weer een aantal nieuwe functies voor alle HomePod-modellen. Zo heeft de eerste generatie HomePod er een aantal functies bij, zoals vernieuwde rustgevende geluiden, is er een praktische Siri-verbetering en heeft ook de HomePod mini wat extra mogelijkheden.

#7 Ondersteuning voor nieuwe devices

Beschikbaar op: iOS 16.3, iPadOS 16.3, watchOS 9.3, macOS Ventura 13.2, HomePod software-update 16.3
Met de nieuwe M2 Pro/Max MacBook Pro 2023, M2/Pro Mac mini 2023 en de nieuwe HomePod 2023 in aantocht, zorgen de nieuwe software-updates ervoor dat al je apparaten er goed mee samenwerken. Om de nieuwe HomePod te gebruiken, heb je minimaal iOS 16.3 en iPadOS 16.3 nodig. En de nieuwe Macs draaien (hoogstwaarschijnlijk) standaard al op macOS Ventura 13.2.

#8 Meerdere fixes, verbeterde beveiliging en visuele verbeteringen

Beschikbaar op: iOS 16.3
In iOS 16.3 is het probleem met horizontale lijnen op het scherm opgelost. Dit probleem deed zich voor bij de iPhone 14 Pro (Max). De onderliggende oorzaak is nog steeds onduidelijk, maar we weten wel dat het nu met software op te lossen is.

Daarnaast heeft Apple in iOS 16.3 nog wel wat meer bugfixes doorgevoerd. De afgelopen jaren leert dat Apple met elke middelgrote update, zoals iOS 16.3 is, problemen oplost en de beveiliging verbetert. Zo is er en probleem opgelost met Freeform, waarbij sommige tekeningen op gedeelde borden niet worden weergegeven. Ook is de widget van de Woning-app op het toegangsscherm gefixt en zijn er twee problemen met Siri opgelost. De assistent reageert nu weer correct op muziekverzoeken en begrijpt ook weer wat je zegt als je Siri in CarPlay gebruikt.

Eén visuele verbetering die wel ook gespot hebben, is te vinden bij het widgetoverzicht. In de vorige iOS-versies verscheen de statusbalk (met daarin de tijd, het batterij-icoontje en meer) bovenop de widget die eronder staat. In iOS 16.3 voegt Apple hier een blur aan toe. Het widgetoverzicht wordt aan de bovenkant daardoor wazig gemaakt, zodat de tekst van de statusbalk en van een widget niet door elkaar staat. In de screenshots zie je het duidelijke verschil.

iOS 16.3 widgetoverzicht met blur effect
Widgetoverzicht zonder blur (iOS 16.2; links) en met blur (iOS 16.3; rechts)

Verbeterde beveiliging

De beveiliging van het besturingssysteem is er ook weer op vooruit gegaan. Apple heeft diverse beveiligingslekken gedicht. Zo zijn er problemen met WebKit, Safari, Kaarten en de kernel opgelost. Zo kon een malafide app in sommige gevallen kwaadaardige code uitvoeren. In Schermtijd is er ook een beveiligingsprobleem opgelost. Het was voor een app mogelijk om contactgegevens van de gebruiker te achterhalen. Bij geen van de opgeloste beveiligingsproblemen heeft Apple melding gemaakt dat bekend is dat het probleem misbruikt is. De beveiligingsverbeteringen gelden voor iOS 16.3, iPadOS 16.3, macOS Ventura 13.2 en watchOS 9.3, maar er zijn ook beveiligingsfixes voor oudere toestellen in iOS 15.7.3 en iOS 12.5.7. Ook oudere Macs hebben een update gekregen met nieuwe versies van macOS Big Sur en macOS Monterey. Update dus al je apparaten, indien mogelijk. Op Apple’s pagina vind je meer informatie over de beveiligingsaspecten van de updates.

Bekijk ook

Apple brengt iOS 15.7.3 uit voor oudere iPhones en iPads

Heb je nog een iPhone 5s of een iPad Air 2? Dan kun je ook die toestellen nu updaten, samen met nog een paar andere oudere modellen. Apple heeft namelijk iOS 15.7.3 en iOS 15.7.3 uitgebracht, beide met bugfixes.

Hieronder vind je nog de officiële releasenote van iOS 16.3:

Deze update bevat een nieuwe Unity-achtergrond ter ere van de zwarte geschiedenis en cultuur in het kader van de viering van Black History Month. Daarnaast worden met deze update geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud en beveiligingssleutels voor Apple ID geïntroduceerd. Ook bevat deze update andere verbeteringen, probleemoplossingen en beveiligingsupdates voor je iPhone.

Deze update bevat de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

 • Nieuwe Unity-achtergrond ter ere van de zwarte geschiedenis en cultuur in het kader van de viering van Black History Month
 • Met geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud wordt het totale aantal iCloud-gegevenscategorieën, waaronder iCloud-reservekopie, -notities en -foto’s, dat met end-to-end encryptie is beveiligd uitgebreid tot 23, waardoor je informatie zelfs bij een datalek in de cloud beschermd blijft
 • Met beveiligingssleutels voor Apple ID kunnen gebruikers de beveiliging van hun account verbeteren doordat er voor het inlogproces met twee-factor-authenticatie op nieuwe apparaten een fysieke beveiligingssleutel wordt vereist
 • Ondersteuning voor de HomePod (2e generatie)
 • Voor SOS-noodmeldingen moet je nu de zijknop samen met een volumeknop ingedrukt houden en vervolgens loslaten om onbedoelde noodoproepen te voorkomen
 • Er is een probleem in Freeform verholpen waarbij sommige tekenstreken die met de Apple Pencil of je vinger zijn gemaakt mogelijk niet op gedeelde borden werden weergegeven
 • Er is een probleem verholpen waarbij de achtergrond op het toegangsscherm zwart werd weergegeven
 • Er is een probleem verholpen waarbij er op de iPhone 14 Pro Max tijdelijk horizontale lijnen werden weergegeven nadat deze uit de sluimerstand werd gehaald
 • Er is een probleem verholpen waarbij de Woning-widget op het toegangsscherm de status van de Woning-app niet nauwkeurig weergaf
 • Er is een probleem verholpen waarbij Siri mogelijk niet correct reageerde op muziekverzoeken
 • Er zijn problemen verholpen waarbij Siri-verzoeken in CarPlay mogelijk niet correct werden begrepen

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:
https://support.apple.com/kb/HT201222

iOS 16.3 is nu beschikbaar voor iedereen, samen met de andere updates iPadOS 16.3, watchOS 9.3 en macOS Ventura 13.2. tvOS 16.3 en HomePod software-update 16.3 worden later deze week verwacht.

Bekijk ook

iOS 16.3 en iPadOS 16.3 zijn nu beschikbaar: dit moet je weten over de nieuwste updates

De nieuwste updates voor je iPhone en iPad staan klaar. In iOS 16.3 en iPadOS 16.3 voegt Apple weer nieuwe functies toe en worden bugs opgelost. Lees hier hoe je de update downloadt en alle andere informatie die je moet weten.

Revisiegeschiedenis:

 • 2023 - 24 januari: Artikel bijgewerkt na release van de updates.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiële release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.