Ongelukdetectie Apple Watch Ultra

Crashdetectie op de Apple Watch en iPhone: zo werkt het [video]

Apple heeft in 2022 een nieuwe functie geïntroduceerd: crashdetectie. Dit is een nieuwe veiligheidsfunctie op de iPhone en Apple Watch die je hopelijk nooit nodig hebt.

Crashdetectie: zo werkt het

Crashdetectie detecteert of je bij een ernstig auto-ongeluk betrokken bent. Is dat het geval, dan schakelt het toestel automatisch hulpdiensten in en waarschuwt je SOS-contactpersonen. Er was op de Apple Watch al valdetectie aanwezig, maar crashdetectie is alleen actief als je aan het autorijden bent. Daarnaast kun je in noodgevallen altijd nog de SOS-noodmelding gebruiken. Genoeg mogelijkheden dus, om in geval van nood hulp in te roepen!

Geschikte Apple-devices voor crashdetectie

Deze functie werkt alleen vanaf de modellen van 2022 en later:

Ongelukdetectie iPhone en Apple Watch Nederlands

Wat is crashdetectie?

Crashdetectie is een nieuwe feature, die het merkt als je betrokken bent bij een ernstig auto-ongeluk. Crashdetectie neemt automatisch contact op met de hulpdiensten, geeft je locatie door en waarschuwt ook je SOS‑contact­personen. Apple heeft een video gemaakt waarin de werking wordt uitgelegd:

Hier zijn enkele weetjes over de crashdetectie-functie:

 • De dual-core versnellingsmeter kan krachten tot 256G meten.
 • Bij een botsing is 100-200G gangbaar.
 • De nieuwe gyroscoop kan sneller en vaker data verzamelen.
 • De microfoon, barometer en GPS worden ook gebruikt voor het detecteren van een crash.
 • Crashdata wordt lokaal verwerkt en wordt alleen verzameld als je aan het rijden bent.

Dit gebeurt er bij een botsing:

 • Er is een countdown van 10 seconden.
 • De iPhone of Apple Watch belt de nooddiensten – dit werkt wereldwijd.
 • Er wordt een spraakbericht verstuurd.
 • Het device stuurt de locatie naar de nooddiensten.
 • Het device waarschuwt SOS-contacten en stuurt de locatie mee.
 • In de VS zal Crashdetectie gebruik maken van satellietcommunicatie als er geen signaal is om berichten naar de nooddiensten te sturen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De SOS-contactpersonen krijgen een bericht dat de persoon betrokken is geraakt bij een botsing, met bijbehorende coördinaten en een URL naar de Apple Kaarten-app. In iMessage is een kaartje te zien, terwijl je op andere apparaten een URL te zien krijgt waarop je kunt klikken. Je gaat dan naar de webversie van de Kaarten-app.

Welke botsingen kan crashdetection herkennen?

Tijdens het ontwikkelen heeft Apple zich gericht op vier soorten ernstige auto-ongelukken: frontale botsing, zijdelingse botsing, kop-staartbotsing en koprol.

Soorten autocrashes met Apple Watch Series 8

Voor elk type ongeval heeft Apple gegevens verzameld via de gyroscoop en de versnellingsmeter, aangevuld met metingen van de barometer, microfoon en gps. Crashdetectie werkt voor de meest gangbare automodellen, ook SUV’s en pick-up trucks.

Ongewenste meldingen van crashdetectie

Sinds deze functie is ingevoerd, zijn er meerdere gevallen geweest van mensen waarbij de nooddiensten ten onrechte werden ingeschakeld. Hier zijn een paar voorbeelden:

Dit heeft geleid tot ongewenste meldingen bij de hulpdiensten. Apple raadt aan om niet meteen op te hangen als een nooddienst terugbelt, maar aan de lijn te blijven en uit te leggen dat je geen hulp nodig hebt. Anders weten de hulpverleners niet dat alles OK is en sturen ze wellicht toch iemand naar je toe.

Hoe werkt crashdetectie?

Crashdetectie is mogelijk dankzij deze drie componenten:

 • Een nieuwe versnellings­meter en gyroscoop, die 4x sneller bewegingen registreren dan hun voorgangers
 • Data van microfoon, barometer en gps
 • Een geavanceerd algoritme, dat is gebaseerd op meer dan een miljoen uur aan gegevens over verkeersongelukken en informatie over autorijden

Crashdetectie sensoren

Crashdetectie vereist dus enkele nieuwe onderdelen en die vind je alleen in de genoemde Apple Watch- en iPhone-modellen. De dual-core versnellingsmeter kan hoge G-krachten tot wel 256 G meten en legt meer dan 3.000 keer per seconde bewegingen vast. De 3-assige gyroscoop is ook verbeterd en heeft een breder dynamisch bereik. Daarnaast maken de metingen gebruik van bestaande onderdelen. Zo kan de barometer detecteren of er een airbag is uitgeklapt.

Crashdetectie op de Apple Watch

Op de Apple Watch 2022-modellen zijn twee vernieuwde bewegingssensoren toegepast, die een kracht tot 256 G kunnen detecteren die bij een de extreme impact van een botsing optreden. Deze sensoren kunnen tot 4x sneller bewegingen registreren dan hun voorgangers, zodat de Apple Watch het precieze moment van de botsing kan waarnemen. De Apple Watch zal vervolgens via de eigen dataverbinding (bij Cellular-modellen) of via de iPhone de nooddiensten waarschuwen.

Ongelukdetectie Apple Watch Ultra

Crashdetectie op de iPhone

Ook op de iPhone 14-modellen vind je hardware die 256 G kan detecteren. Hiermee kan de smartphone automatisch je contactpersonen op de hoogte stellen en de hulpdiensten inschakelen. Als je een geschikte Apple Watch én iPhone hebt werken ze naadloos met elkaar samen.

Crashdetectie uitschakelen

Het detecteren van ongelukken staat standaard ingeschakeld op geschikte iPhones en Apple Watch-modellen. Er kunnen situaties zijn waarbij je het zou willen uitschakelen, bijvoorbeeld als je wilde sporten beoefent of naar een pretpark gaat, waar voldoende mensen in de buurt zijn om bij een eventueel ongeluk hulp in te roepen. Ga je wintersporten, bergbeklimmen of een andere sport doen waarbij je alleen met de natuur bent, dan kan het verstandig zijn om Crashdetectie altijd ingeschakeld te houden zodat hulpdiensten je kunnen vinden.

Crashdetectie (tijdelijk) uitschakelen doe je als volgt:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Ga naar SOS-noodmelding.
 3. Zet de schakelaar uit bij Bel na ernstig ongeluk.

Crashdetectie (Dectectie van ongeluk) uitschakelen op iPhone en Apple Watch

Heb je zowel een geschikte iPhone als Apple Watch, vergeet het dan niet ook apart uit te zetten voor je Apple Watch. Ga hiervoor naar de Watch-app op de iPhone en tik op SOS-noodmelding en zet de schakelaar uit bij Bel na ernstig ongeluk. In het Nederlands heet deze functie ‘Detectie van ongeluk’. Op een soortgelijke manier schakel je Crashdetectie op de Apple Watch uit via de instellingen.

Meer functies voor noodgevallen vind je hier:

Bekijk ook

Deze 12 functies van Apple kunnen je leven redden

Apple heeft in de loop van de jaren heel wat functies ingevoerd, die je moeten beschermen tegen onheil. In deze gids zetten we op een rijtje welke maatregelen en functies Apple zoal heeft ingevoerd om te zorgen dat jou niets overkomt.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch