HomePod mini review: compact in de hand.

De HomePod mini krijgt twee nieuwe functies

Luchtkwaliteit en geluidsherkenning
Apple's kleinste speaker blijkt een verborgen functie te hebben. Er zit in de HomePod mini een sensor voor het meten van de temperatuur en luchtvochtigheid. En het mooie is: Apple gaat deze nu met een software-update activeren! Maar Apple gaat nog een andere functie toevoegen met een software-update: geluidsmeting.voor o.a. alarmen en sirenes.

Twee nieuwe functies voor HomePod mini

De HomePod mini is met zijn lage prijs en compacte formaat een indrukwekkende speaker, zoals je eerder al kon lezen in onze HomePod mini review. Met een mooi geluid (zeker voor het formaat) en vele functies is de HomePod mini een aantrekkelijk product. Maar Apple heeft stiekem nog meer functies in deze speaker gestopt. Uit een teardown bleek namelijk al in maart 2021 dat er een verborgen sensor voor temperatuur en luchtvochtigheid in de HomePod mini zit. Die gaat Apple nu activeren met een software-update. In een (mogelijk latere) software-update zal tevens geluidsherkenning worden toegevoegd.

Deze twee functies krijgt de HomePod mini

Dit krijg je er als bezitter van een HomePod mini bij:

  • De ingebouwde temperatuur- en luchtvochtigheidssensor zal geactiveerd worden, zodat je hieraan automatiseringen kunt koppelen. Je kunt dan met automatiseringen zorgen dat een ventilator wordt gestart of dat de gordijnen worden gesloten, op basis van het binnenklimaat.
  • Met geluidsherkenning kan de HomePod het alarm van rook- en CO-melders herkennen. Je krijgt dan direct een melding op je iPhone als een dergelijk geluid is herkend.

Het blijkt uit deze pagina onder het kopje ‘Welke HomePod
past het best bij jou?’. Daar worden zowel de geluidherkennning als de temperatuur- en luchtvochtigheidssensor genoemd als eigenschappen van de mini.

Mogelijk komt software-update om de sensor te activeren gelijktijdig met iOS 16.3 in de week van 23 januari 2023, maar het kan voor de geluidsmeting iets later worden. Apple schrijft namelijk: “Sound Recognition will be available in a software update later this spring” en op 23 januari is het voorjaar nog niet aangebroken. Verder is geluidsherkenning afhankelijk van de nieuwe HomeKit-architectuur, die nog niet is uitgerold.

Temperatuur- en luchtvochtigheidssensor in HomePod mini

De sensor is maar anderhalf bij anderhalve millimeter groot en zit verwerkt in de plastic onderkant van de HomePod mini, vlakbij de stroomkabel. In opdracht van Bloomberg is iFixit op zoek gegaan. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het uit elkaar halen van apparaten. Zij bevestigden het bestaan van de sensor. Omdat de sensor relatief ver weg van de andere innerlijke componenten zit, is het ontworpen om de temperatuur en luchtvochtigheid in de kamer te meten en dus niet voor de innerlijke temperatuur.

HomePod mini sensor voor temperatuur en luchtvochtigheid (foto iFixit).
Foto iFixit, via Bloomberg

Lange tijd kon je als bezitter van een HomePod mini helemaal niets met deze sensor, aangezien hij niet geactiveerd was. Apple maakte op de website ook nog geen melding van de sensor. Maar dat gaat in 2023 veranderen: als vervolg op de aankondiging van de grote HomePod 2023 gaat Apple ook een software-update voor de HomePod mini uitbrengen, zoals hierboven uitgelegd.

Het scheelt je weer de aanschaf van een aparte HomeKit-sensor voor luchtkwaliteit, zoals de Netatmo-binnenmodule of de Aqara TVOC binnenklimaatsensor. Sommige slimme luchtbevochtigers hebben zelf al een sensor, zoals de VOCOlinc MistFlow.

Bekijk ook

Luchtkwaliteit meten met HomeKit-sensoren: zo pak je het aan

Schone lucht is belangrijk om je binnenshuis prettig te voelen. In deze tip leggen we uit hoe je met luchtsensoren en HomeKit kunt zorgen dat de lucht binnenshuis niet te veel CO2 en vluchtige deeltjes bevat.

Vaker extra functies na software-updates
Het is niet de eerste keer dat Apple nieuwe functies aan de HomePod toevoegt via een software-update, ook als het een hardware-onderdeel betreft. De HomePod mini heeft een U1-chip, maar die werd pas gebruikt in de HomePod software-update 14.4. Door een geschikte iPhone dichtbij te houden, kun je op een nieuwe manier muziek overzetten. Een ander Apple-voorbeeld is de iPod touch uit 2008, die bij introductie al een Bluetooth-chip had. Deze werd na een jaar pas via een software-update geactiveerd.

Apple maakt zelf geen smart home-producten, op de Apple TV en HomePod na. Na het activeren van de sensor zou dit het eerste Apple-product van dit type in de Woning-app zijn.

De prijs van de HomePod mini blijft gewoon €109,- en in omringende landen is de prijs nu ook omhoog gegaan naar dit niveau (was €99,-).

Bekijk ook

Nieuwe HomePod vanaf nu te koop: alles over voorraad en de beste prijzen

Wil je de nieuwe HomePod kopen? Op deze pagina lees je alles over prijzen, levertijden en meer. De HomePod en HomePod mini zijn officieel in Nederland te koop en hier vind je de beste deals. Waar is de HomePod het goedkoopst? We geven antwoord op al je vragen!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 18 januari: Nu de temperatuur- en luchtvochtigheidssensor wordt geactiveerd hebben we dit artikel bijgewerkt.

HomePod mini

De HomePod mini is de kleine compacte slimme speaker van Apple. De HomePod mini is in oktober 2020 aangekondigd en sinds maart 2022 ook in Nederland verkrijgbaar, met Nederlandse Siri en stemherkenning. De HomePod mini is verkrijgbaar in vijf kleuren: spacegrijs, wit, blauw, oranje en geel. Apple heeft naast de HomePod mini ook nog de grote tweede generatie HomePod. Alle belangrijke artikelen over de HomePod mini op een rijtje. De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze compacte slimme speaker.

HomePod mini

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.